ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ελεγκτικός «μπαμπούλας» των δημοσίων υπαλλήλων

Βιάζεται η κυβέρνηση να ασκήσει έλεγχο αναφορικά με την αποδοτικότητα και την ποιότητα της δουλιάς των δημοσίων υπαλλήλων, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει κάποια βήματα στον εκδημοκρατισμό του κράτους και στο σπάσιμο των στεγανών του, που συνδέονται με τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα της χώρας.

Ετσι χτες, με εγκύκλιό του προς όλα τα υπουργεία, το υπουργείο Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (ΥΠΕΣΔΔΑ) ζητά την άμεση υλοποίηση Νόμου 3230/2004, ούτως ώστε να συσταθούν στα υπουργεία και στις περιφέρειες, σε επίπεδο Διεύθυνσης «μονάδες ποιότητας και αποδοτικότητας» των υπηρεσιών τους. Συγκεκριμένα, με την εγκύκλιο το υπουργείο ζητά απ' όλα τα υπουργεία να αποστείλουν το συντομότερο δυνατόν - και όχι αργότερα από τις 15 Ιούλη - τα σχετικά ΠΔ, ούτως ώστε να συσταθούν οι εν λόγω μονάδες. Οι μονάδες αυτές στην πραγματικότητα θα λειτουργούν ως ελεγκτικός μπαμπούλας των δημοσίων υπαλλήλων.

Η εγκύκλιος, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι το προσωπικό που θα στελεχώσει τις προαναφερόμενες «μονάδες ποιότητας και αποδοτικότητας θα πρέπει να επιλεγεί από τους παρακάτω κυρίως κλάδους: «ΠΕ Στατιστικής, ΠΕ Οικονομολόγων, ΠΕ Μηχανικών, ΠΕ Επιχειρησιακής Ερευνας, ΠΕ Πληροφορικής. Μπορεί να επιλέγεται και προσωπικό από άλλους κλάδους κατηγορίας ΠΕ, με εξειδίκευση όμως στην ολική ποιότητα και στη μέτρηση της αποδοτικότητας. Σε περίπτωση έλλειψης υπαλλήλων κατηγορίας ΠΕ μπορεί να επιλέγονται και υπάλληλοι κατηγορίας ΤΕ, προερχόμενοι από ομώνυμους ή αντίστοιχους με τους πιο πάνω κλάδους».

Μια δεύτερη εγκύκλιος του ΥΠΕΣΔΔΑ, που επίσης δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, ενημερώνει τις δημόσιες υπηρεσίες αναφορικά με τις προθεσμίες διεκπεραίωσης υποθέσεων πολιτών από τη Διοίκηση, όπως αυτές προβλέπονται από το νόμο 3242/2004 και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της χώρας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
Πρωτοβουλία που χρειάζεται συνέχεια

Στο «παραπέντε», πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, το υπουργείο Υγείας ξεκίνησε καμπάνια για την ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας - μιας διαδικασίας που θα έπρεπε να είχε διαδοθεί και να είχε γίνει συνείδηση προ πολλού, ώστε να μη χρειάζονται κινήσεις της τελευταίας στιγμής.

Η Επιτροπή Αιμοδοσίας του υπουργείου Υγείας έχει υπολογίσει ότι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων θα υπάρξει υπό φυσιολογικές συνθήκες αύξηση των αναγκών κατά 15% και το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί πολύ περισσότερο, σε περίπτωση που υπάρξει κάποια έκτακτη ανάγκη. Με δεδομένες τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι αιματολογικές μονάδες της χώρας σε προσωπικό και σε σύγχρονο εξοπλισμό, η Επιτροπή κατάρτισε επιχειρησιακό πρόγραμμα για την ενίσχυση του συστήματος της χώρας, το οποίο, όμως, δεν έχει υλοποιηθεί.

Ετσι, λοιπόν, το υπουργείο Υγείας ξεκινά μια καμπάνια για την κάλυψη των αναγκών εκ των ενόντων. Η καμπάνια ξεκίνησε χτες ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας του Εθελοντή Αιμοδότη με εκδήλωση του υπουργείου Υγείας στην Αίγλη του Ζαππείου και με τη συμμετοχή 29 καλλιτεχνών που πήραν μέρος στα τηλεοπτικά σποτ που θα αρχίσουν να προβάλλονται απ' τα μέσα ενημέρωσης. Η καμπάνια είναι «κάλεσμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης για να ενδυναμώσουμε τους Δεσμούς Αίματος που μας ενώνουν», όπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης.

«Αυτή η διαδικασία δεν πρέπει να σταματήσει εδώ. Πρέπει να γίνουν νέα βήματα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης αίματος που στην Ελλάδα είναι ακόμα δύσκολο», δήλωσε στο τέλος της εκδήλωσης ο Οδ. Πλατής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μεσογειακής Αναιμίας. Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο Οδ. Πλατής, εκείνο που θα μπορέσει να διασφαλίσει την επάρκεια αίματος είναι η προσβασιμότητα του εθελοντή αιμοδότη μέσω κινητών συνεργείων και η εκπαίδευση μέσω της αγωγής της υγείας στα σχολεία.

Η καμπάνια αποτελείται από τρία μέρη: Το πρώτο με κεντρικό μήνυμα «Δεσμοί Αίματος» θα προβάλλεται μέχρι το τέλος του μήνα. Η προβολή του δεύτερου μέρους θα γίνει 1 - 14 Ιουλίου. Κεντρικό μήνυμα είναι «Θα πας; Θα πάω». Το τρίτο μέρος θα περιλαμβάνει επισκέψεις των καλλιτεχνών στα κέντρα αιμοδοσίας.

ΟΤΕ
Σύσκεψη για τα «δικά μας παιδιά»

Οι αλλαγές προσώπων τόσο στο ΔΣ του ΟΤΕ, όσο και σε επίπεδο γενικών διευθυντών, βρέθηκαν στο επίκεντρο χτεσινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού, των συναρμόδιων υπουργών Οικονομίας και Μεταφορών - Επικοινωνιών και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού.

Το θέμα αυτό έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της μεθαυριανής γενικής συνέλευσης των μετόχων του ΟΤΕ με αντικείμενο την εκλογή νέου ΔΣ και μετά από τις έντονες πιέσεις που ασκούν τα στελέχη της ΔΑΚΕ, απαιτώντας την αντικατάσταση των διορισμένων από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ υψηλόβαθμων στελεχών του Οργανισμού, προκειμένου να διοριστούν στη θέση τους τα «δικά μας παιδιά».

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ
Περικοπές έργων και ίδιες υποσχέσεις

Τις γνωστές υποσχέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ για την υλοποίηση των μεγάλων έργων στη Θεσσαλία, ξανάδωσε χτες, σε συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς. Μίλησε και πάλι για την εκτροπή του Αχελώου, λέγοντας ότι είναι «προσωπικό στοίχημα» γι' αυτόν και πως θα υλοποιηθεί στα πλαίσια της πολιτικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Υποσχέθηκε, δε, ότι μέχρι το τέλος του 2005 θα ολοκληρωθεί και θα λειτουργήσει ο ταμιευτήρας της Κάρλας. Παραδέχτηκε, επίσης, ότι υπάρχει καθυστέρηση στα έργα της ΠΑΘΕ, ενώ για την περιβόητη παράκαμψη των Τεμπών υποσχέθηκε ότι θα γίνει.

Αναφερόμενος ο Γ. Σουφλιάς στην Ε65, το έργο δηλαδή, της οδικής σύνδεσης της Δυτικής Θεσσαλίας, μίλησε για τη μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίησή του, προσθέτοντας ότι το έργο μάλλον δε θα προχωρήσει και τα κονδύλια που εκταμιεύτηκαν γι' αυτό θα χρησιμοποιηθούν για τους δρόμους Λάρισας - Τρικάλων και Λάρισας - Καρδίτσας. Εξέλιξη ιδιαίτερη αρνητική για ολόκληρη την περιοχή, καθώς το έργο θεωρείται σημαντικό για την άρση της οδική απομόνωσης της Δυτικής Θεσσαλίας. Ακόμα, ο Γ. Σουφλιάς παραδέχτηκε ότι έγινε υπέρβαση των προβλεπόμενων κονδυλίων για την υλοποίησή τους.

Τις ευχές του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου, έλαβαν, χτες, οι τρεις νεοεκλεγμένοι μητροπολίτες των λεγόμενων νέων χωρών, Θεσσαλονίκης Ανθιμος, Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος, Σερβίων και Κοζάνης Παύλος. Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις μητροπολίτες είχαν δηλώσει εξαρχής, την επιθυμία να γίνει αυτή η συνάντηση. Μετά την εκτόνωση της κρίσης μεταξύ Εκκλησίας της Ελλάδος και Οικουμενικού Πατριαρχείου και οι τρεις, με μία επιστολή, ζητούσαν από τον οικουμενικό πατριάρχη να τον επισκεφτούν. Οι ενθρονίσεις τους θα τελεστούν στο τέλος της εβδομάδος.

Στάση εργασίας στο νοσοκομείο «Αγία Ολγα»

Τετράωρη στάση εργασίας από τις 8 π.μ. έως τις 12 μ. πραγματοποιούν αύριο Τετάρτη οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Ν. Ιωνίας «Αγία Ολγα», διεκδικώντας λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες του νοσοκομείου και ειδικότερα στο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό και τις περικοπές των αδειών του προσωπικού, ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το νοσοκομείο, που βρίσκεται χωροταξικά δίπλα στον κύριο όγκο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων - όπου υπολογίζεται ότι θα κυκλοφορούν περίπου 200.000 ημερησίως - έχει κενές το 35% των οργανικών θέσεων του, ενώ τα μεγαλεπήβολα σχέδια για νέα έργα και προσλήψεις προσωπικού έμειναν στα χαρτιά.

Αστυνομικές περιπολίες σε όλη την Αθήνα

Περιπολίες σε κεντρικά σημεία της Αθήνας πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα μεικτά συνεργεία, αποτελούμενα από άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ. Η απόφαση για το μέτρο αυτό πάρθηκε στις 26 Απρίλη, ύστερα από σύσκεψη του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκη με την δήμαρχο Αθηναίων, Ντ. Μπακογιάννη.

Στόχος τους, όπως είχαν δηλώσει, η καλύτερη εικόνα της πρωτεύουσας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων και η αντιμετώπιση του παρεμπορίου, που έπληττε τους επαγγελματίες. Ωστόσο και αυτό το μέτρο, σε συνδυασμό με τον «αστυνομικό της γειτονιάς», τις χιλιάδες κάμερες που ξεφυτρώνουν σε όλη τη χώρα, αποτελεί ένα από τα συστατικά του μείγματος «ένταση της αστυνομοκρατίας», με πρόσχημα βέβαια τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου για την αστυνόμευση των κεντρικών πλατειών της Αθήνας, διάρκειας μιας βδομάδας (25 - 31 Μάη), διατέθηκαν 291 αστυνομικοί που έλεγξαν 70 οχήματα και 841 άτομα, ενώ προσήγαγαν 368 άτομα. Δηλαδή, περίπου οι μισοί πέρασαν από το αστυνομικό τμήμα, προκειμένου να γίνει εξακρίβωση στοιχείων. Συνελήφθησαν 36 άτομα για ναρκωτικά, καταδικαστικές αποφάσεις, κλοπή και παραβάσεις του νόμου περί εκδιδομένων με αμοιβή προσώπων και περί αλλοδαπών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ