ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Παρέμβαση της αμερικάνικης πρεσβείας ακύρωσε το διαγωνισμό!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ασκήθηκαν «τρομακτικές πιέσεις» γιατί πέντε αμερικάνικες εταιρίες είχαν αποκλειστεί από τη β΄ φάση του διαγωνισμού.

 

 

Η πίεση της αμερικάνικης πρεσβείας προς την ελληνική κυβέρνηση είχε αποτέλεσμα την ακύρωσης του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το Ολυμπιακό Χωριό, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες του «Ρ»! Οπως είχε γράψει ο «Ρ» στις 4.12.1999 («Εκπληρώθηκε η επιθυμία αμερικανικών εταιριών!»), οι πέντε αμερικάνικες εταιρίες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, αποκλείστηκαν από τη β' φάση, με αποτέλεσμα εκπρόσωποί τους να αντιδράσουν έντονα και μέσω πολιτικών προσώπων να εκφραστεί η δυσαρέσκεια της αμερικάνικης πλευράς προς την κυβέρνηση και από εκεί σε στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων (ΟΕΟΑ). Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αποδέκτης των αντιδράσεων ήταν αρχικά το Εμπορικό Τμήμα της αμερικάνικης πρεσβείας και ο ίδιος ο Ν. Μπερνς.

Ανθρωποι που γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο της υπόθεσης, χαρακτηρίζουν «τρομακτική» την πίεση που ασκήθηκε από την πλευρά της αμερικάνικης πρεσβείας προς την κυβέρνηση. Μάλιστα, μιλούν για επαφές Μπερνς με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, αλλά και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τώρα το προβάδισμα έχουν οι αμερικάνικες εταιρίες και συμπληρώνουν ότι ενδέχεται να συμμετάσχουν σε κοινοπραξία με ισραηλινές κατασκευαστικές εταιρίες. Μάλιστα οι ισραηλινοί έχουν ήδη έρθει σε επαφή με κυβερνητικά στελέχη σε ημερίδες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα για το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το «θέμα βρίσκεται σε καλό δρόμο»...

Μετά από την παρέμβαση της πρεσβείας ακολούθησε η ανακοίνωση από την πλευρά της ΟΕΟΑ για την ακύρωση του διαγωνισμού και η προκήρυξη νέου ανοιχτού διαγωνισμού. Ως πρόσχημα για την ακύρωση παρουσιάστηκαν από την ΟΕΟΑ, ορισμένα...«κενά» στη διαδικασία επιλογής των έξι κοινοπραξιών από τη Διεθνή Επιτροπή Αξιολόγησης του διαγωνισμού.

Από την πλευρά της η ΟΕΟΑ φαίνεται πως απλώς «υπάκουσε» στις άνωθεν εντολές για ακύρωση του διαγωνισμού. Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι πριν την... ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της εταιρίας για την ακύρωση του διαγωνισμού, στελέχη της ΟΕΟΑ διατείνονταν ότι ο διαγωνισμός δεν πρόκειται να ακυρωθεί. Η αντιπρόεδρος της εταιρίας Ν. Τζαβέλλα, είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου, λίγες μέρες πριν την ακύρωση του διαγωνισμού, ότι δεν πρόκειται να ακυρωθεί...

Τέλος, να σημειώσουμε πως 10 μέρες μετά την απόφαση για ακύρωση του διαγωνισμού, η ΟΕΟΑ δεν είχε ενημερώσει τις έξι κοινοπραξίες (και τις δύο αναπληρωματικές), που είχαν προκριθεί στη Β' φάση του διαγωνισμού, ότι ο διαγωνισμός δεν ισχύει!

Ψάχνουν λύσεις

Η κόντρα που ξέσπασε την περασμένη βδομάδα για το ποιος θα συντάξει τα Τεύχη Δημοπράτησης του έργου, είναι μία ακόμα απόδειξη για τον επιχειρηματικό πόλεμο που παίζεται για ένα έργο που πρόκειται να γίνει με λεφτά των εργαζομένων, δικαιούχων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Πάντως, πρέπει να σημειώσουμε ότι οι επαφές μεταξύ ΟΕΟΑ και ΟΕΚ που ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή και θα συνεχιστούν και αυτή τη βδομάδα, μέχρι χτες δεν είχαν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη και από τις δύο πλευρές αναζητούν τους τρόπους για τη διεξαγωγή του ανοιχτού διαγωνισμού που είναι άγνωστο πότε θα προκηρυχτεί. Μάλιστα, ορισμένοι έλεγαν με νόημα ότι με τον τρόπο που θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μόλις ανακοινωθεί ο ανάδοχος να υπάρξει σωρεία ενστάσεων. Και άφηναν έτσι να εννοηθεί ότι ο ισχυρισμός της ΟΕΟΑ ότι ο κλειστός διαγωνισμός ακυρώθηκε επειδή υπήρχε ο κίνδυνος υποβολής πολλών ενστάσεων, μάλλον ήταν ένα αστείο πρόσχημα.

Μετά την ΟΝΕ θα μας πνίξουν και οι ... «πράσινοι φόροι»!

Εκτός από όλα τα άλλα, οι κάτοικοι της χώρας μας θα κληθούν να πληρώσουν το «νόμισμα» της μετά ΟΝΕ εποχής και με μια σειρά από «πράσινους φόρους», με πρόσχημα τη χρηματοδότηση διαφόρων πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος!

Αυτό προέκυψε χτες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εξέτασης των περιβαλλοντικών επιδόσεων της Ελλάδας από εκπρόσωπο του ΟΑΣΑ, στην οποία παραβρέθηκε και ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θ. Κολιοπάνος. Και οι δύο έκαναν φανερό ότι σύντομα θα εφαρμοστεί η βασική αρχή της ΕΕ, που συμπυκνώνεται στο γνωστό αντιλαϊκό και αντιπεριβαλλοντικό σόφισμα «ο ρυπαίνων πληρώνει», με μια σειρά από φόρους που θα κληθεί να πληρώσει και ο ελληνικός λαός, αμέσως μετά την περιβόητη ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ.

Ποιοι, όμως, είναι αυτοί οι περιβόητοι φόροι;

  • Ο πρώτος φόρος που θα μπει θα αφορά το νερό. Πρόκειται για φόρο που θα αφορά τους υδάτινους πόρους και ο οποίος θα αρχίσει να ισχύει από το 2001, μετά την έκδοση σχετικής Οδηγίας. Θα επιβληθεί, όχι μόνο στις οικιακές καταναλώσεις, αλλά στη γεωργία και τη βιομηχανία.
  • Ενας δεύτερος φόρος είναι ο λεγόμενος «ενεργειακός φόρος», που θα αφορά κυρίως τα καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο κλπ.) και θα επιβληθεί κυρίως στις κοινοτικές χώρες ως πρόσθετος ειδικός φόρος κατανάλωσης και θα μεταβάλει το πετρέλαιο και τη βενζίνη, στην κυριολεξία, σε «μαύρο χρυσό» για τους κατοίκους της...

Κατά τα άλλα, ο εκπρόσωπος του ΟΟΣΑ, Σ. Αβερούς, υποστήριξε ότι τη δεκαετία που πέρασε η χώρα μας έχει πραγματοποιήσει θετικά βήματα σε ό,τι αφορά τη μείωση της ρύπανσης και την προστασία του περιβάλλοντος, εκτός από ορισμένους τομείς. Χαρακτηριστικά, επέκρινε τη χώρα μας, επειδή δεν εφαρμόζει τον περιβαλλοντικό έλεγχο και δεν έχει θεσπίσει παρόμοιους μηχανισμούς ελέγχου...

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι στο περιθώριο της εκδήλωσης παράγοντες του ΥΠΕΧΩΔΕ ανέφεραν ότι, τελικά, δόθηκε παράταση στη χώρα μας μέχρι το τέλος του 2001 (δηλαδή, για δύο χρόνια) στην εφαρμογή της οδηγίας για κατάργηση της βενζίνης σούπερ. Στη μεταβατική αυτή περίοδο θα ληφθούν μέτρα, τα οποία θα ανακοινωθούν σύντομα, ώστε τα πάνω από 2 εκατομμύρια αυτοκίνητα παλιάς τεχνολογίας να μπορούν να κυκλοφορήσουν.

«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Εγκαίνια μονάδας παραγωγής «οικολογικών» καυσίμων

Στην εγκαινίαση της νέας μονάδας προδιαγραφών «AUTO OIL 2000», προχώρησαν χτες τα Ελληνικά Πετρέλαια, κάνοντας έτσι την αρχή για την παραγωγή υγρών καυσίμων περισσότερο φιλικών προς το περιβάλλον, όπως ορίζει σχετική οδηγία της ΕΕ. Η νέα μονάδα που εγκαινιάστηκε στις εγκαταστάσεις του Ασπροπύργου από τον υπουργό Ανάπτυξης, στοίχισε 24,5 δισεκατομμύρια δραχμές , και η διάθεση των καυσίμων με αυτές τις προδιαγραφές θα αρχίσει από την 1/1/2000. Παρόμοια επένδυση έχει γίνει και στο διυλιστήριο των ΕΛ.ΠΕ. στη Θεσσαλονίκη.

Ομως, πέρα από την ετοιμότητα των ΕΛ.ΠΕ. να ανταποκριθούν από την 1/1/2000 στην παραγωγή υγρών καυσίμων με προδιαγραφές «AUTO OIL 2000», έντονη είναι η φημολογία, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει παράταση για την εφαρμογή του μέτρου, προκειμένου να προετοιμαστούν και κάποια ιδιωτικά διυλιστήρια που δεν έχουν προχωρήσει στις ανάλογες επενδύσεις. Στο παραπάνω συνηγορεί και η καθυστέρηση του Γενικού Χημείου του Κράτους να καθορίσει τα όρια που θα προσδιορίζει τις προδιαγραφές των υγρών καυσίμων. Τα ουσιαστικά στοιχεία των νέων προδιαγραφών αφορούν τη μείωση του θείου της αμόλυβδης βενζίνης και του ντίζελ κίνησης, μείωση αρωματικών υδρογονανθράκων και ολεφεινών, αλλά και του βενζολίου στην αμόλυβδη βενζίνη. Με βάση την οδηγία της ΕΕ, το 2005 θα πρέπει να εφαρμοστούν νέα στάνταρντ στην παραγωγή των υγρών καυσίμων, με την εφαρμογή του «AUTO OIL 2005». Σύμφωνα με τους διοικούντες, τα ΕΛ.ΠΕ. θα προχωρήσουν σε επενδύσεις ύψους 15 δισεκατομμυρίων δραχμών προκειμένου να είναι έτοιμα για την παραγωγή νέων βελτιωμένων καυσίμων.

Παράλληλα με τους πανηγυρισμούς για την επιτυχία των ΕΛ.ΠΕ. να ολοκληρώσει τις εν λόγω επενδύσεις σε μικρό χρονικό διάστημα, πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛ.ΠΕ., Β. Νικήτας , χρειάστηκε να δουλεύουν οι εργαζόμενοι εξοντωτικά 12ωρα, όπως 12ωρα δουλεύουν και στις γραμμές παραγωγής, κάνοντας λόγο για άμεσες προσλήψεις εργαζομένων προκειμένου να σταματήσει το καθεστώς της μόνιμης εργολαβίας, ακόμα και στις εργασίας συντήρησης. Ο πρόεδρος του σωματείου εξέφρασε επίσης την αντίθεση των εργαζομένων του Ομίλου στην παραπέρα μετοχοποίηση των ΕΛ.ΠΕ., σημειώνοντας η αλλαγή του «ιδιοκτησιακού καθεστώτος θα έχει αρνητικές συνέπειες, τόσο στην εθνική οικονομία, όσο και στις εργασιακές σχέσεις, στις κατακτήσεις των εργαζομένων και την απασχόληση».

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της χωροθέτησης

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγαν 23 άτομα, μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων και άλλοι - μεταξύ των οποίων είναι ο Α. Ραλλάτος, δασολόγος και μέλος του ΔΣ του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο Γ. Σαρηγιάννης, αρχιτέκτονας-πολεοδόμος και καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο Π. Κοροβέσης, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» - ζητώντας να ακυρωθεί η πράξη του ΥΠΕΧΩΔΕ με την οποία εγκρίθηκε η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Δήμου Αχαρνών για την επέκταση των ορίων του, έτσι ώστε να είναι δυνατή η κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού στους Θρακομακεδόνες.

Οι προσφεύγοντες επισημαίνουν ότι μια περιοχή 1.274 στρεμμάτων αδόμητης γεωργικής γης στους πρόποδες της Πάρνηθας θα καταστραφεί για να κατασκευαστούν κτίρια και οι συνέπειες για το περιβάλλον της Αττικής θα είναι καταστρεπτικές. Παράλληλα, τονίζουν ότι θα κατασκευαστεί μια νέα πόλη με 10.000 περίπου κατοίκους και για την εξυπηρέτησή τους θα γίνουν νέοι οδικοί άξονες και ότι από τα συνολικά έργα θα υποβαθμιστούν οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων όλου του Λεκανοπεδίου. Τέλος, οι 23 προσφεύγοντες αναφέρουν ότι έχουμε «καταχρηστική άσκηση της διακριτικής ευχέρειας της διοίκησης», καθώς ο νόμος 2508/97 απαγορεύει την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού πριν παρέλθει η πενταετία από την έγκρισή του.

Πρέπει να σημειωθεί ότι με την ίδια απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ εγκρίθηκε η δημιουργία νέας πολεοδομικής ενότητας, μέσης πυκνότητας οίκησης 77 κατοικιών ανά εκτάριο, συντελεστή δόμησης 0,5 και χρήσεις γης κατοικίας. Σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν αυτά τα σχέδια, οι επιπτώσεις για το περιβάλλον στη συγκεκριμένη περιοχή θα είναι καταστρεπτικές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ