ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΛΩΣΗ ΣΟΥΦΛΙΑ
Ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στην πλάστιγγα των εκλογών

Επίθεση κατά της ηγεσίας της ΝΔ, δε συμμετέχει στις επόμενες εκλογές

H δήλωση του ανεξάρτητου, πλέον, βουλευτή Γ. Σουφλιά με την οποία γνωστοποίησε την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, προκάλεσε σοβαρές αναταράξεις στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε νέα δεδομένα στις πολιτικές εξελίξεις.

Στην πρώτη ανάγνωσή της η δήλωση Σουφλιά θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως πλήγμα για τη Νέα Δημοκρατία, λίγες μέρες μετά και τα δυσάρεστα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, την ώρα μάλιστα που η ηγεσία της επιχειρούσε να διαμορφώσει το κατάλληλο κλίμα για την επιστροφή πρώην στελεχών. Ομως σε δεύτερη ανάγνωση θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δήλωση Σουφλιά αναδεικνύει αφ' ενός την έλλειψη πολιτικής ταυτότητας της ΝΔ (αφού ο ζωτικός της χώρος κατελήφθη απ' το ΠΑΣΟΚ) και την έλλειψη ουσιαστικών προγραμματικών διαφορών μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων. Τέλος αποκαλύπτει τη χρεοκοπία του δικομματικού συστήματος εξαιτίας της πολιτικής ομογενοποίησης των δύο «εταίρων».

Ο πρώην υπουργός, στέλεχος της ΝΔ, ο οποίος είχε διαγραφεί από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Ιανουάριο του '99 γιατί διαφοροποιήθηκε σε ψηφοφορία στη Βουλή για τις ιδιωτικοποιήσεις, με τη δήλωσή του στρέφεται κατά της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά κατά του προέδρου της Κ. Καραμανλή.

Ο Γ. Σουφλιάς κατηγορεί ευθέως τον πρόεδρο της ΝΔ ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ένα «άλλο κόμμα, ένα κόμμα ιδιοκτησιακής αντίληψης μιας μικρής ομάδας, το οποίο δεν εκφράζει την πολιτική και το εύρος της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης». Στη συνέχεια διατυπώνει τις αντιρρήσεις του για μια σειρά επιλογών της ηγεσίας της ΝΔ όπως στο θέμα της παιδείας, στην εκτίμηση των αποφάσεων του Ελσίνκι, της επίσκεψης Κλίντον. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και είπε ότι η ΝΔ θα έπρεπε να ζητήσει «ως αυτονόητη» την υπερψήφιση του Κ. Στεφανόπουλου.

Η δήλωση του Γ. Σουφλιά θεωρήθηκε «έκπληξη» καθώς οι πληροφορίες τον έφεραν να συζητά την επανένταξή του στη ΝΔ. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, μόλις πληροφορήθηκε τη δήλωση Σουφλιά δήλωσε: «Θα προτιμούσαμε ο κ. Σουφλιάς να ανταποκριθεί στην πρόσκληση της ΝΔ για να βρεθούμε και πάλι μαζί στις επάλξεις. Λυπούμαστε για την επιλογή του». Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση του Γ. Σουφλιά υπογραμμίζοντας ότι ζημιώνει τη ΝΔ, αλλά και τον ίδιο.

Χθες, στελέχη της ΝΔ με δηλώσεις τους αναφέρθηκαν στο θέμα. Ο Μ. Εβερτ εξέφρασε τη λύπη του και προέβλεψε ότι ο πρώην υπουργός της ΝΔ δε θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Βουλγαράκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η δήλωση να προκλήθηκε και από «λάθος χειρισμούς» της ηγεσίας της ΝΔ αλλά διαφωνεί με την επίθεση Σουφλιά για τη «συνολική επίθεση εναντίον της παρατάξεως». Ο Μ. Λιάπης δήλωσε ότι αιφνιδιάστηκε από τη δήλωση Σουφλιά και επισήμανε ότι «ο μόνος που χαίρεται είναι ο κ. Σημίτης». Ο Π. Παυλόπουλος διατύπωσε τις αντιρρήσεις του για τη δήλωση περί «μετάλλαξης της ΝΔ» και τόνισε ότι ο Γ. Σουφλιάς θα έπρεπε να περιμένει την έναρξη των διεργασιών για την επαναπροσέγγιση με τη ΝΔ. Η Ντ. Μπακογιάννη τόνισε ότι για ένα διάστημα αυτή η εξέλιξη θα δώσει στο ΠΑΣΟΚ το δικαίωμα να πανηγυρίζει, και υποστήριξε ότι η ΝΔ θα δώσει τη μάχη όχι μόνο με βάση τα πρόσωπα.

Την ίδια στάση με αυτή του Γ. Σουφλιά θα κρατήσει και ο άλλος διαγραμμένος βουλευτής της ΝΔ Ν. Κάκαλος, ο οποίος σε δήλωσή του εκτιμά ότι η ΝΔ οδεύει προς την εκλογική συντριβή. Την ίδια εκτίμηση έκανε και ο πρόεδρος του Κόμματος των Φιλελευθέρων Στ. Μάνος.

Το θέμα συζητήθηκε και στη συνάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου με τους πολιτικούς συντάκτες. Ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι η εξέλιξη δεν αφορά την κυβέρνηση και ότι ο κ. Σουφλιάς «είναι μια αυτοτελής πολιτική προσωπικότητα και οι κινήσεις και δηλώσεις που κάνει προκαλούν πάντοτε ενδιαφέρον».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα δεδομένα

Αθήνα και Λευκωσία  συντονίζονται  προκειμένου να αντιμετωπίσουν  τις απαιτήσεις του νέου γύρου συνομιλιών για το Κυπριακό

Απόλυτο συντονισμό στις κινήσεις τους αναζητούν Αθήνα και Λευκωσία, καθώς το Κυπριακό αρχίζει να τοποθετείται, από την Ουάσιγκτον, σε νέα βάση, όπως φάνηκε από τον τελευταίο γύρω συνομιλιών που πραγματοποιήθηκε στη Ν.Υόρκη. Χτες στην Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις και κυρίως για την τακτική που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά στον επόμενο γύρο των συζητήσεων στις 17 Γενάρη στη Γενεύη.

Το πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου αφορά στο εσωτερικό τους. Για την ακρίβεια, πρέπει να φροντίσουν να «εξοικειωθεί» η κοινή γνώμη σε Αθήνα και Λευκωσία με τη βαθμιαία εξίσωση του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους με την Κυπριακή Δημοκρατία. Τα πρώτα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση έγιναν στη Νέα Υόρκη και αποτυπώθηκαν στο ψήφισμα του ΣΑ, το οποίο αναγνωρίζει, με έμμεσο τρόπο, την υπόσταση της τουρκοκυπριακής κυβέρνησης. Σύμφωνα με αυτό το ψήφισμα, από εδώ και στο εξής η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο για να κινείται στο βόρειο τμήμα του νησιού, θα πρέπει να συνομιλεί και να συμφωνεί με την τουρκοκυπριακή «κυβέρνηση».

Στις δηλώσεις τους ο Γ. Παπανδρέου και ο Γ. Κασουλίδης απλώς επανέλαβαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα του Ελσίνκι που, σύμφωνα με την εκτίμησή τους εξυπηρετεί τους στόχους της ελληνικής πλευράς για το Κυπριακό.

Η Λευκωσία

Μάλιστα η Λευκωσία, αρχίζει να διαπιστώνει ότι υπάρχουν αμυδρές θετικές ενδείξεις στις απόψεις της τουρκικής πλευράς όπως δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου. Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις πρόσφατες δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς ότι είναι έτοιμος να συνομιλήσει με την Ευρωπαϊκή Ενωση και πως δεν έχει σχέση η ονομασία της λύσης είτε αυτή λέγεται συνομοσπονδία είτε ομοσπονδία.

Ο κ. Παπαπέτρου είπε πως αυτές οι θέσεις δε συνιστούν διαφοροποίηση της τουρκικής πλευράς.

Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι και τις αποφάσεις που υιοθετήθηκαν, ο εκπρόσωπος είπε πως δημιουργείται μια δυναμική για το Κυπριακό. Δε φθάνουν μόνο τα καλά ψηφίσματα, είπε ο κ. Παπαπέτρου. Ο Μιχάλης Παπαπέτρου είπε ακόμη πως ύφεση στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας ευνοεί και το Κυπριακό.

Σε σχέση με το δεύτερο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών που θα αρχίσουν στις 27 Ιανουαρίου στη Γενεύη, ο εκπρόσωπος είπε πως θα πραγματοποιηθούν στην ίδια βάση με τον πρώτο κύκλο στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε πως η ελληνική πλευρά έχει δώσει τη θετική συγκατάθεσή της για τη συνέχιση της διαδικασίας.

Σχολιάζοντας την ομιλία του Ολλανδού πρωθυπουργού ενώπιον του Κοινοβουλίου της χώρας του, όπου συνέδεσε εκ νέου το Κυπριακό με την ένταξη, ο κ. Παπαπέτρου χαρακτήρισε τις ερμηνείες του κ. Κοχ ως αυθαίρετες. Η αποσύνδεση του Κυπριακού από την ένταξη στην ΕΕ, είπε ο εκπρόσωπος, είναι απόλυτα σαφής στα συμπεράσματα του Ελσίνκι. Η απόφαση της τελευταίας συνόδου, είπε, δεσμεύει και την Ολλανδία και πρόσθεσε πως θα υπάρξουν ενέργειες από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου. Το θέμα, ανέφερε, συζητήθηκε στη συνάντηση Παπανδρέου - Κασουλίδη, σήμερα, στην Αθήνα.

ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ
Στο «εισαγγελικό μικροσκόπιο»

Από το «εισαγγελικό μικροσκόπιο» θα ξαναπεράσει η σύμβαση για το προκαθορισμένο στοίχημα, καθώς ο εισαγγελέας Εφετών Γ. Ζορμπάς με έγγραφό του ζητάει ουσιαστικά τη συνέχιση των ερευνών.

Να υπενθυμίσουμε ότι από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών είχε διενεργηθεί έρευνα για το προκαθορισμένο στοίχημα και από την έρευνα δεν προέκυψαν αξιόποινες πράξεις, με αποτέλεσμα η υπόθεση να τεθεί στο αρχείο.

Ωστόσο, ο εισαγγελέας Εφετών Γ. Ζορμπάς, αφού μελέτησε τη δικογραφία που του εστάλη, με έγγραφό του ζητάει την άμεση συμπλήρωση του προανακριτικού υλικού και τη συνέχιση της έρευνας.

Στο ίδιο έγγραφό του ο εισαγγελικός λειτουργός δίνει ιδιαίτερη σημασία στο να διερευνηθεί ο ρόλος των μελών του ΔΣ του ΟΠΑΠ και να διακριβωθεί αν οι διοικήσεις του Οργανισμού γνώριζαν επακριβώς τους όρους της σύμβασης, καθώς και τις απόψεις της διοίκησης για τους όρους της σύμβασης.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι εισαγγελικοί κύκλοι φέρονται να θεωρούν παράνομο το τηλεφωνικό στοίχημα που ανέλαβε η «Εταιρία Στοιχημάτων Α.Ε.». Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι στη χώρα μας δεν έχει στοιχειοθετηθεί αυτή η μορφή στοιχήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ