ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΣΑΤ
Ξεχώρισαν Κακιασβίλι, Τσιαμήτα και τα κορίτσια του ανσάμπλ

Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές Ακάκιος Κακιασβίλι και Παρασκευή Τσιαμήτα, αλλά και τα κορίτσια της Εθνικής μας ομάδας του ανσάμπλ γυναικών, είναι οι κορυφαίοι αθλητές του 1999 στις προτιμήσεις των αθλητικών συντακτών, όπως τις κατέγραψε η χτεσινή ψηφοφορία του ΠΣΑΤ. Οι 361 αθλητικοί συντάκτες, που κλήθηκαν να αναδείξουν τον αθλητή της χρονιάς, επέλεξαν ένα μεγάλο αρσιβαρίστα, για τον τίτλο του κορυφαίου. Ο «Τιτάνας» των 94 κιλών, φέτος έκλεψε τις καρδιές του φίλαθλου κοινού που βρέθηκε στο ΣΕΦ, αφού στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αρσης Βαρών κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια και πραγματοποίησε ένα παγκόσμιο ρεκόρ. «Παγκόσμια», όμως, ήταν τα κριτήρια των Ελλήνων αθλητικών συντακτών και για την ανάδειξη της καλύτερης αθλήτριας. Η «χρυσή» πρωταθλήτρια της Σεβίλλης στο τριπλούν, πήρε άξια τον τίτλο, όπως άλλωστε και τα κορίτσια της ρυθμικής που πήραν το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρυθμικής Γυμναστικής που φιλοξένησε η Ιαπωνία. Αναλυτικά οι πέντε κορυφαίοι αθλητές της χρονιάς ανά κατηγορία είναι: ΑΝΔΡΕΣ: Ακάκιος Κακιασβίλι (Αρση Βαρών) 1.312 β., Κώστας Γκατσιούδης (Στίβος) 1.069β., Πύρρος Δήμας (Αρση Βαρών) 659β., Γρηγόρης Γεωργάτος (Ποδόσφαιρο) 540β., Δημοσθένης Ταμπάκος (Γυμναστική) 414β. ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Βούλα Τσιαμήτα (Στίβος) 1.598β., Μιρέλλα Τζελίλη (Στίβος) 1.105β., Κατερίνα Θάνου (Στίβος) 687β., Τασούλα Κελεσίδου (Στίβος) 655β., Ολγα Βασδέκη (Στίβος) 332β. ΟΜΑΔΕΣ: Εθνική Ανσάμπλ Γυναικών 1.304β., Εθνική Αρσης Βαρών 1.166β., Ολυμπιακός (Ποδόσφαιρο) 594β., Εθνική Πόλο Ανδρών 321β., Εθνική Μπάσκετ Παίδων 311β.

ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Κατήφορος δίχως τελειωμό

Νέα ταπεινωτική ήττα του Αρη που κινδυνεύει με υποβιβασμό. Ανετες νίκες για ΠΑΟ, Ολυμπιακό, ΑΕΚ. Παρελθόν ο Σκάνσι από τον ΠΑΟΚ

Επέστρεψε στις άνετες νίκες η ΑΕΚ
Επέστρεψε στις άνετες νίκες η ΑΕΚ
Τέλος δε φαίνεται να έχει ο κατήφορος του άλλοτε «κυριάρχου» του ελληνικού μπάσκετ Αρη, αφού κάθε μέρα που περνάει τα πράγματα εξελίσσονται όλο και χειρότερα για την ιστορική ομάδα. Μια τα διοικητικά προβλήματα και μια τα αγωνιστικά, οι «κιτρινόμαυροι» δεν μπορούν να βρούνε το δρόμο τους. Η ήττα από το Σπόρτιγκ στο Αλεξάνδρειο με 73-74 ξεχείλισε το ποτήρι. Χωρίς ξένους παίκτες που εγκατέλειψαν την ομάδα, αφού δεν είχαν πληρωθεί τα δεδουλευμένα τους, με βαριά ψυχολογία από τους εναπομείναντες παίκτες που κάθε άλλο παρά όρεξη για μπάσκετ είχαν, η ήττα ήρθε μάλλον φυσιολογικά. Αλλωστε στα τελευταία κρίσιμα λεπτά η έλλειψη ψυχολογίας και χαρακτήρα ήταν εμφανής στο στρατόπεδο των γηπεδούχων. Οι Πατησιώτες που καίγονταν για τους βαθμούς της νίκης δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Με τους Ποδαρά (10) και Μποσγανά (9) να βρίσκονται σε πολύ καλή ημέρα, ο Σπόρτιγκ πήρε το ροζ φύλλο αγώνα. Η παραίτηση του Μάνθου Κατσούλη ήταν η πρώτη που ακολούθησε μετά τον αγώνα, ενώ ο Σούλης Μαρκόπουλος παραιτήθηκε χθες όταν ανέλαβε ο κ. Σαμολαδάς τη νέα διοίκηση και τη θέση του θα πάρει ο Χρ. Μαγκότσιος. Αμέσως μετά τη λήξη του παιχνιδιού υπήρξαν και τα γνωστά «λαϊκά δικαστήρια» από περίπου 1.000 οπαδούς της ομάδας.

Παραιτήσεις όμως δεν είχαμε μόνο στον Αρη, αλλά και στην άλλη ομάδα της Θεσσαλονίκης, στον ΠΑΟΚ,αφού η ήτα από τη Νήαρ Ηστ με 90-86 έθεσε τέρμα στη θητεία του Πέταρ Σκάνσι στον πάγκο της ομάδας, αφού το ΔΣ αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία με τον Κροάτη τεχνικό. Νέος προπονητής του Δικεφάλου θα είναι ο Κώστας Φλεβαράκης.

Κατά τα αλλά, στα αξιοσημείωτα της αγωνιστικής και η ευρεία νίκη του Παναθηναϊκού στο Ιβανώφειο επί του Ηρακλή με 80-62 που έδειξε ότι ανακάμπτει μετά την κοιλιά των προηγούμενων 15 ημερών. Από τους «πράσινους» ξεχώρισε ο Ρέμπρατσα (26π.) ενώ ο Μπακ Τζόνσον (20) ήταν ο κορυφαίος του Ηρακλή.

Για τα καλά φαίνεται να άναψε τις μηχανές του ο Ολυμπιακός, αφού συνέχισε τις καλές εμφανίσεις του και επιβλήθηκε άνετα και του Πανιωνίου με 79-64. Με κορυφαίο για άλλη μια φορά τον Ντράγκαν Τάρλατς (22π., 10 ριμπάουντ) οι «ερυθρόλευκοι» ήταν απόλυτα κυρίαρχοι στα ριμπάουντ, κάτι που τους άνοιξε την πόρτα για τη νίκη.

Επιστροφή στις καλές εμφανίσεις και συνάμα και τις εύκολες νίκες έκανε το Σάββατο στο ΟΑΚΑ η ΑΕΚ που νίκησε άνετα τη Δάφνη του Γιώργου Καλαφατάκη με 77-59, έχοντας καλύτερους τους Μπούι (12π.) και Κακιούζη (12π.).

Εύκολες νίκες πέτυχαν το Ηράκλειο επί τους Εσπερου με 101-77 και το Περιστέρι επί του Αμαρουσίου με 74-57.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Παναθηναϊκός 21, Ολυμπιακός 20, ΑΕΚ 20, ΠΑΟΚ 19, Περιστέρι 17, Μαρούσι 17, Νήαρ Ηστ 16, Ηράκλειο 16, Πανιώνιος 15, Δάφνη 15, Αρης 14, Εσπερος 13, Σπόρτιγκ 12.

  • Ασταμάτητοι οδεύουν προς τα μεγάλα «σαλόνια» της Α1 Απόλλων Πάτρας και Μακεδονικός που συνεχίζουν να προπορεύονται στο πρωτάθλημα της Α2. Τα αποτελέσματα της 12ης αγωνιστικής: Παπάγου-ΜΕΝΤ 81-67, Ιωνικός ΝΦ-Ολύμπια 75-59, Πειραϊκός-ΚΑΟΔ 68-69, Αρίων-Μίλων 54-60, Φίλιππος-Ιωνικός Νικ. 71-58, Λάρισα-Μακεδονικός 69-77, Π. Φάληρο-Απόλλων Πάτρας 81-83. Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ:Απόλλων Πάτρας 22, Μακεδονικός 22, Μίλων 21 κτλ.
ΒΟΛΕΪ
Ηταν ντέρμπι μόνο στα χαρτιά

Ο Ολυμπιακός επικράτησε άνετα του ΠΑΟ, με 3-0 σετ, με συνοπτικές διαδικασίες

Ο Μάριος Γκιούρδας αιχμή του δόρατος για τον Ολυμπιακό
Ο Μάριος Γκιούρδας αιχμή του δόρατος για τον Ολυμπιακό
Η τελευταία μάχη του αιώνα μεταξύ των «αιωνίων» αντιπάλων, Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, κάθε άλλο παρά ντέρμπι θύμιζε. Από τον αγώνα που πάντα τραβάει τα βλέμματα των περισσοτέρων φιλάθλων, έλειπε το δέος του απρόβλεπτου. Εστω κι αν ο Ολυμπιακός φέτος «δεν παίζεται», όλοι οι φίλαθλοι περίμεναν ότι στο συγκεκριμένο αγώνα θα κοπούν ανάσες... Κάτι τέτοιο, όμως, δε συνέβη αφού οι «ερυθρόλευκοι», άνετοι όσο ποτέ σε αναμέτρησή τους με το «τριφύλλι», «καθάρισαν» εύκολα το παιχνίδι της Γλυφάδας επικρατώντας με 3-0 (25-22, 25-17, 25-14). Ετσι, με την ολοκλήρωση της μισής περιόδου του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών, η αίσθηση που άφησε η 11η αγωνιστική, είναι η απόλυτη κυριαρχία της ομάδας του Ζόραν Γκάετς και φέτος, στη μεγάλη κατηγορία. Στα υπόλοιπα παιχνίδια που πραγματοποιήθηκαν, τα φαβορί επιβεβαίωσαν τον τίτλο τους, καταβάλλοντας τους αντιπάλους τους χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Την αρχή έκανε ο Ηρακλής που συνέτριψε τον προτελευταίο μέχρι στιγμής στη βαθμολογία Κτησιφώντα με 3-0 (25-18, 25-13, 25-14), ενώ τη σκυτάλη πήρε η Ορεστιάδα που σε 46 λεπτά πήρε άνετα το ροζ φύλλο αγώνα εκτός έδρας από την ουραγό Φιλία με 0-3 (17-25, 19-25, 15-25). Εύκολο απόγευμα ωστόσο πέρασε και η ΑΕΚ στην Πάτρα, όπου επιβλήθηκε της ΕΑ Πατρών με 1-3 (21-25, 25-19, 17-25, 20-25). Πιο δύσκολο, πάντως, ήταν το έργο του Αρη, ο οποίος «κόπιασε» να καταβάλει στη Μίκρα τον Ιωνικό Νίκαιας με 3-1 (23-25, 25-22, 28-26, 25-18).

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Ολυμπιακός 22, Ορεστιάδα 20, Ηρακλής 19, Πανελλήνιος 18, ΑΕΚ 17, ΠΑΟΚ 16, Παναθηναϊκός 16, Ιωνικός Νίκαιας 16, Αρης 15, ΕΑ Πατρών 14, Κτησιφών 12, Φιλία 11.

  • Δεν κατάφερε να αποφύγει ο Ολυμπιακός δύο πολύ μεγάλες ομάδες, στα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ανδρών. Οι «ερυθρόλευκοι», μετά την κλήρωση της Βιέννης, καλούνται να αντιμετωπίσουν στον 1ο όμιλο την ιταλική Τρεβίζο (έχει στις τάξεις της τον κορυφαίο σκόρερ του Παγκόσμιου Κυπέλλου, Ισπανό Ραφαέλ Πασκουάλ), αλλά και τη γερμανική Φριντριχσχάφεν την οποία ήθελαν να αποφύγουν. Η Πουατιέ (Γαλλία), θα είναι ο πρώτος αντίπαλος του Ολυμπιακού, σε εντός έδρας αγώνα. Στη φάση των «16» του Τσάμπιονς Καπ γυναικών, πρώτος αντίπαλος των Βριλησσίων στον 1ο όμιλο κληρώθηκε η Σλάβια Μπρατισλάβας (Σλοβακία).
ΠΟΛΟ
Κλήρωση στα μέτρα τους

Με συγκρατημένη αισιοδοξία υποδέχτηκαν την κλήρωση των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ, ο πρωταθλητής Ολυμπιακός και η κυπελλούχος Βουλιαγμένη, που ήρθαν αντιμέτωποι με αντιπάλους που θεωρούνται στα μέτρα τους.

Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός «κλείνει πονηρά το μάτι» στο φάιναλ φορ του Τσάμπιονς Καπ, αφού με λίγη προσοχή μπορεί να γίνει πραγματικότητα ο στόχος. Οι «πρωταθλητές» κληρώθηκαν στο «μπλε» όμιλο των προημιτελικών και θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πρωταθλήτρια Ευρώπης κροατική Σπλίτσα, την ουγγρική Βαζούτας και τη γαλλική Νις. Ο πρώτος αγώνας της ελληνικής ομάδας είναι με τους Κροάτες στον Πειραιά στις 29 Γενάρη.

Η Βουλιαγμένη θα αντιμετωπίσει την ιταλική Φλωρεντία σε δυο αγώνες (εντός, εκτός), μια ομάδα που θεωρείται στα μέτρα των «μπέμπηδων» και το πρώτο παιχνίδι θα γίνει στις 29 ή τις 30 Γενάρη.

  • Συγκατοίκους στην κορυφή της βαθμολογίας απέκτησε ο Ολυμπιακός, αφού τόσο η Βουλιαγμένη όσο και τα Χανιά έπιασαν τους «ερυθρόλευκους» στο ρετιρέ. Η Βουλιαγμένη επικράτησε χωρίς να δυσκολευτεί της Χαλκίδας με 16-9 και εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο το στραβοπάτημα των Πειραιωτών στα Χανιά την Παρασκευή. Μετά από ένα συγκλονιστικό αγώνα ο Παναθηναϊκός νίκησε τον Εθνικό με 9-8. Οι «πράσινοι» αν και προηγήθηκαν με 9-5, πέντε λεπτά πριν το τέλος του αγώνα ο Εθνικός κατάφερε να φτάσει το παιχνίδι σε απόσταση αναπνοής κάνοντας το παιχνίδι ντέρμπι. Εύκολη νίκη πέτυχε η Πάτρα στην έδρα της επί του Π. Φαλήρου με 13-7, ενώ βαθιά βαθμολογική «ανάσα» πήρε ο Αρης που νίκησε τον Ηλυσιακό με 6-5. Τέλος, η Χίος πήρε σπουδαία νίκη κόντρα στη Γλυφάδα με 10-8. Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Ολυμπιακός 8, Βουλιαγμένη 8, Χανιά 8, Παναθηναϊκός 7, Πάτρα 7, ΕΘνικός 4, Αρης 4, Χαλκίδα 3, Χίος 5, Γλυφάδα 3, Π. Φάληρο 3, Ηλυσιακός 0.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ