ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούνη 2004
Σελ. /32
Εναλλαγή ρόλων

Γρηγοριάδης Κώστας

Το 'χαμε σημειώσει από την πρώτη στιγμή, μετά τις εκλογές της 7ης Μάρτη. Εναλλαγή ρόλων και τίποτε άλλο δε θα έχουμε, τονίζαμε τότε. Και η ζωή, μας επιβεβαιώνει, παρά τις όποιες αντίθετες εντυπώσεις επιχειρεί να δημιουργήσει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με τα περί ανανέωσης, ανασυγκρότησης κλπ. Προχτές, ψηφίστηκε επί της αρχής στη Βουλή το νομοσχέδιο, που καθιερώνει τη μερική απασχόληση στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και ψηφίστηκε μόνον από τους βουλευτές της ΝΔ. Το καταψήφισε και το ΠΑΣΟΚ. Οχι, όμως, επειδή είναι αντίθετο με τη μερική απασχόληση και την παραπέρα αντεργατική αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, αλλά γιατί ήθελε να καθιερωθεί ακόμη μεγαλύτερος αριθμός θέσεων μερικής απασχόλησης και ακόμη γιατί η κυβέρνηση έφερε τελικά δικό της νομοσχέδιο και όχι αυτό, που είχε ετοιμάσει το ΠΑΣΟΚ, πριν τις 7 Μάρτη.

Εχουμε, δηλαδή, την ίδια εικόνα, όπως γινόταν τόσα χρόνια τώρα. Και η ΝΔ καταψήφιζε κατά κανόνα τα νομοσχέδια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όχι, γιατί διαφωνούσε με την ουσία τους, αλλά γιατί τα θεωρούσε άτολμα ή για τριτεύοντες λόγους και μετά παρίστανε στο λαό την αντιπολίτευση και μιλούσε για τα προβλήματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Τα ίδια κάνει τώρα και το ΠΑΣΟΚ.

Αναμασήματα...

Ακόμη και οι πλέον ένθερμοι οπαδοί της ΕΕ ομολογούν την ενίσχυση του λεγόμενου ευρωσκεπτικισμού, όπως αυτή έγινε φανερή με τις πρόσφατες ευρωεκλογές στις χώρες - μέλη της ευρωένωσης. Επίσης, οι πάντες παραδέχονται την αδιαμφισβήτητη και σημαντική άνοδο του ΚΚΕ στη χώρα μας. Μερικοί, όμως, προτιμούν το αναμάσημα της κασέτας του ευρωμονόδρομου και συνεχίζουν τον... μακάριο «ευρω-ύπνο» τους. Οπως, κάποιος Μάρκος Δραγούμης, ο οποίος κάνει λόγο για περιθωριακό και γραφικό ΚΚΕ, στην αγγλόφωνη εφημερίδα «Αθενς Νιους». Ας μην ταράζεται, είμαστε στην αρχή ακόμα...

Δε θολώνονται τα νερά... .

Ετσι έχουν συνήθως τα πράγματα. Οταν έκανες κι εσύ τα ίδια τόσα χρόνια τώρα και, μάλιστα, άνοιξες το δρόμο και διαμόρφωσες τις προϋποθέσεις για την αντιδημοκρατική προέλαση της σημερινής κυβέρνησης, είναι πολύ δύσκολο - αν όχι αδύνατο - να παριστάνεις την αντιπολίτευση. Προχτές, ο Αλ. Παπαδόπουλος, πρώην υπουργός και νυν αρμόδιος συντονιστής του ΠΑΣΟΚ, χρειάστηκε μια μακροσκελέστατη ανακοίνωση, για να επιχειρήσει το θόλωμα των νερών, σχετικά με τη στάση του κόμματός του στο θέμα του δεύτερου ευρωτρομονόμου, που φέρει για ψήφιση η κυβέρνηση. Και πάλι δεν τα κατάφερε. Και πώς να το κάνει, αφού ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που είχε συμφωνήσει στην ΕΕ και είχε αναλάβει τις σχετικές δεσμεύσεις, από τις 13/6/2002. Κι όχι μόνον αυτό. Ηταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που έφερε και ψήφισε τον πρώτο τρομονόμο, με την καθοριστική μάλιστα συμβολή της ΝΔ. Τώρα, το ΠΑΣΟΚ λέει «ναι» και στον δεύτερο και ακόμη χειρότερο τρομονόμο, αλλά διατυπώνει και τις γενικότερες επιφυλάξεις του, για το «ετεροβαρές κλίμα σε βάρος των ατομικών δικαιωμάτων»...

Οσοι εργαζόμενοι στηρίζουν ακόμη τις ελπίδες τους στο ΠΑΣΟΚ, ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

«Μεγάλος αδελφός» στο γραφείο

Υπ' ατμόν βρίσκεται το «συγκρότημα» - εννοείται το γνωστό «συγκρότημα Λαμπράκη» - αυτές τις ημέρες, καθώς επίκειται μετακόμιση του συνόλου των εργαζομένων των διαφόρων εντύπων του στα καινούρια γραφεία του, που θα στεγαστούν στο πρώην υπουργείο Βιομηχανίας. Οπως πληροφορήθηκαν, μάλιστα, οι εργαζόμενοι θα έχουν, πλέον, το προνόμιο, στο πλαίσιο των νέων τεχνολογιών, να... χαίρονται μία επιπλέον: Τη διαρκή παρακολούθησή τους από κάμερες που έχουν τοποθετηθεί σε όλα ανεξαιρέτως τα γραφεία και δικαιολογείται, φυσικά, με το χιλιοχρησιμοποιημένο επιχείρημα της ασφάλειας...

Η διεύθυνση του συγκροτήματος, βέβαια, διαβεβαιώνει τους πάντες ότι οι κάμερες θα τίθενται σε λειτουργία μετά την αποχώρηση όλων των εργαζομένων από τα γραφεία τους. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι εγκαινιάζεται η εισαγωγή του «Μεγάλου Αδελφού» και στον τόπο εργασίας και ανοίγει το δρόμο για την αξιοποίηση της διαρκούς παρακολούθησης των εργαζομένων κατά το δοκούν του εκάστοτε αφεντικού, παραβιάζοντας κάθε νοητή γραμμή που έχει απομείνει στο σεβασμό, αν όχι των εργασιακών δικαιωμάτων, τουλάχιστον των ατομικών. Και αν αυτό δεν είναι «μεσαίωνας» με τη βοήθεια της τεχνολογίας, τότε, σίγουρα, ο Οργουελ εξελίσσεται σε παιδικό παραμύθι.


Τα τρομοκρατικά

Γρηγοριάδης Κώστας

Α, ΜΑΛΙΣΤΑ. Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης δεν υφίσταται νέος τρομονόμος, απλά ενιαιοποιείται το «αντιτρομοκρατικό καθεστώς» των κρατών της Ευρώπης, έτσι για να... συνεννοούμαστε.

Μόνο που παρέλειψε να μας αναφέρει ότι, ταυτοχρόνως, το «αντιτρομοκρατικό καθεστώς» της Ευρώπης ενιαιοποιείται με αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως άλλωστε δείχνουν και οι τελευταίες αποφάσεις της Κομισιόν. Μήπως οι ΗΠΑ αποτελούν στις μέρες μας τον ορισμό και το διεθνές πρότυπο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν το ξέραμε.

ΠΕΡΙ ΤΗΣ... ιδεολογικής της ταυτότητας προτίθεται να συζητήσει -μεταξύ άλλων- η Νέα Δημοκρατία στο επικείμενο συνέδριό της, όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός. Ετσι το κυβερνών κόμμα προστίθεται στο ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ, που επίσης δηλώνουν ότι πρόκειται να πραγματευτούν τα ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά τους χαρακτηριστικά.

Φαίνεται λοιπόν ότι... πολλοί σε αυτή τη χώρα έχουν χάσει την ταυτότητά τους και ψάχνουν να τη βρουν. Αυτό σημαίνει (πρακτικά) δυο πράγματα: 'Η όντως έχουμε βρεθεί στην κρισιμότερη καμπή ιδεολογικού προβληματισμού της 10ετιας, ή κάποιοι ψάχνουν νέο περιτύλιγμα για να μας προσφέρουν ίδιες πολιτικές.

ΣΑΦΕΣΤΑΤΟΣ ήταν ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας και μέλος της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Νίκος Γκαργκάνας, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο πολιτικής εποπτείας της ΕΚΤ, σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας: Ούτε συζήτηση!

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα, λέει, φροντίζει για τις οικονομικές ισορροπίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οπότε και οι κυβερνήσεις πρέπει να φροντίζουν να κρατούν χαμηλά τον πληθωρισμό και τα ελλείμματα (που αλλιώς μεταφράζεται σε λιτότητα). Το ότι αυτή η πολιτική έχει «τσακίσει» τους Ελληνες μισθωτούς, τόσες δεκαετίες τώρα, προφανώς δεν απασχολεί.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οπως δεν απασχολεί το γεγονός, πως οι λίγοι δημιουργούν τον πληθωρισμό και τα ελλείμματα, συσσωρεύοντας τεράστια πλούτη και οι πολλοί τα πληρώνουν...

Αυτά για εκείνους που πιστεύουν (με αφορμή τις συζητήσεις περί του νέου προέδρου της Κομισιόν) ότι «καλό είναι να υπάρχουν και Ελληνες σε τέτοιες θέσεις». Είναι προφανές, ότι οι μετέχοντες σ' αυτά τα κέντρα δε μιλάνε καμιά... γλώσσα, παρά μόνο αυτή του κέρδους.

Πολλαπλά μηνύματα

Ες αύριον τα σπουδαία. Και συγκεκριμένα από το Σεπτέμβρη. Τόσο ο Κώστας Καραμανλής και το επιτελείο του, όσο και ο λαλίστατος Κώστας Μητσοτάκης, δεν άφησαν κανένα περιθώριο για παρερμηνεία του 43%, που η ΝΔ κέρδισε στις ευρωεκλογές. Κοινός τόπος στις δηλώσεις όλων των στελεχών της ΝΔ ήταν η «διαπίστωση» ότι ο λαός εγκρίνει την πολιτική της και κατά συνέπεια νομιμοποιείται πλέον με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματός της. Ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, συγκεκριμενοποιώντας τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει η κυβέρνηση, πατώντας στο έδαφος του 43% και της δεύτερης συνεχόμενης εκλογικής πρωτιάς: Nα προχωρήσει σε «αρχές, τομές και διαρθρωτικές αλλαγές», είπε ο Κώστας Μητσοτάκης, αναπαράγοντας, στην ουσία, τις προεκλογικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού.

Μετά και τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για το σε τι αφορούν οι «τομές» και οι «διαρθρωτικές αλλαγές» που αναμένονται με λυσσαλέα ορμή μετά τους Ολυμπιακούς. Οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στην πρόσφατη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, για νέες φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, στο όνομα πάντα της αύξησης της ανταγωνιστικότητας. Η ευλαβική προσήλωση της ΝΔ στις αποφάσεις της Λισαβόνας, όπου στοιχειοθετείται ρητά η αύξηση της απασχόλησης μέσα από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και η μείωση του εργατικού κόστους. Αλλά και οι εκκολαπτόμενες αλλαγές στο χώρο της Υγείας και της Παιδείας, με στόχο την παραπέρα ιδιωτικοποίησή τους, δεν αποτελούν απλώς σκόρπιες ενδείξεις για το τι περιμένει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Αντίθετα, οριοθετούν με σαφήνεια το αυλάκι, μέσα στο οποίο θα κυλήσει το επόμενο διάστημα το νερό της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ.

Απέναντι στην αναμενόμενη επίθεση, κανένας καλόπιστος δεν μπορεί πλέον να δεχτεί ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί και θέλει να παίξει το ρόλο αντιπολιτευτικού αναχώματος, να προστατεύσει τα συμφέροντα όσων και το ίδιο έπληξε όντας στην κυβέρνηση για δυο περίπου δεκαετίες. Η προπαγανδιζόμενη «ανασυγκρότηση» αποτελεί άλμα στην ήδη προδιαγεγραμμένη πορεία του ΠΑΣΟΚ, στην ένταση μιας πολιτικής απαγκιστρωμένης από τα εναπομείναντα «βαρίδια» του παρελθόντος, δηλαδή τις όποιες αναφορές σε αγώνες και διεκδικήσεις, που ταυτίζεται απόλυτα με αυτή της ΝΔ και διαφοροποιείται μονάχα σε δευτερεύοντα ζητήματα, με στόχο να σώζονται τα προσχήματα στην εναλλαγή τηw κυβερνητικής εξουσίας.

Οσο για την αποχή, δείχνει ότι ένα μεγάλο τμήμα ψηφοφόρων του δικομματισμού εκφράζει μ' αυτό το λαθεμένο τρόπο δυσαρέσκεια, αμφισβήτηση, στην πολιτική του και στην πολιτική της ΕΕ.

Αδιαμφισβήτητα κρίσιμο, ωστόσο, είναι το κομμάτι εκείνο των ψηφοφόρων που σ' αυτές τις εκλογές έκανε το θαρραλέο βήμα και στήριξε το ΚΚΕ, δίνοντάς του θετικό πρόσημο σε ψήφους σε σχέση και με το 1999 και, πολύ περισσότερο, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Μάρτη. Είναι η υποθήκη για τους αγώνες που έρχονται αύριο, για τη δημιουργία του ριζοσπαστικού πόλου στην Ελλάδα και την Ευρώπη, τη δημιουργία του Μετώπου, που δε θα αρκεστεί απλά στην άμυνα, αλλά θα περάσει σταδιακά και στην επίθεση, διεκδικώντας το αυτονόητο: O εργαζόμενος που παράγει τον πλούτο να μπορεί να τον καρπώνεται κι όλας!


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ