ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Οδυνηρή» επόμενη μέρα για τον Σρέντερ

Associated Press

Το κυριότερο χαρακτηριστικό των εκλογών της Κυριακής στη Γερμανία υπήρξε η συντριπτική ήττα που υπέστη το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

Σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 1999, όταν είχε συγκεντρώσει 30,7% των ψήφων, το ποσοστό αυτή τη φορά έφτασε μόλις στο 21,5%, σύμφωνα πάντα με προσωρινά τελικά αποτελέσματα. Απώλειες είχε το SPD και στην εκλογή της ίδιας μέρας για τις τοπικές κοινοβουλευτικές εκλογές στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας, όπου η μείωση της εκλογικής του δύναμης έφτασε στο 25%. Στο κρατίδιο αυτό το ΚΟΔΗΣΟ αναδείχτηκε δεύτερο κόμμα με ποσοστό 25,8%, ενώ το SPD κατέλαβε την τρίτη θέση αποσπώντας μόλις το 14,4% των ψήφων (από 18,5% στις εκλογές του 1999).

Δεύτερο σημαντικό αποτέλεσμα είναι η επιτυχία του ΚΟΔΗΣΟ, που με 6,1% ξεπέρασε το πλαφόν του 5% και αντιπροσωπεύεται εκ νέου στην Ευρωβουλή. Σε ορισμένες ανατολικογερμανικές περιοχές το ΚΟΔΗΣΟ κατόρθωσε να αυξήσει σημαντικά την εκλογική του δύναμη.

Επιτυχία σημείωσαν επίσης οι Πράσινοι, που το ποσοστό τους ανήλθε σε 11,9% (+5,5% σε σύγκριση με το 6,4% του 1999) και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), που με ποσοστό 6,1% αύξησαν την εκλογική τους δύναμη κατά 3,1% και στέλνουν αντιπροσώπους τους στην Ευρωβουλή.

Πρώτη εκλογική δύναμη αναδείχτηκαν τα δύο «χριστιανικά» κόμματα, η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση - CDU και η Χριστιανοκοινωνική Ενωση - (CSU της Βαυαρίας), που συγκέντρωσαν ποσοστό 44,5% (στη Θουριγγία 44%), αλλά στις ευρωεκλογές του 1999 η εκλογική τους δύναμη ανερχόταν σε 48,7%.

Τα δύο αυτά κόμματα, με δηλώσεις των ηγεσιών τους, προβλέπουν ότι τα αποτέλεσμα των εκλογών αποτελούν την αρχή του τέλους της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης ή σαφή εκδήλωση των εκλογέων για τις νέες εθνικές εκλογές.

Είναι αναμφίβολο ότι τα αποτελέσματα αποτελούν νέα σαφή καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων σε βάρος των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων και υπέρ των γερμανικών και διεθνών μονοπωλίων. «Μειώσεις των συντάξεων, μειώσεις των επιδομάτων των ανέργων, οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα Υγείας - αυτά όλα οδήγησαν σε μαζική διάθεση κατά του SPD», γράφει η χθεσινή «Νόιες Ντόιτσλαντ», ενώ η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθεί ζήτημα παραμονής του ίδιου του καγκελάριου Σρέντερ.

Ο πρόεδρος του κόμματος, Φραντς Μούντεφρινγκ, εξαναγκάστηκε να ομολογήσει ότι «το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό και προφανώς δεν έχουμε κερδίσει ακόμη την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων για το περιεχόμενο της πολιτικής μας».

Ομως, παρά τη χαμηλότερη εκλογική απόδοση του (SPD) από το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Γερμανός καγκελάριος επιμένει στη συνέχιση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος από την «Ατζέντα 2010». Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του οδυνηρού αποτελέσματος, ο Σρέντερ διαμήνυσε από το Βερολίνο: «Πρέπει να συνεχίσουμε αυτήν την πολιτική γιατί από αντικειμενικής άποψης είναι απαραίτητη». Σύμφωνα με τον Σρέντερ, «δεν υπάρχει καμία λογική εναλλακτική οδός από την "Ατζέντα 2010" και συνεπώς πρέπει να συνεχιστεί».

ΤΣΕΧΙΑ
Δεύτερη δύναμη οι κομμουνιστές

ΠΡΑΓΑ.- Με την ανάδειξη του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας Μοραβίας σε δεύτερη πολιτική δύναμη της χώρας, ολοκληρώθηκαν οι ευρωεκλογές στην Τσεχία. Την πρώτη θέση κατέλαβε το συντηρητικό κόμμα «ODS», ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες του πρωθυπουργού Βλάντιμιρ Σπίντλα καταποντίστηκαν.

Οι συντηρητικοί κατάφεραν να αποσπάσουν ποσοστό 30.4% (9 έδρες), αφού τους τελευταίους μήνες «παίζουν» έντονα το χαρτί του ευρωσκεπτικισμού, εκμεταλλευόμενοι την «ευρω-απογοήτευση» που διακρίνει τους λαούς των περισσοτέρων νέων μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ΚΚΒΜ, το μεγαλύτερο ΚΚ της ΕΕ, συγκέντρωσε το 20,3% των ψήφων και εκλέγει 6 αντιπροσώπους. Την τρίτη θέση κατέλαβε το φιλο-ευρωπαϊκό κόμμα Ευρωπαίοι Δημοκράτες με 11% (3 έδρες) και ακολούθησαν οι Χριστιανοδημοκράτες με 9.6% (2 έδρες). Στην πέμπτη θέση βρέθηκαν οι Σοσιαλδημοκράτες με 8.8% (2 έδρες) και, τέλος, οι Ανεξάρτητοι με 8.5% (2 έδρες). Το εκπληκτικό είναι ότι οι Σοσιαλδημοκράτες, σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2002, έχασαν περίπου 22 ποσοστιαίες μονάδες (!) ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες, που υποτίθεται ότι είναι ένα από τα δύο μικρά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, τους ξεπέρασαν... Αιτία της βαριάς ήττας είναι προφανές ότι αποτελεί το εκτεταμένο νεο-φιλελεύθερο πρόγραμμα, που εδώ και καιρό εφαρμόζουν πιστά οι Σοσιαλδημοκράτες, αδιαφορώντας για τη λαϊκή αγανάκτηση.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Δυσαρέσκεια για τη λιτότητα και το Ιράκ

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Οι Σοσιαλιστές ήταν οι νικητές των εκλογών στην Πορτογαλία, αφού κατάφεραν τελικά να γίνουν αποδέκτες της ευρύτατης λαϊκής δυσαρέσκειας για τη συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο του Ιράκ, αλλά και για την πολιτική λιτότητας που «επιβάλλει» το δημόσιο έλλειμμα.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έλαβε το 44,5% των ψήφων (12 έδρες), ενώ ο συντηρητικός κυβερνητικός συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών (χριστιανοδημοκράτες) και Λαϊκού Κόμματος έλαβε μόλις 33% (9 έδρες). Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο συντηρητικά κόμματα, που «κατέβηκαν» μαζί στις εκλογές, έχασαν περίπου 16 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2002.

Ο συνασπισμός του Πορτογαλικού ΚΚ με τους Πράσινους (Ενιαίος Δημοκρατικός Συνασπισμός) έλαβε 9,1% (2 έδρες) αυξάνοντας τη δύναμη τους σε σχέση με τις βουλευτικές κατά δύο μονάδες. Την τέταρτη θέση κατέλαβε το Αριστερό Μπλοκ με 4,2% και μία έδρα.

ΑΥΣΤΡΙΑ
Κυβερνητική καταδίκη και «ευρω-δυσαρέσκεια»

ΒΙΕΝΝΗ.--

Οι Σοσιαλδημοκράτες ήταν οι νικητές των εκλογών με ποσοστό 33,4% (7 έδρες), ενώ ακολούθησε το Λαϊκό Κόμμα με 32,7% (6 έδρες). Στην τρίτη θέση οι Πράσινοι, που αύξησαν τα ποσοστά τους φτάνοντας το 12,8% (2 έδρες). Το αντι-μεταναστευτικό Κόμμα των Ελευθέρων έλαβε μόλις 6,3% (1 έδρα), ενώ έκπληξη ήταν το 14% (1 έδρα) που απέσπασε η «Λίστα Χανς Πέτερ Μάρτιν», του πρώην σοσιαλδημοκράτη ευρωβουλευτή που καταδικάζει τις σπατάλες των ευρωβουλευτών.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Μικρή η νίκη Θαπατέρο

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Ισχνή ήταν τελικά η νίκη των Σοσιαλιστών (PSOE) του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο στην Ισπανία, όπου και επικράτησαν του Λαϊκού Κόμματος με ποσοστό 43,3% (25 έδρες), έναντι 41,3% (23 έδρες). Την τρίτη θέση κατέλαβε ο κεντροδεξιός συνασπισμός Βάσκων, Καταλανών και Γαλικιανών αυτονομιστών GalEusCa που συγκέντρωσε το 5,17% των ψήφων (3 έδρες), ενώ η Ενωμένη Αριστερά (IU) με 4,16% εκλέγει μόλις έναν αντιπρόσωπο (από 4 που διέθετε στην προηγούμενη Ευρωβουλή). Η συμμετοχή ήταν εξαιρετικά χαμηλή (μόλις 46%), ενώ οι Σοσιαλιστές ήταν στην ουσία από τις λίγες κυβερνήσεις που δεν τιμωρήθηκαν από τους ψηφοφόρους, αφού βρίσκονται στην εξουσία μόλις λίγους μήνες.

ΙΤΑΛΙΑ
Απώλειες για τον Μπερλουσκόνι

ΡΩΜΗ.-- Με πτώση των ποσοστών του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, «Φόρτσα Ιτάλια», ολοκληρώθηκε η εκλογική αναμέτρηση στην Ιταλία. Πάντως, ο συντηρητικός κυβερνητικός συνασπισμός έδειξε να αντέχει, παρά τη μεγάλη δυσαρέσκεια για τη συμμετοχή στον πόλεμο και την κατοχή του Ιράκ.

Η «Φόρτσα Ιτάλια» έχασε περίπου 8 μονάδες από τις βουλευτικές εκλογές του 2001, καταλαμβάνοντας ποσοστό 21%. Η «Εθνική Συμμαχία» του Τζιανφράνκο Φίνι διατήρησε στην ουσία τη δύναμή της συγκεντρώνοντας 11%, ενώ από πλευράς κυβερνητικού συνασπισμού ακολούθησε η Ενωση Χριστιανοδημοκρατών με 5,9% και η Λέγκα του Βορρά με 5%. Ο πρωθυπουργός σε χτεσινές δηλώσεις του ανέλαβε την ευθύνη για την εκλογική υποχώρηση.

Στην κεντροαριστερά η «Ελιά» (κοινό ψηφοδέλτιο κεντρώων πρώην Χριστιανοδημοκρατών και των Δημοκρατικών της Αριστεράς) δεν μπορεί να πανηγυρίσει ιδιαίτερα αφού έλαβε ποσοστό 31,1%. Ακολούθησαν οι Πράσινοι με 2,5%, οι Ιταλοί Κομμουνιστές 2,4%, η Λίστα Οκέτο-Ντι Πιέτρο 2,1%, η Λαϊκή Συμμαχία 1,3%. Η Κομμουνιστική Επανίδρυση ευνοήθηκε από το μαζικό κίνημα κατά του πολέμου και τελικά έλαβε 6,1%. Πάντως, τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που περίμεναν οι ηγέτες της «Ελιάς», αφού οι δύο μεγάλοι πόλοι είναι σχεδόν ισοδύναμοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ