ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούνη 2004
Σελ. /32
Μην τους κάνετε τη χάρη

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «Ελεύθερο Τύπο»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «Ελεύθερο Τύπο»
Ψηφίζουμε αύριο και μπορεί η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων να έχει ήδη καταλήξει στο κόμμα που θα δώσει τη δύναμη της ψήφου της, αλλά υπάρχουν και οι ταλαντευόμενοι, και μάλιστα ορισμένοι «γκαλοπολόγοι» λένε πως είναι αρκετοί. Και πέραν αυτών, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτε μέχρι και την τελευταία στιγμή. Γι' αυτό και οι εφημερίδες - όπως και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ - δίνουν τα ...ρέστα τους.

Οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες προβάλλουν την προσήλωση του Κ. Καραμανλή στις υποσχέσεις του ή σκορπίζουν απλόχερα προεκλογικές ...παροχές (επιδόματα για τους ανασφάλιστους και φτηνά μεταχειρισμένα «ευρωΙΧ») ή προεξοφλούν τη μεγάλη ήττα του ΠΑΣΟΚ. Οι προσκείμενες στο ΠΑΣΟΚ εφημερίδες προειδοποιούν για τη λιτότητα, που ήδη ετοιμάζει η ΝΔ, ή αναδείχνουν τη μη ...τήρηση της προεκλογικής της υπόσχεσης για τη μονιμοποίηση των 250.000 συμβασιούχων.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, και οι μεν και οι δε γνωρίζουν ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ είναι ένθερμοι οπαδοί του ευρωμονόδρομου και συμφωνούν απόλυτα με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και το Σύμφωνο Σταθερότητας, την ΟΝΕ και το ευρώ, τους ευρωτρομονόμους και τους ευρωστρατούς. Γνωρίζουν, επίσης, ότι τόσο ο ένας όσο και ο άλλος είναι πλήρως προσηλωμένοι στους νόμους της αγοράς, στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, στις αποκρατικοποιήσεις και στο ξεπούλημα του δημόσιου τομέα, στην εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, στη μερική απασχόληση και στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις των εργασιακών σχέσεων, κλπ., κλπ.

Τα προαναφερόμενα - όπως και πολλά ακόμη παρόμοια - είναι όλα όσα θέλουν να κρύψουν και οι μεν και οι δε. Γι' αυτό και προβάλλουν ανύπαρκτες ή υπαρκτές, αλλά ανούσιες, διαφορές μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Και, βέβαια, αποβλέπουν στον εγκλωβισμό των λαϊκών στρωμάτων, στο κλέψιμο των ψήφων τους. Μην τους κάνετε τη χάρη...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΟΜΗΡΙΑ

ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ: «Σοβαρές ενστάσεις προβάλλει το Συμβούλιο της Επικρατείας στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που προωθεί ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Π. Παυλόπουλος, για τη ρύθμιση του θέματος των συμβασιούχων. Δώδεκα σημεία προσκρούουν σε διατάξεις του Συντάγματος. Επιμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε νομοθετική αναπροσαρμογή». «Το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ»

ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ: «Φαίνεται ότι η κυβέρνηση έμπλεξε άσχημα στην υπόθεση των συμβασιούχων, και μάλλον δε θα ξεμπλέξει εύκολα και χωρίς τραύματα (...) Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, η μόνη ίσως λύση είναι να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς. H επιβάρυνση θα είναι τεράστια. Αλλά να τεθεί ένα τέρμα, ώστε το φαινόμενο να μην αναπαράγεται. Αυτό ίσως είναι το ακόμα πιο δύσκολο σημείο». (Ο Αντώνης Καρκαγιάννης στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

ΑΛΛΟΘΙ ΓΙΑ ΝΕΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑ: «Η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να τροποποιήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας αντικαθιστώντας το κριτήριο του δημοσιονομικού ελλείμματος με εκείνο του δημόσιου χρέους προκαλεί τεράστιο πρόβλημα στην ελληνική οικονομία». (Το ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ)

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ: «Δε θα υπάρξουν επιβαρύνσεις, αντίθετα θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για οικονομικές ελαφρύνσεις στις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις, επανέλαβε χτες ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος, μεταξύ άλλων στη συνέντευξη Τύπου στον ΑΝΤ1 άνοιξε τη συζήτηση και τις διεργασίες για Πρόεδρο Δημοκρατίας κοινής αποδοχής». (Το ρεπορτάζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ)

ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΔΟΥΛΟΙ: «Τουλάχιστον 10 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται σε ολόκληρο τον κόσμο υπό συνθήκες δουλείας, στα σπίτια άλλων ανθρώπων, και το πρόβλημα αυτό το αγνοούν πολλές χώρες, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών. Τα παιδιά, στην πλειονότητά τους μάλιστα κορίτσια, υποφέρουν στα χέρια των αφεντικών τους (...) Σπάνια αμείβονται, μερικές φορές πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και φτάνουν να ξεχάσουν ακόμη και το όνομά τους, αφού συχνά, επί χρόνια, τα αποκαλούν απλώς "κορίτσι" ή "αγόρι"». (Το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Κ. Καραμανλής: «Δουλεύουμε σκληρά για το σήμερα, σχεδιάζουμε με ευθύνη το αύριο»

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τέλος στη ρεμούλα των κρατικών προμηθειών

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Επιδόματα για τους ανασφάλιστους

Η ΑΥΓΗ: Καθαρό ΟΧΙ σε εμπλοκή μας στο Ιράκ

ΑΥΡΙΑΝΗ: Εμπλοκή της ΕΛΑΣ σε εμπόριο όπλων και ναρκωτικών με Ιρακινούς

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η Οικονομία σε μέγκενη. Το δημόσιο χρέος πνίγει την Ελλάδα

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Για την Ελλάδα της Ευρώπης

ΕΘΝΟΣ: 12 στοπ στο Διάταγμα για τους συμβασιούχους

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οταν σβήσει η φλόγα θα ανάψουν μεγάλες φωτιές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μοναχός στην πλατεία... Καλογήρων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μικροσκόπιο για συμβασιούχους

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μεγάλη η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ

ΤΑ ΝΕΑ: Λιτότητα φέρνει η «λευκή επιταγή»

Η ΧΩΡΑ: Τιμούμε τη συμφωνία που κάναμε με τους πολίτες

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Στον αέρα η ρύθμιση για τους συμβασιούχους

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΚΕ: Ψηφίζουμε - Καμιά ψήφος χαμένη

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Οι αξιώσεις των ΗΠΑ

«Οι ΗΠΑ πιέζουν να στείλει η Ελλάδα στρατιώτες στο Ιράκ, η κυβέρνηση ταλαντεύεται και το ΠΑΣΟΚ σιωπά. Χτες ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ήρθε για λίγες ώρες στην Αθήνα με διπλό στόχο. Αφενός να προετοιμάσει το έδαφος για τη συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών σε ενδεχόμενη ΝΑΤΟϊκή δύναμη στο Ιράκ και αφετέρου να καλυφθεί μέσω του ΝΑΤΟ η παρουσία Αμερικανών κομάντος στην Αθήνα τις ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων» (Το ρεπορτάζ στην ΑΥΓΗ).

Η «κρεατομηχανή»

«Για το ενδεχόμενο αποστολής Ελλήνων στρατιωτών στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε χτες ότι δεν υπάρχει τέτοια σκέψη. Ελπίζουμε αυτή να είναι η τελευταία λέξη της κυβέρνησης, να μην ξανανοίξει δηλαδή τέτοιο θέμα το Φθινόπωρο. Γιατί είναι δεδομένο, ότι ο γ.γ. του ΝΑΤΟ έχει βγει στη γύρα και ψάχνει (...) για νέο αίμα που θα επιτρέπει στην κρεατομηχανή των ΗΠΑ τη συνέχιση της λειτουργίας της» (Η Αγγελική Σπανού στον ΕΛ. ΤΥΠΟ).

Να πληρώσουν μόνοι

«Απρόθυμες είναι όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ -και η Ελλάδα- να ικανοποιήσουν την επιθυμία των ΗΠΑ για την ενίσχυση των δυνάμεων κατοχής με ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις. Η δραματική εξέλιξη του πολέμου, που άρχισε με την παράνομη εισβολή, αποστασιοποιεί όλες τις χώρες, που δε θέλουν να μοιραστούν το πολιτικό κόστος, αλλά και το κόστος σε ανθρώπινες ζωές του παρανοϊκού "πολέμου κατά της τρομοκρατίας" (...) Το τίμημα του παρανοϊκού πολέμου, τον οποίο κήρυξε η αμερικανική αλαζονεία, βυθίζοντας στο χάος το Ιράκ και το Αφγανιστάν, δεν μπορεί να το πληρώσουν οι άλλοι λαοί, ούτε με το αίμα ενός στρατιώτη τους» (Από το κύριο άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ