ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούνη 2004
Σελ. /32
Ολα έτοιμα για τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών

Την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού για τη διοργάνωση των ευρωεκλογών που διεξάγονται αύριο Κυριακή, 13 Ιούνη, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες στο Ζάππειο μαζί με τον υπουργό Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλο.

Θυμίζουμε ότι σήμερα Σάββατο, 12 Ιούνη, ψηφίζουν οι Ελληνες εκλογείς που διαμένουν στα υπόλοιπα 24 κράτη - μέλη της ΕΕ και οι οποίοι ανέρχονται σε 35.123 άτομα. Ψηφίζουν σήμερα από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων των εκλογέων του Εξωτερικού δε γίνεται από τις οικείες εφορευτικές επιτροπές το Σάββατο, μετά την ψηφοφορία, αλλά οι εκλογικοί σάκοι, σφραγισμένοι, με όλο το εκλογικό υλικό (ψηφοδέλτια, εκλογικοί κατάλογοι, πρωτόκολλο ψηφοφορίας) μεταφέρονται και παραδίδονται στο Εφετείο Αθηνών, από το οποίο αρχίζει η σχετική διαδικασία αύριο Κυριακή μετά τη λήξη της ψηφοφορίας στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή στις 7 το απόγευμα.

Συνολικά αύριο Κυριακή ψηφίζουν 9.777.873 ψηφοφόροι σε 19.645 εκλογικά τμήματα. Ψηφίζουμε μόνο με αστυνομική ταυτότητα ή ισχύον διαβατήριο. Οσοι δεν το έχουν πράξει ακόμα, μπορούν να πληροφορηθούν για το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν από το διαδίκτυο, στη διεύθυνση www.ypes.gr, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), τους Δήμους, τις Νομαρχίες και το τηλεφωνικό κέντρο 1564. Οι εκλογείς που είναι εγγεγραμμένοι στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους, θα ψηφίσουν στα ίδια εκλογικά τμήματα που ψήφισαν και στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μάρτη. Διαφοροποίηση υπάρχει ως προς τους ετεροδημότες, οι οποίοι δε θα ψηφίσουν στα εκλογικά τμήματα που ψήφισαν στις 7 Μάρτη, αλλά στο πλησιέστερο εκλογικό τμήμα της κατοικίας τους. Ο συνολικός αριθμός των ετεροδημοτών ανέρχεται σε 147.504. Απαγορεύεται να ψηφίσουν στο δήμο ή κοινότητα στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.

Οι διπλοεγγεγραμμένοι εκλογείς ανέρχονται σε 47.787. Για την αποφυγή διπλοψηφιών, δίπλα από το όνομα κάθε διπλοεγγεγραμμένου εκλογέα υπάρχει η ένδειξη «Δ». Για το σκοπό αυτό ενημερώνεται ο εκλογέας από τον αντιπρόσωπο δικαστικής αρχής, για τις συνέπειες που θα έχει σε περίπτωση διπλοψηφίας.

Οι παραλειφθέντες εκλογείς που είναι γραμμένοι στα Μητρώα Αρρένων ή τα δημοτολόγια Δήμου ή Κοινότητας της χώρας και που χωρίς να έχουν στερηθεί του εκλογικού τους δικαιώματος, δεν περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους, μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του οικείου Δήμου ή Κοινότητας. Για το σκοπό αυτό προσκομίζουν στην Εφορευτική Επιτροπή, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα ή ισχύον ελληνικό Διαβατήριο και πιστοποιητικό εγγραφής τους στα Μητρώα Αρρένων ή στα δημοτολόγια του οικείου Δήμου ή Κοινότητας.

Αύριο ψηφίζουν και οι Κοινοτικοί εκλογείς (πολίτες των λοιπών κρατών - μελών της ΕΕ που είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και οι οποίοι ανέρχονται σε 2.577.

Σημειώνουμε ότι δε χρειάζεται σταυρός προτίμησης σε κανέναν από τους υποψηφίους των συνδυασμών, γιατί τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκλέγονται σύμφωνα με τη σειρά που έχουν περιληφθεί στο ψηφοδέλτιο από τα κόμματα που τους πρότειναν. Διαφορετικά, το ψηφοδέλτιο κινδυνεύει να χαρακτηριστεί άκυρο.

Ψήφος στο ΚΚΕ

Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα, που δεν έχει καθόλου άγχος για το εκλογικό αποτέλεσμα. Η προεκλογική καμπάνια του στηρίζεται σε αντιευρωπαϊκές θέσεις και στην επίθεση ενάντια στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ, δηλαδή στα άλλα τρία φιλοευρωπαϊκά κόμματα.

Η Ευρώπη, σαν ένα ιστορικό στοίχημα, υπό τις σημερινές καπιταλιστικές συνθήκες, έχει χαθεί οριστικά, αφού ζημίωσε τις χώρες - μέλη της. Η σημερινή Ευρώπη είναι, πρωτίστως ιδεολογικά, πολιτικά, κοινωνικά και ιστορικά, ένα συνονθύλευμα κεφαλαίου και φασιστοειδών, με ανύπαρκτο θεσμικό πλαίσιο, ένας επισφαλής «παράδεισος», με ηγέτες τύπου Μπερλουσκόνι και Μπλερ, που διαβάζουν την ιστορία σαν κόμικς.

Ο ελληνικός λαός έχει υποστεί τα πάνδεινα, μεταπολιτευτικά, από το λαϊκισμό της πράσινης και της μπλε εξουσίας. Η νεοφιλελεύθερη σοσιαλδημοκρατία τονίζει τα σημάδια της ιδεολογικής παρακμής της, διαψεύδοντας τα όνειρα της δεκαετίας του '80 και απογοητεύοντας όλους τους προοδευτικούς πολίτες που τη στήριξαν τότε. Το κοινωνικό κράτος έχει εξευτελιστεί, τα δικαιώματα του πολίτη έχουν καταργηθεί και όποιος αντιστέκεται στην παγκοσμιοποίηση του Μπους βομβαρδίζεται ανηλεώς. Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ κατακρεουργήθηκαν από τους βιαστές της ειρήνης ΗΠΑ, ΕΕ και Ισραήλ. Η λαίλαπα των Αμερικανών απειλεί την ύπαρξη της, ανίκανης να αντισταθεί, Ευρώπης. Ο καπιταλισμός, με το στίγμα του νεοφιλελεύθερου κεφαλαίου, προβάλλει ως η σανίδα σωτηρίας της ανθρωπότητας! Και ο νεοαποικιοκρατισμός βρίσκει πάλι το δρόμο του. Ενα βήμα μπροστά, δυο βήματα πίσω. Η μεγάλη ιδέα της Ευρώπης, σαν άμορφη μάζα, χάνει τα ιστορικά και πολιτιστικά της χαρακτηριστικά. Μαζί της και η Ελλάδα, αφού διευρύνει τον τυχοδιωκτισμό της ΝΔ, τον καιροσκοπισμό του ΠΑΣΟΚ και τον «επαναστατικό τουρισμό» του ΣΥΝ. Και τα τρία παραπάνω συμπολιτευόμενα με την Ευρωπαϊκή Ενωση ελληνικά κόμματα, στηρίζοντας τις επιλογές της για το Μάαστριχτ, το Ευρωσύνταγμα, τους τρομονόμους και τους επεκτατικούς οικονομικούς πολέμους, διαφθείρουν κάθε ιδεολογία και διολισθαίνουν, με μαθηματική ακρίβεια, προς την «κρυφή γοητεία του κεφαλαίου».

Οι ευρωεκλογές ποτέ δεν έγιναν με γνώμονα την ανάδειξη κομμάτων, που θα αγωνίζονταν για τη λαϊκή κυριαρχία, τα ατομικά, κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, σε ελλαδικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ή για να ασκήσουν πίεση στο Ευρωκοινοβούλιο, φρενάροντας τις συντηρητικές αποφάσεις της Κομισιόν και των εθνικών κυβερνήσεων.

Το ΚΚΕ, υπηρετώντας, κοντά έναν αιώνα, την αξιοπρέπεια του εργαζόμενου λαού, δείχνει με το έργο και τη στάση του, πόσο σημαντικός θα μπορούσε να είναι σήμερα ο ρόλος του εργάτη, του αγρότη, της γυναίκας, του νέου, του διανοούμενου, ενόψει των αυριανών ευρωεκλογών. Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του δεν ανήκουν σε καμιά κρατικοδίαιτη κάστα και δε χαριεντίζονται με την εξουσία.

Στις ευρωεκλογές αυτές πρέπει να δοθεί μάθημα και μήνυμα στη ΝΔ, ότι δεν έχει στο τσεπάκι της τους ψηφοφόρους της 7ης Μάρτη. Μάθημα πρέπει να πάρει ξανά και το ΠΑΣΟΚ, που δεν μπορεί και δε θέλει να παίξει ρόλο στην αντιπολίτευση προς τη ΝΔ και παίζει θέατρο μαζί της. Ηχηρό χαστούκι θέλει και ο ΣΥΝ. Το κόμμα αυτό είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των κατευθύνσεων και των εντολών της Κομισιόν, αφού η ΕΕ δεν αρκείται στον έλεγχο των κινημάτων, αλλά θέλει να ελέγχει το σύνολο των κομμάτων των κρατών - μελών.

Λένε ψέματα όσοι ισχυρίζονται ότι το ΚΚΕ δε δίνει τη μάχη του σήμερα, επειδή είναι ριζικά αντίθετο με την ΕΕ. Το ΚΚΕ πειθαρχεί και υπακούει μόνο στα δικαιώματα των εργαζομένων, μόνο στο δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίσει ποιο σύστημα θέλει, ποια ανάπτυξη επιθυμεί, γιατί το καθοδηγεί ο ρεαλισμός του αγώνα και όχι ο ρεαλισμός της υποταγής.

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα δυνατό ΚΚΕ, για να μπορεί να αντισταθεί στην πολιτική ασυδοσία, που εξασφαλίζει ο δικομματισμός στις ηγετικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στην παραφυάδα τους, το ΣΥΝ.

Γι' αυτό, αύριο Κυριακή 13 Ιούνη 2004, όλοι ΚΟΚΚΙΝΗ ΨΗΦΟ - ΨΗΦΟ ΣΤΟ ΚΚΕ.


Κώστας ΚΟΥΤΡΑΣ
Δικηγόρος - ΠοινικολόγοςΜέλος της Πανελλαδικής ΕπιτροπήςΣτήριξης του Ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ

ΚΚΕ
Πούλμαν για ετεροδημότες

Για τη διευκόλυνση της μετάβασης των ετεροδημοτών στους τόπους καταγωγής τους για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, οι ΚΟ του ΚΚΕ δρομολογούν πούλμαν και συμβάλλουν στην εξασφάλιση εισιτηρίων.

Συγκεκριμένα, η ΚΟΑ του ΚΚΕ, από κοινού με την ΚΝΕ, δρομολογεί λεωφορεία για τους άξονες:

-- Πάτρα - Κυλλήνη - Κεφαλονιά: Αναχώρηση σήμερα Σάββατο, 6.30 π.μ., από το εκλογικό κέντρο, Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους.

-- Αγρίνιο - Αρτα - Γιάννενα: Αναχώρηση σήμερα Σάββατο, 9 π.μ., από πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

-- Λάρισα - Θεσσαλονίκη - Σέρρες.

Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 210.5224.507 και 210.5282.540.

Για εισιτήρια για όλες τις πόλεις και άλλες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3813.340, 210.3818.561, 210.3818.296.

Στη Θεσσαλονίκη

Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ έχει ήδη σχεδιάσει τη μεταφορά των ετεροδημοτών από τη Θεσσαλονίκη στους τόπους καταγωγής τους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2310.286.546.

Στα Γιάννενα

Λεωφορεία της ΚΝΕ θα αναχωρήσουν από τα Γιάννενα, για τη διευκόλυνση των ψηφοφόρων φοιτητών, την Κυριακή 13 Ιούνη, στις 5 π.μ. από τη Νομαρχία Ιωαννίνων (τηλέφωνο επικοινωνίας 6937409852) με προορισμό την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και ενδιάμεσες στάσεις. Η επιστροφή των λεωφορείων θα γίνει αυθημερόν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ