ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ
Αγωνιστικές κινητοποιήσεις σ' όλη την Ελλάδα

Σ' όλη την Ελλάδα ξεδιπλώνονται πρωτοβουλίες για την πραγματοποίηση αγωνιστικών εκδηλώσεων σε βάρος του τρομονομοθετήματος της κυβέρνησης της ΝΔ. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχαν αποφασιστεί τα παρακάτω:

Στην Πάτρα

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το νέο τρομονομοσχέδιο, που ετοιμάζεται να προωθήσει προς ψήφιση η κυβέρνηση, καλούν μια σειρά μαζικοί φορείς και κοινωνικές οργανώσεις στην Πάτρα, την Τρίτη 22 Ιούνη, στην πλ. Τριών Συμμάχων, στις 8.30 μ.μ.

Συγκεκριμένα, στην κινητοποίηση καλούν η Συσπείρωση για τα Λαϊκά Δικαιώματα και Ελευθερίες, η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας, τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Μετάλλου, Ιματισμού, «Κόκα - Κόλα», ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών και ο Παμμικρασιατικός Σύλλογος.

Στο μεταξύ, σήμερα Παρασκευή, οι παραπάνω φορείς και οργανώσεις καλούν σε σύσκεψη με αφορμή το νέο τρομονομοσχέδιο, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Στη Θεσσαλία

Αγωνιστικές εκδηλώσεις καταδίκης του νέου τρομονόμου διοργανώνει και στη Θεσσαλία το ΠΑΜΕ, διεκδικώντας την απόσυρσή του, την κατάργηση του προηγούμενου που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Ο συντονισμός της αγωνιστικής δράσης των εργαζομένων κατά του τρομονόμου και ευρωεντάλματος σύλληψης και παράδοσης συζητήθηκε και σε σύσκεψη της Γραμματείας Λάρισας του ΠΑΜΕ. Ανάλογη σύσκεψη του ΠΑΜΕ θα γίνει στην Καρδίτσα τη Δευτέρα, στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου προκειμένου να αποφασιστεί η μορφή εκδήλωσης διαμαρτυρίας του καρδιτσιώτικου λαού στον τρομονόμο.

Χτες το απόγευμα, η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ διοργάνωσε παράσταση διαμαρτυρίας στη νομαρχία.

Στην Τρίπολη

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το νέο τρομονόμο που ετοιμάζει προς ψήφιση η κυβέρνηση καλεί η Γραμματεία του ΠΑΜΕ στην Αρκαδία, στην πλ. Αγ. Βασιλείου, στην Τρίπολη, την Πέμπτη, 24 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ.

Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Στη Ζάκυνθο

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στον τρομονόμο καλεί το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου (ΕΚΖ), την Τρίτη 22 Ιούνη, στις 9.30 μ.μ., μπροστά από το ΕΚΖ.

Στη Χαλκίδα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο νέο τρομονόμο της κυβέρνησης της ΝΔ που κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή, διοργανώνουν την Τρίτη, 22 Ιούνη, η «Δημοκρατική Συσπείρωση» Χαλκίδας, η Επιτροπή Ειρήνης Χαλκίδας, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη και η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ.

Η συγκέντρωση, που στηρίζουν και εργατικά σωματεία, θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στον πεζόδρομο της Πλατείας Αγοράς.

Στην Κοζάνη

Σύσκεψη, με στόχο τη διοργάνωση συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο κατά της «τρομοκρατίας», διοργανώνει η Γραμματεία Κοζάνης της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη. Η σύσκεψη θα γίνει τη Δευτέρα 21 Ιούνη στις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης. Εχουν κληθεί να συμμετάσχουν συνδικαλιστικοί, κοινωνικοί, επιστημονικοί και άλλοι μαζικοί φορείς του λαού και της νεολαίας.

Στη Λήμνο

Σε συγκέντρωση στο λιμάνι της Μύρινας, την Πέμπτη 24 Ιούνη, στις 9μ.μ., ενάντια στον «τρομονόμο» καλεί η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ. Απευθυνόμενη στους εργαζόμενους και το λαό του νησιού απευθύνει μαζικό κάλεσμα συμμετοχής σε «μια πρώτη πράξη αντίστασης», για να μην περάσουν τα μέτρα που στόχο έχουν το λαό και τα κινήματά του.

Ξεδιπλώνονται οι αντιδράσεις συνδικάτων

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τα συνδικάτα, ενάντια στο νέο τρομονομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, που στοχεύει στο παραπέρα χτύπημα των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο δηλώνει, με ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ, καθώς αυτό «επιχειρεί να περιορίσει συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών». Με αντίστοιχη ανακοίνωση, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας απαιτεί από την κυβέρνηση να αποσύρει το νέο τρομονόμο.

Στόχος των εμπνευστών του τερατουργήματος, καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, «η καταστολή των αυξανόμενων λαϊκών αγώνων και η αναγόρευσή τους σε τρομοκρατική δράση αφ' ενός και αφ' ετέρου η ενίσχυση και θωράκιση των μηχανισμών καταστολής, προκειμένου να επιβάλλεται, όπου Γης η "νέα τάξη πραγμάτων", να θωρακίζονται οι εξουσίες και να καταληστεύονται οι εργαζόμενοι». Καταλήγοντας, καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τους αγώνες τους για την απόσυρση του τρομονομοσχεδίου και του υπάρχοντος τρομονόμου του ΠΑΣΟΚ.

«Το νέο αντιδημοκρατικό βήμα και πλήγμα κατά των συλλογικών και ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων των εργαζομένων», καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Αρτας και δηλώνει ότι σε συνεργασία με τους μαζικούς φορείς του νομού θα αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες απόκρουσης του νέου τρομονομοσχεδίου. Επίσης, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου σημειώνει, σε ανακοίνωσή του: «Εμείς δε θα μεταμορφωθούμε σε χειροκροτητές της απάνθρωπης πολιτικής του κεφαλαίου... Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, όπως χθες έτσι και σήμερα, θα συνεχίσει την οργάνωση της ταξικής πάλης και θα ανατρέψει την ευρωΝΑΤΟική τρομολαγνία, προστατεύοντας τα συμφέροντα της τάξης μας».

«Ο γάμος της Μαριώς» και οι πλαστογράφοι της Ιστορίας

Αυτές τις μέρες διαβάσαμε στις εφημερίδες ότι ο Πρόεδρος Μπους μαζί με πρωθυπουργούς ευρωπαϊκών κρατών, μεταξύ των οποίων της Ρωσίας, της Αγγλίας και της Γερμανίας, γιόρτασαν στις 7-6-2004 την 60ή επέτειο της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία και ότι η απόβαση αυτή στις ακτές της Βόρειας Γαλλίας, όπως αναφέρανε, έκρινε την έκβαση του πολέμου υπέρ των συμμάχων.

Ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι η απόβαση αυτή ήταν μία νίκη εναντίον του κομμουνισμού. Τι πρέπει να υποθέσει κανείς; Οτι ο κ. Μπους δεν ήξερε ότι ο εχθρός των συμμάχων ήταν η Γερμανία και όχι η Ρωσία, ή το αντικομμουνιστικό μένος του τον τυφλώνει τόσο, ώστε να λέει αυτές τις ασυναρτησίες;

Ο πρόεδρος του ΚΚΡΟ Γκ. Ζιουγκάνοφ δήλωσε σχετικά με τη σύναξη αυτή:

«Στις ομιλίες των Ευρωπαίων ηγετών και στα σχόλια του Τύπου, δεν αντανακλάται ο πραγματικός ρόλος της Σοβιετικής Ενωσης στη νίκη κατά του φασισμού και ότι η απόβαση των συμμάχων είχε δευτερεύοντα χαρακτήρα, σε σχέση με τις μεγάλες μάχες που δόθηκαν από τον Κόκκινο Στρατό κατά των ορδών των κατακτητών στα εδάφη της ΕΣΣΔ και των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης».

Οσοι είχαμε ζήσει στα μαύρα χρόνια της Κατοχής, παρακολουθούσαμε από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Μόσχας και του Λονδίνου, μεταξύ των άλλων, τις αγωνιώδεις προσπάθειες του Στάλιν και της σοβιετικής ηγεσίας να πείσουν τους συμμάχους τους να προχωρήσουν στην απόβαση στις βόρειες ακτές της Γαλλίας και στη δημιουργία του 2ου Μετώπου. Ο Κόκκινος Στρατός αντιμετώπιζε, όχι μόνο τις πάνοπλες γερμανικές Μεραρχίες, αλλά και στρατιωτικές δυνάμεις από όλες σχεδόν τις κατεχόμενες από τους Γερμανούς χώρες της Ευρώπης (όχι από την Ελλάδα).

Στις 1.418 μέρες που διήρκεσαν οι μάχες στο Ανατολικό Μέτωπο, σε μέτωπο πλάτους πάνω από 3.000 χιλιομέτρων, οι νεκροί του Κόκκινου Στρατού και των αμάχων Σοβιετικών πολιτών ανέρχονταν κατά μέσο όρο σε 14.000 κάθε μέρα, ή σε 587 κάθε ώρα ή σε 9 έως 10 νεκρούς κάθε λεπτό. Η Γερμανία διέθεσε στο Ανατολικό Μέτωπο το 80% των ενόπλων δυνάμεών της.

Τα αντάρτικα κινήματα της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Ελλάδας και της Γιουγκοσλαβίας προκαλούσαν σοβαρές απώλειες στους Γερμανούς κατακτητές και προσπαθούσαν να ανακουφίσουν τη Σοβιετική Ενωση, που με τον Κόκκινο Στρατό της και με τον ηρωικό λαό της σήκωνε μόνη της όλο το βάρος του πολέμου. Οι Αγγλοαμερικάνοι δεν το κρύβανε ότι η καθυστέρηση της δημιουργίας του 2ου Μετώπου οφειλόταν στο ότι θέλανε να εξαντληθούν μαζί με τους Γερμανούς και οι Σοβιετικοί, οπότε θα μπορούσαν άνετα να πραγματοποιήσουν τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια. Ομως, όταν είδανε ότι οι μαχητές του Κόκκινου Στρατού με απαράμιλλο ηρωισμό πέταξαν έξω από τη γη τους τους φασίστες εισβολείς και βάλανε πλώρη για το Βερολίνο και ότι οι Σοβιετικοί θα κέρδιζαν τον πόλεμο και χωρίς το 2ο Μέτωπο, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την απόβαση στη Νορμανδία τον Ιούνη του 1944.

Ο Ραδιοσταθμός του Λονδίνου, που κρυφά ακούγαμε στην Ελλάδα επί πολλούς μήνες, μιλούσε καθημερινά για το «Γάμο της Μαριώς» και αφήνανε να εννοηθεί ότι «Γάμο της Μαριώς» εννοούσανε την απόβαση που επρόκειτο να γίνει.

Ο λαός μας, που όλες του τις συμφορές τις αντιμετώπιζε με χιούμορ, ειρωνευόμενος την απόβαση, που όλο εξαγγέλλεται αλλά δε γίνεται, άρχισε να τραγουδάει στο σκοπό της «Σαμιώτισσας» ένα τραγούδι που μεταξύ των άλλων έλεγε:

«Χρόνια παντρεύαν τη Μαριώ/ οι Αγγλοαμερικάνοι/

Μα τώρα ο Κόκκινος Στρατός/ Στο Βερολίνο φτάνει»


Φοίβος ΤΣΕΚΕΡΗΣ
Αντιστασιακός, γγ της ΠΕΑΕΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ