ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούνη 2004
Σελ. /32
ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ενίσχυση των κομμάτων της αντιπολίτευσης

ΧΑΓΗ.--

Με την ενίσχυση των ποσοστών των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και με αύξηση της συμμετοχής ολοκληρώθηκαν τελικά οι ευρωεκλογές στην Ολλανδία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ολλανδική κυβέρνηση παρά τη σχετική απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε «μερικά αποτελέσματα», που στην ουσία προβλέπουν με σιγουριά την κατανομή των εδρών. Πλέον μετά από αυτή την εξέλιξη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απειλεί την κυβέρνηση της χώρας με ποινικές κυρώσεις.

Η συμμετοχή κινήθηκε στο 39% (από 29% το 1999) με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDA) του πρωθυπουργού Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε να εκλέγει 7 ευρωβουλευτές, από 9 στις προηγούμενες εκλογές. Εφτά έδρες κατέλαβε και το Εργατικό Κόμμα (PvdA). Σημαντικές ήταν οι απώλειες και για τους φιλελεύθερους του «VVD», που έχασαν δύο έδρες (εξέλεξαν 4 βουλευτές), όπως και για τους Πράσινους (Groen Links) που επίσης έχασαν δύο έδρες (εκλέγουν 2 αντιπροσώπους). Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), που συμμετέχει στη GUE/NGL και είναι εναντίον του ευρωσυντάγματος, του ευρωστρατού και του ευρωκόμματος, αύξησε τη δύναμή του κατά μία έδρα (2 από 1 το '99). Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα έστειλε και η ΚΕ του ΚΚΕ.

Το αποτέλεσμα αποτελεί στην ουσία καταδίκη της συμμετοχής της κυβέρνησης στον πόλεμο και στην κατοχή του Ιράκ, αφού αυτό ήταν το κυρίαρχο θέμα της προεκλογικής περιόδου. «Ειρωνεία» αποτελεί πάντως το γεγονός ότι μόλις χτες η κυβέρνηση αποφάσισε να ανανεώσει τη θητεία των 1.400 στρατιωτών που διαθέτει στο Ιράκ, μέχρι το Μάρτη του 2005...

Ηχηρό ράπισμα στους Εργατικούς

Στο μεγαλύτερο εκλογικό τεστ που έδωσε η κυβέρνηση των Εργατικών, τα αποτελέσματα την αφήνουν... μετεξεταστέα, αφού υπέστη σημαντικές απώλειες αναφορικά με το εκλογικό ποσοστό που απέσπασε στις τριπλές εκλογές -τοπικές στην Ουαλία και την Αγγλία, για την εκλογή δημάρχου στο Λονδίνο και ευρωεκλογές- που διεξήχθησαν την Πέμπτη. Οι αναλυτές ομοφώνως αποδίδουν τη συντριπτική ήττα των Εργατικών στην πολιτική της κυβέρνησης Μπλερ έναντι του Ιράκ, με κορωνίδα φυσικά τον πόλεμο και μερίζουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης στον ίδιο τον Μπλερ.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πρώτες εκτιμήσεις το Εργατικό Κόμμα του Μπλερ θα καταλάβει την τρίτη θέση μετά τους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες στις τοπικές εκλογές. Οσο για τις ευρωεκλογές, τα αποτελέσματα δε θα ανακοινωθούν πριν το βράδυ της Κυριακής.

Συγκεκριμένα για τις τοπικές εκλογές, για τις οποίες η καταμέτρηση των ψήφων συνεχιζόταν χτες, οι Εργατικοί φαίνεται πως χάνουν τον έλεγχο στα δημοτικά συμβούλια περιοχών που από παράδοση θεωρούνται προπύργιά τους, στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της Αγγλίας και της Ουαλίας. Βάσει των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών, αν οι εκλογικές προβλέψεις μεταφραστούν σε εκλογικό ποσοστό, πρώτο κόμμα αναδεικνύονται οι Συντηρητικοί, με 38%, στη δεύτερη θέση οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, με 30%, και στην τρίτη θέση οι Εργατικοί, με 26%. Είναι η πρώτη φορά που κυβερνών κόμμα έρχεται τρίτο σε δημοτικές εκλογές. Οσον αφορά στη μάχη του Λονδίνου, σύμφωνα πάντα με τις ενδείξεις, ο Κένι Λίβινγκστον, έστω και οριακά, φαίνεται να εκλέγεται, αν και όλοι θεωρούν ότι η ήττα και για τη δημαρχία του Λονδίνου «θα σημάνει την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση των Εργατικών». Ενδιαφέρον για τη δημαρχία του Λονδίνου παρουσιάζει το γεγονός (σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα) πως και τα τρία «μεγάλα κόμματα» έχουν απώλειες. Εν αντιθέσει, μικρότερα κόμματα, όπως το κόμμα του διαγραμμένου εξαιτίας της σφοδρής αντίθεσής του στον πόλεμο κατά του Ιράκ από το Εργατικό Κόμμα, Τζορτζ Γκάλαγουεϊ, παρουσιάζει σχετικά σημαντικά κέρδη, όπως και το Ανεξάρτητο Κόμμα Βρετανίας.

Ιρλανδία και Τσεχία

Στο μεταξύ χτες πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές στην Ιρλανδία, ενώ ξεκίνησαν στην Τσεχία, όπου και θα ολοκληρωθούν σήμερα. Με ενδιαφέρον αναμένεται το αποτέλεσμα στην Τσεχία, καθώς -παρά την αναμενόμενη μικρή συμμετοχή- το ΚΚ Βοημίας Μοραβίας κατά πάσα πιθανότητα θα αναδειχτεί σε δεύτερη δύναμη, πίσω από την κεντροδεξιά παράταξη ODS και μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες (CSSD) του πρωθυπουργού Βλάντιμιρ Σπίντλα.

Οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι παράλληλα με τις ευρωεκλογές ψήφισαν και για την ανανέωση των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων, αλλά και στο δημοψήφισμα που οργάνωσε η κυβέρνηση του Μπέρτι Αχερν για τον περιορισμό του δικαιώματος της ιρλανδικής υπηκοότητας, που μέχρι σήμερα διδόταν σε όλα τα παιδιά που γεννιούνταν στην Ιρλανδία.

ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
Πρωτοβουλία για τροποποίηση από «4»

Κοινή πρωτοβουλία για να μην ισχύσουν οι τροποποιήσεις που προωθεί το Σχέδιο Συντάγματος της ΕΕ σε ό,τι αφορά την ενισχυμένη δικαιοδοσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και ιδιαίτερα στη διαδικασία περί υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ανέλαβαν η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ιταλία και η Πολωνία.

Σε κοινή επιστολή τους προς τον Ιρλανδό προεδρεύοντα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων Μπράιαν Κάουεν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης, της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι και της Πολωνίας Βλοντζιμιέρζ Τσιμόσεβιτς ζητούν ουσιαστικά να διατηρηθεί η ισχύουσα σήμερα διαδικασία με βάση την οποία οι «συστάσεις» της Επιτροπής προς τα κράτη μέλη που εμφανίζουν υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα, να μπορούν να τροποποιούνται ή να απορρίπτονται από το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας με ειδική πλειοψηφία.

Οι τέσσερις χώρες απορρίπτουν δηλαδή την πρόταση σχετικού άρθρου του σχεδίου Συντάγματος με το οποίο οι «προτάσεις» της Επιτροπής περί δημοσιονομικού ελλείμματος σε κάποιο κράτος μέλος θα μπορούν να τροποποιούνται ή να απορρίπτονται με ομοφωνία στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας.

Ειδικότερα, στην επιστολή τους οι «4» επισημαίνουν τη σημασία να διατηρήσει η Επιτροπή το δικαίωμα να υποβάλει προτάσεις προς το Συμβούλιο στο πλαίσιο της διαδικασίας περί υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να έχουν το χαρακτήρα που προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας θεωρούν ότι μόνο με τον τρόπο αυτό θα γίνονται σεβαστές οι διατάξεις του Συμφώνου Σταθερότητας. Καταλήγοντας, οι «4» αναφέρουν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος προκειμένου το Συμβούλιο να διατηρήσει την απαραίτητη ευελιξία στην εκπόνηση συστάσεων προς τα κράτη μέλη.

Ερωτηθείς σχετικά κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις νομισματικές υποθέσεις επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια πήρε αποστάσεις από την πρωτοβουλία των τεσσάρων χωρών, τονίζοντας ότι για την Επιτροπή πρόκειται για ένα θέμα συνοχής. Εκτιμούμε, είπε, ότι η Επιτροπή θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να υποβάλει προτάσεις ώστε το τελικό κείμενο που υιοθετείται από το Συμβούλιο να διασφαλίζει το κοινοτικό συμφέρον. Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, στη διευρυμένη Ευρώπη η εξουσία που δίνεται στους υπουργούς να τροποποιούν τις συστάσεις της Επιτροπής, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της, θα οδηγήσει σε αποφάσεις όπου η κοινοτική διάσταση θα παραμερίζεται.

Πάντα το «ΟΧΙ» θα γιορτάζεται

«

H εκλογή αριστερού προέδρου θα σημάνει την οριστική λήξη του εμφυλίου πολέμου»(;;;!!!). Αυτή την ηχηρή μπαρούφα - μια από τις πολλές - με περισπούδαστο ύφος είπε προχτές το βράδυ ο Θεόδωρος Μαργαρίτης, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, σε τηλεοπτική συζήτηση. Τώρα, τι να απαντήσουμε εμείς; Οτι εκεί στο ΣΥΝ έχουν χάσει τελευταίως τα αυγά και τα πασχάλια και ότι η... μπουρδολογία πάει σύννεφο.

* * *

Στη συνέχεια με αγοραίο ύφος, απευθυνόμενος στο ΚΚΕ, επαναλάμβανε συνεχώς πως «γίνεσαι (σ.σ. ο κομμουνιστής) τζάμπα μάγκας όταν λες συνέχεια όχι». Πράγματι, μάγκας - όχι με τη στενή έννοια του όρου - και μιας και μίλησε για την εποχή του εμφυλίου πολέμου γίνεσαι όταν αφού έχει προηγηθεί το ΟΧΙ ενάντια στο φασιστικό άξονα και έχεις πρωταγωνιστήσει για την απελευθέρωση της χώρας, δε διστάζεις για δεύτερη φορά να πάρεις τα όπλα και να πεις ΟΧΙ στον αμερικανοβρετανικό ιμπεριαλισμό, σε συνθήκες ακόμα πιο σκληρές, για να κρατήσεις την πατρίδα σου λεύτερη. Και όταν χρειαστεί, με το τραγούδι στα χείλη, να εκτελείσαι, αρνούμενος να βάλεις μια υπογραφή για να σωθείς, συναισθανόμενος το ύψος της ευθύνης σου για την απελευθέρωση του λαού. Τότε πραγματικά έχεις καρδιά και είσαι μάγκας...

* * *

Κάτι άλλοι «μάγκες» όμως της εποχής εκείνης, ίδιας ή ανάλογης πολιτικής αντίληψης και ιδεολογίας με αυτή του Θ. Μαργαρίτη, προτίμησαν να λουφάξουν και να τρυπώσουν - στην καλύτερη των περιπτώσεων - σαν τους τυφλοπόντικες σε σκοτεινές τρύπες. Βλέπετε, όταν η ταξική πάλη φθάνει στο ανώτερο σημείο της, στην ένοπλη αναμέτρηση, οι οπορτουνιστές κάθε λογής αισθάνονται την ανάγκη να βρεθούν πιο κοντά στη «θαλπωρή» των εκπροσώπων του αστικού πολιτικού κόσμου.

* * *

Και, εν πάση περιπτώσει, για όσους ποτέ δεν τόλμησαν να πουν «όχι», τους αφιερώνουμε την τελευταία παράγραφο του Ημεροδρόμου του «Ρ», που στις 24 Απρίλη έγραφε με αφορμή το ΟΧΙ του ελληνικού και κυπριακού λαού στο «σχέδιο Ανάν»: «Από τη μια μεριά το "Οχι", λοιπόν. Και από την άλλη το "Ναι". Το δεύτερο έχει "υψηλούς φίλους", "πρόθυμους προστάτες", υπερατλαντικούς "συμμάχους", κομψούς "εταίρους". Εχει, όμως, και ένα τίμημα που ο καθένας το ζυγίζει ανάλογα με τη συνείδηση και την αξιοπρέπειά του: Ραγιαδισμό. Γι' αυτό, και θα το ξαναπούμε.

Ο,τι και να γίνει, ποτέ στην Ιστορία δε θα γιορταστεί το "Ναι". Πάντα το "Οχι" θα γιορτάζεται. Και αυτό θα νικήσει!».


Ν. ΤΣ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ