ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Ιούνη 2004
Σελ. /32
Νέα επίθεση στο όνομα μείωσης του χρέους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Νέα, ακόμη σκληρότερη επίθεση κατά των εργαζομένων ετοιμάζει το Διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Οπως έγινε γνωστό την περασμένη Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μελετά την αυστηροποίηση του Συμφώνου και ειδικότερα στο σκέλος του χρέους των κρατών-μελών. Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα, που θα κληθούν να εφαρμόσουν ακόμη σκληρότερη δημοσιονομική πολιτική.

Η συζητούμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας αποσκοπεί στο να τονώσει το κύρος του Συμφώνου, το οποίο είχε τρωθεί ανεπανόρθωτα τον περασμένο Νοέμβρη, όταν το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ) εξαίρεσε τη Γερμανία και τη Γαλλία από τη διαδικασία επιβολής ποινών για την υπέρβαση των ελλειμμάτων τους.

Ενώ, λοιπόν, τα ελλείμματα των δύο χωρών είχαν υπερβεί το 3% του ΑΕΠ, όπως ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας, δεν υπέστησαν τις προβλεπόμενες ποινές. Η απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ προκάλεσε σάλο αφού ουσιαστικά πετούσε στο καλάθι των αχρήστων το Σύμφωνο. Παράλληλα, άνοιξε και η συζήτηση για την αναθεώρησή του, κυρίως όσον αφορά στην ελαστική ερμηνεία του δείκτη του ελλείμματος. Τότε, μάλιστα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, είχε χαρακτηρίσει «ηλίθιο» το Σύμφωνο Σταθερότητας, αφού, όπως είπε, δε λαμβάνει υπόψη τις διαφορές στον κύκλο της κρίσης μεταξύ των κρατών-μελών.

Τώρα, λοιπόν, η Κομισιόν με σκοπό να φέρει το Σύμφωνο Σταθερότητας στα μέτρα των μεγάλων κρατών-μελών, προτείνει να εξετάζεται με ελαστικότητα το έλλειμμα και με μεγαλύτερη αυστηρότητα το χρέος. Ειδικά, ζητάει να περιοριστεί το χρέος των κρατών-μελών σε επίπεδα κάτω του 60%.

O κοινοτικός επίτροπος Μάριο Μόντι πρότεινε, τον περασμένο Μάη, να επιτρέπεται σε χώρες με χαμηλά επίπεδα χρέους να εμφανίζουν ελαφρώς υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Εννοείται ότι με την πρόταση της Κομισιόν θίγονται τα κράτη-μέλη με μεγάλο χρέος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2003 τα κράτη-μέλη με το μεγαλύτερο χρέος ήταν: Η Ιταλία με 106,2% του ΑΕΠ, η Ελλάδα με 102,7%, το Βέλγιο με 100,5%. Ακολουθούν η Αυστρία με 65%, η Γερμανία με 64,2%, η Γαλλία με 63%.

Καταλαβαίνουμε τι θα συμβεί σε μια χώρα που καλείται να μειώσει το χρέος της κατά 40%. Διαβάσαμε χαρακτηριστικά στο τηλεγράφημα του πρακτορείου «Ρόιτερς» (Τετάρτη 9/6): «Από την πλευρά τους, τα κράτη-μέλη συμφωνούν ως προς το ότι οι νέοι κανόνες πρέπει να δίνουν έμφαση στη μείωση του χρέους και να συνυπολογίζουν τον αντίκτυπο που επιφέρει στα δημόσια οικονομικά η γήρανση του πληθυσμού και οι αλλαγές στο κοινωνικό κράτος».

Με δυο λόγια, επίθεση στα συστήματα συνταξιοδότησης και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η ανεργία στη Γερμανία

H ανεργία στη Γερμανία αυξήθηκε το Μάη για πέμπτο συναπτό μήνα. H εξέλιξη καταδεικνύει, πάντως, σαφέστατα ότι η ανάκαμψη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας δεν είναι αρκετά ισχυρή ώστε να οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας, με την εποχική προσαρμογή ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 9.000 άτομα, φθάνοντας έτσι τα 4,374 εκατομμύρια άτομα.

Σχολιάζοντας σχετικά ο επικεφαλής του Γραφείου Εργασίας, Φρανκ Βάισε, επισήμανε ότι «η οικονομική ανάπτυξη παραμένει πολύ ανίσχυρη για να προσφέρει ώθηση στην αγορά εργασίας». H επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο αυξάνει την εξωτερική ζήτηση για τα προϊόντα της Γερμανίας. H βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Απρίλη κατά 2,2% για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες χάρη κυρίως στην αυξημένη ζήτηση για διαρκή καταναλωτικά αγαθά, όπως οι τηλεοράσεις και τα ψυγεία.

Είναι γεγονός ότι σε αντίθεση με τις HΠA και την Ιαπωνία, όπου σημειώθηκαν διπλάσιοι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης από εκείνον της Γερμανίας το πρώτο τρίμηνο του έτους, στη Γερμανία χάνονται ακόμη θέσεις εργασίας. Το Μάρτη χάθηκαν 33.000 θέσεις εργασίας που ήταν η μεγαλύτερη μείωση της απασχόλησης από το Γενάρη του 2003. Σημειωτέον ότι ανάμεσα στις επιχειρήσεις που μειώνουν το προσωπικό τους συγκαταλέγεται και η μεγαλύτερη αλυσίδα πολυκαταστημάτων της Γερμανίας, η «KarstadtQuelle AG», που σχεδιάζει να προχωρήσει σε τουλάχιστον 3.000 απολύσεις αφού μειώνονται οι πωλήσεις της φέτος κατά 5%. Εξάλλου, η μεγαλύτερη εταιρία έκδοσης έξυπνων καρτών του κόσμου, η «Gemplus International SA», ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα κλείσει μονάδα της στη Γερμανία, που συνεπάγεται την απώλεια 180 θέσεων εργασίας.

ΥΓΕΙΑ H αύξηση των δαπανών στον τομέα της Υγείας δεν οδηγεί, απαραιτήτως, σε καλύτερα αποτελέσματα για τους ασφαλισμένους, σύμφωνα με πόρισμα έρευνας του ειδικευμένου περιοδικού «Health Affairs», το οποίο στηρίζεται στη σύγκριση πέντε βιομηχανικών χωρών. Οι μεγαλύτερες δαπάνες για την Υγεία καταγράφονται στις HΠA, συγκρινόμενες με εκείνες της Αυστραλίας, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας. Ωστόσο, στην ίδια χώρα καταγράφονται τα χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης από τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τις επεμβάσεις μεταμοσχεύσεων νεφρών. Σ' όλες τις χώρες που περιλαμβάνονται στην έρευνα θα πρέπει να αυξηθεί ο εμβολιασμός ατόμων τρίτης ηλικίας, προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό θανάτων που προκαλούνται από βαριές περιπτώσεις γρίπης.

«Microsoft» H αμερικανική επιχείρηση παραγωγής λογισμικού «Microsoft Corp.» υπέβαλε έφεση σε δικαστήρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που τις επέβαλε υψηλά πρόστιμα και αλλαγή στον τρόπο πωλήσεως των «Windows». Αυτό αναφέρει ανακοινωθέν της «Microsoft Corp.» διευκρινίζοντας ότι η έφεσή της αφορά σε αποφάσεις πρωτοβάθμιου δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Ας σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Μάρτη επέβαλε πρόστιμο στην «Microsoft», ύψους 497 εκατομμυρίων ευρώ και τη διέταξε να αλλάξει την επιχειρηματική τακτική της στο θέμα των πωλήσεων συγκεκριμένων προγραμμάτων της, όπως τα «Windows».

ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ Εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δε μειώσει το βασικό της επιτόκιο, τότε θα πρέπει να συσταθεί μια νέα οικονομική επιτροπή που θα τη βοηθάει προς την κατεύθυνση της λήψης αποφάσεων, δήλωσε δυσαρεστημένος ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ