ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκθέσεις και σελίδες τέχνης

«Αμαλία», έργο του Αν. Βουρλούμη
«Αμαλία», έργο του Αν. Βουρλούμη
Ατομική έκθεση του ζωγράφου Ανδρέα Βουρλούμη (1910 - 1999), φιλοξενείται από χτες και έως τις 16 Ιανουαρίου, στο Μουσείο Μπενάκη. Παρουσιάζονται 100 έργα, προερχόμενα από ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές. Ελαιογραφίες και υδατογραφίες που καλύπτουν ολόκληρη την καλλιτεχνική του σταδιοδρομία. Η έκθεση περιλαμβάνει δημιουργίες των χρόνων 1923 - '25, δείγματα της μαθητείας του Αν. Βουρλούμη στο Παρίσι στα 1933 - '34 και παρακολουθεί όλη την καλλιτεχνική του εξέλιξη έως τις τελευταίες του δημιουργίες της δεκαετίας του '90.

Με την ευκαιρία της ενδιαφέρουσας αυτής έκθεσης, παρουσιάστηκε και το λεύκωμα με τον τίτλο «Ανδρέας Βουρλούμης». Την επιστημονική ευθύνη της έκδοσης είχε η Φανή Μαρία Τσιγκάκου (επιμελήτρια του τμήματος ζωγραφικής, σχεδίων και χαρακτικών του Μουσείου Μπενάκη).

Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, «στόχος του βιβλίου είναι να ενισχυθεί η δυνατότητα γνωριμίας του ευρύτερου κοινού με το έργο ενός σημαντικού καλλιτέχνη, ο οποίος δημιουργούσε συνεχώς επί οκτώ δεκαετίες. Η πολυτελής έκδοση φέρνει στο φως άγνωστα, εξαιρετικής ποιότητας έργα, τα οποία βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και, παράλληλα, παρουσιάζει δείγματα από την εντυπωσιακή σειρά σχεδίων και υδατογραφιών, που ο ζωγράφος διατηρούσε στο ατελιέ του».

Στο λεύκωμα απεικονίζονται 300 έργα του καλλιτέχνη, από τα πρωιμότερα, που φιλοτέχνησε σε παιδική ακόμα ηλικία, μέχρι τα τελευταία, της δεκαετίας του '90. Πρόκειται για ένα σύνολο, το οποίο, χρονολογικά και θεματικά, αποκαλύπτει την πληρότητα της ζωγραφικής κατάθεσης ενός από τους εξέχοντες Ελληνες ζωγράφους του 20ού αιώνα. Σημειώνουμε ότι, με την ευκαιρία της έκθεσης, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη κυκλοφόρησε μια ιστορία για παιδιά Δημοτικού, σε κείμενα της Χαρούλας Χατζηνικολάου.

  • «Εθνική Πινακοθήκη 100 χρόνια - Τέσσερις αιώνες ελληνικής ζωγραφικής», ονομάζεται το πολυτελές λεύκωμα που παρουσιάστηκε χτες στην Εθνική Πινακοθήκη. Πρόκειται για ένα μνημειώδη τόμο 700 συνολικά σελίδων, ο οποίος τυπώθηκε από τις εκδόσεις ΑΔΑΜ. Περιλαμβάνει κείμενα των επιμελητών της Πινακοθήκης, αλλά και εξωτερικών συνεργατών. Την έκδοση κοσμούν 504 έργα, τα οποία ανήκουν στις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και θα παρουσιάζονται μόνιμα στους χώρους του ιδρύματος, με την επανέκθεση.

Οπως ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου η διευθύντρια της Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα, «στόχος της έκθεσης είναι να φωτίσουμε με εισαγωγικά κείμενα όλες τις περιόδους της νεοελληνικής τέχνης. Να διαβάσουμε με παιδαγωγικό τρόπο την ιστορία της νεοελληνικής τέχνης. Είναι μία έτοιμη πρόταση για το πώς χωροταξικά θα μπουν τα έργα στις μόνιμες συλλογές. Μια πρόταση ενός καινούριου τρόπου ανάγνωσης της ιστορίας της νεοελληνικής τέχνης. Από το λεύκωμα λείπουν τάσεις και ονόματα, γιατί υπάρχουν κενά που οφείλονται στο χάσμα του υλικού». Το βιβλίο αναφέρεται μόνο στη ζωγραφική. Σε μελλοντικούς τόμους θα παρουσιαστούν η γλυπτική, η χαρακτική, τα σχέδια και η δυτικοευρωπαϊκή τέχνη.

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις

Η ακροβατική ομάδα «ΗΕΒΕΙ»
Η ακροβατική ομάδα «ΗΕΒΕΙ»
Προσαρμοσμένο στη γιορταστική ατμόσφαιρα των ημερών είναι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν μέχρι τα τέλη του μήνα στο Μέγαρο Μουσικής και παρουσιάστηκαν χτες. Σήμερα, για δεύτερη συνεχή βραδιά η «Καμεράτα», υπό τη διεύθυνση του Αλ. Μυράτ και με τη συμμετοχή του πιανιστικού ντουέτου Κάτιας και Μαριέλ Λαμπέκ , αλλά και του ηθοποιού Λάκη Λαζόπουλου, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με το μουσικό παραμύθι του Προκόφιεφ «Ο Πέτρος και ο λύκος», το «Καρναβάλι των ζώων» του Σάιν - Σανς και το «Κοντσέρτο αριθμός 10, για δύο πιάνα» του Μότσαρτ. Ακολουθούν έξι βραδιές με το «Μαύρο Θέατρο της Πράγας - Τα Φαντάστικα» (21-27/12) με μια παράσταση εμπνευσμένη από «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ», καθώς και το μυθιστόρημα του Τζακ Λόντον «Ο ταξιδιώτης των άστρων», δύο συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας Τσαϊκόφσκι της Ραδιοφωνίας της Μόσχας (22, 23/12), υπό τη διεύθυνση του Βλαντιμίρ Φεντοσέγιεφ και σολίστ τους Μπορίς Μπέλκιν (βιολί) και τους πιανίστες Ντέιβιντ Λάϊβλι και Ναταλία Μιχαηλίδου, σε έργα Βάγκνερ, Μπραμς, Τσαϊκόφσκι, Μποροντίν και Μιχάλη Τραυλού (23/12). Το τριήμερο 28-30/12 φιλοξενεί ένα πρόγραμμα με βουλγάρικες φωνές (Γυναικεία Χορωδία της Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης), γκόσπελ τραγούδια, γαλλικές μελωδίες, ελληνικά έργα (Καλομοίρη), τη «Φαντασία» του Μπετόβεν με σολίστ τον Δημήτρη Σγούρο, αλλά και ακροβατικά από την Ακροβατική Ομάδα Χεμπέι της Κίνας . Τα εισιτήρια, πάντως, έχουν ήδη εξαντληθεί.

Συλλεκτικό τεύχος του «ΝΕΜΕΣΙΣ»

Με ένα διπλό, συλλεκτικό τεύχος, αποχαιρετά τη χιλιετία που φεύγει και καλωσορίζει αυτήν που έρχεται το περιοδικό «ΝΕΜΕΣΙΣ», που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες. Με νέες γραμματοσειρές και επανασχεδιασμό των σελίδων, το περιοδικό ευελπιστεί να συνεχίσει τον αποκαλυπτικό και ρηξικέλευθο λόγο, που κράτησε με συνέπεια τα τρία χρόνια που πέρασαν από την εμφάνισή του. Το κουρδικό πρόβλημα, το Κόσσοβο, η Συνθήκη Σένγκεν, τα ευρωσκάνδαλα, το ξεπούλημα του Αιγαίου, ο ρόλος του ΝΑΤΟ, είναι μερικά από τα θέματα, που η «ΝΕΜΕΣΙΣ» πρόβαλε με μαχητικό και αποκαλυπτικό ύφος στους εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώστες της, ταράζοντας τα «θολά» νερά των κυρίαρχων ΜΜΕ.

Μέσα από το εορταστικό αυτό τεύχος, η εκδότρια του περιοδικού Λιάνα Κανέλλη καλεί για αντίσταση «κατά της Ενιαίας Σκέψης, της Ενιαίας Πλάνης, της Νέας Τάξης Πραγμάτων, της Μαύρης Νύχτας της Παγκοσμιοποίησης, της σύνθλιψης του ανθρώπου ανάμεσα στην κόλαση του homo economicus και την κόλαση του homo teleopticus». Το συλλεκτικό τεύχος περιέχει ανασκόπηση των γεγονότων της προηγούμενη περιόδου και τρία δώρα: 16 σκίτσα - αφίσες του καραγκιοζοπαίχτη Χαρίδημου, το πρώτο τεύχος της «ΝΕΜΕΣΙΣ» σε μορφή κόμικς και ένα διαφανή, αδιάβροχο φάκελο από πολυπροπυλένιο που αντέχει σε θερμοκρασίες από -20 έως 125 βαθμούς Κελσίου. Ενα υλικό ανθεκτικό, αλλά και ανακυκλώσιμο, που σέβεται το περιβάλλον και χρησιμοποιείται και σαν παιχνίδι (βλέπε οδηγία ΕΝ 71).

Επίδομα σε ηθοποιούς

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών ενημερώνει τα μέλη του ότι το έκτακτο επίδομα του ΟΑΕΔ θα δίδεται μέχρι και τις 20 του Γενάρη. Για την είσπραξη του ποσού των 115.675 δρχ. πρέπει να υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις: Μέσα στο 1998 ο ηθοποιός να έχει από 50 - 210 ένσημα, μέσα στο 1999 τουλάχιστον 25 ένσημα, να μην παίρνει ταυτόχρονα επίδομα ανεργίας, να μην έχει συμπληρώσει από την 1η Μάη 1999 ως την ημέρα καταβολής επιδόματος θέσης των δικαιολογητικών του πάνω από 125 ημέρες επίδομα ανεργίας. Τέλος, απαιτείται βεβαίωση από το ΣΕΗ, ταυτότητα, καρτέλα ενσήμων.

Ακαδημαϊκός ο Β. Χ. Πετράκος

Τακτικό μέλος στην έδρα Αρχαιολογίας - Επιγραφικής της Ακαδημίας Αθηνών εξελέγη πρόσφατα ο Βασίλειος Πετράκος, γενικός γραμματέας της Αρχαιολογικής Εταιρείας από το 1988 και επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων Αττικής από το 1994, που αποχώρησε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Ως τότε, ο Β. Πετράκος είχε υπηρετήσει στους Δελφούς, στη Σπάρτη, στη Χαλκίδα, στο Αιγαίο, ενώ είχε διατελέσει έφορος Αρχαιοτήτων στην Πάτρα και την Αττική. Από το 1975, διευθύνει την ανασκαφή στον αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα. Από το 1988 που εκλέγεται στην Αρχαιολογική Εταιρεία, συνέβαλε στην ανάδειξη της επιστημονικής μορφής του ιδρύματος, με τη δημοσίευση ανασκαφών και μελετών και την έκδοση του περιοδικού «Μέντωρ».

Ο ίδιος έχει γράψει μελέτες, αρχαιολογικούς οδηγούς και αναφορές στην ιστορία της Αρχαιολογίας στην Ελλάδα, όπως: «Ο Ωρωπός και το ιερόν του Αμφιαράου», «Δοκίμιο για την αρχαιολογική νομοθεσία», «Η εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία. Η ιστορία των 150 χρόνων της», «Ιδεογραφία της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας», «Τα αρχαία της Ελλάδας κατά τον πόλεμο 1940 - '44», «Ο Μαραθών», «Η περιπέτεια της ελληνικής αρχαιολογίας στο βίο του Χρήστου Καρούζου», «Οι επιγραφές του Ωρωπού», «Ο Δήμος του Ραμνούντος» κ.ά.

Θεωρητική ... Πολιτιστική Ολυμπιάδα

Το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001 - 2004 ανακοίνωσε την Παρασκευή η υπουργός Πολιτισμού, Ελισάβετ Παπαζώη, αναπτύσσοντας ένα άκρως θεωρητικό πλαίσιο, που κανείς ακόμα δεν ξέρει αν μπορεί να συνδεθεί με την πραγματικότητα και, πολύ περισσότερο, αν πρόκειται για εκδηλώσεις που ανταποκρίνονται στον τίτλο.

Οι άξονες της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας είναι τρεις: Ο πρώτος συνδέεται με τους θεσμούς που συνδέουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες με την Αρχαία Ολυμπία. Εδώ, εκτός από το Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων, που θα γίνεται παράλληλα με την τελετή αφής της φλόγας, συμπεριλαμβάνονται οι εκθέσεις ελληνικών αρχαιοτήτων στο εξωτερικό. Ηδη, μετακινήθηκαν για 4 χρόνια αντικείμενα στη Λωζάνη και τον Ιούνιο ετοιμάζονται να φύγουν άλλα 54 για το Σίδνεϊ.

Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος και το πρόγραμμα «Από το Λόγο στο Λογισμικό», που αφορά στην προβολή της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού αλφάβητου (Μουσείο Γραφής, Κέντρο Ερευνας Συγκριτικής Γραμματολογίας κ.ά).

Ο τρίτος άξονας αφορά στην Τέχνη και την Τεχνολογία, με την ίδρυση ενός ανάλογου χώρου στο τεχνολογικό πάρκο του Λαυρίου με χρήση πολυμέσων.

Στο πρόγραμμα της Ολυμπιάδας θα συμμετέχουν και πόλεις της περιφέρειας, που, σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού, θα φιλοξενούν εκδηλώσεις για τους νέους, όπως Ολυμπιακό Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Ολυμπιάδα Χορού, Μαθηματική Ολυμπιάδα κ.ά.

Το Διασωματειακό, μετά από κάλεσμα της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, στη 2η συνεδρίασή του, στις 8/12/99, σχετικά με το θέμα Κινηματογραφική Παιδεία, αποφάσισε να συστήσει ομάδα εργασίας και να παρουσιάσει μετά από επικύρωση ενός νομικού κύρους και ενός διακεκριμένου ανώτατου εκπαιδευτικού, τα συμπεράσματά του, στο υπουργείο Πολιτισμού, ενόψει εκδόσεως Προεδρικού Διατάγματος σχετικού με την ανωτεροποίηση των καλλιτεχνικών σπουδών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης.

Τα βιβλία «Ο χριστιανισμός στον αραβικό κόσμο» του πρίγκιπα της Ιορδανίας El Hassan Bin Talal και «Λόγος διαλόγου» του μητροπολίτη Ελβετίας Δαμασκηνού Παπανδρέου, θα παρουσιάσουν οι εκδόσεις «Καστανιώτη» και το Πανεπιστήμιο της Αθήνας την Τρίτη 21 Δεκέμβρη, στις 5 μ.μ., στη μεγάλη αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ