ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ανοιχτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο αποστολής

Απάντηση του αρμόδιου υφυπουργού σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ

Ανοιχτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο της αποστολής ελληνικών δυνάμεων στο Ιράκ, αφού χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Αμυνας Ι. Λαμπρόπουλος αρνήθηκε να δεσμευτεί για το αντίθετο.

Το θέμα ανέδειξε με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και είναι χαρακτηριστική η απάντηση του υφυπουργού: «Τούτη τη στιγμή - και αύριο και μεθαύριο πιστεύω - δεν υπάρχει τέτοιο θέμα». Αν και κλήθηκε από τον Ορ. Κολοζώφ να πει ότι και στο μέλλον δε θα υπάρξει τέτοιο θέμα, απέφυγε κάθε δέσμευση, οχυρωμένος πίσω από το επιχείρημα ότι αυτή τη στιγμή δε μας το έχει ζητήσει κανένας. Είπε χαρακτηριστικά ότι και η σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Κ. Ράις δήλωσε ότι δε χρειάζεται να πάνε νέα στρατεύματα στο Ιράκ, ενώ δε ζήτησε κάτι τέτοιο ούτε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ στην πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας.

Ο υφυπουργός είπε ότι το θέμα της αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ δεν είναι στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη και ανέφερε ότι για κάθε σχετική απόφαση απαιτείται ομοφωνία. Αρνήθηκε, ωστόσο, να πει τι θα κάνει η κυβέρνηση εάν από κάποιο μέλος τεθεί το ζήτημα της αποστολής στρατευμάτων.

Εάν για πρώτη φορά άκουγα τα όσα είπε ο υφυπουργός θα μπορούσα να πω ότι σημειώνονται ως δέσμευση ότι δεν έχει ζητηθεί η συμμετοχή μας, τόνισε στην παρέμβασή του ο Ορ. Κολοζώφ και πρόσθεσε: «Ομως τα ίδια ακριβώς λόγια τα ακούσαμε και από την προηγούμενη κυβέρνηση σχετικά με το Αφγανιστάν. Ορκιζόταν ο τότε υφυπουργός ότι δεν πρόκειται να στείλουμε στρατεύματα στο Αφγανιστάν αλλά αυτή τη στιγμή διατηρούμε στρατεύματα στη χώρα αυτή. Επομένως, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί από την πλευρά μας ικανοποιητική η απάντησή σας, δεδομένου ότι δεν άκουσα δέσμευση ότι δε θα στείλουμε στρατεύματα σε καμία περίπτωση».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε συγκεκριμένη δέσμευση ότι δε θα σταλούν στρατεύματα στο Ιράκ σε καμία περίπτωση, αλλά ο υφυπουργός απέφυγε να πει το παραμικρό. Σχολιάζοντας ο Ορ. Κολοζώφ τα όσα είπε ο υφυπουργός για την ανάγκη ομοφωνίας στο ΝΑΤΟ τόνισε χαρακτηριστικά: «Αυτό σημαίνει ότι εσείς θα είστε αντίθετοι και θα μπλοκάρετε μια τέτοια απόφαση; Και αν είχατε τέτοια πρόθεση, δεσμευτείτε τώρα. Να πείτε ότι αν υπάρξει τέτοια πρόταση, η δική μας θέση θα είναι να μην εμπλακεί το ΝΑΤΟ στο Ιράκ. Καθαρές κουβέντες. Διαφορετικά, νομίζω ότι αυτές οι απαντήσεις είναι προσχηματικές για να περάσει ο καιρός, να φύγουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και να μπούμε ύστερα στα γεμάτα μέσα στη στρατιωτική στήριξη σε αυτά που θέλουν οι Αμερικανοί στην περιοχή».


ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ
Αντίθετος και ο ΔΣΑ

Με δύο γραμμές το ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή

Η εσπευσμένη κατάθεση του νέου τρομονόμου στη Βουλή δεν επέτρεψε στους αρμόδιους φορείς την ανάλυσή του και έτσι, χτες ,στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, παρότι κλήθηκαν, δεν προσήλθαν οι εκπρόσωποι της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και της Ενωσης Ποινικολόγων. Προσήλθε μόνο ο πρόεδρος τους Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Δ. Παξινός, αλλά και αυτός εξέφρασε τις προσωπικές του απόψεις, αφού τα αρμόδια όργανα του συλλόγου δεν πρόλαβαν να συνεδριάσουν.

Η διαδικασία αυτή προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής και χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι υπάρχουν σοβαρές ευθύνες σε αυτούς, οι οποίοι προώθησαν τον τρομονόμο που τα όργανα των αρμόδιων φορέων δεν πρόλαβαν να διαβάσουν ούτε καν τους τίτλους των άρθρων του νομοσχεδίου. Δεν είναι δυνατόν, πρόσθεσε, να νομοθετεί η Βουλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάτω από πιέσεις.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δ. Παξινός, εξέφρασε την αντίθεσή του στις διατάξεις του τρομονόμου εκτιμώντας ότι με αυτές συρρικνώνονται τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών. Είπε ότι αν ψηφιστεί θα επιτρέπεται πλέον η έκδοση απλών υπόπτων, αλλά και Ελλήνων πολιτών και εκτίμησε ότι οι σχετικές αποφάσεις έχουν ληφθεί εδώ και καιρό τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και στις ΗΠΑ.

Το έγκλημα της τρομοκρατίας, τόνισε, δε λύνεται με αυστηροποίηση της νομοθεσίας αλλά με την αναζήτηση των αιτιών όπως είναι η φτώχεια και η απόγνωση στον τρίτο κόσμο. Πρέπει, είπε, να υπάρξει αποκλιμάκωση στις εντάσεις που υπάρχουν σε μέρη του πλανήτη και οι οποίες οδηγούν στην τρομοκρατία. Καταλήγοντας, τόνισε χαρακτηριστικά: «Ελπίζω να μη θεωρηθεί ρομαντικός ή γραφικός όποιος ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο τρομονόμος ψηφίστηκε χτες επί της αρχής στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με τις ψήφους της ΝΔ. Κατά ψήφισε το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ, ενώ το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε με δύο γραμμές. Συγκεκριμένα, 7 από τους 12 παριστάμενους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δήλωσαν ότι καταψηφίζουν τον τρομονόμο, ενώ με την κομματική γραμμή («επιφυλασσόμαστε για την τελική θέση στη συζήτηση στην Ολομέλεια) τάχθηκαν οι υπόλοιποι 5. Κατά ψήφισαν οι Κ. Καϊσερλής, Δ. Βαρβαρέγος, Γ. Βλαντής, Γ. Παρασκευάς, Α. Μανωλάκος, Δ. Σαλαγιάννης και Γ. Κουτσούκος. Με την κομματική γραμμή ήταν οι Γ. Παπαγεωργίου, Σ. Κοσμίδης, Λ. Παπαδήμας, Δ. Ρόβλιας και Κ. Σκανδαλίδης. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει ότι οι βουλευτές του θα ψηφίσουν κατά συνείδηση, ενώ η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον τρομονόμο θα εκφραστεί την ερχόμενη Τρίτη που αρχίζει στην Ολομέλεια η συζήτησή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ