ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούνη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Επέλαση εφοπλιστών στα δικαιώματα με «πλάτες» από την κυβέρνηση

Επιβεβλημένο το αγωνιστικό μέτωπο για την αντιμετώπισή τους

Οι εφοπλιστές πλέον τα θέλουν όλα! Να καθορίζουν τις τιμές των εισιτηρίων, τις οργανικές συνθέσεις των πλοίων, τα δρομολόγια, την ακινησία των πλοίων τους...
Οι εφοπλιστές πλέον τα θέλουν όλα! Να καθορίζουν τις τιμές των εισιτηρίων, τις οργανικές συνθέσεις των πλοίων, τα δρομολόγια, την ακινησία των πλοίων τους...
Οι αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων στα πλοία της ακτοπλοΐας είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου! Η συζήτηση επικεντρώνεται εκεί για να αποκρυφτεί ότι οι εφοπλιστές πλέον τα θέλουν όλα! Να καθορίζουν αυτοί τις τιμές των εισιτηρίων, τις οργανικές συνθέσεις των πλοίων, τα δρομολόγια, την ακινησία των πλοίων τους. Απαιτούν να είναι αυτοί που θα καθορίζουν ό,τι έχει σχέση με το νευραλγικό χώρο της ακτοπλοΐας. Αυτό αποκαλύφθηκε ανάγλυφα από τη χτεσινή συνάντηση της Ενωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοϊας (ΕΕΑ) με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη.

Αν και δεν υπήρξαν συγκεκριμένες αποφάσεις, ο πρόεδρος της ΕΕΑ Στ. Σαρρής, στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση, ήταν κάτι παραπάνω από σαφής: «Επιμένουμε ότι η 1.1.2004 αποτελεί την αφετηρία και τυπικά, της απελευθέρωσης των θαλάσσιων ενδομεταφορών στον ελληνικό χώρο με ό,τι τούτο συνεπάγεται»! Και το λέει αυτό, διότι από την 1η Γενάρη τέθηκε σε πλήρη ισχύ ο κανονισμός 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον οποίο έχει προσυπογράψει η ΝΔ, ενώ το ΠΑΣΟΚ τον εναρμόνισε με την ελληνική νομοθεσία, υπερψηφίζοντας το νόμο για την απελευθέρωση της ακτοπλοΐας 2932, συμπεριλαμβάνοντας κάποιες υποτυπώδεις ασφαλιστικές δικλείδες, που, κατά τους εφοπλιστές, πρέπει και αυτές να εξαλειφθούν. Ο κανονισμός προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά ότι αίρεται κάθε είδους «προστατευτισμός» στις εσωτερικές θαλάσσιες συγκοινωνίες και οι εφοπλιστές έχουν διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση, σύμφωνα με την τελευταία απόφαση της συνεδρίασης της ΕΕΑ, ότι θα τον εφαρμόσουν έτσι κι αλλιώς.

Βέβαια, λίγο πριν από τη συνάντηση με τους εφοπλιστές, ο υπουργός, στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου, προσπάθησε να κρατήσει τα προσχήματα, χωρίς βέβαια ...επιτυχία, λέγοντας σχετικά με τις απαιτήσεις των εφοπλιστών: «Κανείς δε δικαιούται να παίρνει μονομερείς αποφάσεις και να τις επιβάλει. Η πολιτεία είναι υποχρεωμένη από το νόμο και από το Σύνταγμα να τηρήσει τη νομιμότητα, αυτό είναι σαφές».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο πρόεδρος του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ Ι. Μανουσογιαννάκης δήλωσε σχετικά: «Οι προκλητικές αξιώσεις των εφοπλιστών τροφοδοτούνται από την κυβέρνηση της ΝΔ, που συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση που είχε χαράξει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νόμο 2932, με τον οποίο ήρθε να εφαρμόσει το διαλυτικό κανονισμό 3577 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και από τις δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και του κυβερνητικού εκπροσώπου μετά την Κυβερνητική Επιτροπή. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι αυτές οι προκλητικές αξιώσεις των εφοπλιστών και οι δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων έγιναν 2 μέρες αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, κάτι που επαληθεύει τις προειδοποιήσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και του ΚΚΕ για νέα σκληρή επίθεση ενάντια στα λαϊκά στρώματα και επιβεβαιώνει την ανάγκη για το συντονισμό της πάλης για την απόκρουση αυτής της πολιτικής».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗ ΙΙΙ»
Καθολική συμμετοχή στην απεργία

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις δήλωσαν χτες οι περίπου 400 εργαζόμενοι στην «ΑΓΕΤ Ηρακλής ΙΙΙ» (πρώην «Τσιμέντα Χαλκίδας») με την καθολική συμμετοχή τους στη δεύτερη 24ωρη απεργία για την υπογραφή σύμβασης. Οι εργαζόμενοι βρέθηκαν από τα ξημερώματα στην κεντρική πύλη του τσιμεντάδικου και περιφρούρησαν την απεργία τους. Μιλώντας ο «Ρ» έξω από την πύλη με τον Βαγγέλη Ξυνογαλά, συνδικαλιστή - εργαζόμενο, για τα αιτήματά τους, τους σχεδιασμούς της πολυεθνικής LAFARGE που είναι ιδιοκτήτρια των Τσιμέντων Χαλκίδας και το πώς θα αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι την επίθεση αλλά και την ανάγκη συντονισμού των σωματείων, σε όλο τον όμιλο της ΑΓΕΤ επισήμανε:

«Με την απεργία διεκδικούμε μια σειρά οικονομικά και θεσμικά αιτήματα, όπως 6,5% αύξηση στα καταβαλλόμενα από 1/1/2004, ίδια αύξηση στα επιδόματα και τα πριμ και την υλοποίηση από την εταιρία των συμφωνιών του 2002. Πέρα από αυτό όμως υπάρχουν και σοβαρότερα προβλήματα, που έχουν να κάνουν με τη συνεχή μείωση του προσωπικού, χωρίς να γίνονται νέες προσλήψεις, όπως είχε συμφωνηθεί. Οι εργολάβοι και οι εργολαβίες αυξάνονται και οι εργασιακές σχέσεις ανατρέπονται, ενώ την ίδια ώρα τα κέρδη του ομίλου αυξάνονται συνεχώς. Δηλαδή, με λιγότερους εργαζόμενους, έχουμε αύξηση της παραγωγής και των κερδών της εταιρίας, που σημαίνει ένταση της εκμετάλλευσής μας. Γι' αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον όμιλο, ευθύνες έχουν και οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στις διοικήσεις των σωματείων και της Ομοσπονδίας που «βλέπουν» μόνο στενά οικονομικά αιτήματα και όχι τα υπόλοιπα, δηλαδή τη συνολική επίθεση στα εργατικά δικαιώματα - κατακτήσεις μας από την πολυεθνική, η οποία αξιοποιεί το χαλί των αντεργατικών πολιτικών και μέτρων που έχουν στρώσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΑΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
Με απεργία ενάντια στις απολύσεις

Με νέα 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο, συνεχίζουν τον αγώνα τους για τέταρτη εβδομάδα οι εργαζόμενοι στο τμήμα τυποποίησης του εργοστασίου της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Αμφισσας μετά από ομόφωνη απόφαση της διοίκησης του σωματείου τους, απαιτώντας την ανάκληση των απολύσεων δύο εργατριών.

Παρά τον ενωμένο και αποφασιστικό αγώνα των εργαζομένων η διοίκηση της ΕΑΣ (ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ) παραμένει αδιάλλακτη στις αδικαιολόγητες και τρομοκρατικές απολύσεις που εντάσσονται στα σχέδια απαξίωσης και διάλυσης της δευτεροβάθμιας οργάνωσης των αγροτικών συνεταιρισμών της περιοχής. Οι εξελίξεις στο εργοστάσιο έχουν ανησυχήσει πολλούς αγρότες και σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ» μετά από απαίτηση πολλών πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών αποφασίστηκε την ερχόμενη Τετάρτη 23 Ιούνη να γίνει έκτακτη γενική συνέλευση των αντιπροσώπων για να συζητηθούν τα προβλήματα και να παρθούν αποφάσεις.

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ
Δεν καλύπτονται οι ανάγκες

Μόλις 42 χιλιάδες εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού διατίθενται από την Εργατική Εστία για 2-2,5 εκατομμύρια δικαιούχους! Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η μεγάλη ταλαιπωρία που αναγκάζονται να υποστούν κάθε φορά οι δικαιούχοι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που προσπαθούν να εξασφαλίσουν εισιτήρια. Ωστόσο, η κυβέρνηση αντί να δώσει λύση στο πραγματικό πρόβλημα που είναι η ελάχιστη διάθεση εισιτηρίων, αποφάσισε να διανέμονται πλέον τα εισιτήρια μέσω κλήρωσης.

Η διάθεση ελάχιστων εισιτήριων μπροστά στα εκατομμύρια των δικαιούχων είναι αποτέλεσμα της έλλειψης χρημάτων από τη μη απόδοση των εισφορών στην Εργατική Εστία που εισπράττει το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΔ. Το ποσό αυτό ανέρχεται περίπου στα 80 δισεκατομμύρια δραχμές. Βέβαια, και η διοίκηση της Εργατικής Εστίας, δέσμια των κυβερνητικών επιλογών, δεν παίρνει κανένα μέτρο για την είσπραξη αυτών των χρημάτων. Ταυτόχρονα, ενώ και η προηγούμενη κυβέρνηση και η σημερινή εκμεταλλεύονται επικοινωνιακά τον κοινωνικό τουρισμό, δε διαθέτουν ούτε μια δραχμή, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι δικαιούχοι, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ