ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Ιούνη 2004
Σελ. /32
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Ψήφο ανυπακοής

Κόκκινο στο ΚΚΕ. Μαύρο στην ΕΕ

Σε μια τηλεοπτική συζήτηση, ο πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής, επιχείρησε να «προβοκάρει» τον δικό μας υποψήφιο, τον Θανάση Παφίλη, γιατί όπως προσπάθησε να ψελλίσει, αντί επιχειρημάτων, το ΚΚΕ με το τριπλό σύνθημα ανυπακοής, παραβιάζει το Σύνταγμα, με το οποίο «επικυρώθηκε» η Συνθήκη του Μάαστριχτ και όσα αντιλαϊκά ακολούθησαν και συνεχίζονται.

Ο Θανάσης, ο μαχητικός «πολέμαρχος της ειρήνης» όπως τον αποκαλεί η στήλη αυτή, τον κόλλησε στον τοίχο. Και του θύμισε ότι με το άρθρο 44 του προηγούμενου Συντάγματος, οριζόταν - δυνητικά - η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για τόσο κορυφαία θέματα. Τότε, τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ και ο Συνασπισμός αρνήθηκαν κατηγορηματικά κάθε συζήτηση, προσδιορίζοντας, παράλληλα, αυτήν την αντιλαϊκή αντικοινωνική και αυταρχική πολιτική, στην υπηρεσία των μεγάλων συμφερόντων και του κοσμοκράτορα των βομβαρδισμών.

Μόνο το ΚΚΕ αντιτάχθηκε έντονα σ' αυτήν την ευρω-πορεία και ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Αρνήθηκαν ως και αυτό το ελάχιστο δείγμα δημοκρατικής ευαισθησίας, και με την προοπτική ακόμη στενότερης και σκληρότατης πολιτικής κατεβαίνουν στις σημερινές εκλογές πιστοί θεράποντες των ιμπεριαλιστών της λέσχης Μπίλντεμπεργκ (7+1 - Ρωσία) του αμερικανικού καπιταλιστικού κέντρου και της «ελεύθερης αγοράς» των διαπλεκομένων συμφερόντων.

Στις παραμονές της Συνθήκης του Μάαστριχτ μόνο το ΚΚΕ ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και προχώρησε στη συγκρότηση επιτροπής από προσωπικότητες που συντάχθηκαν με το αίτημα αυτό.

Επιτροπή που συγκέντρωσε πάνω από εκατό χιλιάδες (100.000) υπογραφές κάτω από το κείμενο αγωνιστικής διεκδίκησης.

Ολοι αυτοί οι συμμέτοχοι και συνένοχοι της ΕΥΡΩ-συμμορίας ζητούν την ψήφο του λαού που τον θεωρούν υπήκοο και υπάκουο. Ανυπακοή και απειθαρχία στα αντιλαϊκά τους σχέδια.

Ακυρώστε με την ψήφο σας τους ευρω-συνωμότες. Ενισχύστε τη φωνή του ΚΚΕ και των προοδευτικών λαϊκών δυνάμεων.


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ


Για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα και τους ελέγχους

Το «πράσινο φως» που δόθηκε πρόσφατα, μετά από τις πιέσεις πολυεθνικών εταιριών των ΗΠΑ και της ΕΕ, για την κυκλοφορία τροφίμων από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς («μεταλλαγμένα τρόφιμα»), δημιουργεί μια νέα, πρωτόγνωρη κατάσταση στα θέματα του ελέγχου των τροφίμων στη χώρα μας. Στις ήδη αδύναμες ελεγκτικές υπηρεσίες τόσο στον έλεγχο του πρωτογενή τομέα όσο και στη μεταποίηση και μετά, προστίθενται επιπλέον αντικείμενα ελέγχου και απαιτήσεις, που θα πολλαπλασιάσουν τα σημερινά προβλήματα.

Ολα αυτά βέβαια κάτω απ' τη σκοπιά της εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών, και ειδικότερα της εξασφάλισης των αναγκαίων, υγιεινών, ασφαλών και ποιοτικών διατροφικών προϊόντων, που υποτίθεται ότι βρίσκονται στο ενδιαφέρον της πολιτικής των κυβερνήσεων του δικομματισμού. Ομως, το παραπάνω ενδιαφέρον τους αποδείχτηκε κάλπικο, επειδή όλες αποδέχτηκαν την υπονόμευση της λαϊκής υγείας, από τότε που πρωτοεμφανίστηκε το θέμα, μέχρι πολύ πρόσφατα, με την έγκριση των σχετικών κανονισμών και της πρώτης γενετικά τροποποιημένης καλλιέργειας καλαμποκιού.

Κάλπικο όμως αποδείχνεται το ενδιαφέρον κι από άλλα στοιχεία που ακολούθησαν. Δεν εννοούμε βέβαια τη φιλολογία και τα μπρος-πίσω της σημερινής κυβέρνησης ως προς το πώς διατάσσονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και το μεγάλο ερώτημα σε ποιο υπουργείο θα υπαχθεί ο ΕΦΕΤ κλπ. Αλλά εννοούμε τη γενικότερη φιλοσοφία της οργάνωσης των ελέγχων και την παντελή αδιαφορία για τη στελέχωση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών. Το ΚΚΕ κατήγγειλε, απ' το 1998 ήδη, ότι με τη δημιουργία του ΕΦΕΤ η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιδίωκε να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού, στο θέμα του ελέγχου των τροφίμων. Να θυμίσουμε ότι τότε ήταν που οργίαζαν τα μεγάλα σκάνδαλα των διοξινών στα κοτόπουλα, που πριν καλά καλά σβήσει ο απόηχός τους ακολουθήθηκαν από τα «σκάνδαλα» των «τρελών αγελάδων». Τότε ήταν άλλωστε που και η ΕΕ αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική της Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων. Ηταν λοιπόν φανερό ότι κίνητρο ήταν η αποσόβηση του κινδύνου από την αποκάλυψη των «σκανδάλων» που απειλούσαν όλο το σύστημα παραγωγής τροφίμων κι όχι βέβαια η προάσπιση της υγείας των λαών της ΕΕ. Γιατί το «διατροφικό σκάνδαλο» δεν είναι κάτι τυχαίο αλλά είναι αποτέλεσμα του διαρκούς κυνηγητού του καπιταλιστικού κέρδους, τη στιγμή που αυτό συνδυάζεται διαβολεμένα με την κατάρρευση του συστήματος ελέγχων στην παραγωγή των τροφίμων και την αποκάλυψη ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός».

Εκεί λοιπόν ήταν που η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απάντησε με τη δημιουργία του ΕΦΕΤ, δίνοντας κατόπιν τη δυνατότητα στην τότε διοίκησή του να κομπάζει για το «έργο» του. Το τι «έργο» ήταν αυτό εύκολα το καταλαβαίνουμε, όταν ο ΕΦΕΤ φρόντιζε να σιωπά την περίοδο που στην Ευρώπη παιζόταν το χοντρό παιχνίδι των μεταλλαγμένων. Παρά τον ιδρυτικό του νόμο, που τον θεωρεί σύμβουλο στα θέματα της ασφάλειας των τροφίμων, δε βρήκε τίποτα να πει, να διακηρύξει έστω την αντίθεσή του στη βάση των προειδοποιήσεων των επιστημονικών και άλλων φορέων. Τα μόνα λόγια που ψέλλισε ήταν πολύ αργότερα με αφορμή το γνωστό καλαμπόκι που πρόσφατα εγκρίθηκε, όταν όμως είχαν ήδη ψηφιστεί οι τελευταίοι κανονισμοί που έδιναν το «πράσινο φως» στη χρήση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στις καλλιέργειες και στα τρόφιμα.

Κληρονομώντας η σημερινή κυβέρνηση την ίδια όπως τότε κατάσταση, με επιστημονικό προσωπικό που και σήμερα είναι ζήτημα αν ξεπερνάει τα 120 άτομα, καταλαβαίνει εύκολα κανείς την αριθμητική έστω επάρκεια των απαιτούμενων ελέγχων. Γιατί ο αριθμός των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τα τρόφιμα ανέρχεται σε κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ίσως επιχειρήσεις, περιλαμβάνοντας τη μεταποιητική βιομηχανία των τροφίμων μέχρι τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης.

Πολύ περισσότερο βέβαια που τώρα πλέον το αντικείμενο των ελέγχων έχει πολλαπλασιαστεί, όταν ήδη τριάντα γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, αρκετοί από τους οποίους ανήκουν στα τρόφιμα, αναμένουν την έγκρισή τους για κυκλοφορία.

Το χειρότερο όμως είναι ότι η κατάσταση αυτή δεν έχει τέρμα. Γιατί και η σημερινή κυβέρνηση, παρά τα παχιά προεκλογικά λόγια της στον έλεγχο των τροφίμων, δε βρήκε τίποτα να πει για τα μεταλλαγμένα. Είναι πρόσφατη άλλωστε η αδειοδότηση του πρώτου μεταλλαγμένου καλαμποκιού στην ΕΕ χωρίς καμιά διαφωνία ή έστω παρατήρησή της στα αρμόδια κοινοτικά όργανα. Οχι ότι υπάρχουν βέβαια αυταπάτες για μια διαφορετική στάση από μέρους της, αφού και αυτή, όπως και οι προηγούμενες, είναι καραμπινάτη κυβέρνηση του κεφαλαίου και δεν είναι δυνατό να πάει αντίθετα με τα συμφέροντά του. Γι' αυτό τίποτα δεν πρέπει να περιμένει κανείς και απ' τη δική της πλευρά. Αλλωστε, και η τελευταία αποκάλυψη γενετικά τροποποιημένου βαμβακιού σε καλλιέργειες του Νομού Δράμας ήρθε ως αποτέλεσμα τυχαίου δειγματοληπτικού ελέγχου και όχι πραγματικού συναγερμού που έπρεπε η ίδια να έχει σημάνει στα θέματα των μεταλλαγμένων, αν, όπως ισχυρίζεται, έχει πραγματικό ενδιαφέρον για την υγεία και ασφάλεια του λαού. Χωρίς να πούμε τίποτα για τον γενικότερο έλεγχο στον πρωτογενή τομέα, όπου η μόνη αλλαγή που βιώνουμε σήμερα είναι αυτή της ...πινακίδας στο κτίριο της Αχαρνών 2, όπου το γνωστό υπουργείο Γεωργίας μετονομάστηκε σε υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ενώ, κατά τ' άλλα, τα προβλήματα από την έλλειψη προσωπικού διαιωνίζονται όταν η αναγκαιότητα και το περιεχόμενο των ελέγχων πολλαπλασιάζονται.

Μπορεί σ' όλα αυτά να δοθεί κάποια απάντηση; Είναι φανερό ότι κυβερνήσεις και πολιτικές δυνάμεις που ενέκριναν ή προσυπέγραψαν ή συγκατένευσαν στο να φτάσει η κατάσταση εδώ που είναι σήμερα, δε θέλουν να αντισταθούν στα προβλήματα σχετικά με τα τρόφιμα, πριν απ' όλα με τα μεταλλαγμένα. Είτε στον πρωτογενή τομέα είτε στη μεταποίηση, είτε με τον ΕΦΕΤ στο υπ. Ανάπτυξης είτε στο πρώην Γεωργίας, δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες για το ρόλο τους. Κι ας περισσεύουν οι πρωτοβουλίες τους για νομούς «ελεύθερους από μεταλλαγμένα», που παίρνουν τα ίδια τα στελέχη τους τοπικά, ενώ τα κόμματά τους τα υπερψηφίζουν και τα αποδέχονται για όλες τις χώρες της ΕΕ.

Το πρόβλημα βεβαίως βρίσκεται στο γεγονός ότι η παραγωγή μεταλλαγμένων γίνεται από τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις με γνώμονα το κέρδος και όχι την υγιεινή διατροφή. Επομένως το πρόβλημα δεν είναι μόνο ζήτημα ελέγχου, γι' αυτό και η αντίθεσή μας στα μεταλλαγμένα των πολυεθνικών. Αλλά δεν πρέπει να παραιτηθούμε και από τον έλεγχο. Ποιος μπορεί να ελέγχει; Αν κάτι μπορεί να γίνει στην υπόθεση του ελέγχου των τροφίμων και των μεταλλαγμένων ειδικότερα, αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν γίνει υπόθεση του μαζικού λαϊκού και συνδικαλιστικού κινήματος. Της πάλης των ίδιων των εργαζομένων, τους οποίους άλλωστε αφορά πρώτιστα, αφού πρόκειται για την αναπαραγωγή της εργατικής τους δύναμης. Αυτοί μπορούν να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν περισσότερους και επαρκέστερους ελέγχους, καλύτερες και σωστά οργανωμένες ελεγκτικές υπηρεσίες και μηχανισμούς, συνδέοντας ταυτόχρονα την πάλη αυτή με την ανάγκη γενικότερων αλλαγών, που θα υπονομεύουν το σημερινό καπιταλιστικό σύστημα παραγωγής τροφίμων, το οποίο έχει κίνητρο το κέρδος. Δηλαδή, πρέπει ταυτόχρονα να παλεύουν για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, ώστε και η παραγωγή των τροφίμων να μην είναι υπόθεση των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων, οι οποίες για να μεγαλώσουν τα κέρδη τους αδιαφορούν για την υγεία των λαών. Ωστε η αγροτική παραγωγή να περάσει στα χέρια των παραγωγικών συνεταιρισμών που θα έχουν ως κίνητρο όχι το κέρδος αλλά την κάλυψη των αναγκών του λαού σε υγιεινά και ποιοτικά ανώτερα τρόφιμα. Στις ευρωεκλογές της Κυριακής οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να δώσουν την πρώτη απάντησή τους στο πρόβλημα, υπερψηφίζοντας το ΚΚΕ, που απ' την αρχή και χωρίς μισόλογα αντιτάχθηκε στη χρήση των μεταλλαγμένων και είναι αποφασισμένο να συγκρουστεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα τους με τις αντιλαϊκές επιλογές της ΕΕ.


Του
Παναγιώτη ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ*
* Ο Παναγιώτης Τριανταφύλλου είναι εκπρόσωπος του ΚΚΕ στο ΕΣΠΕΤ του ΕΦΕΤ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ