ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στον αγώνα για το μεροκάματο

Με εξορμήσεις στα μεγάλα ξενοδοχεία το Συντονιστικό Σωματείων Ξενοδοχείων προετοιμάζουν την 24ωρη απεργία της Πέμπτης

Με καθημερινές εξορμήσεις στα ξενοδοχεία της Αττικής, με συζήτηση εργαζόμενο τον εργαζόμενο, οι ταξικές δυνάμεις δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας, μεθαύριο, Πέμπτη, 17 Ιούνη. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής αγωνίζονται για την υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κατώτερο μισθό 1.100 ευρώ, σταθερή και πλήρη εργασία, ελάχιστη σύνθεση προσωπικού κλπ. Στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης το Συντονιστικό Σωματείων Ξενοδοχείων (Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, Επιχειρησιακά Σωματεία, Επιτροπή Νέων) καλούν τους εργαζόμενους σε μαζική, μαχητική συμμετοχή στην απεργία και τη συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Χτες εκπρόσωποι του κλαδικού σωματείου πραγματοποίησαν περιοδεία στο ξενοδοχείο «Ντιβάνι Παλλάς Ακρόπολη», όπου και μίλησαν με τους εργαζόμενους για την αναγκαιότητα συμμετοχής τους στην απεργία. Νωρίτερα είχε προηγηθεί έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας, μετά από αίτημα του κλαδικού σωματείου της Αθήνας, όπου και διαπιστώθηκαν σωρεία παραβιάσεων στα προγράμματα εργασίας. Σήμερα πραγματοποιούν γενική συνέλευση, προκειμένου να πάρουν απόφαση συμμετοχής στην απεργία, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία «Ιντερκοντινένταλ» και «Μετροπόλιταν».

Η συμβιβασμένη πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, μπροστά στη συσπείρωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων γύρω από το κλαδικό τους σωματείο, την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων που εκδηλώνεται μέρα με τη μέρα, αποφάσισε να αποδεχτεί τις προτάσεις - πρόκληση που έκανε ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) για αύξηση 1,36 ευρώ μεικτά την ημέρα για το 2004! Αποδέχτηκε επίσης την πρόταση για 1,5 ευρώ για κάθε ώρα απασχόλησης και μέχρι 166 ώρες το ανώτερο (249 ευρώ) ως επίδομα Ολυμπιακών Αγώνων και μόνο για τις ειδικότητες που καλύπτει η Ομοσπονδία, αφήνοντας απ' έξω τους ηλεκτρολόγους, οδηγούς, υπάλληλους γραφείου, λογιστές κλπ!

Μάλιστα, το επιχείρημα που χρησιμοποίησε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, για να βάλει «φρένο» στις κινητοποιήσεις, ήταν ότι οι εργαζόμενοι δε συμμετείχαν στην 4ωρη στάση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στις 27 Μάη! Μια κινητοποίηση που η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας υπονόμευσε στην πράξη σε όλη την Ελλάδα. Απλώνει χέρι βοηθείας στους ξενοδόχους όλα αυτά τα χρόνια, υπογράφοντας αυξήσεις ψίχουλα και καταδικάζοντας χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους στη φτώχεια.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ο βασικός μισθός των εργαζόμενων στις λάντζες, στον καθαρισμό και αλλού φτάνει τα 612,82 ευρώ βασικό μισθό και καθαρά τα 412,70 ευρώ. Οι υπάλληλοι υποδοχής των ξενοδοχείων αμείβονται με βασικό μισθό 668,32 ευρώ μεικτά και 524,68 ευρώ καθαρά το μήνα. Η καμαριέρα αμείβεται με βασικό μισθό 641 ευρώ μεικτά και 484,17 ευρώ καθαρά. Οι σερβιτόροι και οι σερβιτόρες, «μπάρμαν» και «μπαργούμαν», αμείβονται με βασικό μισθό 654,21 ευρώ μεικτά και 513 ευρώ καθαρά. Οι μάγειροι των ξενοδοχείων αμείβονται με 668,32 ευρώ μεικτά και 524,68 ευρώ καθαρά.

«ΣΟΦΤΕΞ» ΔΡΑΜΑΣ
Απολυμένοι και απροστάτευτοι

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τα προβλήματα των εργαζομένων

Οξύτατα προβλήματα αντιμετωπίζουν 80 απολυμένοι εργαζόμενοι του εργοστασίου της «Σόφτεξ» στη Δράμα (από τους περίπου 400 συνολικά απολυμένους) οι οποίοι είναι κάτω των 47 ετών και δε συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα στο οποίο εντάχθηκαν οι υπόλοιποι, σύμφωνα με το οποίο επί τέσσερα χρόνια θα αμείβονται και θα τους αναγνωριστούν αυτά τα χρόνια σαν συντάξιμα. Το θέμα φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

Είναι γνωστό, σημειώνει ο βουλευτής του ΚΚΕ, ότι οι εργαζόμενοι αυτοί έχασαν τη δουλιά τους εξαιτίας της ιδιωτικοποίησης της «Αθηναϊκής Χαρτοποιίας». Το κυβερνών κόμμα της ΝΔ, πριν από τις εκλογές, τους είχε υποσχεθεί ότι θα επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο της Δράμας αν γίνει κυβέρνηση. Ο Νομός Δράμας γενικότερα πλήττεται από μεγάλη ανεργία, λόγω της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ με την ΚΑΠ, αλλά και τη μετεγκατάσταση βιοτεχνιών έτοιμου ενδύματος κ.ά. στις γειτονικές χώρες, καθώς και την άσχημη οικονομική κατάσταση των μικροεπαγγελματιών.

Μετά τα παραπάνω ο βουλευτής ρωτάει τους υπουργούς: Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να ανοίξει και πάλι το εργοστάσιο στη Δράμα, όπως το είχε υποσχεθεί προεκλογικά; Και εάν τελικά θα συμπεριλάβει στο πρόγραμμα και τους υπόλοιπους 75-80 απολυμένους της «Σόφτεξ», οι οποίοι μαζί με τις οικογένειές τους βιώνουν δυσάρεστες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες;

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Απλήρωτοι για βδομάδες

Απλήρωτοι έως και τρεις βδομάδες παραμένουν δεκάδες οικοδόμοι στην Πάτρα που δουλεύουν σε μια σειρά δημόσια έργα της περιοχής και τα οποία - εκτός από τη μικρή περιμετρική - βρίσκονται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, σε οικοδόμους που δούλευαν ή εξακολουθούν να δουλεύουν σε δημόσια έργα όπως η ανάπλαση της πλατείας Γεωργίου, η ανακατασκευή των πεζοδρομίων της λεωφόρου Γούναρη, οι εργασίες για την ολοκλήρωση της μικρής περιμετρικής που θα έπρεπε ήδη να έχει παραδοθεί όταν δόθηκε στην κυκλοφορία η περιμετρική της Πάτρας και αυτή τη στιγμή το έργο δεν προχωρά και μένει ανολοκλήρωτο, οι κατασκευάστριες εταιρίες δεν έχουν καταβάλει τα δεδουλευμένα που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και τις τρεις βδομάδες.

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας καταγγέλλει τις κατασκευάστριες εταιρίες που έχουν αναλάβει δημόσια έργα και δεν έχουν πληρώσει τα μεροκάματα που οφείλουν στους οικοδόμους, αλλά και τους υπεύθυνους που δημοπράτησαν τα έργα και τους καλεί να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε οι οικοδόμοι να πληρωθούν όχι μόνο τα δεδουλευμένα αλλά και όσα μεροκάματα έχασαν με ευθύνη των εργολάβων που σταμάτησαν τα έργα.


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
Απαιτείται άμεση χρηματοδότηση

Για τέταρτη βδομάδα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι γιατροί του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων, με αίτημα την έγκριση του προγράμματος εφημεριών που προτείνει το Επιστημονικό Συμβούλιο. Αμεσες απαντήσεις για το αν θα χρηματοδοτηθεί το νοσοκομείο ώστε να εγκριθούν άμεσα τα προγράμματα εφημεριών της επιστημονικής επιτροπής και να γίνουν προσλήψεις γιατρών, για να καλυφθούν άμεσα οι οργανικές θέσεις και να λειτουργήσει σωστά το νοσοκομείο, ζητεί ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νικ. Κακλαμάνη.

Η διοίκηση, υπογραμμίζει στην Ερώτηση ο Π. Κοσιώνης, περικόπτει τα προγράμματα εφημερίας σε βαθμό επικίνδυνο για τους ασθενείς, αλλά και για τους γιατρούς, αφού ακόμα και για τις γενικές εφημερίες εγκρίνει μόνο ένα ειδικευμένο γιατρό για μεγάλα τμήματα. Επίσης, κάνει χρήση της εφημερίας ετοιμότητας σε υπέρμετρο βαθμό, αφήνοντας ακάλυπτα ουσιαστικά τα τμήματα και ξεζουμίζοντας τους γιατρούς, πληρώνοντάς τους μόνο το 1/3 της τιμής της πραγματικής δουλιάς τους. Το νοσοκομείο εφημερεύει μέρα πάρα μέρα και η διοίκηση ισχυρίζεται ότι δεν εγκρίνει τα προγράμματα, γιατί δεν επαρκούν τα κονδύλια.

Οι οργανικές θέσεις των γιατρών, συνεχίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ, είναι κενές κατά 30% και παραπάνω, με αποτέλεσμα οι γιατροί να φορτώνονται με πάρα πολλές εφημερίες. Μερικά τμήματα λειτουργούν με ένα, δύο ή τρεις γιατρούς ειδικευμένους.

Ο Π. Κοσιώνης τονίζει ακόμα ότι μεγάλο πρόβλημα για το «Χατζηκώστα» είναι και η παλιά πτέρυγα, που όλο ανακαινίζεται και όλο δεν τελειώνει - εδώ και τρία χρόνια - για να παραδοθεί σε λειτουργία.

Ετσι, ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό αν θα χρηματοδοτηθεί επαρκώς το νοσοκομείο ώστε να λειτουργήσει σωστά και με το απαραίτητο προσωπικό και τι μέτρα θα πάρει για την άμεση παράδοση και λειτουργία της ανακαινιζόμενης πτέρυγας.

ΔΕΗ
Συγκέντρωση για το επίδομα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα το πρωί έξω από τα γραφεία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και ακολούθως στα γραφεία της ΔΕΗ, οι εργαζόμενοι στον τομέα της μεταφοράς ενέργειας απαιτώντας το επίδομα επικινδυνότητας. Οι «εναερίτες» με τη συγκέντρωσή τους έξω από τα γραφεία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, θα καταγγείλουν τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΑΔ) που ουσιαστικά αρνείται να υιοθετήσει το αίτημά τους και στην άρνηση αυτή «πατά» και η διοίκηση της ΔΕΗ για να μην το χορηγεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ