ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δεν προβλέπουν επαναδιαπραγμάτευση του «σχεδίου Ανάν» οι Αμερικανοί

Ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Γουέστον, δήλωσε ότι το «σχέδιο Ανάν» δεν πρόκειται να τύχει επαναδιαπραγμάτευσης, όπως επιθυμεί ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, αφού, όπως είπε, ούτε η διεθνής κοινότητα δεν παρέχει υποστήριξη σε κάτι τέτοιο. Επικαλέστηκε προς τούτο τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι δεν υπάρχει περιθώριο για επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου του. Ο Τ. Γουέστον υποστήριξε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «έχει πάρει απάντηση από τους Τουρκοκύπριους σε ό,τι αφορά στο σχέδιο Ανάν και ως εκ τούτου δε θα βρει συνομιλητή για επαναδιαπραγμάτευσή του».

Ο Τόμας Γουέστον μιλούσε ύστερα από επίσκεψη, την πρώτη Αμερικανού αξιωματούχου, στα γραφεία της αντιπροσωπείας του ψευδοκράτους στην Ουάσιγκτον, όπου είχε συνάντηση με τον Οσμάν Ερτούγκ.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα μέτρα που επεξεργάζεται η Ουάσιγκτον για στήριξη των Τουρκοκυπρίων. Ο Τ. Γουέστον αναφέρθηκε στα μέτρα που ήδη τέθηκαν σε εφαρμογή και αφορούν στις επισκέψεις Αμερικανών πολιτών στα Κατεχόμενα και στη διευκόλυνση των Τουρκοκυπρίων για εξασφάλιση θεώρησης διαβατηρίου, και πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον μελετά και άλλα μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία τους.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος

«Δεν είναι η ώρα για έναρξη πολέμου επιστολών», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, σε σχέση με την επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, σε απάντηση της δικής του. Επιστολή όπου ο ΓΓ εμμένει στις θέσεις του υπέρ του αμερικανόπνευστου σχεδίου «επίλυσης» του Κυπριακού.

Αναφερόμενος στην «έκθεση» που παρουσίασε πρόσφατα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Ανάν (κείμενο που κατηγορούσε την ελληνοκυπριακή πλευρά, με επιεικώς αστήρικτους ισχυρισμούς), ο Τ. Παπαδόπουλος τόνισε χτες: «Εμείς δώσαμε την απάντησή μας στην έκθεσή του τεκμηριωμένα και δίνοντας τις δικές μας εκτιμήσεις για τον τρόπο που διεξήχθη η διαπραγμάτευση, για τις ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις των απόψεών μας που περιέχονται στην έκθεση».

Συνέχισε: «Ο ΓΓ επέλεξε να μην απαντήσει στις κατηγορίες και αυτό είναι δικαίωμά του ή αποδεικνύει ότι δεν μπορούσαν να απαντήσουν στις λεπτομερείς και τεκμηριωμένες απόψεις που εκφράζει η δική μας απάντηση». Σε ερώτηση αν αναμένεται η ΕΕ να αναλάβει κάποιο ρόλο όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος είπε ότι έχει συζητήσει το θέμα με τον επίτροπο για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν, και με άλλους αρχηγούς κρατών. «Νομίζω, για το άμεσο μέλλον, η ΕΕ έχει τη θέση ότι η πρωτοβουλία για το θέμα πρέπει να αφεθεί στα Ηνωμένα Εθνη», είπε.

Διαστάσεις παίρνει το θέμα Ματσάκη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, απάντησε στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για το θέμα της εμπλοκής του ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη σε υπόθεση απόπειρας εκβιασμού αστυνομικού, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση ανέλαβε πλήρως τις ευθύνες της με την παραπομπή του θέματος στο Γενικό Εισαγγελέα. Πρόσθεσε επίσης ότι ο νόμος πρέπει να ακολουθήσει την πορεία του, ενώ ερωτηθείς εάν υπάρχουν κομματικές ευθύνες, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι για το θέμα αυτό πρέπει να ερωτηθεί το ΔΗΚΟ.

Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων κατά πόσον υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, ο Κ. Χρυσοστομίδης απάντησε: «Η πολιτική διάσταση του θέματος είναι ο σεβασμός των θεσμών».

Στο μεταξύ, το ΑΚΕΛ αξίωσε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης Ματσάκη. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Αντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι είναι πολιτική του ΑΚΕΛ καμιά υπόθεση να μην κουκουλώνεται, ώστε να λειτουργήσει το κράτος δικαίου.

Οι Ενωμένοι Δημοκράτες εξέφρασαν έκπληξη για την αποκάλυψη του υπουργού Δικαιοσύνης ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος γνώριζε για την υπόθεση Ματσάκη και ενώ διεκδικούσε έδρα ευρωβουλευτή, δε λήφθηκαν μέτρα για διαλεύκανση του θέματος. Σε ανακοίνωσή τους, οι Ενωμένοι Δημοκράτες υπογραμμίζουν ότι η σοβαρότητα του θέματος και οι πολιτικές του διαστάσεις απαιτούν άμεση και αποφασιστική προώθηση των διαδικασιών διαλεύκανσης της υπόθεσης αλλά και ανάληψης της πολιτικής ευθύνης. Οι Ενωμένοι Δημοκράτες τονίζουν ότι οποιαδήποτε ολιγωρία θα δημιουργήσει εύλογα ερωτήματα για προσπάθεια συγκάλυψης αυτής της πρωτοφανούς, όπως αναφέρουν, υπόθεσης, που έχει προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη.

Ο ίδιος ο Μ. Ματσάκης επανέλαβε χτες ότι είναι αθώος και δεν έχει τίποτε άλλο να προσθέσει. Κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει την όλη υπόθεση, αρκέστηκε να πει ξανά ότι κάποιοι θέλουν να μην ακούγεται η φωνή του τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιοι είναι αυτοί.

«Πολιτική κριτική... »

«

Δεν ανήκω βεβαίως - παρά τις προσπάθειες που έγιναν από τον Γιώργο Παπανδρέου να πείσει για το αντίθετο - στο συντηρητικό φασιστικό τόξο της Ευρώπης, επειδή είμαι υπέρ της διάλυσης της ΕΕ», δήλωσε με καυστική διάθεση ο επικεφαλής της Παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα» Αγάπιος Σαχίνης, στην προχτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σχολιάζοντας σκωπτικά τις προεκλογικές αντικομμουνιστικές δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

«

Και, βεβαίως, είμαι πολύ σίγουρος ότι και ο Γιάννης ο Μπουτάρης δεν αισθάνεται καθόλου άσχημα που συνεργάζεται και ταυτίζει τα βήματά του με έναν που, για τον Γεώργιο Ανδρέα Παπανδρέου, βρίσκεται στο φασιστικό ευρωπαϊκό τόξο» συνέχισε ο Αγάπιος Σαχίνης, κάνοντας «πάσα» στον Γιάννη Μπουτάρη που πήρε το λόγο και καταδίκασε, με τη σειρά του, όσα είχε πει στη συνέντευξη Τύπου του Ζαππείου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«

Φυσικά και δε συμφωνώ με τη ρήση του και θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι εγώ δεν ανήκω στο ΠΑΣΟΚ, συνεργάζομαι. Η δική μου συνεργασία με τον Αγάπιο και προσωπικά αλλά και σε άλλα επίπεδα είναι εξαιρετικά καλή και βασίζεται, πέρα από την αγάπη μου για την τοπική αυτοδιοίκηση και σε άλλους δεσμούς, που δεν είναι της ώρας».

Μετά απ' όλα αυτά, ο μοναδικός που απέμεινε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου να υπερασπιστεί το αντικομμουνιστικό παραλήρημα του Γιώργου Παπανδρέου ήταν ο «πιστός» Σπύρος Βούγιας, ο οποίος μάλιστα δε δίστασε να το... αναβαθμίσει, χαρακτηρίζοντάς το «πολιτική κριτική»...


Π.Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ