ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούνη 2004
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Χορός παραιτήσεων στη CIA

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οι παραιτήσεις στην Κεντρική Υπηρεσία των Πληροφοριών συνεχίζονται και παρά την απουσία του Αμερικανού προέδρου... Ετσι μετά την αναμενόμενη αλλά χρονικά αιφνίδια παραίτηση του επικεφαλής της CIA, Τζορτζ Τένετ, ακολουθεί η αποχώρηση του αναπληρωτή διευθυντή των επιχειρήσεων κατασκοπίας Τζέιμς Πάβιτ έπειτα από θητεία 31 ετών.

Κατά το BBC, ο Τζέιμς Πάβιτ εμφανίζεται να είχε λάβει προ εβδομάδων την απόφαση παραίτησης από τη CIA, η οποία και επιμένει πως δεν υπάρχει καμία διασύνδεση με την απρόσμενη αποχώρηση του αρχηγού της υπηρεσίας. Η διαβόητη υπηρεσία κάνει λόγο για μη συνδεόμενες εξελίξεις, αλλά δεν πείθει. Την ίδια στιγμή οι New York Times συνδέουν την παραίτηση Τένετ με εμπιστευτική έκθεση της Γερουσίας για την υπηρεσία που πιθανώς ήταν καταπέλτης για τον αρχηγό της CIA και συνολικά εξαιρετικά επικριτική για το έργο των πρακτόρων της. Στην αποτελούμενη από 400 σελίδες έκθεση επικρίνονται ειδικά οι πληροφορίες της υπηρεσίας για το ιρακινό οπλοστάσιο.

Το κυριότερο όμως στοιχείο που προκαλεί κραδασμούς στο κατεστημένο των ΗΠΑ, δεν είναι τόσο η παραίτηση του Τένετ και χτες του Πάβιτ, αφού θεωρείται αναμενόμενη εν πολλοίς. Τόσο η CIA και κυρίως ο αρχηγός της βρισκόταν εδώ και καιρό σε πολιορκία από τις ασφυκτικές πιέσεις εξαιτίας των συνεχών αποκαλύψεων των ψευδολογιών για το οπλοστάσιο του Ιράκ αλλά και την 11η Σεπτεμβρίου. Συνεπώς το να γίνει κάποια στιγμή ο Τένετ αποδιοπομπαίος τράγος, ήταν δεδομένο. Ο χρόνος ήταν ουσιαστικά το κλειδί. Κατά τους αναλυτές, ο χρόνος της παραίτησής του αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για τον Μπους σε μία μάλιστα δύσκολη περίοδο, που η δημοτικότητά του είναι σε ελεύθερη πτώση. Επίσης, η χρονική συγκυρία και της νέας αποχώρησης θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση και σύγχυση στη CIA.

Ως προς τον Τζέιμς Πάβιτ, εργαζόταν τα πέντε τελευταία χρόνια ως αναπληρωτής διευθυντής επιχειρήσεων της CIA. Η ταυτότητά του ήταν άγνωστη έως τον περασμένο Απρίλη όταν σε μία άνευ προηγουμένου κίνηση εμφανίστηκε δημοσίως ενώπιον της ανεξάρτητης επιτροπής που διερευνά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου. Επισημαίνεται ότι τη σφοδρότερη κριτική σχετικά με τη συλλογή λανθασμένων πληροφοριών για τα υποτιθέμενα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν είχε δεχτεί το τμήμα που διηύθυνε ο Πάβιτ. Πάντως, εκπρόσωπος της CIA επέμεινε πως πρόκειται για αποχώρηση από ενεργό υπηρεσία, και όχι για παραίτηση.

Νέες αποκαλύψεις για την 11η Σεπτεμβρίου

Το NBC και η εφημερίδα Wall Street Journal αποκάλυψαν ότι ενάμιση χρόνο πριν από την 11η Σεπτεμβρίου, Βρετανός μουσουλμάνος είχε ενημερώσει το FBI ότι είχε εκπαιδευτεί από την Αλ Κάιντα να κάνει αεροπειρατείες και βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να πάρει μέρος σε επιθέσεις.

Συγκεκριμένα, ο Νιάζ Χαν, Βρετανός υπήκοος πακιστανικής καταγωγής, δήλωσε σε συνεντεύξεις του ότι αντί να συναντήσει τις επαφές του με την Αλ Κάιντα στη Νέα Υόρκη, πήγε στο Ατλάντικ Σίτι του Νιου Τζέρσεϊ, έπαιξε τα χρήματά του σε στοιχήματα και στη συνέχεια παραδόθηκε και ομολόγησε. Πρόσθεσε ότι στρατολογήθηκε από ομάδα εξτρεμιστών ισλαμιστών στη Βρετανία, οι οποίοι προσφέρθηκαν να του αποπληρώσουν τα χρέη του από τον τζόγο και στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε, για να κάνει αεροπειρατείες σε στρατόπεδο στο Πακιστάν. Στη συνέντευξή του στην Wall Street Journal, ο Χαν έδειξε κάρτες δύο πρακτόρων της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του FBI με τους οποίους «πέρασε δύο βδομάδες το 2000» ενώ το NBC, επικαλούμενο πρώην πράκτορα του FBI, ανέφερε ότι οι πράκτορες στο Νιούαρκ πίστεψαν τον Χαν, αλλά πήραν εντολή από την κεντρική υπηρεσία «να τον στείλουν στο Λονδίνο και να ξεχάσουν την υπόθεση».

ΙΣΡΑΗΛ
Θρίλερ με τις απολύσεις υπουργών

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Σε θρίλερ εξελίσσεται η πολιτική αντιπαράθεση του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν με τους ακροδεξιούς συγκυβερνώντες του ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, την Κυριακή, κατά την οποία ο Σαρόν επιδιώκει να εξασφαλίσει έγκριση για το σχέδιο «απεγκλωβισμού» από τη Γάζα.

Χτες, ο Αριέλ Σαρόν ζήτησε την παραίτηση των δύο υπουργών της ακροδεξιάς Εθνικής Ενωσης. Οι υπουργοί Μεταφορών, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, και Τουρισμού, Μπένι Εϊλόν, αρνήθηκαν να προσέλθουν στο γραφείο του Σαρόν με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να τους αποστείλει επιστολή απόλυσης. Η απομάκρυνσή τους από την κυβέρνηση ισχύει, με βάση τη νομοθεσία, 48 ώρες μετά την παραλαβή από τους ίδιους της επιστολής.

Εντούτοις, και οι δύο αποπεμφθέντες υπουργοί προσπάθησαν να «κρατήσουν καθυστέρηση». Μετά από αρκετές ώρες, οι κλητήρες του Αριέλ Σαρόν εντόπισαν τον Λίμπερμαν στο γυμναστήριο ενώ μέχρι αργά χτες δεν είχε εντοπιστεί ο Εϊλόν. Αυτό σημαίνει ότι αν ο Εϊλόν δε λάβει την επιστολή μέχρι σήμερα το πρωί, δεν ισχύει η απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της κρίσιμης συνεδρίασης της Κυριακής. Μάλιστα, στενοί συνεργάτες του έλεγαν ότι προτίθεται να παρουσιαστεί κανονικά στη συνεδρίαση και να καταψηφίσει το σχέδιο Σαρόν.

Σε περίπτωση που η συνεδρίαση πραγματοποιηθεί χωρίς τον Εϊλόν, εκτιμάται ότι ο Αριέλ Σαρόν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των ψήφων. Εντούτοις, αδιευκρίνιστες παραμένουν οι προθέσεις του εταίρου ακροδεξιού συγκυβερνώντος κόμματος, του Εθνικού Θρησκευτικού Κόμματος, που είχε ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση σε περίπτωση απομάκρυνσης της Εθνικής Ενωσης. Επιπλέον, οι αντιδράσεις παραμένουν μεγάλες και στο εσωτερικό του Λικούντ, με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Μετάσταση» των θρησκευτικών ταραχών

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΚΑΡΑΤΣΙ και ΓΚΙΛΓΚΙΤ.--

Το Καράτσι, θέατρο αιματηρών ταραχών το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα που πέρασε με τουλάχιστον 23 νεκρούς, έγινε για άλλη μια φορά χτες επίκεντρο της έντασης μεταξύ σιιτών και σουνιτών, καθώς τα ισλαμικά κόμματα κάλεσαν σε απεργία που παρέλυσε την πόλη - λιμάνι. Διαδηλώσεις και απεργίες σημειώθηκαν από τους οπαδούς του συνασπισμού ΜΜΑ και στην Κουέτα.

Πιο βόρεια, τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε προχτές, ενώ πολλοί τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε σιίτες διαδηλωτές και δυνάμεις ασφαλείας στο Γκιλγκίτ και στην Χάνζα του υπό Πακιστανικό έλεγχο Κασμίρ. Στην περιοχή έχει επιβληθεί πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας επ' αόριστον (ουσιαστικά, στρατιωτικός νόμος), για να εμποδιστούν διαδηλώσεις σιιτών, οι οποίοι απαιτούν να αλλάξουν τα εκπαιδευτικά βιβλία, τα οποία είναι γραμμένα «υπέρ των σουνιτών», ενώ συνελήφθη τουλάχιστον ένας σιίτης κληρικός. Η υπό το στρατηγό Μουσάραφ κυβέρνηση «φοβάται» περαιτέρω όξυνση της βίας ανάμεσα στις σέκτες.

  • Χτθες έγινε γνωστό ότι ένας Βρετανός καθηγητής δολοφονήθηκε στην πόλη Μουλτάν του κεντρικού Πακιστάν, αλλά όπως ανακοίνωσε η αστυνομία η επίθεση «δε μοιάζει» έργο ισλαμιστών.
  • Αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης χτες ότι διεξήχθη «επιτυχώς» δοκιμή του μεσαίου βεληνεκούς πυραύλου Ghauri V με δυνατότητα να φέρει συμβατική όσο και πυρηνική γόμωση. Οι πυραυλικές δοκιμές πέραν της στρατιωτικής τους σημασίας αποτελούν συνήθως προπαγανδιστικά τρικ εθνικ(ιστικ)ής «συσπείρωσης» από τις κυβερνήσεις του Πακιστάν όσο και της Ινδίας.
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Κλιμάκωση των μαχών

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΚΑΝΤΑΧΑΡ.--

Αμερικανοί και Αφγανοί στρατιώτες που ενεπλάκησαν σε μάχη με «μαχητές Ταλιμπάν» στην Κανταχάρ του νότιου Αφγανιστάν σκότωσαν 17 εξ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες των Αμερικανών που μεταδόθηκαν χτες από το «Ρόιτερ». Αφγανική πηγή έκανε λόγο για 13 νεκρούς και 8 «συλληφθέντες». Πρόκειται για την «αιματηρότερη μάχη» εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Κατά το «Ασοσιέιτεντ Πρες», από πλευράς Αμερικανών υπήρξαν τρεις «ελαφριοί» τραυματισμοί.

Η συνέχιση των μαχών στην περιοχή - με επιθέσεις τόσο από πλευράς κατοχικών δυνάμεων και συνεργατών τους, όσο και από πλευράς Ταλιμπάν - θέτει «σε κίνδυνο» τη διεξαγωγή των «εκλογών» που είναι προγραμματισμένες για το Σεπτέμβρη, ενώ οι θάνατοι 5 μελών της ΜΚΟ «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» την οδήγησε στην απόφαση να αναστείλει κάθε δραστηριότητά της στη χώρα.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Προς δημοψήφισμα

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

«Τώρα είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε την πραγματική μάχη για το δημοψήφισμα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, αμέσως μετά την ανακοίνωση της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής ότι κατά τη διαδικασία της επιβεβαίωσης των υπογραφών για την προσφυγή σε δημοψήφισμα για την αποπομπή του Προέδρου από το αξίωμά του, συνολικά συγκεντρώθηκαν περισσότερες από τις 2,44 εκατομμύρια απαιτούμενες υπογραφές για την προσφυγή στην κάλπη.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς το λαό της Βενεζουέλας ο Τσάβες εμφανίστηκε βέβαιος για την παραμονή του στην εξουσία, διαμηνύοντας ότι οι συνταγματικές τροποποιήσεις στις οποίες προχώρησε ο ίδιος καθιστούν εφικτή τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που επί μήνες επιδιώκει η αντιπολίτευση.

Κατά το BBC, η «απρόσμενα ένθερμη υποστήριξη του δημοψηφίσματος» από πλευράς Τσάβες σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή τακτικής, «δεδομένου ότι όχι μόνο είχε αμφισβητήσει τη δυνατότητα της αντιπολίτευσης να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες υπογραφές, αλλά είχε κάνει λόγο και για απάτη κατά την υποβολή της πρώτης αίτησης για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ