ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Σε ρόλο «αριστερού εμποδίου» για την προοπτική

Ο Συνασπισμός δεν είναι απλά «μπροστάρης» στην επίθεση κατά του ΚΚΕ και στη διαστρέβλωση των θέσεών του. Παίζει το ρόλο ενός «αριστερού εμποδίου» που με τη στάση του εμποδίζει το λαό να συνειδητοποιήσει πως υπάρχει και άλλος δρόμος ανάπτυξης, εκτός της ΕΕ της εκμετάλλευσης, της φτώχειας, της ανεργίας, του πολέμου. Απόλυτη ή υπερβολική άποψη θα πείτε, αλλά ας την εξηγήσουμε:

Ο ΣΥΝ υποστηρίζει πως αυτά που λέει το ΚΚΕ είναι «ανεδαφικά» και «εκτός πραγματικότητας». Κινδυνολογεί και διαστρεβλώνει τις θέσεις του: «Αν προς στιγμήν σκεφτόταν κανείς ότι η Ελλάδα βγαίνει από την Ευρωπαϊκή Ενωση δε θα είχαμε μια χώρα πιο δίκαιη ή πιο σοσιαλιστική ή πιο πλούσια και με καλύτερη κατανομή των οφελών στους πολίτες, η Ελλάδα θα ήταν πιο εξαρτημένη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, φτωχότερη και με μεγαλύτερες ανισότητες». Αυτά δήλωσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΝ, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι». Δήλωσε, επίσης, ότι «η άποψη της εξόδου συνιστά φυγομαχία και όχι μαχητική αριστερή πρόταση». Τα παραπάνω αποτελούν απλά χαρακτηριστικό παράδειγμα, αφού διατυπώνονται συνεχώς από στελέχη του ΣΥΝ.

Ας δούμε τώρα πού είναι η διαστρέβλωση που συνδυάζεται με το ρόλο του ΣΥΝ ως «αριστερού εμπόδιου» που λέγαμε αρχικά. Τι κάνει όταν αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην κριτική στο ΚΚΕ υποστηρίζοντας ότι εάν φύγουμε απ' την ΕΕ θα μας... φάει το μαύρο σκοτάδι;

Καταρχήν ΣΥΝ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, παρ' όλο που γνωρίζουν τις θέσεις του ΚΚΕ, λένε δημόσια: Πώς είναι δυνατόν να φύγει η Ελλάδα τώρα απ' την ΕΕ και πού θα πάει; Το ΚΚΕ υποστηρίζει ξεκάθαρα την αποδέσμευση και τη συνδέει με την προοπτική της λαϊκής εξουσίας. Την επιλογή θα την κάνει ο λαός, και θα την κάνει. Και κράτος με λαϊκή εξουσία δε χωρά στην ΕΕ. Αλλωστε γι' αυτό δε δεχόταν η ΕΟΚ την ΕΣΣΔ όταν πρωτοϊδρύθηκε.

Οι κομμουνιστές λένε ξεκάθαρα: Παλεύουμε για να δημιουργήσουμε το ριζοσπαστικό πόλο, έτσι ώστε ο ίδιος ο λαός να συνειδητοποιήσει πως ο δρόμος ανάπτυξης προς όφελος των λαών είναι εκτός της ΕΕ. Η ΕΕ είναι μια καπιταλιστική ένωση που έχει δημιουργηθεί, για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης στο σημερινό σύστημα. «Υπενθυμίζουμε» πως η κοινωνία μας είναι ταξική και την εξουσία την έχει η αστική τάξη. Αυτό ελπίζουμε να το καταλαβαίνουν, αφού αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί... Αυτό που δε φαίνεται να καταλαβαίνουν είναι ότι η αστική τάξη δεν εφαρμόζει φιλολαϊκή πολιτική.

Οταν το ΚΚΕ λέει πως στόχος των λαών πρέπει να είναι η διάλυση της ΕΕ - της καπιταλιστικής ένωσης να μην ξεχνιόμαστε...- και η αποδέσμευσή τους τι αντιπροτείνει ο «αριστερός» ΣΥΝ; Να βελτιώσουμε τον καπιταλισμό. Χαρακτηριστική η θέση που διατύπωσε το στέλεχος του ΣΥΝ Π. Τριγάζης σε τηλεοπτική εκπομπή: Να αλλάξουμε τον προσανατολισμό και τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας!!! Θα αλλάξει, δηλαδή, προσανατολισμό η τράπεζα του μεγάλου κεφαλαίου της Ευρώπης;;; Δε θα εξυπηρετεί τα μονοπώλια αλλά τους λαούς; Αναρωτιέσαι, τα θέλουν και τα λένε ή τους ξεφεύγουν; Ποιος έχει ανεδαφικές θέσεις;

Με τις θέσεις και τη στάση του ο ΣΥΝ δίνει «αριστερό» άλλοθι σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Λέει στην ουσία στους εργαζόμενους: Μέχρι εδώ είμαστε, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εξανθρωπίσουμε τον καπιταλισμό, από εκεί και πέρα το χάος. Κι εμείς ρωτάμε κάθε προοδευτικό ψηφοφόρο: Είναι αυτή αριστερή αντίληψη; Είναι αυτή αριστερή προοπτική; Το ζήτημα δεν είναι γενικά ιδεολογικό, είναι πρακτικό. Οσες φορές έχει κληθεί ο ΣΥΝ να πάρει θέση για συγκεκριμένα ζητήματα, αλλά και να πράξει έχει επιλέξει το δρόμο της... αριστερής πατερίτσας του συστήματος. Παραδείγματα πολλά. Οπως ότι ψήφισε το Μάαστριχτ και τις αντιλαϊκές συνθήκες που ακολούθησαν, συμφωνεί με τη μερική απασχόληση και άλλες αναδιαρθρώσεις στα εργασιακά, συμμετείχε στον «κοινωνικό» διάλογο, ή τις συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, το «ναι» στο Σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό κλπ.

Οι θέσεις του ΣΥΝ, η πολιτική πραχτική του είναι ζήτημα στρατηγικής αντίληψης που η ίδια η ζωή έχει αποδείξει πως δεν είναι αριστερή με την έννοια μιας φιλολαϊκής προοπτικής. Απεναντίας, έχει πολλαπλή ευθύνη που καλλιεργεί αυταπάτες στο λαό, γιατί αυτά που λέει, τα λέει αυτοπροσδιοριζόμενος ως αριστερό κόμμα. Εχει πολλαπλή ευθύνη, γιατί ως Αριστερά - όπως θέλει να λέγεται - δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζει πως το κακό κεφάλαιο μπορεί να γίνει καλό κεφάλαιο και να μας δώσει κάτι και μας, αν ο ίδιος ο ΣΥΝ συμμετέχει σε μια κυβέρνηση διαχείρισης του συστήματος. Σταματάει εκεί την προοπτική και στην ουσία δίνει ενέσεις ζωής στη μοιρολατρία, αφού υπονομεύει την αγωνιστική διεκδικητική στάση. Οι πραγματικοί αριστεροί δεν είναι μοιρολάτρες.

Με τη στάση του κόβει τα φτερά του λαού για το χτίσιμο μιας άλλης κοινωνίας, όπου ο λαός θα καρπώνεται αυτά που ο ίδιος παράγει. Αυτή η ταχτική του θέλει απάντηση από τις λαϊκές δυνάμεις. Που ξέρουν πως υπάρχει το ΚΚΕ. Υπάρχει στήριγμα για τον εργάτη, τον αγρότη, το νέο, τον άνεργο. Υπάρχει το κόμμα που δίνει όχι μόνο ελπίδα και προσδοκία, αλλά και προοπτική, γιατί οι θέσεις του απαντούν στη βάρβαρη για τους ίδιους πραγματικότητα, υπηρετώντας τα συμφέροντά τους. Οι θέσεις του διαμορφώνονται σύμφωνα με ταξικά κριτήρια, ξεκάθαρες και κρυστάλλινες, κατακόκκινες χωρίς... ροζ αποχρώσεις. Ο ΣΥΝ ας μείνει στον «τίτλο» της «ευρωπαϊκής, σύγχρονης, ανανεωτικής Αριστεράς» ή όπως αλλιώς θέλει. Οι αριστεροί όμως που τον ψήφισαν στις βουλευτικές εκλογές, «χατιρικά» ή όχι, πρέπει να δώσουν τη δική τους αριστερή απάντηση. Απάντηση κόκκινης Αντίστασης, κόκκινης Ανυπακοής, κόκκινης Απειθαρχίας αλλά και κόκκινης προοπτικής.


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ

Συγκεντρώσεις του ΚΚΕ

- Σε συγκέντρωση στη Γλυφάδα Πυλίας (Μεσσηνία) θα μιλήσει σήμερα Παρασκευή, στις 9 μ.μ., ο Αντώνης Κατσάς.

- Στην Αρεόπολη (Λακωνία), στην κεντρική πλατεία, σήμερα Παρασκευή, στις 8.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Φίλιππος Ακαρέπης.

Σε ρυθμούς ευρωεκλογών ο «902»

Παρακολουθήστε σήμερα Παρασκευή στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.00, στην εκπομπή «Μπροστά στην κάλπη», ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου συζητά με εκπροσώπους κομμάτων για τις ευρωεκλογές.

Στο μεταξύ, οι ακροατές του ραδιοφώνου και οι τηλεθεατές της τηλεόρασης του «902» ενημερώνονται πως την Κυριακή των εκλογών από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας, μέσα από εκπομπές, σχόλια, ανταποκρίσεις.

Το δημοσιογραφικό επιτελείο του σταθμού θα βρίσκεται επί ποδός με αναλύσεις, μετάδοση αποτελεσμάτων, ρεπορτάζ, συζητήσεις με καλεσμένους από τον πολιτικό χώρο. Στις 8 π.μ., ο μαραθώνιος ξεκινά με την εκπομπή «ΕΝ... ΤΥΠΟΣ... ΕΙΣ», με παρουσίαση και σχολιασμό της επικαιρότητας, όπως αυτή αποτυπώνεται στα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων και συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Με το ΚΚΕ αγωνιστές από τη Μεσσηνία

Κάλεσμα υποστήριξης και ενίσχυσης του ΚΚΕ απευθύνουν δέκα αγωνιστές στη Μεσσηνία, οι οποίοι σε κείμενο που υπογράφουν τονίζουν μεταξύ άλλων: «Εμείς που υπογράψαμε το κείμενο αυτό και προερχόμαστε από διαφορετικούς κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους, με ιδιαίτερες ιδεολογικές προσεγγίσεις, διακρίνουμε τον εαυτό μας στην απέναντι όχθη από την ΕΕ των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Από τη σκοπιά αυτή, υποστηρίζουμε στις ερχόμενες ευρωεκλογές το ΚΚΕ, διότι διαπιστώνουμε ότι οι αναλύσεις και οι εκτιμήσεις του συνεχώς επιβεβαιώνονται, αλλά και διότι το ΚΚΕ αγωνίζεται με συνέπεια για να αντισταθεί σε όσα θέλουν να επιβάλουν στο λαό μας και στην πατρίδα μας, στην ευρύτερη περιοχή μας, σε ολόκληρη την υφήλιο. Δεν είναι, λοιπόν, υπερβολή να δεχτούμε ότι, υπό τις σημερινές συνθήκες, μόνον η ψήφος στο ΚΚΕ έχει νόημα».

Το κείμενο υπογράφουν οι:

Αποστολίδης Γιώργος, δικηγόρος, Ασημακοπούλου Δέσποινα, έμπορος, Καράμπελας Κώστας, μηχανικός, Κατσάς Αντώνης, δικηγόρος, Κουκούμης Σαράντος, δάσκαλος, Μπαξεβανάκη Γιώτα, αρχιτεκτόνισσα, Πετρίδης Γιάννης, εκπαιδευτικός, Σάμιος Δημήτρης, αγρότης, Τσιλιβαράκη Δέσποινα, δικηγόρος, Χαρίτος Νίκος, συνταξιούχος.

ΠΟΑΟ - ΠΕΕΠΠ
Παγκινητοποίηση για το ψηφοδέλτιο

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) καλεί τα μέλη - συλλόγους της να κινητοποιηθούν παίρνοντας δραστήρια μέρος στη μάχη του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ. Ιδιαίτερα να επισκεφθούν, από σπίτι σε σπίτι, συγγενείς και φίλους και να μοιράσουν ψηφοδέλτια του ΚΚΕ. Του Κόμματος που μας συνδέουν, ως αντιστασιακοί, ακατάλυτοι δεσμοί που σφυρηλατήθηκαν στους πολύχρονους αγώνες του ΚΚΕ, του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ και άλλες οργανώσεις για εθνική ανεξαρτησία και κοινωνικά, δημοκρατικά, λαϊκά δικαιώματα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Επίσης, μαζί με τις άλλες Αντιστασιακές Οργανώσεις, η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισμένων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) καλεί τα μέλη και τους συγγενείς τους, τα παιδιά και τους φίλους της ΕΑ και του ΔΣΕ να ενισχύσουν το ΚΚΕ με την ψήφο τους. Να πάνε όλοι να ρίξουν το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην κάλπη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ