ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούνη 2004
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Μπους, Μπερλουσκόνι τρομοκράτες

Τους διαδηλωτές παρακολουθούσε στενά μεγάλη αστυνομική δύναμη

Associated Press

Τους διαδηλωτές παρακολουθούσε στενά μεγάλη αστυνομική δύναμη
ΡΩΜΗ.--

Το κέντρο αποκλείστηκε, οι δρόμοι άδειασαν από τα σταθμευμένα αυτοκίνητα, τα φρεάτια έκλεισαν, οι κάδοι απορριμμάτων αφαιρέθηκαν και 10.000 αστυνομικοί σε «στρατηγικά» σημεία απέκλεισαν οδούς και κτίρια. Την ίδια ώρα ο εναέριος χώρος πάνω από τη Ρώμη έκλεισε για τα ιδιωτικά αεροπλάνα, ενώ ελικόπτερα πετούσαν συνεχώς πάνω από την πρωτεύουσα. Τελικά, ο «υψηλός επισκέπτης», ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους (τον οποίο συνόδεψαν 40 τεθωρακισμένα αυτοκίνητα), ολοκλήρωσε ανεμπόδιστα το πρώτο σκέλος της επίσκεψής του, συναντώντας τον Πάπα αλλά και τον Ιταλό Πρόεδρο, Κάρλο Αζέλιο Τσιάμπι.

Στο μεταξύ, ο ιταλικός λαός, παρά τα πρωτοφανή αστυνομικά μέτρα, που έκαναν τη Ρώμη να μοιάζει με πολιορκημένη πόλη, εκδήλωσε για ακόμη μια φορά στους δρόμους την αντίθεσή του στο πρόσωπο του Τζορτζ Μπους και στις φονικές πολιτικές του στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στην Παλαιστίνη. Πολιτικές που φυσικά συνεπικουρεί η ιταλική κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Από το πρωί άρχισαν να καταφθάνουν στο σιδηροδρομικό σταθμό Τέρμινι της πρωτεύουσας διαδηλωτές από ολόκληρη τη χώρα, με στόχο τη συμμετοχή στο μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο, προγραμματισμένο για τις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας). Παράλληλα, μικρές διαδηλώσεις πραγματοποιούνταν έξω από κυβερνητικά και στρατιωτικά κτίρια. Τελικά, δεκάδες χιλιάδες Ιταλοί, από κοινωνικές οργανώσεις, κόμματα και συνδικάτα, πήραν μέρος στη μεγάλη και πολύχρωμη διαδήλωση. Το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν «ΟΧΙ στον Μπους, ΟΧΙ στον πόλεμο». Σοβαρά επεισόδια δε σημειώθηκαν, πέρα από περιορισμένης έκτασης συγκρούσεις μεταξύ των Σωμάτων Ασφαλείας και μικρών ομάδων διαδηλωτών στην Πιάτσα Βενέτσια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπερλουσκόνι και οι λοιποί κυβερνητικοί επιδόθηκαν μέχρι τελευταίας στιγμής σε μια ανελέητη κινδυνολογία, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει την Πέμπτη το βράδυ τη μεγάλη ανησυχία του για το ενδεχόμενο «πρόκλησης επεισοδίων». Στο παιχνίδι αυτό σύμμαχοι ήταν και αρκετοί από τους εκπροσώπους της «κεντροαριστεράς», που τόνιζαν συνεχώς την ανάγκη για μια «ειρηνική» πορεία.

Επαφές Μπους

Το πρωί ο Αμερικανός Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρλο Αζέλιο Τσιάμπι. Αργότερα μετέβη στο Βατικανό, όπου είχε συνομιλία με τον Πάπα. Ο Ποντίφικας στις δηλώσεις του καταδίκασε μεν εμμέσως τα βασανιστήρια στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ, ωστόσο απέδωσε τα εύσημα στην αμερικανική κυβέρνηση για την προώθηση «των ηθικών αξιών στην αμερικανική κοινωνία», ενώ επίσης θετικά ήταν τα σχόλιά του και για τα μελλοντικά σχέδια των Αμερικανών στο Ιράκ. Ο Πρόεδρος, από την πλευρά του, ικανοποιημένος, δήλωσε: «Η δέσμευσή του (Πάπα) υπέρ της ειρήνης και της ελευθερίας έχει εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους και έχει βοηθήσει να αφήσουμε πίσω μας τον κομμουνισμό και την τυραννία». Του έδωσε δε το «μετάλλιο της ελευθερίας», την υψηλότερη διάκριση που δίνεται στις ΗΠΑ σε πολίτες...

Μετά την επίσκεψη στο Βατικανό, ο Μπους μαζί με τη σύζυγό του και τον Ιταλό πρωθυπουργό κατέθεσαν στεφάνι στο Φόσε Αντεάτινε, σημείο όπου οι ναζί εκτέλεσαν 335 Ιταλούς. Πρέπει να σημειωθεί ότι κόμματα της «κεντροαριστεράς» μποϊκόταραν τη μεγάλη διαδήλωση επειδή ο Μπους βρίσκεται στη χώρα για τα 60 χρόνια από την απελευθέρωση της Ρώμης από τους Γερμανούς... Σήμερα ο Μπους θα συναντήσει τον Μπερλουσκόνι λίγο πριν αναχωρήσει για τη Γαλλία, όπου θα συμμετάσχει στους γιορτασμούς για την 60ή επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
Να εκφράσει ο λαός την αγανάκτησή του

Ο δολοφόνος των λαών Μπους δεν μπορεί να διαστρεβλώνει την ιστορία της ωμής αγγλοαμερικανικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ στην περίοδο του Εμφύλιου, καταγγέλλουν οι Αντιστασιακοί με αφορμή τις αντικομμουνιστικές δηλώσεις του αρχιδολοφόνου Μπους και καλούν σε καταδίκη των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων. Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) τονίζει:

«Με οργή και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο για τις απαράδεχτες αντικομμουνιστικές δηλώσεις του Μπους, που μεταξύ άλλων μιλώντας για τις μεταπολεμικές εξελίξεις, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "στα χρόνια που ακολούθησαν το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, το έθνος μας αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες και κινδύνους με την άνοδο του κομμουνισμού. Το 1947 κομμουνιστικές δυνάμεις διεξήγαγαν εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα και απειλούσαν την Τουρκία...".

Εμείς, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ που παλέψαμε κατά της χιτλεροφασιστικής κατοχής και, σε συνέχεια, κατά της ωμής αγγλοαμερικανικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη χώρα, που αντιμετωπίσαμε τις αμερικάνικες βόμβες ναπάλμ, υπερασπιστήκαμε τη λευτεριά και την ανεξαρτησία της χώρας μας.

Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τις αντικομμουνιστικές δηλώσεις του Μπους και καλούμε τον ελληνικό λαό να εκφράσει με κάθε τρόπο την αγανάκτησή του.

Ο δολοφόνος των λαών της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ και άλλων λαών, παλιότερα και σήμερα, δεν έχει κανένα δικαίωμα να μιλά κατ' αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο και να βρίζει το λαό μας που έχυσε το αίμα του στα χρόνια της φασιστικής κατοχής και της αθάνατης εποποιίας του ΔΣΕ, στα χρόνια 1946 - 1949».

Ο αντίπαλος είναι ο ιμπεριαλισμός

Σχόλιο της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή τις αντικομμουνιστικές δηλώσεις Μπους

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή τις προχτεσινές δηλώσεις του Τζ. Μπους, όπου επιστράτευσε τον πιο χυδαίο αντικομμουνισμό προκειμένου να υποστηρίξει όλα τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα τόσο του παρόντος όσο και του παρελθόντος, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Επιβεβαιώνεται ένα πράγμα. Οτι η αστική τάξη της χώρας μας και οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις στηρίχτηκαν στις ΗΠΑ για να νικήσουν το λαϊκό κίνημα στην Ελλάδα και να φράξουν το δρόμο για μια δημοκρατική διέξοδο με βάση - αν θέλετε - το πνεύμα και το κλίμα του αντιφασιστικού αγώνα 1940 - '44.

Πρώτα οι Αγγλοι ιμπεριαλιστές επενέβησαν στην Ελλάδα και μετά οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές.

Ας πάρουμε λοιπόν πολύ σοβαρά υπόψη, κατ' αρχήν ο ελληνικός λαός, ποιος είναι ο πραγματικός του αντίπαλος. Ο αντίπαλός του είναι ο ιμπεριαλισμός, είναι τα αστικά πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, τα οποία με τις πλάτες του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού νίκησαν το λαϊκό κίνημα και κυρίως να πάρουν σοβαρά υπόψη το γιατί σήμερα λέει ο Πρόεδρος Μπους αυτό.

Αυτό δείχνει καταρχήν, ότι οι ΗΠΑ έχουν την Ελλάδα στο μάτι, γιατί τη θέλουν να κάνει τις βρώμικες δουλιές στην περιοχή και, δεύτερον, το αντιιμπεριαλιστικό λαϊκό κίνημα στην Ελλάδα, την αρνητική εκτίμηση που έχει ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού για το ρόλο των ΗΠΑ. Δεν είναι αντιαμερικανός ο ελληνικός λαός, είναι εναντίον της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Και τέλος, νομίζω ότι είναι φανερό πως και από αυτή την αρνητική και αντικομμουνιστική πλευρά αναδεικνύεται ο σταθερός και μόνιμος ρόλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας στην πάλη κατά του ιμπεριαλισμού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ