ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούνη 2004
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Διαβουλεύσεων συνέχεια στον ΟΗΕ

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις της ιρακινής αντίστασης με τις δυνάμεις κατοχής

Associated Press

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις της ιρακινής αντίστασης με τις δυνάμεις κατοχής
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Την πλήρη έγκρισή του, εκ μέρους της μεταβατικής, διορισμένης, κυβέρνησής του, έδωσε στο αμερικανο-βρετανικό σχέδιο απόφασης ο Ιρακινός ΥΠΕΞ. Ο Χοσιάρ αλ Ζεμπάρι, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υποστήριξε ότι το αμερικανο-βρετανικό σχέδιο απόφασης εξασφαλίζει «πλήρη κυριαρχία» στο Ιράκ.

Ο Ζεμπάρι, πάντως, δε φαίνεται να έπεισε τους εκπροσώπους Γαλλίας, Ρωσίας και Κίνας, που επιμένουν στην ανάγκη τροποποιήσεων. Αργά χθες, Αμερικανός διπλωμάτης διέρρεε ότι η Ουάσιγκτον θα καταθέσει και νέο «βελτιωμένο» σχέδιο απόφασης.

Στο μεταξύ, στο Ιράκ, ο διορισμένος, από τις κατοχικές δυνάμεις, κυβερνήτης της Νατζάφ ανακοίνωνε ότι ο αμερικανικός στρατός και οι ένοπλοι οπαδοί του σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ συμφώνησαν σε αμοιβαία αποχώρηση από το εσωτερικό των ιερών πόλεων Νατζάφ και Κούφα. Θεωρητικώς, χθες βράδυ, ο έλεγχος των πόλεων επρόκειτο να περάσει στα χέρια των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

Οσο για τον ίδιο τον σιίτη ηγέτη, στο καθιερωμένο κήρυγμά του της Παρασκευής, στην Κούφα, δεν έκανε καμία μνεία στη συγκεκριμένη συμφωνία. Αντίθετα, επέκρινε τη νέα διορισμένη μεταβατική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι δεν την αναγνωρίζει, εφόσον δεν είναι εκλεγμένη και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των κατακτητών. Ο Σαντρ επιτέθηκε και κατά του ΟΗΕ, κατηγορώντας τον ειδικό του απεσταλμένο Λακντάρ Μπραχίμι, ότι έπαιξε το «παιχνίδι της κατοχής».

Νέες συγκρούσεις

Σκληρές μάχες ξέσπασαν ανάμεσα σε κατοχικές δυνάμεις και σε ενόπλους του Σαντρ, στη συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά από επίθεση που δέχτηκε τοπικό αστυνομικό τμήμα από αγνώστους. Τα επεισόδια γενικεύτηκαν και στην περιοχή έσπευσαν αμερικανικά ελικόπτερα και αεροσκάφη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 Ιρακινοί και να τραυματιστούν 8 όπως και 3 Αμερικανοί στρατιώτες.

Μετά τα ξημερώματα, αμερικανική αυτοκινητοπομπή δέχτηκε επίθεση με βομβίδες στα όρια της Σαντρ Σίτι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 Αμερικανοί στρατιώτες και να τραυματιστούν άλλοι 5. Βορείως της Βαγδάτης, στον αυτοκινητόδρομο προς Μοσούλη, άγνωστοι επιτέθηκαν σε αυτοκίνητο σκοτώνοντας τους 5 επιβαίνοντες, οι οποίοι, πιθανότατα, ήταν ξένοι υπήκοοι. Τέλος, οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν τον υπαρχηγό του Ζαρκάουι, Ομάρ Μπαζιγιάνι, τον οποίο ανακρίνουν τα τελευταία 24ωρα για «τα σχέδια της αλ Κάιντα».

ΡΩΣΙΑ
Προσπάθεια να πληγεί η ενότητα του ΚΚΡΟ

Με ανακοίνωσή του, το Προεδρείο της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) αναφέρεται στη σφοδρή επίθεση που έχουν εξαπολύσει τα αστικά ΜΜΕ, με στόχο την ενότητα του κόμματος, χρησιμοποιώντας επιστολή μελών της ΚΕ του ΚΚΡΟ. Στην ανακοίνωση του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ σημειώνεται:

«Τα ρωσικά ΜΜΕ ενεργά διαδίδουν τη λεγόμενη "Ανακοίνωση των μελών της ΚΕ του ΚΚΡΟ", στην οποία κατηγορείται ο Γκ. Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, για λάθη, τα οποία δήθεν έγιναν "αιτία της βαριάς κατάστασης του ΚΚΡΟ", καθώς επίσης απαιτούν αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας του κόμματος. Η θέση αυτή των συγγραφέων της ανακοίνωσης (των Β. Μπόικο, Ο. Κοριάκιν, Γκ. Κόστιν, Λ. Ολέινικ, Μπ. Τιουκόφ και Α. Σαμπάνοφ) είναι εδώ και καιρό γνωστή και τίποτα καινούριο στην ανακοίνωση δεν περιέχει. Κατά τη διάρκεια των απολογιστικών συνελεύσεων και των συνδιασκέψεων, οι κομμουνιστές ήδη έχουν εκφράσει την κατ' αρχήν διαφωνία τους με τη θέση αυτή.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας, πιστό στις λενινιστικές αρχές του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, κατά τη διάρκεια όλης του της ιστορίας, σεβόταν τα ζητήματα της κριτικής και αυτοκριτικής των ενεργειών των κομματικών οργάνων όλων των επιπέδων. Στις αρχές αυτές, το ΚΚΡΟ κατάφερνε να ενώνει στις γραμμές του πλατιές μάζες των κομμουνιστών, που όχι πάντα συμμερίζονταν τις απόψεις τους στα ζητήματα της στρατηγικής, καθώς και της τακτικής της κομματικής δουλιάς. Η Κεντρική Επιτροπή, το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΡΟ πάντα αυστηρά ακολουθούσαν την ακλόνητη θέση του Καταστατικού του ΚΚΡΟ, όπου σημειώνεται "το δικαίωμα της μειοψηφίας για την έκφραση των απόψεών της, υπολογισμός των απόψεων αυτών στην εκπόνηση των αποφάσεων, καθώς και η απόλυτη υποταγή της μειοψηφίας στην πλειοψηφία ύστερα από τη λήψη απόφασης".

Ομως, οι ενέργειες των συγγραφέων της συγκεκριμένης "Ανακοίνωσης" κατευθύνονται όχι στον αγώνα για τη λαϊκή εξουσία και το σοσιαλισμό, όχι στο δυνάμωμα της ενότητας του κόμματος και της αύξησης του κύρους του. Οι ενέργειες αυτές, ουσιαστικά, συνεχίζουν την υπονομευτική δουλιά "του κόμματος εξουσίας" με στόχο την απώλεια του κύρους του ΚΚΡΟ. Βασικός στόχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης έγινε ο Γκ. Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ».

Τέλος, στην ανακοίνωση του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ, σημειώνεται πως στις 17 χιλιάδες εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις των ΚΟΒ του κόμματος (πριν από το 10 συνέδριο που θα γίνει στις αρχές του Ιούλη), εγκρίθηκαν αποφάσεις στήριξης της ηγεσίας του κόμματος, απόκρουσης της επίθεσης των ΜΜΕ, με στόχο τη διαφύλαξη κι ενίσχυση της ενότητας του ΚΚΡΟ.


Ι.Π.

Ενας περήφανος λαός διδάσκει

Αληθινή πλημμυρίδα! Μια λαοθάλασσα πάνω από ένα εκατομμύριο λαού διαδήλωσαν την Παρασκευή 14 Μάη στην Αβάνα. «Η μεγαλύτερη επαναστατική διαδήλωση της ιστορίας της χώρας μας». Ετσι τη χαρακτήρισαν οι ίδιοι οι Κουβανοί. Εκεί ένας λαός απάντησε με το στόμα του ηγέτη του στα νέα σχέδια των ΗΠΑ ενάντια στο Νησί της Επανάστασης. Απλά και συγκλονιστικά τα λόγια του Φιντέλ, λόγια που αποτελούν μανιφέστο αξιοπρέπειας, πατριωτισμού και διεθνισμού, λόγια που συνεγείρουν κάθε λαό, κάθε κίνημα που σήμερα αντιστέκεται στην κορυφαία ιμπεριαλιστική δύναμη, τις ΗΠΑ, αλλά και συνολικά στην ιμπεριαλιστική «νέα τάξη».

Με τα μάτια στραμμένα προς το κτίριο του «Γραφείου Αμερικανικών Συμφερόντων» ο Φιντέλ και ο υπερήφανος λαός της Κούβας απάντησαν στα νέα σχέδια της κυβέρνησης Μπους για την ανατροπή της Κουβανικής Επανάστασης: «Κύριε Μπους, αυτός ο λαός μπορεί να εξολοθρευτεί - καθώς το γνωρίζετε πολύ καλά - ή να εξαφανιστεί από προσώπου Γης, αλλά δεν μπορεί να υποδουλωθεί ή να βρεθεί στην εξευτελιστική θέση να γίνει ξανά αποικία των ΗΠΑ. Από τη στιγμή που αποφασίσατε ότι ο θάνατος πρέπει να υπερισχύσει, τότε έχω τη χαρά να πω το "αντίο", όπως οι μονομάχοι στη Ρώμη λίγο πριν βγουν στην αρένα: Χαίρε Καίσαρ, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν! Το μόνο που με λυπεί είναι ότι δε θα μπορέσω να δω το πρόσωπό σας γιατί σε αυτή την περίπτωση εσείς θα βρίσκεστε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, ενώ εγώ θα βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή, πεθαίνοντας, υπερασπιζόμενος την πατρίδα μας».

Χωρίς υπερβολή τούτες οι αράδες και μόνο θα άξιζαν να κοσμήσουν τους τοίχους κάθε δημόσιου κτιρίου στη χώρα μας. Να τα διαβάζουν και να σκύβουν το βλέμμα από ντροπή - αν έχουν κάποιο απομεινάρι της - οι «Ναινέκοι» των ιμπεριαλιστικών «σχεδίων Ανάν», οι κάθε λογής και απόχρωσης «Γιεσμέν» στους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, να τα διαβάζουν και να ανατριχιάζουν οι πολιτικοί υπάλληλοι των ΝΑΤΟικών στην πατρίδα μας, όλοι οι ευρωλάγνοι του τόπου μας. Από την άλλη μεριά θα ήταν μια αληθινή παρακαταθήκη στη νεολαία μας αν αυτά τα λόγια του Φιντέλ κοσμούσαν όλα τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια της χώρας μας. Θα ήταν η πιο αποτελεσματική διδαχή της στάσης που οφείλουν να κρατούν οι λαοί, όταν είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την ελευθερία και το μέλλον τους.

Σε τούτες τις κρίσιμες ώρες που περνάει ο λαός της Κούβας, δηλαδή τις ώρες του μεγαλύτερου κινδύνου στα 45 χρόνια ύπαρξης της Επανάστασής του, δεν είναι λίγο πράγμα αυτός ο υπερήφανος και ο ηρωικός λαός με τη στάση και την όλη δράση του να δίνει μαθήματα σε όλους τους λαούς το τι σημαίνει να λες στους ιμπεριαλιστές «Ελεύθερη πατρίδα ή θάνατος». Δεν είναι λίγο την ώρα που εξυφαίνεται μια ολόκληρη χιονοστιβάδα μέτρων που απαρτίζουν το νέο βρώμικο σχέδιο της Ουάσιγκτον, που ονομάζεται «Επιτροπή Αρωγής για μια Ελεύθερη Κούβα», αυτός ο μικρός σε μέγεθος λαός να βάζει τον πλανητάρχη και τους επιτελείς του στο σκαμνί της Ιστορίας.

Χρέος όλων μας το δυνάμωμα της διεθνιστικής μας αλληλεγγύης προς τον κουβανικό λαό, την κυβέρνησή του, στην Επανάστασή του. Χρέος όλων μας να θυμόμαστε ότι η ΕΕ στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, με την ελληνική κυβέρνηση προεξάρχουσα, έβγαλε απόφαση καταδίκης της Κούβας. Να μη λησμονούμε πως ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ όχι μόνο στήριξαν την καταδίκη της Κούβας, αλλά και πρωτοστάτησαν σε μια άνευ προηγουμένου στα πλαίσια της ΕΕ υπονόμευση και συκοφάντηση της κουβανικής κυβέρνησης, με πρόσχημα την καταπάτηση - δήθεν - των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Νησί. Ας τους απαντήσουμε και με την ψήφο μας στις ευρωεκλογές στις 13 Ιούνη. Ας εκφράσουμε τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη στον υπερήφανο αυτό Λαό και με την «κόκκινη ψήφο» της Ανυπακοής, της Απειθαρχίας και της Αντίστασης.


Θόδωρος ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ
Μέλος του Τοπικού Γραφείου Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, μέλος της Διοίκησης του ΕΚΘ

Φονική έκρηξη στην πόλη Σαμάρα

ΜΟΣΧΑ.- Τουλάχιστον έντεκα άτομα σκοτώθηκαν και περισσότερα από 40 τραυματίστηκαν χτες έπειτα από έκρηξη σε υπαίθρια αγορά της πόλης Σαμάρα στην Κεντρική Ρωσία. Αρχικά οι αστυνομικές αρχές έκαναν λόγο για τυχαία έκρηξη φιαλών οξυγόνου, αλλά αργότερα το πρακτορείο «Ιντερφάξ» επικαλούμενο δηλώσεις εκπροσώπου της αστυνομίας μετέδωσε ότι επρόκειτο για βομβιστική ενέργεια. Ο εκπρόσωπος δήλωσε μάλιστα ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός περιείχε ένα κιλό ΤΝΤ και βρέθηκε μεταξύ των πάγκων της αγοράς και παρακείμενης σιδηροδρομικής γραμμής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ