ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Συνάντηση με τον Παλαιστίνιο πρέσβη

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, συναντήθηκε χτες στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό με τον νέο πρέσβη της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα, Μαρουάν Αμπντελχαμίντ.

Η Αλέκα Παπαρήγα ενημέρωσε για το διαρκές ενδιαφέρον του ΚΚΕ και την αλληλεγγύη των κομμουνιστών της Ελλάδας στο δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού για την επιβίωσή του, την ανεξαρτησία του και την απόκτηση του δικού του ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ενα από τα βασικά στοιχεία της προεκλογικής καμπάνιας του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές είναι και η έκφραση αλληλεγγύης προς τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και η καταγγελία της βαρβαρότητας και της επιθετικότητας της ισραηλινής κυβέρνησης, που εντείνεται με την πλήρη κάλυψη των ΗΠΑ και την ανοχή της ΕΕ. Κριτήριο ψήφου, όπως τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, στις εκλογές αυτές για το λαό μας πρέπει να αποτελεί και η στάση των άλλων κομμάτων, της κυβέρνησης και της ΕΕ στο παλαιστινιακό ζήτημα και στην καταδίκη της βάρβαρης πολιτικής της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ο Μαρουάν Αμπντελχαμίντ μετέφερε τις προσωπικές ευχαριστίες του Προέδρου Αραφάτ για την αλληλεγγύη του ΚΚΕ προς τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις που σημειώνονται στην Παλαιστίνη με τις τελευταίες βάρβαρες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Ράφα και την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Στόχος είναι ο μαζικός εκτοπισμός του παλαιστινιακού πληθυσμού από τα εδάφη του και εκεί αποσκοπούν οι μαζικές δολοφονίες αμάχων, η κατεδάφιση άνω των 7.500 κατοικιών Παλαιστινίων, ο αποκλεισμός που επιβάλλουν και οι συνεχείς απειλές του Σαρόν για τη ζωή του Προέδρου Αραφάτ, πιστεύοντας ότι έτσι θα κάμψουν την αντίσταση του παλαιστινιακού λαού. Η αλληλεγγύη του ελληνικού λαού και η συμπαράσταση του ΚΚΕ είναι πολύτιμες πράξεις που εμψυχώνουν την αντίσταση των Παλαιστινίων, κατέληξε ο πρέσβης, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του εξ ονόματος όλου του παλαιστινιακού λαού.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Πιο ενεργός συμμετοχή στο Ιράκ;
  • Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες
  • «Είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε στην ανόρθωση του Ιράκ»
  • «Η σχέση μας με τις ΗΠΑ βασίζεται σε ένα ισχυρό όραμα για σταθερότητα στο σημερινό πολύπλοκο και χαοτικό κόσμο»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο Κ. Καραμανλής, στο πλαίσιο της συμμετοχής στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» των ΗΠΑ.

Παρ' όλο, που, όπως είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξή Τύπου μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του στην Ουάσιγκτον, «δεν υπήρξε ούτε καν νύξη», εκ μέρους των συνομιλητών του στο Λευκό Οίκο, ωστόσο δεν απέκλεισε την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Λαμβανομένης υπόψη της ανάγκης να αφιερώσουμε όλες τις δυνάμεις που έχουμε στην κατεύθυνση της καλής και ασφαλούς προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων, πιστεύω ότι δεν μπορούμε να αναλάβουμε άλλες πρόσθετες υποχρεώσεις», είπε χαρακτηριστικά. Σε μια απολογητική μάλλον προσπάθεια απέναντι στις ΗΠΑ και αντιμετωπίζοντας το θέμα στη λογική «δεν είναι ότι δε θέλουμε, απλά δεν μπορούμε», ο Κ. Καραμανλής επικαλέστηκε ότι «η Ελλάδα συμμετέχει σε αποστολές στο Αφγανιστάν, στο Κόσσοβο και, βεβαίως, συμμετέχουμε ενεργά στην προσπάθεια ανόρθωσης του Ιράκ με σημαντική οικονομική βοήθεια». Γενικότερα, η θέση της κυβέρνησης για το Ιράκ είναι ευθυγραμμισμένη με αυτή των ΗΠΑ: «Εμείς πιστεύουμε ότι το συντομότερο δυνατόν πρέπει να γίνει μεταβίβαση εξουσίας στους Ιρακινούς, πρέπει να προωθηθούν οι δημοκρατικές λειτουργίες και, βεβαίως, είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε όλοι στην ανόρθωση του Ιράκ», είπε ο Κ. Καραμανλής.

Η πιο ενεργός συμμετοχή της κυβέρνησης στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», είναι ένα «χρονίζον» αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης, ανεξάρτητα από το αν τέθηκε ή όχι στον Κ. Καραμανλή. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε, πάντως, τη βούλησή του στη δήλωση που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε με τους Μπους και Τσένι, επισημαίνοντας ότι «η διεθνής τρομοκρατία παραμένει πηγή ανασφάλειας για όλους μας και γι' αυτό είναι υπόθεση που μας αφορά όλους σε συνεργασία».

Εξάλλου, μιλώντας χτες στο «Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων», προχώρησε σε μια επίδειξη υποταγής στα υπερατλαντικά αφεντικά λέγοντας ότι «διατηρούμε τη δέσμευσή μας σε μια ισχυρή και αποδοτική διατλαντική σχέση». Σχέση, που όπως διευκρίνισε, «βασίζεται σε κοινές αξίες και συμφέροντα και ένα ισχυρό όραμα για σταθερότητα στο σημερινό πολύπλοκο και συχνά χαοτικό κόσμο που ζούμε», εννοώντας σαφώς το νεοταξικό όραμα της «αντιτρομοκρατικής συμμαχίας».

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Κ. Καραμανλής έδωσε διευκρινίσεις για τα θέματα που συζητήθηκαν στο Λευκό Οίκο. Ειδικότερα:

- Για το Κυπριακό: «Αυτό που λέω είναι ότι η βάση για οποιαδήποτε νέα προσπάθεια θα είναι το "σχέδιο Ανάν"». «Ελπίζω ότι σύντομα θα δούμε μια νέα προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, που θα οδηγήσει στην επανένωση του νησιού». Οσο για το ποια σημεία θα μπορούσαν να επαναδιαπραγματευτούν, «αυτό είναι θέμα της κυπριακής κυβέρνησης». Δε διαπίστωσε άρνηση ή αντίρρηση στη θέση του για ανανέωση των προσπαθειών, αλλά «είναι πρόωρο να μιλάμε για συγκεκριμένη πρωτοβουλία». Στη χτεσινή ομιλία του επανήλθε λέγοντας ότι «η ευκαιρία για ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον στην Κύπρο, στη βάση του σχεδίου Ανάν είναι ακόμα εκεί και δε θα πρέπει να χαθεί».

- Ελληνοτουρκικά: Ο Κ. Καραμανλής προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι παρερμηνεύτηκε η δήλωσή του ότι η υφαλοκρηπίδα είναι «ένα από τα θέματα» συζήτησης, αλλά την ίδια στιγμή επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι κινείται στη λογική του Ελσίνκι περί «συνοριακών διαφορών», υποστηρίζοντας ότι τα άλλα θέματα είναι... η Χάλκη και τα ζητήματα των περιουσιών! Στη χτεσινή του ομιλία, εξάλλου, εμφανίστηκε ένθερμος οπαδός της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών καυχώμενος γιατί «ποτέ πριν οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας δεν είχαν συναντηθεί τόσες πολλές φορές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», όσες φορές συναντήθηκε ο ίδιος με τον Τ. Ερντογάν. Απέφυγε, πάντως, να δεσμευτεί ότι ο Δεκέμβρης θα είναι ορόσημο για τον ελληνοτουρκικό «διάλογο».

- Ευρωτουρκικές σχέσεις: «Εμείς στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, γιατί ειλικρινά πιστεύουμε πως μια Τουρκία σε ευρωπαϊκή πορεία είναι προς όφελος όλων. Και βεβαίως είναι και προς το ελληνικό συμφέρον». Το μεγαλύτερο όφελος, σύμφωνα με τον Κ. Καραμανλή, είναι ότι «μια Τουρκία που οριστικά και αμετάκλητα βρίσκεται σε ευρωπαϊκή πορεία», διευκολύνει όλα τα ζητήματα και βοηθάει και στην αντιμετώπιση των «εκκρεμοτήτων» μεταξύ των δύο χωρών.

- Βαλκάνια: «Κοινές ανησυχίες» με τις ΗΠΑ για το Κόσσοβο και συμφωνία ότι «σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να φτάσουν σε αλλαγή συνόρων». Στήριξη των Δυτικών Βαλκανίων στην κατεύθυνση της «εμπέδωσης θεσμών δημοκρατίας και πολιτικής ομαλότητας». Για το όνομα της ΠΓΔΜ «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν νέα, ούτε εξελίξεις στο προβλεπτό μέλλον». Η διαδικασία στον ΟΗΕ συνεχίζεται, αλλά «χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ευελιξία εκ μέρους της ΠΓΔΜ».

- Ασφάλεια Ολυμπιακών Αγώνων: Ο Κ. Καραμανλής πιάστηκε από τη δήλωση του Τζ. Μπους ότι ο πατέρας του θα είναι επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας - πράγμα που είναι γνωστό εδώ και καιρό - χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως «ψήφο εμπιστοσύνης». Ανέφερε ότι δεν τέθηκε ζήτημα «πρόσθετων μέτρων» ασφάλειας, αλλά αυτό είναι μάλλον περιττό γιατί η κυβέρνηση κάνει ό,τι της ζητείται από τους «συμμάχους».

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Επίσκεψη στην ΕΡΤ

Αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» θα επισκεφτεί την Τρίτη 25 του Μάη, στις 10.30 π.μ., τον πρόεδρο της ΕΡΤ, Αγγ. Στάγκο. Σκοπός της επίσκεψης είναι να συζητηθούν θέματα που προκύπτουν από την παραβίαση εκ μέρους της ΕΡΤ και ιδιωτικών ΜΜΕ του συνταγματικού δικαιώματος της δημοκρατικής πληροφόρησης του ελληνικού λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ