ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Ιούνη 2004
Σελ. /40
Αντίσταση στην ευρωυποταγή

Οσο λιγότερες ψήφους πάρουν την Κυριακή οι θιασώτες του «ευρωμονόδρομου», τόσο περισσότερο θα σκεφτεί η κυβέρνηση τα μέτρα «νοικοκυρέματος» της οικονομίας

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Μόλις 48 ώρες μας χωρίζουν από τη μεθαυριανή Κυριακή, όταν οι Ελληνες ψηφοφόροι θα βρεθούν μπροστά στην κάλπη για να επιλέξουν τους εκπροσώπους τους στο νέο Ευρωκοινοβούλιο και να στείλουν προς κάθε κατεύθυνση τα δικά τους μηνύματα.

Ας σκεφθούν, επομένως, οι εργαζόμενοι της πόλης και του χωριού, οι νέοι και οι νέες, ιδιαίτερα, οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι εργάτες και οι εργάτριες, ποιο μήνυμα τους συμφέρει να στείλουν οι μεθαυριανές κάλπες.

Μήνυμα συνέχισης της ίδιας και χειρότερης, με τη μέχρι σήμερα πορεία, όπως ήδη έχει κάνει φανερό η κυβέρνηση της ΝΔ, παρά την αναβολή για το φθινόπωρο των αντιλαϊκών μέτρων και την προσπάθειά της να κρατήσει «κλειστά τα χαρτιά» της;

Μήνυμα ευρωυποταγής και «προσαρμογής» στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, στην ΟΝΕ και το ευρώ, στους νόμους της αγοράς και την ασυδοσία των μεγάλων συμφερόντων, στον Ευρωστρατό και τους ευρωτρομονόμους;

Μήνυμα συντήρησης και αναπαλαίωσης των ψεύτικων ελπίδων, τις οποίες επιχειρεί να ξαναζωντανέψει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αφού για πολλά χρόνια, ως κυβέρνηση, εφάρμοσε τη γνωστή σε όλους αντιλαϊκή και συντηρητική πολιτική κι ενώ, ήδη, έχει δρομολογήσει την πλήρη συντηρητικοποίηση και τον ολοκληρωτικό ευνουχισμό του μέχρι προχτές κυβερνώντος κόμματος;

Μήνυμα επιβράβευσης της διγλωσσίας και υποκρισίας της ηγεσίας του ΣΥΝ, ή των καλλιεργούμενων αυταπατών, για μια ΕΕ, όπου οι κεφαλαιοκράτες θα μοιράζουν δίκαια τον παραγόμενο πλούτο και ο Ευρωστρατός θα είναι φύλακας της ειρήνης και της κυριαρχίας των λαών;

Τίποτε απ' όλ' αυτά δε συμφέρει τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες. Οι κάλπες την Κυριακή πρέπει να αναδείξουν ισχυρό το μήνυμα της αντίστασης, της απειθαρχίας και της ανυπακοής. Μπορούν και πρέπει να βγάλουν ένα δυνατό «όχι» στην ευρωυποταγή. Ενα δυνατό «ναι» στο ψηφοδέλτιο συνεργασίας του ΚΚΕ. Για να πιάσει τόπο η ψήφος κάθε εργαζόμενου και να μετατραπεί σε δύναμη υπεράσπισης των δικαιωμάτων του, μοχλό ανασύνταξης και αναζωογόνησης του λαϊκού κινήματος.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


ΙΔΟΥ Η «ΙΣΧΥΡΗ» ΕΛΛΑΔΑ

Η «ΔΑΝΕΙΚΗ» ΕΥΗΜΕΡΙΑ: «Παρά την ακρίβεια που πλήττει τα νοικοκυριά, η καταναλωτική δαπάνη των Ελλήνων αναμένεται να αυξηθεί ως το τέλος του έτους άνω του 5%, σύμφωνα με την Alpha Bank. Μόνο που θα στηριχτεί κατά ένα μεγάλο μέρος στον δανεισμό - τα καταναλωτικά δάνεια αυξάνονται με ρυθμό 30% - και λιγότερο στη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος. Συνολικά, τα ελληνικά νοικοκυριά χρωστούν στις εμπορικές τράπεζες περισσότερα από 10 δισ. ευρώ». (Το ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ)

ΟΙ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ: «Απειλή για την υγεία αποτελούν οι σκουπιδότοποι που λειτουργούν παράνομα σε όλη τη χώρα. Τα απορρίμματα που καίγονται ή "ζυμώνονται" διεισδύουν στον υδροφόρο ορίζοντα, μολύνοντας νερά - καλλιέργειες. Κίνδυνος για διεθνή διασυρμό, ενόψει 2004». (Το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ)

ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ: «Μεταλλαγμένο βαμβάκι και καλαμπόκι - πάνω από το επιτρεπτό όριο του 0,5% - σε μια δεκάδα από εισαγόμενες μερίδες σπόρων εντόπισε στη Θεσσαλονίκη το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων». (Το ρεπορτάζ στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ)

ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΗΠΑ - ΕΕ: «Μετά το τραύμα των τριών τελευταίων ετών, οι σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης έχουν οδηγηθεί σε ένα περίεργο αδιέξοδο. Οι HΠA λένε "θα υποστηρίξουμε μια Ενωμένη Ευρώπη υπό τον όρο ότι δε θα είναι αντιαμερικανική". H Ευρώπη λέει: "Δε θα είμαστε αντιαμερικανοί υπό τον όρο ότι θα λαμβάνετε σοβαρά υπόψη σας τη νέα, Ενωμένη Ευρώπη"». (Ο Timothy Gardon Ash της Guardian στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Βάσεις: ξεκαθαρίζει η εικόνα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Τα τρία ψέματα του Γ. Παπανδρέου

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ποια φάρμακα λείπουν από την αγορά

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ερχεται το... Χάρβαρντ. «Ανατροπές» στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Η ΑΥΓΗ: Κατασκευάζουν φόβους και πουλούν ασφάλεια!

ΑΥΡΙΑΝΗ: 200.000 νέοι άνεργοι μετά τους Ολυμπιακούς

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο κ. Σουφλιάς επαινεί δημοσίως τον κ. Λαλιώτη

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Συμβασιούχοι. Τέλος Ιουνίου λήγει η ομηρία

ΕΘΝΟΣ: Τοξικός εφιάλτης αδέσποτες χωματερές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Γυρίζει με σχέδια στο ΠΑΣΟΚ ο Λαλιώτης

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συναινετικά... έκλεισαν τον πρόεδρο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κόντρες και εκπλήξεις

ΕΣΤΙΑ: Η σπατάλη του αιώνος

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Δημόσιο χρέος ακόμα πιο βαρύ για την Ελλάδα

ΤΑ ΝΕΑ: Τα 4 ψέματα Ρογκ για το κόστος του 2004

Η ΧΩΡΑ: Πλειστηριασμοί τέλος για τους αγρότες

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Χαλάρωση ελέγχων, έξαρση φοροδιαφυγής

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Με ισχυρό ΚΚΕ... καλύτερα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Μπίζνες» με

την τρομοκρατία...

«Κατά 11% αυξήθηκαν την περασμένη χρονιά οι αμυντικές δαπάνες παγκοσμίως φτάνοντας τα 956 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI). Αριθμός εντυπωσιακός, ο οποίος οφείλεται κυρίως στις αμερικανικές στρατιωτικές δαπάνες, εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, καθώς οι ΗΠΑ κατέχουν το 50% από την πίτα των παγκόσμιων δαπανών για την Αμυνα» (Το ρεπορτάζ στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

...και Ολυμπιακούς

Αγώνες!

«H ΔΟΕ - και οι εξωφρενικές απαιτήσεις που σε αρκετές περιπτώσεις προέβαλε - εκτόξευσε στα ύψη το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Ουδείς γνωρίζει σήμερα το τελικό ύψος των Ολυμπιακών δαπανών. Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ενδέχεται να φτάσει και τα 10 δισ. ευρώ - από τα 4,6 που είχε προϋπολογίσει η κυβέρνηση Σημίτη. Σημαντικό κομμάτι της επιπλέον δαπάνης αφορά υπερβάσεις στο κόστος των έργων, λόγω κυρίως των αρχικών καθυστερήσεων στην κατασκευή τους» (Το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).

Ο,τι βολεύει

το «Διευθυντήριο»

«Σε αναβάθμιση του κριτηρίου του δημοσίου χρέους κατευθύνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαμορφώνοντας πιεστικότερες συνθήκες για τον έλεγχο των εγχωρίων δημοσίων οικονομικών. Οπως έγινε γνωστό, στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Ενωση επεξεργάζεται "δέσμη ιδεών", με τις οποίες επιχειρείται άμβλυνση του κριτηρίου των ελλειμμάτων και ενίσχυση εκείνου του χρέους. Κάτι τέτοιο θα απελευθερώσει τις ισχυρές οικονομίες του Βορρά από το αυστηρό όριο συγκράτησης των ετήσιων ελλειμμάτων στο 3% του AEΠ, αλλά θα δεσμεύσει κατά τρόπο ασφυκτικό τις νότιες και δη την ελληνική, η οποία διατηρεί το δεύτερο υψηλότερο δημόσιο χρέος, μετά το Βέλγιο, στην Ευρωζώνη» (Το ρεπορτάζ στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ