ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Ιούνη 2004
Σελ. /32
Ζωντανός διάλογος με το λαό για το μήνυμα της Αντίστασης - Απειθαρχίας - Ανυπακοής

Στιγμιότυπα από την προεκλογική δραστηριότητα του ΚΚΕ

Ηρθε η ώρα της κάλπης. Μέχρι σήμερα το ΚΚΕ έκανε έναν πραγματικό αγώνα δρόμου ενημέρωσης του λαού, απ' άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα. Από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μέχρι το πιο μικρό χωριό γύρισαν τα στελέχη του Κόμματος μεταφέροντας το μήνυμα «Αντίστασης - Ανυπακοής - Απειθαρχίας» στη σύγχρονη Ιερή Συμμαχία του κεφαλαίου, την ΕΕ. Εθεσε τα πραγματικά για τις λαϊκές δυνάμεις προβλήματα, τη σχέση τους με την ΕΕ και την προοπτική, όπου ο λαός μας θα μπορεί να ικανοποιεί όλες τις σύγχρονες ανάγκες του. Εθεσε δηλαδή το πραγματικό νόημα των ευρωεκλογών και τα κριτήρια με τα οποία οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν αυτή την εκλογική μάχη.

Το ΚΚΕ μίλησε με το λαό, με εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, φοιτητές, νέους εργαζόμενους. Επισκέφθηκε εργοστάσια, γραφεία, νοσοκομεία, βαπόρια, σχολεία και σχολές και όποιο χώρο ζουν και δουλεύουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία. Κάλεσε το λαό να αξιοποιήσει την πείρα του και με αυτό το πολύτιμο κριτήριο να ψηφίσει. Να θυμηθεί πώς τα βγάζει πέρα και ποιος ευθύνεται για την Ελλάδα και την Ευρώπη της εκμετάλλευσης, της φτώχειας, της ανεργίας. Να θυμηθεί τους υπεύθυνους των δολοφονικών ιμπεριαλιστικών πολέμων. Τα ευρωυποταγμένα κόμματα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ υποστηρίζουν και υλοποιούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ. Το ΚΚΕ ήταν με συνέπεια δίπλα στους αγώνες του λαού και συνάμα αποκάλυπτε τις αντιλαϊκές πολιτικές. Δε ζητάει επιβράβευση. Ζητάει ο λαός να συνειδητοποιήσει τη δύναμη και να βάλει μπρος για να κτιστεί ο πόλος που θα δημιουργήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση των λαών, της ευημερίας, της ειρήνης, του σοσιαλισμού.

Καλή, δυνατή, αγωνιστική, κόκκινη ψήφο!


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ρεαλιστικά είναι μονάχα όσα χρειάζεται ο λαός

Αξονας της δικής μας δράσης είναι ο «ρεαλισμός του αγώνα», όχι ο «ρεαλισμός της υποταγής». Με λόγια ξάστερα κι απλά η Αλ. Παπαρήγα έθεσε την ντόμπρα θέση των κομμουνιστών και των συμμάχων τους, στη μεγαλειώδη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στη συμπρωτεύουσα. Σε μια συγκέντρωση όπου τα τραγούδια για τους «Κολασμένους της Γης», που μάχονται για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, μπλέχτηκαν με συνθήματα για το ελπιδοφόρο μέλλον των λαών, το «σοσιαλισμό». Συνθήματα που βγήκαν πρώτα και κύρια από χιλιάδες νεανικά χείλια. Πότε σε ελληνικά και πότε στα ιταλικά. Που έγιναν διάλογος με τον Χασάν Σάρφο, εκπρόσωπο του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας, και τον Φόσκο Τζιανίνι, διευθυντή της ιταλικής Κομμουνιστικής Επιθεώρησης «Λ'Ερνέστο», φορείς της διεθνιστικής αλληλεγγύης των λαών.



ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ
Στην υπηρεσία του λαού και όχι του κεφαλαίου

Προτάσεις και προβληματισμοούς εξαιρετικά πλούσιους κατέθεσαν εκατοντάδες εργάτες του χεριού και του πνεύματος στην πετυχημένη εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ για τον πολιτισμό και την παιδεία, στο θέατρο «Βέμπο», στις 27/5. Μακριά από τις πολυεθνικές δισκογραφικές εταιρίες και ενάντια στην ευρωενωσιακή βιομηχανία θεάματος και ακροάματος, η μόρφωση κι η τέχνη αναδείχτηκαν σε πεδία όπου οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα μπορούν να διοχετεύσουν τη δημιουργικότητα και την ενέργειά τους. Να ξετυλίξουν τις αγωνίες και τις προσδοκίες τους, τους φόβους και τα οράματά τους. Κάτι, βέβαια, που δεν μπορεί να συνυπάρξει με την κυριαρχία των μονοπωλίων, που η πολιτική της ΕΕ πριμοδοτεί και στο χώρο του πολιτισμού.


ΑΘΗΝΑ
Κόκκινο ορμητικό ποτάμι

Κόκκινη έγινε η Αθήνα, την Τετάρτη 9 Ιούνη, στην εντυπωσιακή κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ. Δεν ήταν απλά μια συγκέντρωση, ήταν ένα λαϊκό αγωνιστικό κάλεσμα που έστειλε το... μπορούν να αλλάξουν και θα αλλάξουν! Το Πεδίον του Αρεως πλημμύρισε κόκκινες σημαίες, νέους και παλιότερους αγωνιστές, που έσμιξαν στο ποτάμι που γέμισε, όχι μόνο το χώρο, αλλά και την καρδιά όλων όσοι συνεχίζουν να αγωνίζονται. Οι ελπίδες και η προοπτική έγιναν ένα ενάντια στη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής ΕΕ. «Οκτώ δεκαετίες αγώνα και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» ήταν το σύνθημα που δονούσε την ατμόσφαιρα. Εγερτήριο ήταν η συγκέντρωση, εγερτήριο που καλούσε: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλι».

Ή με την ΕΕ κατά των λαών ή με τους λαούς κατά της ΕΕ. Δεν υπάρχει άλλη λύση ήταν το μήνυμα που πρέπει να εκφραστεί στην κάλπη. «Ψηφίστε ΚΚΕ, τέρμα στην ευρω-υποταγή και τη μοιρολατρία! Ψηλά το κεφάλι! Μπορούμε να προχωρήσουμε! Ενα βήμα τώρα, περισσότερα βήματα αύριο! Τη δύναμη την έχει ο λαός», τόνισε ο Θανάσης Παφίλης, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του Κόμματος. Στη συγκέντρωση έγινε πράξη και η αλληλεγγύη και η κοινή πάλη με τους άλλους λαούς, με τους χαιρετισμούς της Μανουέλα Μπερναντίνο, υπεύθυνης Δημοσίων Σχέσεων του Πορτογαλικού ΚΚ και του Αριστοφάνη Γεωργίου, προέδρου της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου και βουλευτή του ΑΚΕΛ.


Οργωσαν χώρους δουλιάς με μηνύματα ελπίδας και αντίστασης

Με εκείνους που με τα δικά τους χέρια και το δικό τους νου φτιάχνουν την προκοπή του τόπου, βρέθηκαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ. Μέσα σε βαπόρια, σε νοσοκομεία, σε εργοστάσια, εκεί που μοιράστηκαν την αγωνία τους για τα σημερινά προβλήματα, αλλά και για τα επόμενα αντεργατικά μέτρα που δρομολογεί η ΕΕ. Αλλά και με τους νέους εργάτες που προορίζονται για ακόμα πιο στυγνή εκμετάλλευση, με μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές, στους οποίους προσφέρουν γνώσεις ξερές, «κομμένες και ραμμένες» στα καπιταλιστικά συμφέροντα. Κι ο διάλογος ξεκινούσε θαρρετά. Από την ουσία: αντίσταση, ανυπακοή, απειθαρχία στους Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές...





Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ