ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Ιούνη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Ενα «έργο» από τα παλιά

Αντιαμερικανική διαδήλωση γυναικών

Associated Press

Αντιαμερικανική διαδήλωση γυναικών
Σε θρίλερ εξελίχθηκαν και αυτή τη φορά, οι συζητήσεις του Συμβουλίου των Διευθυντών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) με αφορμή την τελευταία έκθεση που κατατέθηκε, την 1η Ιουνίου, για τις επιθεωρήσεις του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και οι αντιπαραθέσεις είναι πολλές, ενώ η Ουάσιγκτον εντείνει τις πιέσεις της προκειμένου η ΔΕΑΕ να καταλήξει σε απόφαση που θα κρίνει ότι το Ιράν έχει παραβιάσει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων, οπότε αυτομάτως το θέμα θα παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Η διαδικασία ελέγχου των ιρανικών πυρηνικών προγραμμάτων ήταν, ούτως ή άλλως, εξαρχής προβληματική. Μετά το πέρας της στρατιωτικής εισβολής στο Ιράκ, κατά την προετοιμασία της οποίας βέβαια Ουάσιγκτον και Λονδίνο ουδεμία σημασία έδωσαν στα πορίσματα των επιθεωρητών του ΟΗΕ, αλλά και της ΔΕΑΕ για το υποτιθέμενο ιρακινό οπλοστάσιο, η ιστορία μπήκε σε τροχιά επανάληψης, αυτή τη φορά, με επίκεντρο το γειτονικό Ιράν. Μια χώρα που ο Λευκός Οίκος έχει κατατάξει στον «άξονα του κακού», την έχει, πολλάκις, κατηγορήσει ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία, της αποδίδει ευθέως ευθύνες και ανάμειξη στο χάος που επικρατεί στο κατεχόμενο Ιράκ και φυσικά της προσάπτει ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά και άλλα απαγορευμένα όπλα.

Ιδιαίτερες «σχέσεις»

Μία από τις πολλές συναντήσεις της ΔΕΑΕ σχετική με το Ιράν

Associated Press

Μία από τις πολλές συναντήσεις της ΔΕΑΕ σχετική με το Ιράν
Μία από τις διαφορές ανάμεσα στις περιπτώσεις του Ιράκ και του Ιράν είναι ότι με το δεύτερο, η ΕΕ αλλά και η Ρωσία έχουν, εδώ και καιρό και ιδιαίτερα μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ανοίξει διαύλους επικοινωνίας κυρίως στο εμπορικό και οικονομικό τομέα, περιφρονώντας ανοιχτά το νόμο ντ' Αμάτο, δηλαδή το εμπάργκο που έχουν επιβάλει στο Ιράν οι ΗΠΑ. Διαθέτοντας τα τέταρτα, κατά σειρά, πλουσιότερα πετρελαϊκά κοιτάσματα στον κόσμο και τα δεύτερα, παγκοσμίως, κοιτάσματα φυσικού αερίου, το Ιράν των 70 εκατομμυρίων κατοίκων, των οποίων η πλειοψηφία είναι μικρότερη των 35 ετών, αποτελεί, και λόγω γεωγραφικής θέσης, μια πολυτιμότατη γεωστρατηγική λεία τόσο από την άποψη της σύναψης εμπορικών και οικονομικών συμφωνιών όσο και από την άποψη των επενδύσεων και της άσκησης πολιτικής επιρροής.

Με δεδομένες τις τεταμένες σχέσεις με την Ουάσιγκτον, αλλά και την αποτυχημένη προσπάθεια της τελευταίας να καρπωθεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια των Ιρανών για το θεοκρατικό αυταρχικό καθεστώς, οι τρεις μεγάλες δυνάμεις της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία), αλλά και η Ρωσία βρήκαν την ευκαιρία να προωθήσουν εαυτούς ως τους προνομιακούς συνομιλητές της Τεχεράνης και κατά συνέπεια να αναλάβουν το ρόλο του ρυθμιστή, ως ένα βαθμό, των εξελίξεων. Η ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα ανάμεσα σε όλους τους επίδοξους κυριάρχους της πολύτιμης Ευρασίας μεταφέρθηκε, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο και γνωστό και από το πρόσφατο παράδειγμα του Ιράκ, στο πλαίσιο όλων των διεθνών οργανισμών, αρχής γενομένης από τη ΔΕΑΕ.

Μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις και συνομιλίες, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία παρουσίασαν ως διπλωματική τους νίκη έναντι της σκληρής πολιτικής των ΗΠΑ το γεγονός ότι η Τεχεράνη αποδέχτηκε να γίνουν επιθεωρήσεις σε όλες τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις, προκειμένου, μετά την επιτυχή ολοκλήρωσή τους, να υπογράψει και το Συμπληρωματικό Πρωτόκολλο για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων. Αν και δεν έγινε ποτέ επισήμως γνωστό, δημοσιογραφικές και διπλωματικές πηγές υποστήριζαν ότι το αντάλλαγμα ήταν η πραγματοποίηση, κυρίως, τεχνολογικών επενδύσεων στο Ιράν από βρετανικά, γερμανικά, γαλλικά και ρωσικά κεφάλαια, αλλά και η προώθηση από τις 3 δυνάμεις της ΕΕ της υπογραφής ειδικής συμφωνίας εμπορικής συνεργασίας, μέσα στα επόμενα χρόνια, ανάμεσα στην ΕΕ και στο Ιράν, παράλληλα με το σχεδιασμό αγωγών φυσικού αερίου από το Ιράν προς την ΕΕ.

Μετ' εμποδίων

Οι επιθεωρήσεις στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις άρχισαν στα τέλη του 2003 και παρά τις διάφορες εμπλοκές συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Στην τελευταία σχετική έκθεση που οι επιθεωρητές της ΔΕΑΕ υπέβαλαν στο 35μελές Συμβούλιο των Διευθυντών της οργάνωσης προσάπτουν στο Ιράν «λιγότερο από ικανοποιητική συνεργασία» και υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ορισμένα «σκοτεινά» σημεία που χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, των οποίων η προέλευση δεν αιτιολογήθηκε επαρκώς, ενώ βρέθηκαν και συσκευές φυγοκέντρησης υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Ο επικεφαλής της ΔΕΑΕ, Αιγύπτιος Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν «κενά» στη συνεργασία με την Τεχεράνη, αλλά έσπευσε να συμπληρώσει ότι η ανεύρεση των παραπάνω στοιχείων δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση απόδειξη ότι το Ιράν διαθέτει ή επιδιώκει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. Πόσο μάλλον, που η Τεχεράνη έχει ανοιχτά δηλώσει ότι προτίθεται να χρησιμοποιήσει την πυρηνική ενέργεια για ηλεκτρισμό, προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες της ανάγκες.

Μετά από αρκετές ημέρες διαβουλεύσεων, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία κατέθεσαν ένα κείμενο απόφασης στο οποίο καταγγέλλεται η Τεχεράνη για ελλιπή συνεργασία με τη ΔΕΑΕ, αλλά δεν προτείνεται η παραπομπή του ζητήματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, παρά τις εντονότατες πιέσεις της Ουάσιγκτον. Η ιρανική ηγεσία, εκφράζοντας βαθιά δυσαρέσκεια για το περιεχόμενο του κειμένου, προχώρησε σε «αντεπίθεση», παρουσιάζοντας ηχογραφημένο υλικό που κατέρριπτε τον ισχυρισμό των επιθεωρητών ότι η Τεχεράνη προμηθεύτηκε μεγάλη ποσότητα μαγνητών για συσκευές φυγοκέντρησης χωρίς να ενημερώσει τη ΔΕΑΕ. Οι επιθεωρητές αναγκάστηκαν, λίγο πριν την τελική συνεδρίαση, να ομολογήσουν επισήμως ότι «έγινε λάθος» και ότι είχαν ενημερωθεί σχετικώς προφορικά.

Κινήσεις της τελευταίας στιγμής

Αξιοποιώντας το «λάθος», από την πλευρά τους, οι συγγραφείς της πρότασης απόφασης υποστήριξαν ότι η αξιοπιστία της έκθεσης των επιθεωρητών επλήγη σοβαρά, στο σύνολό της, και κατά συνέπεια δεν μπορεί να τεθεί ζήτημα τελεσιγράφου προς την Τεχεράνη, υπό τη μορφή δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος συμμόρφωσης. Η τελική συνεδρίαση άρχισε αργά το βράδυ της Πέμπτης με δεδομένο το, για άλλη μια φορά, διπλωματικό «προβάδισμα» των «3» και της Ρωσίας έναντι των αμερικανικών πιέσεων.

Εντούτοις, πριν λήξει η συνεδρίαση και ενώ πληροφορίες για το περιεχόμενο της τελικής απόφασης είχαν, ήδη, αρχίσει να κυκλοφορούν στα ΜΜΕ, παρουσιάστηκαν στο Συμβούλιο των Διευθυντών της ΔΕΑΕ δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν εργασίες κατεδάφισης κτιρίων και καθαρισμού του περιβάλλοντος χώρου ακόμη και από το επιφανειακό χώμα, σε περιοχή γύρω από πυρηνική εγκατάσταση που οι επιθεωρητές είχαν ζητήσει να επισκεφθούν, αλλά δεν τους είχε, ακόμη, επιτραπεί. Αν και δεν έγινε γνωστό ποιος προσκόμισε αυτές τις δορυφορικές φωτογραφίες, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούσαν ότι προέρχονται από τους αμερικανικούς δορυφόρους, οι οποίοι, όπως ήταν γνωστό, είχαν δεόντως αξιοποιηθεί και στην περίπτωση του Ιράκ, όταν ο Κόλιν Πάουελ παρουσίασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάποιες ανάλογες «αποδείξεις» για τα κινητά εργαστήρια απαγορευμένων όπλων, τα οποία δε βρέθηκαν ποτέ.

Τελικά, ο ύστατος αυτός ελιγμός δε φάνηκε να πείθει τους συνομιλητές της Ουάσιγκτον. Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, το Συμβούλιο των Διευθυντών της ΔΕΑΕ ενέκρινε ένα ψήφισμα στο οποίο επικρίνεται το Ιράν «για τον μη ικανοποιητικό βαθμό συνεργασίας με τους επιθεωρητές» και καλείται να βελτιώσει αυτή τη συμπεριφορά, χωρίς περαιτέρω παρατηρήσεις ή προειδοποιήσεις. Ετσι, ο επόμενος γύρος αντιπαράθεσης αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας, δηλαδή μέχρι την κατάθεση της επόμενης έκθεσης των επιθεωρητών της ΔΕΑΕ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.


Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ


«Για Ειρήνη και Αλληλεγγύη, Παλεύουμε ενάντια στον Ιμπεριαλισμό και τον Πόλεμο!»

Προπαρασκευαστική Συνάντηση για το 16ο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών

Ολοκληρώθηκε η 1η Διεθνής Προπαρασκευαστική Συνάντηση για το 16ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, στις 9 Ιούνη, στην Μπραζίλια της Βραζιλίας, με τη συμμετοχή 45 οργανώσεων νεολαίας απ' όλο τον κόσμο. Η Συνάντηση αποφάσισε το 16ο ΠΦΝΦ να πραγματοποιηθεί από τις 5 μέχρι τις 13 Αυγούστου του 2005 στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, Καράκας, με το σύνθημα: «Για Ειρήνη και Αλληλεγγύη, Παλεύουμε ενάντια στον Ιμπεριαλισμό και τον Πόλεμο!». Στη συνάντηση αποφασίστηκε, επίσης, πως η 2η Διεθνής Προπαρασκευαστική Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το Γενάρη του 2005 στο Βιετνάμ, και η 3η τον Απρίλη του 2005 στην Πορτογαλία.

Εκκληση προς τη Νεολαία και τους Φοιτητές

Η Συνάντηση κατέληξε σε έκκληση προς τη νεολαία και τους φοιτητές του κόσμου, η οποία θα αποτελέσει την πολιτική βάση της συγκρότησης Εθνικών Προπαρασκευαστικών Επιτροπών σε κάθε χώρα.

Στην έκκληση καλούνται οι νέοι και οι φοιτητές του πλανήτη να δυναμώσουν τις προσπάθειές τους στη βάση του κοινού σκοπού και των συμφερόντων τους στην ενίσχυση του αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Αφού τονίζει πως η νεολαία «αποτελεί μια από τις πιο προοδευτικές, ριζοσπαστικές και μαχητικές δυνάμεις της κοινωνίας», προσθέτει ότι «αποτελεί την καταλυτική δύναμη για την κοινωνική αλλαγή και πρόοδο». Το μέλλον κάθε χώρας διαμορφώνεται από τις ενωμένες δυνάμεις των νέων, κάνοντάς τους έναν από τους βασικούς στόχους της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης και της ιδεολογικής επίθεσης του ιμπεριαλισμού. «Οι νέοι έχουν παίξει διακριτό ρόλο στον αγώνα ενάντια σε αυτές τις επιθέσεις. Σε κάθε μια χώρα, τα κινήματα αντίστασης ενάντια στον ιμπεριαλισμό παλεύουν για νέα κοινωνικά συστήματα, τα οποία απορρίπτουν την ιδέα ότι ο καπιταλισμός είναι η μόνη επιλογή και παρουσιάζουν τη λαϊκή δύναμη σαν αληθινή εναλλακτική πρόταση ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Οι μαζικές παγκόσμιες κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ, στην ALCA και το ΝΑΤΟ αποτελούν εκφράσεις της αντίστασης της νεολαίας και των λαών», αναφέρεται στην έκκληση.

Με την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στον κόσμο, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν αυξήσει την επιθετικότητά τους και «για να διατηρήσουν και να βαθύνουν την ηγεμονία τους οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξαπέλυσαν μια στρατιωτική εκστρατεία ενάντια σε οποιονδήποτε βρίσκεται στο δρόμο τους κάτω από την κάλυψη του λεγόμενου "πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία" και της απειλής των όπλων μαζικής καταστροφής. Αυτή η πολιτική έχει σαν αποτέλεσμα την κατοχή του Ιράκ, τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης, το οικονομικό εμπάργκο και τις απειλές ενάντια σε Κούβα, Βενεζουέλα, ΛΔ της Κορέας και Συρία. Εχει σαν αποτέλεσμα περαιτέρω δεινά στην Αφρική σε χώρες, όπως η Δυτική Σαχάρα, το Σουδάν, η Ζιμπάμπουε, επιβάλλοντας κυρώσεις και εσωτερικές παρεμβάσεις. Το αληθινό πρόσωπο της επιθετικότητας, της αδικίας και της βαρβαρότητας έχει οδηγήσει στη στρατιωτικοποίηση των κοινωνιών και των οικονομιών ενάντια στην ευημερία των λαών».

Θύματα της επίδρασης των ιμπεριαλιστικών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών διεθνών οργανισμών, όπως το ΔΝΤ, ο ΠΟΕ, οι G-8, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Παγκόσμια Τράπεζα, έχουν γίνει οι νέοι του κόσμου, όπως επισημαίνει η έκκληση. Αναφέρει και μια σειρά αποτελέσματα, που έχουν οι ιμπεριαλιστικές οικονομικές και στρατιωτικές πολιτικές, όπως η εκμετάλλευση, η πείνα, η υπανάπτυξη, η έλλειψη υγείας και πρόνοιας, η φτώχεια και η μιζέρια.

Με διάφορες μορφές και σε όλο τον κόσμο, η νεολαία έχει πολεμήσει την εκμετάλλευση, τα εμπάργκο, τις κυρώσεις, τις ρατσιστικές διακρίσεις και την ξενοφοβία. «Παλεύουμε για ειρήνη, εθνική κυριαρχία, ανεξαρτησία, αυτοδιάθεση, δημοκρατία, διεθνή αλληλεγγύη και για έναν κόσμο ελεύθερο από πυρηνικά όπλα. Απαιτούμε σεβασμό και υπεράσπιση των ανθρώπινων, δημοκρατικών δικαιωμάτων, της κοινωνικής δικαιοσύνης, των δικαιωμάτων της γυναίκας, της ισορροπημένης ανάπτυξης και του περιβάλλοντος. Απαιτούμε ο καθένας να έχει πρόσβαση σε δουλιά με αξιοπρέπεια, εργατικά δικαιώματα, μόρφωση, πρόνοια υγείας, αθλητισμό, πολιτισμό και τεχνολογία», τονίζεται.

Το 16ο ΠΦΝΦ στη Βενεζουέλα επιβεβαιώνει και ενισχύει το χαρακτήρα και τον προσανατολισμό του Φεστιβάλ ως ένα διεθνές αντιιμπεριαλιστικό, πολιτικό - πολιτιστικό και πλατιάς βάσης γεγονός της νεολαίας και των φοιτητών. «Με αυτή την ευκαιρία, οι νέοι του πλανήτη μας θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στη νεολαία και το λαό της Βενεζουέλας, στην Μπολιβαριανή Επανάσταση και στους λαούς που αγωνίζονται σε όλο τον κόσμο», επισημαίνεται.

Σημαντικό είναι το 16ο ΠΦΝΦ «να συνεχίσει να απεικονίζει την ποικιλία και τον πλούτο όλων των εκφράσεων του διεθνούς νεολαιίστικου και φοιτητικού κινήματος που δεσμεύονται στο χαρακτήρα και το πνεύμα του Φεστιβάλ, καθώς και των αγώνων και απαιτήσεών τους».

Εξω το ΝΑΤΟ από τους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Πολύ σημαντικό θεωρείται το κείμενο υπογραφών των εκπροσώπων προοδευτικών, αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων που πήραν μέρος στη Συνάντηση για το 16ο ΠΦΝΦ σε ό,τι αφορά ,την αντίθεσή τους στην ανάθεση της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα. Καλούν, μάλιστα, τις προοδευτικές αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις της νεολαίας του κόσμου να καταδικάσουν αυτές τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στο ελληνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα νεολαίας.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Το ΝΑΤΟ είναι ένας διεθνής οργανισμός του πολέμου, ένα στρατιωτικό εργαλείο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, που με κανένα τρόπο δεν μπορεί να εξασφαλίσει ασφάλεια στους λαούς σε καμιά γωνιά του κόσμου».

Οι εκπρόσωποι που υπογράφουν το κείμενο εκφράζουν τους φόβους τους ότι «το πρόσχημα της "τρομοκρατικής απειλής" είναι μόνο μια φαινομενική επιδίωξη, έτσι ώστε να προσφέρουν μια δικαιολογία για νέα αντιδημοκρατικά μέτρα που αρχίζουν να υιοθετούν ενάντια στους λαούς». Ενώ δηλώνουν «ανήσυχοι ότι όλα αυτά τα αντιδημοκρατικά μέτρα θα βάλουν στο στόχαστρο πολίτες από χώρες που δεν ανήκουν στην περίφημη "αντιτρομοκρατική εκστρατεία" των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, δημιουργώντας προβλήματα στην παρουσία τους στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Ολυμπιακών Αγώνων».

Το κείμενο υπογράφουν: ΕΔΟΝ Κύπρος, ΚΝ ΗΠΑ, Σοσιαλιστική Εργατική Γερμανική Νεολαία, ΚΝ Ισπανίας, Νέοι Κομμουνιστές Ιταλίας, ΚΝ Πορτογαλίας, Δημοκρατική Ενωση Νεολαίας Λιβάνου, Δημοκρατική Ενωση Νεολαίας Συρίας Χάλιντ Μπαγκντάς, Εθνική Ενωση Νεολαίας Αλγερίας, Γενική Ενωση Νεολαίας Υεμένης, Εθνική Ενωση Φοιτητών Αλγερίας, ΠΟΔΝ, Σοσιαλιστική Ενωση Νεολαίας Κιμ Ιλ Σουγκ - ΛΔ Κορέας, Γενική Ενωση Παλαιστινίων Φοιτητών, ΚΝ Αργεντινής, ΚΝ Ουρουγουάης, Ενωση Νεολαίας Αιθιοπίας, ΚΝ Κούβας, Νεολαία 5ης Δημοκρατίας Βενεζουέλας, Νεολαία Πατρίδα για Ολους - Βενεζουέλας, Νεολαία - Κόμματος Μεσαίας Τάξης Βενεζουέλας, TRECE Βενεζουέλας, Μπολιβαριανή Ομοσπονδία Φοιτητών Βενεζουέλα, ΚΝ Βενεζουέλας, Ενωση ΔΝ Νεπάλ.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ