ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Ιούνη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Αντίστροφη μέτρηση

Μέρες απομένουν, πλέον, ως την έναρξη των κινητοποιήσεων κατά της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη γειτονική Τουρκία (27-29 Ιούνη).

Οπως χαρακτηριστικά έγραψε η εφημερίδα Ζαμάν, τις μέρες της Συνόδου στην Κωνσταντινούπολη η πόλη ολόκληρη θα ακινητοποιηθεί: δε θα επιτρέπεται «ούτε στα πουλιά» να πετούν πάνω από τη Λεωφόρο Τζουμχουριέτ, το Πάρκο Τάξιμ Γκεζί, το Στάδιο Ινονού, το Πάρκο Κιοτσούκ Τζιφτλίκ και τη Λεωφόρο Αμπντί Ιπεκτσί - περιοχή που έχει ανακηρυχτεί ως «κοιλάδα του ΝΑΤΟ» και στην οποία απαγορεύτηκε πλήρως η πρόσβαση. Η παραλιακή οδός θα κλείσει από το αεροδρόμιο Ατατούρκ ως το Παλάτι Τζιραγκάν με οδοφράγματα παντού. Ολοι οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι γύρω από την περιοχή της συνόδου έχουν «αναγνωριστεί», σύμφωνα με τον κυβερνήτη Μουαμέρ Γκιουλέρ, και τους έχουν δοθεί ειδικές ταυτότητες για την πρόσβαση στις εργασίες και στις κατοικίες τους. Από πλευράς δυνάμεων ασφαλείας, η λέξη «δρακόντεια» μάλλον δεν επαρκεί για να δώσει την εικόνα των μέτρων που θα ληφθούν.

Ανάμεσα σε άλλες δυνάμεις, τη φύλαξη της συνόδου θα αναλάβουν: μονάδες κομάντο της στρατοχωροφυλακής, άνδρες των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας (MIT), των ΗΠΑ (CIA) και του Ισραήλ (Mossad), και 23.568 αστυνομικοί, ενώ 560 νοσοκόμοι και 94 νοσοκομειακά θα βρίσκονται σε μόνιμη επιφυλακή, όπως και 190 μέλη της Πολιτικής Αμυνας.

Οι διαδηλωτές απέναντι στην τρομολαγνία

Απέναντι σ' αυτή τη γιγαντιαία επιχείρηση αστυνομοκρατίας και κατατρομοκράτησης των κατοίκων της Κωνσταντινούπολης, στο τελικό τους στάδιο βρίσκονται και οι προετοιμασίες για την αντισύνοδο των διαδηλωτών, με δεκάδες τουρκικές οργανώσεις και τα κόμματα της Αριστεράς να έχουν ενωθεί για τις δύο μεγάλες διαδηλώσεις σε Αγκυρα και ειδικά στην Ισταμπούλ, που θέλει «να κλείσει τις πόρτες της στο ΝΑΤΟ», κατά το σλόγκαν των Επιτροπών Εναντίον της Κατοχής και του ΚΚ Τουρκίας.

Οι αρχές έδειξαν τις τελευταίες μέρες τις προθέσεις τους, συλλαμβάνοντας διαδηλωτές που είχαν κατέβει στο κέντρο της Πόλης, αλλά και πάνω από 15 αφισοκολλητές του ΚΚ Τουρκίας που κρεμούσαν πόστερς που έγραφαν «Η Ισταμπούλ κλείνει τις πόρτες της στο ΝΑΤΟ» στη συνοικία της αστικής τάξης, την Μπεσίκτας, και σε άλλες περιοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΚ Τουρκίας, κέντρα του κράτους και του παρακράτους κινητοποιούν «ομάδες φονιάδων» της ακροδεξιάς. Αλλά αυτό δε θα εμποδίσει, τονίζουν στελέχη του Κόμματος, τις κινητοποιήσεις ούτε θα αναγκάσει τους διαδηλωτές να σωπάσουν. «Λέμε Οχι!», αναφέρει ανακοίνωσή του.

Την 13η του Ιούνη οι Επιτροπές κατά της Κατοχής έστειλαν τις χιλιάδες υπογραφές που συγκεντρώθηκαν στη διάρκεια της καμπάνιας «Η Ισταμπούλ κλείνει τις πόρτες της στο ΝΑΤΟ» καθώς και ποιήματα, στην έδρα του πρωθυπουργού στην Αγκυρα. Ηταν μια συμβολική ενέργεια, μετά το πέρας της καμπάνιας συλλογής υπογραφών σ' όλη τη χώρα που είχε ξεκινήσει από το Φλεβάρη.

Καθώς οι ηγέτες των χωρών-μελών του διευρυμένου ΝΑΤΟ θα συγκεντρώνονται για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα για τη ματωμένη κατοχή στο Ιράκ, την επέκταση της κατοχής του Αφγανιστάν και το νέο επιθετικό δόγμα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, είναι αναγκαίο, όπως έχει τονίσει το ΚΚ Τουρκίας που ενώνεται με τα άλλα κόμματα της τουρκικής Αριστεράς, συνδικαλιστικές και άλλες οργανώσεις, καθώς και διαδηλωτές που θα φθάσουν στην Τουρκία απ' όλο τον κόσμο, «να δοθεί ένα μάθημα στην τουρκική κυβέρνηση, που προετοιμάζεται για τη Σύνοδο, με στόχο να αυξηθεί το πρεστίζ της στα μάτια του ιμπεριαλισμού και να αναλάβει μεγαλύτερο ματωμένο ρόλο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια», αλλά και μια μαχητική απάντηση στο ίδιο το σημαντικό εργαλείο της ιμπεριαλιστικής μηχανής που αποτελεί το ΝΑΤΟ.


ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ
Εμπόδιο στο ΝΑΤΟ οι λαοί

Συγκέντρωση καταγγελίας της ΝΑΤΟικής Συνόδου Κορυφής την Τρίτη 29 του Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στα Προπύλαια

Η ΕΕΔΥΕ θα πρωτοστατήσει στη μαζική συμμετοχή και Ελλήνων αγωνιστών της ειρήνης στη λαϊκή διαδήλωση ενάντια στο NATO στις 27 του Ιούνη στην Κωνσταντινούπολη και στη διοργάνωση εκδηλώσεων καταγγελίας των ΝΑΤΟικών εγκληματικών σχεδίων σε όλη την Ελλάδα. Για την Αττική, η συγκέντρωση θα γίνει την Τρίτη 29 του Ιούνη στις 7.30 μ.μ. στα Προπύλαια.

Στις κινητοποιήσεις στην Κωνσταντινούπολη στις 27 του Ιούνη θα συμμετάσχει και η ΚΝΕ, καθώς επίσης και στο κάμπινγκ νεολαίας που θα γίνει στην Πόλη, υπό την αιγίδα της ΠΟΔΝ, το διάστημα 28 του Ιούνη - 2 του Ιούλη.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη σε σχετική ανακοίνωση-κάλεσμα που εξέδωσε επισημαίνει: «Το ΝΑΤΟ, πιστό στο νέο και άκρως επιθετικό του δόγμα, απεργάζεται, ως παγκόσμιας εμβέλειας κατασταλτικός και πολεμικός οργανισμός, τα νέα του σχέδια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Και ενώ συνεχίζεται η σφαγή του παλαιστινιακού λαού και η αιματηρή κατοχή του Ιράκ με τα θηριώδη βασανιστήρια του λαού του από τους κατακτητές, οι ΗΠΑ προσπαθούν να οργανώσουν τη διαιώνιση της επικυριαρχίας τους στο Ιράκ και στα πετρέλαιά του, με παρουσία ΝΑΤΟικών στρατευμάτων κατοχής και τη συμμετοχή ακόμη και Ελλήνων στρατιωτών».

Η ΕΕΔΥΕ υπενθυμίζει: «Οι λαοί των Βαλκανίων γεύτηκαν στο πετσί τους την πολιτική του NATO, που πρόθυμα όλες οι κυβερνήσεις στήριξαν τα τελευταία χρόνια. Ο ελληνικός λαός αντιτάχθηκε δυναμικά στα εγκλήματα των ΗΠΑ, του NATO και στη νομιμοποίησή τους από την ΕΕ, στην ευρύτερη περιοχή. Ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση, ούτε η σημερινή έχουν την παραμικρή εξουσιοδότηση να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών, ουσιαστικά σε ένα νέο "Κατάρ" στα Βαλκάνια.

Οσο και αν το προσπαθούν οι κάθε λογής απολογητές του "Βορειοατλαντικού Συμφώνου" να ντύσουν και να κρύψουν το σημερινό του ρόλο, δεν ξεπλένεται το αίμα των χιλιάδων αθώων από τα ΝΑΤΟικά χέρια, δεν αλλάζει η γνώμη του λαού μας για τον αντιδραστικό και επεμβατικό ρόλο του NATO. Αντίθετα, η "πρόσκληση" των ελληνικών κυβερνήσεων να εγγυηθεί δήθεν το NATO την ασφάλεια στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αποτελεί πρόκληση για τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού μας.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί τους εργαζόμενους και όλο τον ελληνικό λαό να μπουν εμπόδιο στα σχέδια για εμπλοκή του NATO στο Ιράκ και σε οποιαδήποτε συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών.

Η ΕΕΔΥΕ συμπαραστέκεται ενεργά στο τουρκικό λαϊκό και φιλειρηνικό κίνημα, το οποίο κινητοποιείται εδώ και μήνες ενάντια στη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής του NATO στη χώρα τους και το οποίο θα οργανώσει μεγάλη αντιιμπεριαλιστική αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση την Κυριακή 27 του Ιούνη, στην Κωνσταντινούπολη.

Η ΕΕΔΥΕ θα πρωτοστατήσει στη μαζική συμμετοχή και Ελλήνων αγωνιστών της ειρήνης στη λαϊκή διαδήλωση ενάντια στο NATO στις 27 του Ιούνη στην Κωνσταντινούπολη και στη διοργάνωση εκδηλώσεων καταγγελίας των ΝΑΤΟικών εγκληματικών σχεδίων σε όλη την Ελλάδα. Για την Αττική, η συγκέντρωση θα γίνει την Τρίτη 29 του Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στα Προπύλαια». Και καταλήγει: «ΕΞΩ TO NATO ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ! ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ! ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ! Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ