ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούνη 2004
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΚΑΡΙΑ - ΦΟΥΡΝΟΙ
Αδειάζουν οι υπηρεσίες Υγείας

Ενας - ένας φεύγουν οι γιατροί απ' το νοσοκομείο Αγίου Κηρύκου, ενώ οι περιορισμένες θέσεις του νοσηλευτικού προσωπικού καλύπτονται με συμβασιούχους μιας χρήσης

Στιγμιότυπο απ' την κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα Υγείας στην Αθήνα το Δεκέμβρη του 2003
Στιγμιότυπο απ' την κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα Υγείας στην Αθήνα το Δεκέμβρη του 2003
Την ακόμα παραπέρα υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας της Ικαρίας και των Φούρνων, ως αποτέλεσμα της πολιτικής επιλογής για το γκρέμισμα του δημόσιου συστήματος Υγείας και την επικράτηση των νόμων της αγοράς, υπογραμμίζει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία σε Ικαρία και Φούρνους.

Η Επιτροπή συνεδρίασε πρόσφατα και διαπίστωσε ότι παρά τις μεγάλες υποσχέσεις για βελτίωση των υπηρεσιών Υγείας, η κατάσταση σε όλα τα επίπεδα παροχής Υγείας στα νησιά παραμένει απαράδεκτη και χειροτερεύει.

Στο Νοσοκομείο Αγίου Κηρύκου, το ιατρικό προσωπικό αποδυναμώνεται συνεχώς, αφού μεγάλος αριθμός γιατρών πλήρους απασχόλησης φεύγει και αυτοί που παραμένουν είναι οι επικουρικοί: Ο καρδιολόγος φεύγει και δεν υπάρχει καν επικουρικός. Ο διευθυντής ορθοπεδικός και ο ακτινολόγος φεύγουν και αντικαθίστανται από επικουρικούς. Στο νοσοκομείο υπάρχει μόνο ένας επικουρικός γυναικολόγος. Πρόκειται, αναφέρει η Επιτροπή, για τακτική του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου, να μην καλύπτονται πλήρως οι θέσεις ιατρικού προσωπικού και έτσι να μη λειτουργούν στο νοσοκομείο σε 24ωρη βάση απαραίτητες κλινικές.

Η ίδια τακτική εφαρμόζεται και στο νοσηλευτικό προσωπικό. Το μικροβιολογικό εργαστήριο λειτουργεί με συμβασιούχους μιας χρήσης, καταρτιζόμενους του ΟΑΕΔ από τα περίφημα προγράμματα STAGE. Το ακτινολογικό εργαστήριο πάλι λόγω έλλειψης προσωπικού και αδυναμίας κάλυψης για όλες τις βάρδιες, λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα με ετοιμότητα. Οι οδηγοί του ασθενοφόρου δε φτάνουν για να γίνονται όλες οι βάρδιες.

Ακόμα, στη μαιευτική κλινική η αίθουσα τοκετών δε λειτουργεί. Τραγική όμως είναι η κατάσταση και στο χειρουργείο. Το χειρουργείο της παλιάς πτέρυγας έχει μεταφερθεί προσωρινά σε μια αίθουσα των εξωτερικών ιατρείων, για να ανακαινιστεί, αλλά αυτή η ανακαίνιση κρατάει τρία χρόνια! Ακόμα χειρότερα: Ο ένας χειρουργός βρίσκεται με απόσπαση στο νοσοκομείο και ο δεύτερος είναι επικουρικός και φεύγει. Αντίστοιχα, στο νοσοκομείο υπάρχει μόνο ένας αναισθησιολόγος, ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό του χειρουργείου λειτουργεί με ετοιμότητες, αφού αντί για 12 άτομα εργάζονται εκεί 4. «Γεφύρι της Αρτας», όμως, έχει καταντήσει και το χειρουργείο στη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου.

Μεγάλες ελλείψεις αντιμετωπίζει και το Κέντρο Υγείας στον Εύδηλο. Υπάρχουν δυο γιατροί Γενικής Ιατρικής, κανένας γιατρός ειδικότητας, ελάχιστο νοσηλευτικό προσωπικό, το ασθενοφόρο έχει βλάβη εδώ και καιρό και οι διακομιδές εκτελούνται με δανεικό, το ακτινολογικό εργαστήριο εξακολουθεί να μην έχει ολοκληρωθεί.

Εξίσου, απαράδεκτη παραμένει η κατάσταση και στα αγροτικά ιατρεία Ραχών και Καρκιναγρίου, αφού υπάρχει μόνο ένας αγροτικός γιατρός και δεν καλύπτονται περιστατικά το απόγευμα, ενώ το ασθενοφόρο κινείται με εθελοντή γιατρό.

«Πίσω από αυτά καταδεικνύεται η πολιτική επιλογή του γκρεμίσματος του δημόσιου συστήματος Υγείας, της αποδιάρθρωσης των όποιων παροχών έχουν απομείνει, η επιβολή των νόμων της αγοράς και της λογικής των παροχών με το μικρότερο κόστος και ανταποδοτικότητας με το μεγαλύτερο κέρδος», επισημαίνει η Επιτροπή και τονίζει επίμονα και ανυποχώρητα ότι θα συνεχίσει τον αγώνα της για δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους και τη βελτίωση των παροχών Υγείας στην Ικαρία και τους Φούρνους.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Λεφτά για κάμερες υπάρχουν...

...ενώ δεν «υπάρχουν» για τις υπερωρίες των εργαζομένων που μένουν απλήρωτοι απ' τον Απρίλη

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας και από τη Δευτέρα θα προχωρήσουν σε εναλλασσόμενες καθημερινά μορφές κινητοποιήσεων.

Αιτία είναι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, η διοίκηση, με πρόσχημα την ασφάλεια των ασθενών, προτίθεται να εγκαταστήσει κάμερες σε χώρους του νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι βέβαια αντιλήφθηκαν πως το εγχείρημα αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα μέτρα αστυνομοκρατίας των πολιτών, των εργαζομένων, ακόμα και των ασθενών σε αυτή την περίπτωση, που καταστρώνονται.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων, μετά από εισήγηση της Γεωργίας Ξένου, εκπροσώπου της «Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας», πήρε απόφαση κατά πλειοψηφία να παρέμβει ώστε να αποτρέψει την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης σε χώρους του νοσοκομείου που παραβιάζουν το ιατρικό απόρρητο και τα δικαιώματα των ασθενών και των πολιτών. Επίσης εκφράζει την αντίθεσή του στην πρόσληψη ιδιωτικών φρουρών.

Παράλληλα διεκδικεί τη στελέχωση του Νοσοκομείου με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό που αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη, όπως νοσηλευτικό, θυρωρούς κλπ. ώστε να μπορεί να λειτουργεί εύρυθμα και με ασφάλεια.

Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου έχουν να πληρωθούν απ' τον Απρίλη για τις υπερωρίες, για τις αργίες, τα νυχτερινά και τις Κυριακές. Προχτές μάλιστα ο διοικητής του Νοσοκομείου απέστειλε σχετικό έγγραφο στο Γ' ΠΕΣΥ και στο υπουργείο Υγείας, με το οποίο γνωστοποιεί στους αρμόδιους πως αδυνατεί να καταβάλει αυτά τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους εξαιτίας έλλειψης χρημάτων και τους ζητάει να παρέμβουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Διαλυτικά σχέδια της κυβέρνησης

Δείγμα γραφής, για τα διαλυτικά σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ σε βάρος του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας και την επίθεση σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων σε αυτό, αποτελεί η επιχείρηση σπίλωσης των λιμενεργατών που «έστησε» ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μ. Κεφαλογιάννης, την περασμένη βδομάδα, κάνοντας λόγο για τους δήθεν υψηλόμισθους εργάτες του ΟΛΠ. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η αγωνιστική παράταξη της Δημοκρατικής Ενότητας Λιμενεργατών και καλεί τον κλάδο, ν' αποκρούσει το ξεπούλημα του λιμανιού που μεθοδεύει η ΝΔ, ακολουθώντας τα χνάρια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και να απαιτήσει άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες.

Η μέθοδος, όπως επισημαίνει η Παράταξη, είναι γνωστή. Την ίδια ακολούθησε και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το ξεπούλημα της ΙΟΝΙΚΗΣ Τράπεζας, στην «Ολυμπιακής» και σε άλλους κλάδους: «Αξιοποιώντας - τονίζει - τα ΜΜΕ των μεγαλοκαρχαριών προετοιμάζει το έδαφος, για να "πέσει στα μαλακά" στην κοινή γνώμη το ξεπούλημα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. Γιατί το ξεπούλημα, που επιδιώκει σε δεύτερη φάση και με όποια μορφή, συνδέεται με τη μείωση του προσωπικού και με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και επομένως και με το διασυρμό των εργαζομένων».

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥ»
Οι συμβάσεις στα χέρια των σωματείων

Κάλεσμα στα σωματεία του κλάδου να πάρουν την υπόθεση των συλλογικών συμβάσεων στα χέρια τους και να επιβάλουν την ικανοποίηση αιτημάτων που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των μεταλλεργατών, απευθύνει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Μετάλλου». Καταγγέλλει τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Μετάλλου (ΠΟΕΜ) που παρά το γεγονός ότι μπήκε ο Ιούνης δεν έχει ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την υπογραφή ΣΣΕ του κλάδου.

Η ΔΑΣ καταγγέλλει τις εργοδοτικές οργανώσεις που ταμπουρωμένες πίσω από την αντεργατική πολιτική, πριν του ΠΑΣΟΚ, και τώρα της ΝΔ, αρνούνται ακόμα και να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις.

Υπογραμμίζει ότι οι συμβιβασμένοι συνδικαλιστές «συμφώνησαν οι προτάσεις για τις ΣΣΕ του κλάδου μας να είναι στα πλαίσια της "αντοχής" (!!) της οικονομίας και διαπραγματεύσιμες με τους σιδηροβιομηχάνους στο 8%, δηλαδή σαν καλοί "κοινωνικοί εταίροι" περιμένουν τους εργοδότες για διαπραγματεύσεις». Μάλιστα, όπως αναφέρεται, ενώ σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής αποφασίστηκε να πάνε οι τέσσερις συμβάσεις στον ΟΜΕΔ, μόνο για να μην υπάρχει πρόβλημα με την αναδρομικότητα, τώρα φαίνεται πως αποδέχονται να τελειώσει η διαδικασία των ΣΣΕ στον ΟΜΕΔ».

Η ΔΑΣ από την αρχή διαφώνησε με τις προτάσεις της πλειοψηφίας και πρότεινε τη διεκδίκηση κατώτερου μισθού 1.100 ευρώ, κατώτερο μεροκάματο 44 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 880 ευρώ, 35ωρο με 5νθήμερο και 7ωρο, ένταξη όλου του κλάδου στα ΒΑΕ.

Και καταλήγει: «Μόνο με ενότητα και αγώνα σε συντονισμό με το υπόλοιπο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στις κατευθύνσεις του ΠΑΜΕ μπορούμε στις σημερινές συνθήκες να αγωνιζόμαστε για καλύτερο εισόδημα, για καλύτερες συνθήκες στη δουλιά, για δουλιά με δικαιώματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ