ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούνη 2004
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΑΚΑ
Απαιτούν τα δεδουλευμένα

Αμφισβητεί την ισχύ της ΣΣΕ ο υφυπουργός Αθλητισμού, επικαλούμενος την τήρηση του κρατικού προϋπολογισμού

Δεν εγκρίνει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ της διοίκησης και του σωματείου των 340 εργαζομένων στο Ολυμπιακό Στάδιο (ΟΑΚΑ) για το 2004, καθώς αυτή προβλέπει μεγαλύτερες αυξήσεις από το αντίστοιχο κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Ορφανός! Η προκλητική αυτή ομολογία του υφυπουργού προς τους εργαζόμενους των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, οι οποίοι χτες το πρωί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, αποτελεί ευθεία βολή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στην ισχύ των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας!

Επιβεβαιώνει ότι άμεση προτεραιότητα και της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και της προηγούμενης, είναι η στήριξη των επιχειρηματιών και των κερδών τους, μέσα από τη διατήρηση των μισθών πείνας, της εργασιακής ομηρίας και της «απασχολησιμότητας» των εργαζομένων, όπως, άλλωστε, έχει αποφασίσει η ΕΕ.

Οι εργαζόμενοι, με τη συγκέντρωσή τους, διεκδίκησαν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους από τον περασμένο μήνα, καθώς και την άμεση πληρωμή των εργοδοτικών εισφορών στο ΙΚΑ των τελευταίων τριών μηνών. Απαίτησαν, επίσης, να σταματήσει η συστηματική απαξίωσή τους από την εργασία, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό. Στο πλευρό τους, βρέθηκε η Μαρία Τσαγκατάκη, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως κατήγγειλαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ότι παρά το γεγονός ότι έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία στη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων - καθώς πολλοί από αυτούς δουλεύουν πάνω από 20 χρόνια - δε συμμετέχουν στο σχεδιασμό των Ολυμπιακών Αγώνων. Αντίθετα, στη θέση τους, απασχολούνται «εθελοντές» και εργαζόμενοι μέσω προγραμμάτων που έχει συμφωνήσει ο ΟΑΕΔ με τον Οργανισμό «Αθήνα 2004», για να καρπώνονται τα χρήματα των εργαζομένων διάφοροι επιχειρηματίες.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, παρά το γεγονός ότι δεσμεύτηκε για άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, καθώς και των εργοδοτικών εισφορών, δήλωσε ότι μένει ανοιχτό το θέμα της σύμβασης, την οποία και δεν μπορεί να εγκρίνει!

Οι εργαζόμενοι, πάντως, και χτες εξέφραζαν έντονα την ανησυχία τους για το μέλλον τους, αλλά και το μέλλον των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, καθώς, όπως έλεγαν, είναι κάτι παραπάνω από ορατά τα σενάρια της ιδιωτικοποίησής τους. Τις επόμενες μέρες, θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση για να καθορίσουν τα παραπέρα βήματά τους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΡΥΜΟΥΛΚΩΝ
Κλιμακώνουν τον απεργιακό αγώνα

Σε κατάφωρη παραβίαση των κανόνων ασφαλείας προβαίνει το υπουργείο Ναυτιλίας, για να σπάσει την πενθήμερη απεργία στα ρυμουλκά

Δεύτερη μέρα της 5ήμερης απεργίας των ναυτεργατών στα ρυμουλκά - ναυαγοσωστικά η χτεσινή και ήδη ο απεργοσπαστικός μηχανισμός της κυβέρνησης της ΝΔ έχει αναλάβει πλήρη δράση! Με εντολή του υπουργού Μ. Κεφαλογιάννη, όλες οι λιμενικές αρχές έχουν επιδοθεί σε κατάφωρη παραβίαση του κανονισμού λιμένα, τινάζοντας στον αέρα κάθε έννοια ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, προκειμένου να πλήξει την απεργία των ναυτεργατών. Δίνουν άδειες για πλευρίσεις, αναχωρήσεις πλοίων, μεθορμίσεις, δεξαμενισμούς και αποδεξαμενισμούς, χωρίς τις απαραίτητες βοηθητικές υπηρεσίες των ρυμουλκών που προβλέπει ο κανονισμός για την ασφάλεια ανθρώπων, λιμένων και θαλάσσιου περιβάλλοντος!

Ο Μ. Κεφαλογιάννης και η κυβέρνησή του ζητάνε από πάνω και τα ρέστα, όταν παράνομα εξαιρούν από τον ασφαλιστικό ναυτεργατικό νόμο 3075/2002 τους ναυτεργάτες αυτής της κατηγορίας, γεγονός που πυροδότησε και την απεργία. Δηλαδή, η κυβέρνηση εξαιρεί αυτούς τους χιλιάδες ναυτεργάτες - μόνο οι εν ενεργεία είναι 1.500 σ' όλη την Ελλάδα - από την αναπροσαρμογή των συντάξεων του ΝΑΤ στο 65% του μισθού συν την ενσωμάτωση του επιδόματος Κυριακών, όπως αυτό καθορίζεται από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, ως αντιπολίτευση, έχει ψηφίσει αυτό το νόμο μαζί με την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, για να καταφέρουν οι ναυτεργάτες να πάρουν αυτή την αύξηση - ψίχουλο στις συντάξεις τους έφτυσαν αίμα το Μάη και τον Ιούνη του 2002 στο λιμάνι του Πειραιά από τα κλομπ των βατραχανθρώπων που έπεφταν «βροχή» στη διάρκεια των πολυήμερων ναυτεργατικών απεργιακών κινητοποιήσεων. Ενώ το ΠΑΣΟΚ είχε επιβάλει σε βάρος τους ακόμα και το έσχατο μέτρο του στρατιωτικού νόμου!

Η Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών, η οποία έχει κηρύξει και την απεργία, με χτεσινή της επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τον υπουργό ΕΝ καταγγέλλει την παραβίαση του κανονισμού λιμένα και ζητά την παρέμβαση εισαγγελέα.

ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Απεργούν την Παρασκευή

Σε νέα απεργία κατεβαίνουν, μεθαύριο Παρασκευή, οι τραπεζοϋπάλληλοι, ύστερα και από τη νέα, εξίσου προκλητική με τις προηγούμενες, πρόταση των τραπεζών για αυξήσεις - ψίχουλα το 2004, την οποία κατέθεσαν στη χτεσινή τους τελευταία συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΟΤΟΕ.

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών χαρακτηρίζει απαράδεκτη και αυτήν την πρόταση των τραπεζών, που στόχο έχει να μειώσει παραπέρα την τιμή της εργατικής δύναμης, να στύψει ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους στις τράπεζες. Ταυτόχρονα, καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία της Παρασκευής, η οποία πρέπει να αποτελέσει βήμα για την κλιμάκωση του αγώνα τους. Για να διεκδικήσουν αποφασιστικά το αγωνιστικό πλαίσιο αιτημάτων που έχει ήδη καταθέσει η ΕΣΑΚ για 1.100 ευρώ κατώτερο μισθό, αύξηση του επιδόματος πολυετίας, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο κ.ά. Ακόμα, τους καλεί να βάλουν στο περιθώριο τη συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία της ΟΤΟΕ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομο Δίκτυο» (ΣΥΝ) και ΑΣΚΕ - που θέτουν αιτήματα μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων, στα πλαίσια της συναίνεσης και του εφικτού.

Στη χθεσινή συνάντηση της διαπραγματευτικής ομάδας της ΟΤΟΕ με τους τραπεζίτες, οι τελευταίοι πρότειναν και πάλι ποσοτικές και όχι ποσοστιαίες αυξήσεις και οι οποίες μειώνονται όσο μεγαλώνει ο χρόνος προϋπηρεσίας. Ετσι, αποφεύγεται η ενιαία αντιμετώπιση των μισθών όλων των εργαζομένων, ενώ οι ελαφρώς μεγαλύτερες αυξήσεις στα κατώτερα μισθολογικά κλιμάκια προκύπτουν, στην ουσία, από τη μείωση των αυξήσεων στα μεγαλύτερα κλιμάκια. Κάτι που δεν απορρίπτει η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΤΟΕ. Μεταφραζόμενη σε ποσοστά, η πρόταση των τραπεζών διαμορφώνει ετήσια μεσοσταθμική αύξηση για όλους τους εργαζόμενους, μόλις 4,37%. Στη χθεσινή Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ, που έγινε μετά τη συνάντηση, αποφασίστηκε στο μεσοδιάστημα μέχρι την Παρασκευή η ΟΤΟΕ να καταθέσει δική της πρόταση, η οποία θα περιλαμβάνει αυξήσεις όχι λιγότερο από 5%. Πρόταση, που απέχει πολύ από τις ανάγκες των εργαζομένων. Αρκεί να σημειώσουμε ότι σήμερα ο κατώτερος βασικός μισθός είναι 683 ευρώ και ο ανώτερος ύστερα από 33 χρόνια δουλιάς 878 ευρώ!

«ΑΛΟΥΜΙΝΑ»
Νέα 48ωρη απεργία

Σε νέα 48ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία «Αλουμίνα» στον Εβρο, που διεκδικούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων του Μάη. Χτες ολοκληρώθηκε, με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων, η 48ωρη απεργία που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Ως αποτέλεσμα της απεργιακής κινητοποίησης, η εταιρία δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα τους καταβάλει την προκαταβολή του Μάη και την επόμενη εβδομάδα την εξόφληση. Μέχρι τότε οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, απαντώντας έτσι και στο καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας που επιχειρεί να επιβάλει η εργοδοσία, αποθρασυμένη από την πολιτική στήριξη των τελευταίων κυβερνήσεων στις επιλογές τους.

Μήνες τώρα, οι εργοδότες επικαλούνται προβλήματα ρευστότητας και πρώτων υλών και δηλώνουν ότι αναζητούν νέους επενδυτές, καταστρατηγώντας το δικαίωμα πληρωμής των δεδουλευμένων. «Οι εργαζόμενοι απέναντι σ' αυτή την κατάσταση έχουν μόνο ένα δρόμο, το δρόμο του ενωμένου αγώνα», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Τοπική Γραμματεία Εβρου του ΠΑΜΕ.

Και καλεί τους εργαζόμενους να αγωνιστούν μέσα από τα σωματεία τους για να αλλάξουν οι συσχετισμοί και σε συνδικαλιστικό, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Να καταδικάσουν και με την ψήφο τους στις επικείμενες ευρωεκλογές τα κόμματα που συμφωνούν και εφαρμόζουν την αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.

EUROBANK
Δεν ανακαλεί τις απολύσεις

Αρνήθηκαν να ανακαλέσουν τις πρόσφατες απολύσεις εργαζομένων οι εκπρόσωποι της EUROBANK, στην τριμερή συνάντηση που είχαν με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων. Ενώ, συνεχίζοντας την προκλητική τους στάση, χαρακτήρισαν ως γελοιότητες τις καταγγελίες των συνδικαλιστών ότι η τράπεζα ασκεί πιέσεις στο προσωπικό, προκειμένου να αποχωρήσει «οικειοθελώς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ