ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούνη 2004
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ
Νοσεί από ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό

Το πανό που έχουν αναρτήσει οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο
Το πανό που έχουν αναρτήσει οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο
Τεράστιες ελλείψεις στο προσωπικό, πεπαλαιωμένα ασθενοφόρα, μονάδες κλειστές λόγω έλλειψης γιατρών, μέχρι και απλήρωτη εργασία των εργαζομένων κρύβονται πίσω από τους τοίχους των νέων νοσοκομείων, που αποτέλεσαν και αποτελούν κεντρικό στοιχείο της προπαγάνδας του δικομματισμού για τη δήθεν «ανάπτυξη» της χώρας και τον «εκσυγχρονισμό» του συστήματος Υγείας.

Η απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων, μέσα από την υποχρηματοδότησή τους από τα κρατικά ταμεία, πηγαίνει χέρι χέρι με την παράδοση της Υγείας στα χέρια των ιδιωτών, στα πλαίσια των στρατηγικών κατευθύνσεων της ΕΕ, με το κόστος να μετακυλίεται στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών.

Κραυγαλέο παράδειγμα αποτελεί το Γενικό Νοσοκομείο της Ξάνθης, οι εργαζόμενοι του οποίου βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας δεδουλευμένα από αργίες, υπερωρίες και νυχτερινά των τελευταίων 11 μηνών, που φτάνουν συνολικά τα 100.000 ευρώ, ενώ παράλληλα απαιτούν την κάλυψη όλων των κενών θέσεων σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.

Το νέο νοσοκομείο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούνη του 1996 και παρά το γεγονός ότι είναι διπλάσιας σχεδόν δυναμικότητας από το παλιό, ελάχιστες προσλήψεις έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της οχταετίας της λειτουργίας του. Σήμερα, απασχολούνται στο νοσοκομείο περίπου 660 εργαζόμενοι, 550 από τους οποίους ανήκουν στο διοικητικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό. Σύμφωνα με το σωματείο των εργαζομένων, οι ελλείψεις σε νοσηλευτές αγγίζουν τους 100, με τις ανάγκες να αυξάνονται διαρκώς, παράλληλα με την ανάπτυξη των κλινών, που φτάνουν σήμερα τις 252 από τις 300 που διαθέτει το νοσοκομείο. Ενδεικτικό της τεράστιας έλλειψης προσωπικού είναι το γεγονός ότι στους 12 τραυματιοφορείς που διαθέτει το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης οφείλονται συνολικά 400 ρεπό, ενώ οι εγκυμονούσες νοσηλεύτριες που παίρνουν άδεια δεν αντικαθίστανται!

Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου παραμένει κλειστή, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, όπως κλειστές παραμένουν και η Ψυχιατρική Πτέρυγα και η Μονάδα Στεφανιαίας (Εντατική καρδιοπαθών). Η διοίκηση του νοσοκομείου επιχειρεί να καλύψει τα κενά στο προσωπικό με την απασχόληση 15 νοσηλευτών μέσω του προγράμματος STAGE, εισάγοντας έτσι στο νοσοκομείο τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. «Χρυσές» δουλιές κάνουν στο - κατά τα άλλα - δημόσιο νοσοκομείο και οι εργολάβοι, που έχουν ήδη αναλάβει τις υπηρεσίες της φύλαξης και της καθαριότητας και σταδιακά απλώνουν τα πλοκάμια τους και στον τομέα της σίτισης.

Τα 6 ασθενοφόρα που διαθέτει το νοσοκομείο χρονολογούνται από το 1985 και χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών όλου του νομού. Στο αίτημα των εργαζομένων να δημιουργηθεί άμεσα ΕΚΑΒ στο νομό και να ανανεωθεί ο στόλος των ασθενοφόρων, το υπουργείο απαντάει με την υπόσχεση ότι το νοσοκομείο θα ενισχυθεί με ένα επιπλέον ασθενοφόρο, από εκείνα που θα... περισσέψουν μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα και ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις, με αίτημα αιχμής την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους και την άμεση πρόσληψη προσωπικού στο νοσοκομείο.

ΑΙΓΙΟ
Ενας απέραντος σκουπιδότοπος

Σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο έχουν μετατρέψει την πόλη του Αιγίου και τη γύρω περιοχή, ελλείψει Χώρου Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ), οι δημοτικές αρχές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ που εναλλάσσονται στη διοίκηση του δήμου, με την ευθύνη και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Η τακτική των δημοτικών αρχών να δημιουργούν ευκαιριακές χωματερές που δεν πληρούν σε καμιά περίπτωση τους όρους υγιεινής και ασφάλειας ή να πετούν τα σκουπίδια στις όχθες των ποταμών, κοντά σε κατοικημένες περιοχές, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και ρυπαίνοντας το περιβάλλον, έχει προκαλέσει την αντίδραση των κατοίκων, που ζητούν άμεσα τη χωροθέτηση ΧΥΤΑ.

Η υποτιθέμενη «λύση», που δόθηκε πριν από λίγες μέρες από τη Νομαρχία Αχαΐας για τη δημιουργία «προσωρινού ΧΥΤΑ» χωρίς να στηρίζεται σε καμιά επιστημονική μελέτη στην περιοχή Νησάκι της Τεμένης, αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη δυσπιστία από τους κατοίκους της περιοχής και ζητούν να ανακληθεί αυτή η απόφαση.

Σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Αιγίου του ΚΚΕ καταγγέλλει το Δήμο Αιγίου, αλλά και τη Νομαρχία Αχαΐας, που «αντί να διεκδικήσουν άμεσες και ριζικές λύσεις στο πρόβλημα, περιορίζονται σε μια επικίνδυνη διαχείριση του προβλήματος», αλλά και την τακτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ που έχουν την πολιτική και οικονομική ευθύνη του προβλήματος και υπογραμμίζει:

«Το πρόβλημα της αποκομιδής και διαχείρισης των σκουπιδιών πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Γι' αυτό με ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ πρέπει να γίνει η χωροθέτηση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής. Η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει το δήμο για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τη δημιουργία υπηρεσιών καθαριότητας που θα έχει την ευθύνη της αποκομιδής και ταυτόχρονα να κατασκευάσει ΧΥΤΑ που θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις υγιεινής και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και των κατοίκων, χωρίς καμία επιβάρυνση των εργαζομένων της περιοχής».

ΔΙΚΗ ΕΛΑ
Αμφισβητεί καταθέσεις η υπεράσπιση

Με ανάγνωση εγγράφων, που κατά την κατηγορούσα αρχή αποδεικνύουν την ενοχή των κατηγορουμένων, συνεχίστηκε χτες η δίκη του ΕΛΑ στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Συγκεκριμένα, αναγνώστηκαν οι καταθέσεις της Μαγκνταλένα Κοπ, πρώην συζύγου του Ραμίρεζ Σάντσεζ, γνωστού ως Κάρλος, που έχει καταδικαστεί για τρομοκρατική δράση και της Μπέρτα Ντε Μαρσέλους, η οποία είχε κατηγορηθεί ως μέλος της ομάδας «Σεπαράτ» του Κάρλος. Η τελευταία έχει υποστηρίξει πως διατηρούσε σχέσεις με έναν Ελληνα με το όνομα «Φιλίπ», ο οποίος, κατά τους ισχυρισμούς της, ήταν ο κατηγορούμενος Κώστας Αγαπίου. Σε κατάθεσή της στον Ι. Διώτη έχει εκφράσει υπόνοιες ότι ο Κ. Αγαπίου ήταν μέλος του ΕΛΑ, επειδή της είχε παρουσιάσει προπαγανδιστικό του έντυπο.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν να κληθούν οι δυο μάρτυρες στο δικαστήριο προκειμένου οι κατηγορούμενοι να ασκήσουν το υπερασπιστικό τους δικαίωμα. Το δικαστήριο, όμως, απέρριψε το αίτημα, με το σκεπτικό ότι είναι ανέφικτη η παρουσία τους, διότι είναι κάτοικοι εξωτερικού. Αντιδρώντας, η συνήγορος Τασσούλα Χριστοδουλοπούλου, λίγο πριν απορριφθεί το αίτημα των συνηγόρων, είπε ότι η απόρριψη σημαίνει πως η δίκη για τον Κ. Αγαπίου έχει τελειώσει εδώ.

Επίσης, διαβάστηκαν εκθέσεις της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας για την ταυτοποίηση δακτυλικών αποτυπωμάτων των Κ. Αγαπίου και Ειρήνης Αθανασάκη σε προκηρύξεις της «ΕΟ Χ. Κασίμης» και της «Ομάδας για τη Διεθνιστική Αλληλεγγύη». Ο συνήγορος υπεράσπισης Αρης Κωνσταντάκης, αναφερόμενος στα «λανθάνοντα» δακτυλικά αποτυπώματα των δυο κατηγορούμενων σε προκηρύξεις του 1977 και 1978, είπε ότι λόγω της επεξεργασίας φαίνεται πως υπάρχουν ακόμα 200 αποτυπώματα σε αυτές, χωρίς να προκύπτει πώς, ούτε από πού, ούτε πότε έφτασαν στις διωκτικές αρχές, υπονοώντας ότι δεν πρόκειται για πρωτότυπα των προκηρύξεων.

Τα αποτελέσματα της δακτυλοσκοπικής έρευνας αμφισβητήθηκαν από τους κατηγορούμενους και ζήτησαν να έρθουν στο δικαστήριο τα κατασχεθέντα που αναφέρονται στις σχετικές εκθέσεις της Ασφάλειας. Το αίτημα έγινε δεκτό από το δικαστήριο.

Φάρσα για βόμβα

Φάρσα αποδείχτηκε τελικά το τηλεφώνημα που έγινε σε εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς της Λάρισας, χτες το πρωί, για τοποθέτηση βόμβας στο δικαστικό μέγαρο της πόλης. Από τις έρευνες που έκαναν οι αστυνομικές αρχές, αφού προηγουμένως, ο χώρος εκκενώθηκε και αποκλείστηκε η γύρω περιοχή, δεν εντοπίστηκε κανένας εκρηκτικός μηχανισμός.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγες βδομάδες στα δικαστήρια της Λάρισας είχε γίνει έκρηξη από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, προκαλώντας υλικές ζημιές.

60 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΕΑ
Εκδήλωση στις Κορυσχάδες

Τα 60 χρόνια από την επέτειο της ίδρυσης της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), της Κυβέρνησης του Βουνού, στις 10 Μάρτη 1944, και της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου της, στους Κορυσχάδες, το Μάη του ίδιου χρόνου, θα τιμηθούν, φέτος, στις 20 Ιούνη, στις Κορυσχάδες, με εκδήλωση που οργανώνουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) και οι Αντιστασιακές Οργανώσεις μέλη της.

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση που θα αναχωρήσουν την παραμονή, Σάββατο 19 Ιούνη, από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.8831.368 - 8234.296.

Νέο ΔΣ στην ΠΕΑΦΕ

Συγκροτήθηκε σε Σώμα το νέο ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) ως εξής: Πρόεδρος Νίκος Καραντηνός, Α' Αντιπρόεδρος Φρόσω Κοττορού, Β' Αντιπρόεδρος Χρήστος Τσιντζιλώνης, Γ. Γραμματέας Ελένη Μωραίτη και Ταμίας Ευγενία Ακριτίδου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΑΦΕ, υλοποιώντας την ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης προσφέρει το ποσό των 300 ευρώ στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ