ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Η αντίσταση δε σταματάει...

Αιφνιδιαστικά στη Βασόρα ο Τζεφ Χουν, για να «ανακοινώσει νέα βρετανική στρατηγική»

Ιρακινοί πανηγυρίζουν μετά από πετυχημένη βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη

Associated Press

Ιρακινοί πανηγυρίζουν μετά από πετυχημένη βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Νέα βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο συγκλόνισε το κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας, πριν καν συμπληρωθούν 24 ώρες από το προηγούμενο ανάλογο χτύπημα, και πάλι στη Βαγδάτη. Χθες, στόχος ήταν μια αυτοκινητοπομπή, που μετέφερε εργαζομένους και εργολήπτες της αμερικανικής ηλεκτρικής εταιρίας «General Electric» και σημειώθηκε σε κεντρικό δρόμο της πόλης.

Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που καταστράφηκαν και οι προσόψεις των γειτονικών κτιρίων. Σύμφωνα με τον τελικό απολογισμό, οι νεκροί από την επίθεση είναι 13, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και 5 ξένοι. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, πρόκειται για 2 Βρετανούς, 1 Γάλλο, 1 Αμερικανό και 1 Φιλιππινέζο.

Αδιευκρίνιστος παρέμενε ο ακριβής αριθμός των τραυματιών που αναφέρονται ως δεκάδες, και εκτιμάται ότι και ανάμεσα σ' αυτούς συγκαταλέγονται ξένοι. Ορισμένοι αυτόπτες μάρτυρες υποστήριζαν ότι η έκρηξη προκλήθηκε με τηλεχειριστήριο, αν και οι τελευταίες πληροφορίες μιλούσαν για επίθεση αυτοκτονίας. Μάλιστα, Ιρακινοί αξιωματούχοι, αργά το βράδυ, υποστήριζαν ότι ο καμικάζι δεν ήταν Ιρακινός.

Σχολιάζοντας τη νέα επίθεση, ο, επί της ουσίας, διορισμένος πρωθυπουργός της χώρας, Ιγιάντ Αλάουι, μίλησε για «δειλή επίθεση δολοφόνων κατά ανθρώπων που εργάζονται για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση των υποδομών της χώρας».

Αλλη μια επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε στην πόλη Σαλμάν Πακ, νοτιοανατολικά της Βαγδάτης. Από την επίθεση, που είχε στόχο μια αυτοκινητοπομπή της ιρακινής αστυνομίας, σκοτώθηκαν 4 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν άλλοι 4.

Επίσης, επίθεση με όλμους σημειώθηκε κατά της βάσης «Φόρτρες Λάινς», της Βασόρας, όπου καταλύουν Βρετανοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες. Από την επίθεση τραυματίστηκαν ελαφρά 2 Βρετανοί στρατιώτες και προκλήθηκαν μόνον υλικές ζημιές.

Χθες, όμως, στη Βασόρα έφθασε, αιφνιδιαστικώς, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας. Ο Τζεφ Χουν συναντήθηκε με τον διορισμένο Ιρακινό κυβερνήτη της χώρας και επισκέφθηκε τις βρετανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή. Απέφυγε επισταμένα να κάνει δηλώσεις και αρκέστηκε να πει ότι «στόχος της επίσκεψης είναι να ανακοινώσει στις βρετανικές δυνάμεις μια νέα βρετανική στρατηγική».

Νέες διώξεις

Αλλοι τρεις Αμερικανοί στρατιώτες παραπέμπονται σε προκαταρκτική εξέταση με την κατηγορία της κακοποίησης Ιρακινών κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γράιμπ, έγινε, χθες, γνωστό από την κατοχική διοίκηση, της οποίας αξιωματικοί υποστήριζαν ότι πιθανότατα και αυτές οι υποθέσεις θα καταλήξουν στην επιβολή πειθαρχικών ποινών. Την ίδια στιγμή, ανάλογη διαδικασία αρχίζει και στη Βρετανία, όπου, όπως ανακοινώθηκε χθες, 4 στρατιώτες παραπέμπονται σε στρατοδικείο με την κατηγορία της κακομεταχείρισης Ιρακινών αιχμαλώτων, κατά τη διάρκεια κράτησής τους από τις βρετανικές δυνάμεις στο νότιο Ιράκ.

Χθες, πάντως, οι κατοχικές δυνάμεις απελευθέρωσαν άλλους, περίπου, 500 Ιρακινούς κρατουμένους από τις φυλακές Αμπού Γράιμπ. Οπως διευκρινιζόταν, πρόκειται για προγραμματισμένες απελευθερώσεις στο πλαίσιο ενός προγράμματος «αποσυμφόρησης» των φυλακών.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ανοιχτή παραδοχή των βασανιστηρίων, ενώ οι μάχες συνεχίζονται

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ο αμερικανικός στρατός παραδέχτηκε χτες την «αλλαγή των διαδικασιών που ακολουθεί στις φυλακές του στο Αφγανιστάν», μετά τις πρώτες (μόλις) αναφορές στο πλαίσιο της διοικητικής έρευνας που διατάχθηκε μετά από καταγγελίες περί αγρίων βασανισμών - και - στο Αφγανιστάν. Ο Αμερικανός κατοχικός στρατιωτικός διοικητής υποστράτηγος Ντέβιντ Μπάρνο ουσιαστικά «ευλόγησε τα γένια του» νωρίτερα αυτό το μήνα για την «ταχεία αντίδραση» των αμερικανικών δυνάμεων στις καταγγελίες περί βασανιστηρίων - που πάντως προηγουμένως απλώς μπορούσαν να θαφτούν πιο εύκολα.

Στο μεταξύ, οι Αμερικανοί επαναλάμβαναν τον ισχυρισμό περί «80 νεκρών Ταλιμπάν» στις μάχες των τελευταίων ημερών, αριθμός δύσκολα ελέγξιμος, όχι τόσο ποσοτικά, όσο από πλευράς ακρίβειας της ιδιότητας που τους αποδίδεται: η φονικότητα των αμερικανικών όπλων συχνά αποδεικνύεται επί αμάχων...

Χτες, πάντως, «Ταλιμπάν» απήγαγαν 4 Αφγανούς του νέου «εθνικού στρατού» στην Κανταχάρ, ενώ αξιωματούχος έκανε λόγο για «θανάτους τριών Ταλιμπάν» χτες κοντά στη μεθόριο με το Πακιστάν, μετά από επίθεσή τους σε αστυνομικό κτίριο.

Κατά τα λοιπά, στο πολιτικό παιγνίδι, οι «πονοκέφαλοι» για το Χάμιντ Καρζάι πληθαίνουν: Η περιφέρεια Σιντάντ της επαρχίας Χεράτ, στο βορειοδυτικό Αφγανιστάν, που ελέγχεται από πολέμαρχο, έστειλε τελεσίγραφο ότι θα μποϊκοτάρει τις εκλογές, αν δεν της παραχωρηθεί καθεστώς επαρχίας.

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Λόγια,,, περί όρων εμπορίου

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-

«Εκκληση» γενικά... απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για να ξαναγραφούν οι κανόνες του παγκοσμίου εμπορίου με στόχο να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες. Την έκκληση αυτή ο Ανάν την έκανε κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του κατά τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη που πραγματοποιείται στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

Τεχνηέντως λησμονώντας ποιοι τους ορίζουν και ποιους υπηρετεί ο ΓΓ του ΟΗΕ, δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι οι ισχύοντες κανονισμοί δεν είναι λογικοί και κάνουν επιπλέον διακρίσεις!

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα από την πλευρά του, προχώρησε άλλη μία φορά σε ένα διεθνή ελιγμό καλώντας τις αναπτυσσόμενες χώρες να ενωθούν για να δημιουργηθούν δικαιότερες συνθήκες για το παγκόσμιο εμπόριο.

«Πρέπει», τόνισε, «να ενωθούμε γιατί μόνον έτσι θ' ακουστεί η φωνή των δισεκατομμυρίων πολιτών που εκπροσωπούμε». Νωρίτερα, ο Λούλα είχε κάνει σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών που θα πρέπει ν' αξιώσουν, όπως είπε, από τα πλούσια κράτη ν' ανοίξουν τις αγορές τους και να μειώσουν τις αγροτικές επιδοτήσεις.

Πάντως, η διάσκεψη του Σάο Πάολο δεν μπορεί ν' αποφασίσει ποιοι νέοι κανονισμοί θα διέπουν το παγκόσμιο εμπόριο, αφού είναι αρμοδιότητα του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου και οι συνομιλίες που γίνονταν για το θέμα αυτό κατέρρευσαν στην τελευταία συνάντηση του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου στο Κανκούν του Μεξικού.

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Δεύτερος γύρος στις 27 Ιούνη

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Νικητής των προκαταρκτικών προεδρικών εκλογών της Σερβίας την Κυριακή αναδεικνύεται ο Τόμισλαβ Νίκολιτς του Ριζοσπαστικού Κόμματος Σερβίας (SRS).

Από την καταμέτρηση του 45% των ψήφων, ο Νίκολιτς συγκεντρώνει ποσοστό 30,7%, ενώ δεύτερος αναδεικνύεται ο μεταρρυθμιστής Μπόρις Τάντιτς του Δημοκρατικού Κόμματος (DS), με ποσοστό 27,4%. Με την ανακοίνωση των αναμενόμενων εν πολλοίς αποτελεσμάτων, η πλειοψηφία των 15 υποψηφίων για το προεδρικό αξίωμα δηλώνουν ότι θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του Τάντιτς, προκειμένου να αποφευχθεί μία νίκη του Νίκολιτς, που τον χαρακτηρίζουν εθνικιστή και «ανησυχούν» ότι η εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα θα επιστρέψει τη Σερβία στο πρόσφατο «παρελθόν» και θα την αποξενώσει ξανά από την Ευρώπη..!

Δεδομένου ότι κανένας από τους υποψήφιους για την προεδρία της χώρας δε συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή πάνω από το 50% των ψήφων, το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί σε δεύτερο γύρο, στις 27 Ιούνη.

Τρίτος σε δύναμη έρχεται ο εκατομμυριούχος επιχειρηματίας Μπόγκολιουμπ Κάριτς, με ποσοστό 18,7% και ακολουθεί ο Ντράγκαν Μαρσίτσανιν του κυβερνητικού συνασπισμού (DSS, G17, SPO, NS), με 13,2%. Το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων ανήλθε στο 47%, ενώ τα αποτελέσματα ως προς τις δύο πρώτες θέσεις ήταν αναμενόμενα από όλους τους πολιτικούς αναλυτές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ