ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Ιούνη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Προεδρικές εκλογές (και πάλι)...

Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς θεωρείται ο πιο πιθανός νικητής των σερβικών προεδρικών εκλογών που διεξάγονται σήμερα, αν και η εκλογή του επόμενου Σέρβου Προέδρου δεν αποκλείεται να επιτευχθεί στο δεύτερο γύρο (27 Ιούνη)...

Ο βιοποριστής Σέρβος προσπερνά τα προεκλογικά χαμόγελα του Νίκολιτς και των άλλων υποψηφίων...

Associated Press

Ο βιοποριστής Σέρβος προσπερνά τα προεκλογικά χαμόγελα του Νίκολιτς και των άλλων υποψηφίων...
Το «θρίλερ» της ανάδειξης του νέου Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας μοιάζει αυτό το μήνα να πλησιάζει στο τέλος... Μετά από τις τρεις αποτυχημένες εκλογικές αναμετρήσεις (δύο γύρων) των τελευταίων δύο χρόνων, 6.500.000 Σέρβοι ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στις κάλπες για να αναδείξουν το νέο Πρόεδρο μεταξύ 15 υποψηφίων... Αυτή τη φορά, φαίνεται πως θα τα καταφέρουν! Ως επί το πλείστον γιατί η κυβέρνηση του Σέρβου πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα και η παρούσα Βουλή ήραν το εκλογικό νομοθετικό έκτρωμα της κυβέρνησης του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς που ονόμαζε σαν έγκυρη την εκλογή Προέδρου μόνον εάν η προσέλευση του εκλογικού Σώματος στις κάλπες ξεπερνούσε το 50%...

Υποψήφιοι Πρόεδροι

Σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης αλλά και με τα εκλογικά αποτελέσματα των δύο προηγούμενων ακυρωθεισών σερβικών προεδρικών εκλογών, ως πιθανότερος νικητής προβάλλεται ο υποψήφιος (αντιπρόεδρος) του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κινήματος Τόμισλαβ Νίκολιτς! «Δε θέλω τη Σερβία φέουδο της Ευρώπης... Θέλω να κάνω τη Σερβία ένα καλύτερο μέρος, με δουλιές και ευκαιρίες για όλους» έλεγε προχτές στην κεντρική προεκλογική του εκστρατεία στο Βελιγράδι ο Νίκολιτς, μολονότι οι προεδρικές εξουσίες είναι πολύ περιορισμένες (πόσο μάλλον ο όποιος Πρόεδρος να έχει λόγο στην οικονομία...). Ο δεύτερος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων είναι ο Μπόρις Τάντιτς του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος (Τζίντζιτς), που λανσάρει το «χαρτί» της προώθησης της ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ και «φοβερίζει» τους ψηφοφόρους - υποστηριχτές του Νίκολιτς λέγοντας πως η εκλογή του βασικότερου αντιπάλου του θα οδηγήσει στην ψύχρανση των σχέσεων Βελιγραδίου - Βρυξελλών... Τα τελευταία προγνωστικά (σφυγμομετρήσεις) φέρουν στην τρίτη θέση τον εκατομμυριούχο επιχειρηματία Μπόγκολιουμπ Κάριτς (διαθέτει, μεταξύ άλλων, δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, τράπεζα, κατασκευαστική εταιρία, τηλεοπτικό σταθμό...). Ο Κάριτς, όπως παλιότερα ο Μπερλουσκόνι, προβάλλει σαν «άσο» τη σύγχυση των επιχειρηματικών δεξιοτήτων του με τις ηγετικές(;) ικανότητες... Τέταρτος και ιδρωμένος προβάλλει ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού (του πρωθυπουργού Κοστούνιτσα), πρώην πρόεδρος της σερβικής Βουλής Ντράγκαν Μαρσιτσάνιν... Τον προεδρικό θώκο της Σερβίας διεκδικούν άλλοι δέκα, ανάμεσά τους ο Ιβιτσα Ντάτσιτς του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας και... η πριγκίπισσα Ελίζαμπεθ Καραγιώργεβιτς.

Επειδή, κανείς από τους υποψηφίους δε φαινόταν (έως και λίγες μέρες πριν τις εκλογές) να συγκεντρώνει το απαιτούμενο ποσοστό πλειοψηφίας, θεωρείται πιθανή η διεξαγωγή νέου (δεύτερου) εκλογικού γύρου στις 27 Ιούνη.

Σκληρή πραγματικότητα...

Ωστόσο, πέρα από την επιτυχή ανάδειξη του νέου Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας, οι Σέρβοι δεν έχουν και πολλά για να χαίρονται... Η ανεργία εξακολουθεί να «θερίζει». Το βιοτικό επίπεδο του μέσου Σέρβου παραμένει χαμηλό. Ο μέσος μισθός δεν ξεπερνά τα 290 ευρώ! Οι πληγές που άφησαν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σ' αυτή τη χώρα την τελευταία 15ετία, με πιο πρόσφατη την περίπτωση των ΝΑΤΟικών επιδρομών του 1999 αλλά και οι πολιτικές εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου και των ξένων συμφερόντων που εφάρμοσαν οι τελευταίες δύο κυβερνήσεις, δεν μπορούν να επουλωθούν απλώς και μόνο με την κάλυψη του κενού που υπάρχει στον προεδρικό θώκο της Σερβίας τα τελευταία δύο χρόνια...


Δ. ΟΡΦ.


Ελλάδα και ΕΕ...

Θα μπορούσαν - ίσως - να εκτιμηθούν οι πολιτικές θέσεις του Συνασπισμού, στο πλαίσιο εκτίμησης των κομμάτων. Θα μπορούσε - ίσως - να κατανοηθεί η απειρία των διαφόρων κατά δήλωση επαναστατικών ομάδων που συνέπραξαν στις εθνικές εκλογές, στην αγωνιώδη προσπάθεια του Συνασπισμού να μπει στη Βουλή με τη γνωστή κλάψα «δώστε και σώστε». Θα μπορούσαν όλα αυτά να θεωρηθούν δικαιωματικά ως πολιτικές απόψεις κι επιδιώξεις.

Οταν, όμως, ακούει κανείς το απόφθεγμα του επικεφαλής του Συνασπισμένου ευρωψηφοδελτίου περί της ανάγκης υπάρξεως της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ενωσης του κεφαλαίου και του μιλιταρισμού, τότε αναρωτιέται πού σταματά το όριο της πολιτικής και πού της εξαπάτησης. Ο εν λόγω υποψήφιος, σε τηλεοπτική συζήτηση, ούτε λίγο - ούτε πολύ, υποστήριξε ότι όποιος αρνείται τον προσανατολισμό της Ελλάδας στην υπαρκτή Ευρωπαϊκή Ενωση αρνείται την ελλαδική οντότητα και βγαίνει εκτός Ελλάδας. Δε θα σταθώ στην πλευρά, που παραπέμπει στους χρόνους «άμα δε σου αρέσει, ρε, τράβα στη Βουλγαρία».

Στέκομαι, όμως, στην απίθανη αμετροέπεια ενός ανθρώπου, που κατεβάζει τα ρολά της πατρίδας του και μόνο στη σκέψη ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει καλύτερα έξω από το δογματικό μονόδρομο του ευρω-ενωσίτικου καπιταλισμού.

Ο πολιτικά ανύποπτος επικεφαλής του Συνασπισμένου ευρωψηφοδελτίου επιχειρεί να ταυτίσει την Ελλάδα και την Ευρώπη με ένα συγκροτημένο μόρφωμα, που είναι η υπαρκτή Ευρωπαϊκή Ενωση. Ετσι, κατρακυλά στην ταύτιση του ευρωπαϊκού καπιταλισμού με την ευρωπαϊκή κοινωνία ως κάτι το αδιαίρετο, που μόνο από την αποκλειστική του εξέλιξη είναι δυνατή οποιαδήποτε κοινωνική αλλαγή. Ούτε καν υποπτεύεται πως η ιστορική εμπειρία διδάσκει ότι κάθε κοινωνικό καθεστώς είναι καταδικασμένο σε θάνατο κι αλίμονο στην κοινωνία που θα ταυτιστεί με αυτό.

Ο ιστορικός χρόνος του θανάτου του αρχίζει από τη στιγμή που η πλειοψηφία της κοινωνίας ορθώνεται απέναντί του, με επικεφαλής το παραγωγικά συγκροτημένο τμήμα της, που είναι οι εργαζόμενοι. Στη θλιβερή του πορεία παρασέρνει απολογητές και θιασώτες, που προσπαθούν να προβάλουν το βρικολακιασμένο νεοτερισμό του. Το πιο θλιβερό είναι όταν αυτή η κατρακύλα αγγίζει το στοιχειώδες όριο ύπαρξης της Ελλάδας. Η ταύτιση της ευρω-ενωσιακής κοινοβίτικης παρουσίας με την Ελλάδα αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο αυτοχαρακτηρισμού. Οπως, επίσης, και η ταύτιση της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ενωσης με την ευρωπαϊκή κοινωνία, υπό το γενικό όρο «Ευρώπη», «Ευρωπαϊκός Προσανατολισμός», αποτελεί κριτήριο ντροπής για τους ευρωλάγνους, που ντρέπονται να αναφέρουν αυτόν τον πραγματικό διαχωρισμό. Φυσικά, η παρουσία του κάθε ευρωενωσίτικου κοινόβιου, ευτυχώς, δεν καθορίζει την πορεία της Ελλάδας. Ομως είναι μια πετριά στα θολά νερά για αλίευση ψήφων, δηλαδή «δώστε και σώστε».

Εάν υπάρχει κάτι λυπηρό σ' αυτήν την ιστορία, είναι ότι ο πρόεδρος του Συνασπισμού υιοθετεί τέτοιες ανημπόριες κι ότι πρώην μέλη του ΚΚΕ εξακολουθούν να είναι τα ποδάρια στις καρέκλες των καρεκλοκυνηγών. Κατά τα άλλα, είναι κατανοητή η προσπάθεια του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του Συνασπισμού να εξέλθει της πολιτικής αφάνειάς του.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ