ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούνη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Αντιδραστικός συμβιβασμός για το Ευρωσύνταγμα
  • Σήμερα πιθανότατα οι «25» συμφωνούν για το Ευρωσύνταγμα
  • «Διάθεση συμβιβασμού» διαπίστωσε ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος «θυσίασε» τον επίτροπο για την «υπόθεση της ΕΕ»
  • Μικροπολιτικό παιχνίδι με την υποψηφιότητα Σημίτη

Ο Κ. Καραμανλής και ο Π. Μολυβιάτης κατά τη διάρκεια της Συνόδου

Eurokinissi

Ο Κ. Καραμανλής και ο Π. Μολυβιάτης κατά τη διάρκεια της Συνόδου
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του απεσταλμένου μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΚΑΛΗ).--

Σε συμβιβασμό φαίνεται να οδηγούνται οι «25» για το Ευρωσύνταγμα, δίνοντας ώθηση στην επίθεση κατά των λαών και σηματοδοτώντας την παραπέρα αντιδραστικοποίησή της.

Αν και ούτε χτες επιτεύχτηκε η πολυπόθητη από τους «ευρωπαϊστές» συμφωνία, ωστόσο ο Κ. Καραμανλής εμφανίστηκε «συγκρατημένα αισιόδοξος», λέγοντας ότι «φαίνεται μια διάθεση συμβιβασμού», που όμως «μένει να αποδειχθεί».

Σε δηλώσεις που έκανε μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων για το Ευρωσύνταγμα ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε «επιζήμιο για την υπόθεση της ΕΕ» να υπάρχει δεύτερο ναυάγιο. Προχωρώντας μάλιστα σε μια επίδειξη «ευρωπαϊσμού» έφτασε στο σημείο να «θυσιάσει» τον επίτροπο, αφού αναδιπλώθηκε θεαματικά από τη μέχρι τώρα θέση του «ένας επίτροπος για κάθε κράτος». «Θεωρώ σημαντικότερο να έχουμε Σύνταγμα παρά οτιδήποτε άλλο», είπε όταν ρωτήθηκε αν επιμένει στην «πάγια» θέση του κόμματός του πως σε κάθε κράτος πρέπει να αντιστοιχεί ένας επίτροπος στην Κομισιόν.

Ωστόσο, οι αντιθέσεις και οι διαφωνίες δε στάθηκε δυνατό να γεφυρωθούν στη διάρκεια της χτεσινής μέρας στη Σύνοδο Κορυφής.

Η συζήτηση έγινε στη βάση δύο κειμένων που κατέθεσε η ιρλανδική προεδρία: Ενα που περιλάμβανε αυτά που συμφωνούν όλοι και είναι αυτά ακριβώς που στρέφονται κατά των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων των λαών, και ένα δεύτερο που έχει να κάνει με τη μοιρασιά των ψήφων και τις άλλες «ενδοκοινοτικές» αντιθέσεις. Ο «θόρυβος» γίνεται για τα δεύτερα, ενώ οι διατάξεις που πλήττουν τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα κρατιούνται σκόπιμα στο σκοτάδι.

Λέξη δεν ακούγεται για τη συνταγματική κατοχύρωση της «επιχειρηματικής ελευθερίας» ή το λοκ άουτ.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, γίνεται δεκτό και νέο αίτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και θα περιληφθεί στο Ευρωσύνταγμα, ότι «στόχος της ΕΕ είναι σταθερότητα των τιμών», διάταξη που εγγυάται τη λιτότητα στον αιώνα τον άπαντα.

Αντικείμενο διαφωνίας μεταξύ των 25 ηγετών δεν είναι επίσης η αποστολή στρατευμάτων εκτός συνόρων της ΕΕ, ο προληπτικός πόλεμος κ.ο.κ.

Οι διαφωνίες επικεντρώνονται στη σύνθεση της Κομισιόν, όπου η πρόταση της ιρλανδικής προεδρίας προβλέπει ότι μετά το 2014 θα υπάρχουν 16 επίτροποι, πρόταση που έχει προκαλέσει την αντίδραση των «μικρών» κρατών, που όμως το παζαρεύουν με το υπόλοιπο «πακέτο». Σ' αυτό κυρίαρχο ρόλο παίζει ο τρόπος λήψης των αποφάσεων στα κοινοτικά όργανα. Η προεδρία προτείνει το σύστημα της «διπλής πλειοψηφίας» να διαμορφωθεί στο 55%-65%, πράγμα που σημαίνει ότι για να παρθεί μια απόφαση πρέπει να συγκεντρώνει το 55% των κρατών-μελών (δηλαδή 14) και το 65% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ. Πρόκειται για θεσμική ενίσχυση του ρόλου των «μεγάλων» και της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων. Ταυτόχρονα, η αρχή της ειδικής πλειοψηφίας σε θέματα που μέχρι τώρα απαιτούσαν ομοφωνία και καταργείται το «βέτο».

Ο νέος Πρόντι...

Αντίθετα, μεγάλος θόρυβος γίνεται για τον αντικαταστάτη του Ρ. Πρόντι στην προεδρία της Κομισιόν, θέμα που συζητούνταν στο δείπνο.

Ο Κ. Καραμανλής υπερασπίστηκε το δικαίωμα του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) να προτείνει τον Βρετανό ομοϊδεάτη του Κρις Πάτεν, αλλά δεν τον υποστήριξε ανοιχτά ο ίδιος.

Αντίθετα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Κ. Σημίτη «αν το θέμα του ετίθετο», κάνοντας παιχνίδι εντυπώσεων στο εσωτερικό. Τα παζάρια πάντως συνεχίζονταν μέχρι αργά τη νύχτα...

Ευρω-αστυνομοκρατία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του απεσταλμένου μας).-

«Εφτασε η ώρα να εγκαινιάσουμε την επόμενη φάση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση στο σχέδιο συμπερασμάτων, οι ηγέτες των «25» δίνουν το σύνθημα για την παραπέρα εντατικοποίηση των προσπαθειών για την αντιτρομοκρατική θωράκιση της ΕΕ, ευθυγραμμιζόμενοι απόλυτα με τις εντολές των ΗΠΑ.

Η νέα φάση του «αντιτρομοκρατικού αγώνα» της ΕΕ περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων μηχανισμών καταστολής, παράλληλα με την ολοκλήρωση του νομοθετικού οπλοστασίου και την «απλοποίηση των διαδικασιών» για τη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα προβλέπεται η δημιουργία μιας ευρω-ΕΥΠ δίπλα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς επίσης και μιας «αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας» στη Γιουροπόλ. Παράλληλα, οι αρχηγοί των υπηρεσιών ασφαλείας θα μαζεύονται σε τακτικά διαστήματα με θέματα αποκλειστικά «τρομοκρατικά».

Ορίζονται συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση συγκεκριμένων «στόχων»:

- Μέχρι τον Ιούνη του 2005 πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το νομικό πλαίσιο για την «παρακράτηση δεδομένων κίνησης των επικοινωνιών», κοινώς υποκλοπή τηλεφωνημάτων, Ιντερνετ κ.ο.κ.

- Μέχρι το Δεκέμβρη του 2004 θα έχουν προσδιοριστεί τα μέτρα δίωξης όσων ενισχύουν οικονομικά τις θεωρούμενες από την ΕΕ και τις ΗΠΑ «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

- Μέχρι το Δεκέμβρη του 2005 πρέπει να έχουν απλοποιηθεί οι διαδικασίες για την «ανταλλαγή πληροφοριών» μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών.

«Η ΕΕ θα διατηρήσει τον στενότερο συντονισμό με τις ΗΠΑ», αναφέρεται στο κείμενο για να μην μένουν αμφιβολίες.

Σημειώνεται ότι παράλληλα συνεχίζονται οι προσπάθειες για το ευρω-φακέλωμα με τη δημιουργία «ευρωπαϊκού μητρώου» και «βάσης δεδομένων» με εγκληματολογικό, όπως το χαρακτηρίζουν υλικό, ενώ μέχρι τα τέλη του 2004 θα έχουν καταλήξει και για την «ενσωμάτωση βιομετρικών στοιχείων» σε διαβατήρια και θεωρήσεις.

Ηδη τα κράτη - μέλη έχουν «ενσωματώσει» το νέο τρομο-δίκαιο που αφορά το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και τον τρομονόμο.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, εισάγεται και στο Ευρωσύνταγμα «ρήτρα αλληλεγγύης» μεταξύ των κρατών - μελών σε περίπτωση «τρομοκρατικού χτυπήματος», που σημαίνει μέχρι στρατιωτική επέμβαση στο όνομα της «προστασίας των δημοκρατικών θεσμών».

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Ιδού τα αποτελέσματα

1. Ο δόκτορας.

Με φόβο παρακολούθησα τον επινίκιο λόγο του δόκτορος Καραμανλή και επαληθεύτηκα. Οι βιαιότητες του τρομονόμου είναι το δώρον άδωρον του δόκτορα στον ψηφοφόρο του. Οι ουρανοί της Νέας Δημοκρατίας μπορεί τώρα να αγάλλονται, αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν ένστολο ή καθωσπρέπει ανακριτή να δοκιμάσει τα ταπεινά ένστικτά του πάνω μας. Υπάρχουν πιο απλοί τρόποι για να λύσει ο δόκτορας την ανασφάλειά του ενόψει των Ολυμπιακών: η ψυχραιμία.

Η κατάρα της αστικής τάξης τείνει να γίνει μόνιμη. Δεν έχει βγάλει ποτέ αυτό που μια ζωή ονειρεύεται: έναν Πάπα ή έναν Βοργία. Αντιθέτως, γεννάει μονίμως δόκτορες παντός πτυχίου και κάθε ηλικίας μπακαλόγατους που μεταφέρουν τα ψώνια των Ευρωπαίων.

2. Η πτώχευση.

Ο καρδινάλιος Κωνσταντόπουλος αποφάσισε δημόσια να καταθέσει αυτό που ο κόσμος το 'χει τούμπανο κι αυτός κρυφό καμάρι: την πτώχευση του Συνασπισμού. Ετσι δε θα τον δούμε ξανά με το δίσκο της εκκλησίας, παραμονές των εκλογών, να εκλιπαρεί για λίγα ψίχουλα ψήφων. Δε θα ξεγελάσει πια εαυτόν και αλλήλους, όπως ΣΥΡΙΖΑ, Τροτσκιστές και κάθε υπόλοιπο Αττικής, με το σύνθημα «Βάλε τώρα που γυρίζει».

3. Νικητής.

Πιο δυνατός και χαρούμενος από κάθε άλλη εκλογική αναμέτρηση βγήκε ο Γιωργάκης. Δεν κατάλαβε τίποτα εκ του αποτελέσματος. Νόμιζε πως έπαιζε μόνος του σε ταινία για τον αθλητισμό και φυσικά έτρεξε και νίκησε. Επειτα έβγαλε ένα λογύδριο παρουσία των παρατρεχάμενων, αφήνοντας άφωνα τα απολειφάδια του μπαμπά του - λέγε με Κουλούρη - που άνεργα πια έχουν σαλτάρει. Η προσφώνηση «Γιωργάκης ο νικητής» αντικαθιστά επάξια τον «Αντρέα τον μεγάλο», συνεχίζοντας τις κοινωνικές ανατροπές που λαμβάνουν «χώρο» μέσα στο ευρύ μέτωπο του Γιωργάκη.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Εθελοντής» στον τρομονόμο

«Δε μας αναγκάζει κανένας. Μαζί αποφασίσαμε το Μάρτη για να αυξήσουμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών». Με αυτή τη δήλωση - μνημείο ευρω-υποτέλειας ο Κ. Καραμανλής υπερασπίστηκε όχι μόνο τον τομονόμο, αλλά ολόκληρο το ευρω-αστυνομικό κράτος στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

«Η ΕΕ είναι χώρος ελευθερίας, απόλυτου σεβασμού των δικαιωμάτων και των μειονοτήτων», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας «σωστή επιλογή» τη σύμπλευση με τους «εταίρους», τόσο για το συγκεκριμένο θέμα όσο και γενικότερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ