ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Ιούνη 2004
Σελ. /32
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
Ενισχύοντας την αντίδραση

...με το πρόσχημα του «αντιτρομοκρατικού αγώνος»

Κρίσιμη βδομάδα αρχίζει για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, τόσο σε διεθνές όσο και σε εγχώριο επίπεδο. Σε λίγες μέρες (17 με 18 Ιούνη) πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Οι αρχηγοί των κρατών - μελών καλούνται να συζητήσουν - ανάμεσα σε άλλα - και την πρόοδο της ευρωένωσης στον «αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία», που έχουν κηρύξει από κοινού με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Θυμίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ΕΕ, στην Εαρινή Σύνοδό του (25 - 26 Μάρτη) αποφάσισε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων προς υλοποίηση μέσα στο 2004. Την πορεία υλοποίησης αυτών ακριβώς των μέτρων θα εξετάσουν τις επόμενες μέρες. Τι προωθείται συγκεκριμένα;

Η πορεία επικύρωσης του ευρωτρομονόμου και του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης σε όλα τα κράτη - μέλη. Η ένταση των προσπαθειών για «την προαγωγή χρηστής διακυβέρνησης και του κράτους δικαίου». Η θέσπιση Ειδικού Συντονιστή της ΕΕ υπό τον διαβόητο Χαβιέ Σολάνα για την προώθηση των μέτρων αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Η ενίσχυση του ρόλου και εφαρμογή του Συστήματος Πληροφοριών της αμαρτωλής Ευρωπόλ. Η εφαρμογή του Συστήματος Πληροφοριών ΙΙ της Σένγκεν. Η εξέταση της πορείας λήψης μέτρων σχετικά «με την ανταλλαγή προσωπικών πληροφοριών (DNA, δακτυλικά αποτυπώματα και στοιχεία σχετικά με τις θεωρήσεις)». Η υποχρέωση των μεταφορέων, (ξεκινώντας από τις αεροπορικές εταιρίες μέχρι τα ΚΤΕΛ και τα βαπόρια) να γνωστοποιούν στις αρμόδιες αρχές τα στοιχεία των μεταφερομένων ατόμων. Η ενσωμάτωση βιομετρικών αναγνωριστικών στοιχείων σε θεωρήσεις και διαβατήρια κ.ά.

Ετοιμη και η ελληνική κυβέρνηση

Σε εγχώριο επίπεδο η κυβέρνηση της ΝΔ - στο όνομα και με πρόσχημα την ενίσχυση του νομοθετικού οπλοστασίου για την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων - προχωρά άμεσα στην κατάθεση και ψήφιση από τη Βουλή του «νέου αντιτρομοκρατικού νόμου» (πρόκειται για τον ευρωτρομονόμο). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανά αυτήν την Τρίτη να δημοσιοποιηθεί και να κατατεθεί στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης το εν λόγω σχέδιο νόμου μαζί με το «ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης». Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί αυτό το «αντιτρομοκρατικό νομοθετικό πακέτο» μέχρι τα τέλη του μήνα. Γι' αυτό το σκοπό έχουν γίνει συνεννοήσεις στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής να παραταθούν, αν χρειαστεί, οι εργασίες της Ολομέλειας, γιατί είναι απαραίτητο να ψηφιστεί εκεί και όχι σε Θερινό Τμήμα.

Θυμίζουμε ότι η υιοθέτηση του σχεδίου του ευρωτρομονόμου έγινε στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη 2001, στην οποία συμμετείχε ο τότε πρωθυπουργός και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης. Από όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, ο ευρωτρομονόμος, εκτός των άλλων, προβλέπει τη δυνατότητα αντιμετώπισης σαν τρομοκρατικών αδικημάτων:

Την κατάληψη ενός δημόσιου κτιρίου (π.χ. υπουργείου, νομαρχίας, σχολείου), ενός δημόσιου δρόμου ή πλατείας. Τις ενέργειες που έχουν σκοπό τη «σοβαρή μετατροπή ή καταστροφή των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δομών» μιας χώρας. Τη διακοπή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας (π.χ. μια απεργία στη ΔΕΗ). Την απειλή διάπραξης όλων των προηγουμένων εγκλημάτων.

Αρα, με βάση τις επιδιώξεις των κρατούντων η ευθύνη ενός φορέα (π.χ. κόμματος, συνδικάτου, συλλόγου) είναι συλλογική. Και σ' αυτή την περίπτωση προβλέπεται ακόμη και η διάλυση του φορέα. Πρόκειται ή όχι για αντιδημοκρατική εκτροπή με κοινοβουλευτικό μανδύα;

Και σημειώστε ότι την άμεση προώθηση ψήφισης του ευρωτρομονόμου και του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και παράδοσης έρχεται να επιθεωρήσει ο ίδιος ο Ειδικός Συντονιστής της ΕΕ. Αναμένεται στις 17 του Ιούνη για έλεγχο της «προόδου» της κυβέρνησης σ' αυτό το ζήτημα. Προφανώς, ο Κ. Καραμανλής θέλει να μεταβεί στις Βρυξέλλες, έχοντας την άνωθεν καλή μαρτυρία ότι προωθεί άμεσα και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, όλα όσα μέτρα αποφασίστηκαν στα κεντρικά της ευρωένωσης.

Τα παραπάνω δεν είναι τίποτε περισσότερο από άλλη μια απόδειξη ότι η ΕΕ αντιδραστικοποιείται και στρατιωτικοποιείται παραπέρα. Με νόμους που στήνουν και ψηφίζουν οι κρατούντες και τελικά μόνο στόχο έχουν το λαϊκό κίνημα, όπως αυτό διαμορφώνεται, οργανώνεται και μαζικοποιείται ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές τους. Πολιτικές που γεννούν κέρδη για την ολιγαρχία και ανέχεια κι ανεργία για τους πολλούς. Αυτήν την αντίσταση φοβούνται, αυτόν τον αγώνα ενάντια στις επιλογές της ΕΕ. Τον αγώνα για την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών, μέσα κι από το δυνάμωμα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης. Αλλωστε, αυτή η πάλη είναι και η μόνη που μπορεί να έχει αποτελέσματα εναντίον τους. Και μπορούν σήμερα και με την ψήφο τους και την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, οι λαϊκές δυνάμεις να δυναμώσουν αυτό το δικό τους μέτωπο αντίστασης.


Θ. Μπ.


ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ ΚΚΕ

(Ελπίδας και πίστης διαδρομή)

ΕΙΝΑΙ χαρά, είναι ευτυχία ζωής να λογαριάζεις τη διαδρομή, να μετράς το χρόνο και να είσαι εξήντα τόσα χρόνια με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Να βεβαιώνεις την πίστη και την ελπίδα σου, όπως τότε που 18χρονος αλώνιζες τις γειτονιές της αδούλωτης Αθήνας για να φέρεις στους πατριώτες, στους αγωνιστές, το ψηφοδέλτιο του ΕΑΜ.

ΜΕΓΑΛΗ κι αξέχαστη εκείνη η ώρα που αποκτούσαμε το εκλογικό δικαίωμα, κατακτημένο μέσα στον αγώνα. Ηταν τότε που στο Εθνικό Συμβούλιο εκλέχτηκαν αντιπρόσωποι της νέας γενιάς, της ΕΠΟΝ. Και θα περνούσαν πολλά χρόνια για να ξανααποκτήσουν οι νέες και οι νέοι αυτό το δικαίωμα, που πήραν πανάξια στα χρόνια του ΕΑΜ.

ΕΚΕΙΝΟ το πρώτο εκλογικό βιβλιάριο ανοιχτό κι ασφράγιστο, όπως σε χιλιάδες άλλα, το Μάρτη του 1946, έγινε το «αποδεικτικό» για να κυνηγηθούν αργότερα αμέτρητοι αγωνιστές, που δεν είχαν τότε ψηφίσει. Κυνηγητά ατελείωτα μέχρι δευτέρας γενεάς...

ΚΙ ΕΠΕΙΤΑ, λίγους μήνες αργότερα, 1η Σεπτέμβρη 1946 το πλαστό δημοψήφισμα, που θα έφερνε πίσω τον επίορκο Γλύξμπουργκ.

ΚΑΠΟΙΕΣ φορές σ' αυτή την εξηντάχρονη πορεία δε χρειάστηκαν βιβλιάρια και εφορευτική επιτροπή. Ηταν στο Μακρονήσι στις 5 του Μάρτη 1950 που μας βρήκαν εξόριστους στο Σύρμα του ΒΕΤΟ που σταθήκαμε στην ουρά και ψηφίσαμε με κατάσταση και που το αποτέλεσμα, όταν έγινε γνωστό το βράδυ, έκανε τους «αναμορφωτές» μας να λυσσάξουν για τη χρεοκοπία που είχε πάνω στους φαντάρους η «αναμορφωτική» τους εργασία...

ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ, λοιπόν, σήμερα. Με το κόκκινο ψηφοδέλτιο πίστης και ελπίδας, το ψηφοδέλτιο μιας ολόκληρης διαδρομής, μιας ζωής. Δεν υπάρχει αγώνας και δικαίωμα του λαού, στον οποίο να μην έχει βεβαιώσει το ΚΚΕ την αγωνιστική του παρουσία. Με το ΚΚΕ έχουν συνδεθεί οι μεγάλοι αγώνες για να προχωρήσει μπροστά η ζωή για να μην πέσουμε στο Μεσαίωνα.

ΑΓΩΝΕΣ για το ψωμί, αγώνες για τα μεροκάματα, τις συντάξεις, για την παιδεία, την υγεία και την κοινωνική ασφάλεια. Το ΚΚΕ βρέθηκε πάντα μπροστάρης σ' όλους τους μεγάλους αγώνες, αλλά και «παρών» επίσης και στους αγώνες του σήμερα. Το ΚΚΕ μίλησε πάντα καθαρά και ξάστερα. Μίλησε τη γλώσσα της αλήθειας. Και πάνω σ' αυτό το δρόμο περπατά...

ΣΤΗΝ κάλπη «παρών» κι ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, που έζησε με το ΚΚΕ τη μεγάλη εποποιία του αγώνα της λευτεριάς.

ΜΕ ΤΗΝ ψήφο μας στο ΚΚΕ να δώσουμε την απάντησή μας στους παραχαράκτες της ιστορίας μας, να δικαιώσουμε τις θυσίες και τα οράματα της γενιάς του ΕΑΜ, που 60 χρόνια εξακολουθεί να μένει προκλητικά ακόμη αδικαίωτη.

Η ΨΗΦΟΣ, που τούτη την ώρα ρίχνουμε στην κάλπη, είναι πράξη ευθύνης, είναι του νου αστραποβόλημα, είναι της ζωής βαθιά ενατένιση, είναι όλα αυτά μαζί. Η κόκκινη ψήφος, αυτή που δίνουμε στο ΚΚΕ, που μ' αυτήν θ' ανοίξουμε τους καινούριους δρόμους. Είναι ψήφος τόλμης και αρετής. Μ' αυτή την αίσθηση πάμε. Κι έτσι ψηφίζουμε.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ