ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Κυβερνητική αμηχανία για τις δηλώσεις Ρογκ

Οι βαρύτατες πολιτικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ήρθαν, για άλλη μια φορά, στην επιφάνεια, με αφορμή τα όσα είπε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ σε βελγική εφημερίδα για τις υπερβάσεις στο κόστος των Ολυμπιακών έργων. Την ίδια στιγμή, ομολογείται το βρώμικο παρασκήνιο στους κόλπους της ΔΟΕ, αφού είναι «ηλίου φαεινότερον» ότι ο Βέλγος «αθάνατος» «φωτογραφίζει» πως το στέγαστρο Καλατράβα έγινε γιατί κάποιοι είχαν από αυτό σημαντικό οικονομικό όφελος...

Χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση και με μεγάλη δόση αμηχανίας, αντιμετώπισαν κυβέρνηση και Οργανωτική Επιτροπή, όσα είπε ο Ζ. Ρογκ. Υπενθυμίζεται ότι, στη συνέντευξή του, δήλωσε, μεταξύ άλλων, «οι ίδιοι οι Ελληνες είναι υπεύθυνοι και θα πρέπει να κάνουν τον απολογισμό τους μετά το τέλος των Αγώνων. Οι όποιες υπερβάσεις δεν οφείλονται στη ΔΟΕ. Το στέγαστρο, για παράδειγμα, του σταδίου, που στοίχισε 230 εκατ. δολάρια, εμείς δεν το θέλαμε. Οι Ελληνες επέμειναν και βέβαια κυρίαρχο κράτος είναι και δε θα μπορούσαμε να αντιταχθούμε στην κυβέρνηση ενός κυρίαρχου κράτους. Ομως, να μην έρχονται μετά να μας ζητούν ευθύνες».

Η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου (το στέγαστρο Καλατράβα ήταν και δική της ...επιθυμία), μιλώντας για το θέμα, μετά από συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού Φ. Π. Πετραλιά, δήλωσε: «Σημασία έχει να τελειώσουμε τη διοργάνωση και να είμαστε έτοιμοι τον Αύγουστο. Συχνά δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις για το κόστος των Αγώνων, δεν είναι ώρα, όμως, να τα πούμε αυτά». Από την πλευρά της, η υπουργός αρκέστηκε στο «δουλιά, δουλιά, δουλιά. Δεν είναι ώρα να συζητούμε. Πάνω απ' όλα και όλους υπάρχει ένας και μόνο στόχος. Ο εθνικός στόχος». «Δεν επιθυμώ να σχολιάσω τον κ. Ρογκ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος. Ο Ε. Βενιζέλος, με δήλωσή του, ανέφερε τα εξής: «Αν δεν υπήρχαν οι "μεγαλομανείς" Ελληνες, δε θα υπήρχαν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ενωμένοι για τη διεκδίκηση αντιπλημμυρικών έργων

Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκη σε πλημμυρόπληκτες περιοχές

Ενωμένα και συντονισμένα οι τοπικοί φορείς των δήμων γύρω από τον Αξιό θα πρέπει να διεκδικήσουν τη δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων, ζήτησε από τους κατοίκους των Κυμίνων του νομού Θεσσαλονίκης ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης.

Την επισήμανση αυτή έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα Κύμινα, τα οποία κινδύνευσαν για μια ακόμη φορά - όπως και η γειτονική Χαλάστρα - όταν την Κυριακή το απόγευμα «φούσκωσε» απότομα ο Αξιός μετά από καταιγίδα και άρχισαν τα νερά να περνάνε τα πρόχειρα αναχώματα. Τελικά πλημμύρισαν τα χωράφια που βρίσκονται στην κοίτη του ποταμού ενώ διέτρεξαν άμεσο κίνδυνο γειτονικές κτηνοτροφικές μονάδες. Οι ιδιοκτήτες των κτηνοτροφικών αυτών μονάδων εκφράσανε το παράπονο ότι πριν δύο χρόνια σε μεγάλη υπερχείλιση του ποταμού «έχασαν» στα νερά 180 ζώα χωρίς ωστόσο να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ. Επίσης ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τους παραγωγούς για τις καταστροφές των καλλιεργειών τους στην κοίτη του ποταμού.

Επίσης, σε συνάντηση που είχε ο Αγγελος Τζέκης με τους παραγωγούς των Κυμίνων συζητήθηκε το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή με το πόσιμο νερό, στο οποίο, ως γνωστόν, ανιχνεύτηκε αρσενικό. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών ζητούν να γίνουν τα απαραίτητα έργα ύδρευσης προκειμένου να γίνει δυνατή η μεταφορά νερού κατάλληλου προς πόση από γειτονικές πηγές.

«Εφυγε» ο παπα - Ανυπόμονος

Σε βαθιά γεράματα, σε ηλικία 92 χρόνων, πέθανε χτες σε κλινική της Λαμίας, όπου νοσηλευόταν, ο πρώην ηγούμενος της Μονής Αγάθωνος, πατέρας Γερμανός. Ο Γερμανός Δημάκος γεννήθηκε στο Αγριδάκι Γορτυνίας και στα χρόνια της Κατοχής, αν και καλόγερος, εντάχτηκε στον ΕΛΑΣ, παίρνοντας το ψευδώνυμο «παπά - Ανυπόμονος» από τον Αρη Βελουχιώτη όταν κατατάχτηκε. Το 1940 ήταν ηγούμενος στο μοναστήρι Δαδιού - Αμφίκλειας Φθιώτιδας. Οργανώθηκε στο ΕΑΜ στο Δαδί. Διορίστηκε πρόεδρος της κοινότητας, με έγκριση της οργάνωσης του ΕΑΜ.

Στο χωριό Κουκουβίστα της Γκιώνας, στις 14 Μάη 1943, γνώρισε τον Αρη Βελουχιώτη. Από τότε, τον ακολούθησε στην Ηπειρο, στη Ρούμελη, στη Θεσσαλία, στο Μοριά. Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, ξαναγύρισε στο Μοναστήρι του Αγάθωνα της Υπάτης. Το 1946 απήχθη από τη συμμορία Βουρλάκη. Υποβλήθηκε σε πολλές ταπεινώσεις και εξευτελισμούς.

Ολα τα κατοπινά χρόνια έμεινε ηγούμενος στη Μονή Αγάθωνα. Το 1968, επί χούντας, καταγγέλθηκε ότι εκφράζεται υπέρ της αριστεράς, ότι ανήκει σ' αυτήν ιδεολογικά και ότι αρνείται να ψάλει το Πολυχρόνιο. Πέρασε από Συνοδικό Δικαστήριο, αλλά αθωώθηκε.

ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Να μην τσιμεντοποιηθεί ούτε σπιθαμή πρασίνου της Αθήνας

Να αποκλειστεί πλέον η αποψίλωση έστω και μιας σπιθαμής πρασίνου στην αποπνικτική τσιμεντούπολη της Αθήνας. Αυτό επισημαίνεται σε γνωμάτευση-απόφαση της Ολομέλειας της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και αφού άκουσε διάφορους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι επισήμαναν: Δεν πρέπει να μετατραπεί το πάρκο στο Γουδί, από σημαντικός πνεύμονας πρασίνου σε ποδοσφαιρικό γήπεδο με σωρεία χώρων εμπορικής εκμετάλλευσης. Πρέπει να προστατευτεί το Αλσος Ριζάρη και να μην επιτραπεί η επέκταση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Πανελληνίου σε βάρος του Πεδίου του Αρεως.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΕΔΑ κατέληξε ομόφωνα στην εξής γνωμάτευση-απόφαση:

  • Διαπιστώνει τη συνεχή εχθρική στάση των αρμοδίων - παρά τις σωστές θέσεις του ΣτΕ - κατά του φυσικού περιβάλλοντος και κυρίως του πρασίνου και των ελάχιστων ελεύθερων χώρων ανάσας της πρωτεύουσας κατά παράβαση του άρθρου 24 του Συντάγματος. Ηδη είναι σαφείς οι αντίκτυποι του γεγονότος αυτού στις κλιματολογικές συνθήκες, στην αύξηση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας και στις αντίστοιχες επιπτώσεις στην υγεία των Αθηναίων (ραγδαία αύξηση αλλεργιών, παθήσεων πνευμονικών και άλλων)
  • Γύρω από την πρωτεύουσα πρέπει να γίνεται σεβαστό το πράσινο που τόσο έχει κακοπάθει τελευταία εξαιτίας διαφόρων «έργων», ιδίως με δικαιολογία την εξυπηρέτηση του «δημοσίου συμφέροντος» σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες
  • Κατά κανόνα η Διοίκηση θυσιάζει το περιβάλλον χωρίς αιτιολογημένη συγκριτική στάθμιση, με βάση την αναλογικότητα, της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος από το σεβασμό του περιβάλλοντος από τη μια μεριά και της εξυπηρέτησης δημοσίου συμφέροντος από την επίτευξη άλλου σκοπού από την άλλη
  • Αντί η Διοίκηση να προστατεύει με πρωτοβουλία της το ελάχιστο πράσινο που απέμεινε καταστρατηγεί - κάποτε και με νομιμοφανείς τρόπους - ακόμη και αποφάσεις δικαστηρίων
  • Η ΕΕΔΑ θεωρεί ότι επιβάλλεται αφ' ενός να επανεξεταστούν όλες οι περιπτώσεις πρόσφατων παραχωρήσεων χώρου πρασίνου της Αθήνας για άλλη χρήση και αφ' ετέρου να απορριφθούν σχετικές εκκρεμείς αιτήσεις με ανάλογα αιτήματα
  • Κρίνεται αναγκαία η σύνταξη χάρτη καταγραφής των σημερινών χώρων πρασίνου της Αττικής, αρχίζοντας από την Αθήνα και τα περίχωρα, για την αποτελεσματική προστασία τους και στο μέλλον.
Καπνός στο μετρό

Για μία ώρα διακόπηκε χτες το μεσημέρι η λειτουργία του μετρό της Αθήνας στο τμήμα Αγ. Ιωάννης - Δάφνη, προκειμένου να ερευνηθεί από που προήλθε ο καπνός στη σήραγγα που συνδέει τους δύο σταθμούς.

Ηταν 3.10 μ.μ. χτες όταν ο ηλεκτροδηγός της αμαξοστοιχίας του μετρό ανέφερε την ύπαρξη καπνού μέσα στη σήραγγα. Επιτόπου έσπευσαν τρία οχήματα της Πυροσβεστικής με οκτώ άνδρες, ενώ διακόπηκε αμέσως η κυκλοφορία των συρμών. Κατά την εκδοχή της Πυροσβεστικής, ο καπνός προήλθε από μισοκαμένη εφημερίδα. Μετά από περίπου 50 λεπτά οι συρμοί του μετρό επαναλειτούργησαν κανονικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ