ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΓΑ ΠΡΟΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΗ
Αντί για σύνταξη της ζητά και πληρωμή

Το θέμα έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης

Ενα χρόνο μετά την υποβολή αίτησης, για συνταξιοδότηση που έκανε η Σοφία Φλέσσα, ακόμα περιμένει την απόφαση του διοικητή του ΟΓΑ και του αρμόδιου υπουργού, για να γνωρίσει αν τελικά ο Οργανισμός θα προχωρήσει στη ρύθμιση των εισφορών που χρωστάει και ζήτησε με αίτηση, ώστε να της δοθεί κανονική σύνταξη ή έστω η βασική προνοιακή των 200 ευρώ το μήνα. Αντίθετα, το μόνο που έλαβε μέχρι σήμερα από τον ΟΓΑ είναι ειδοποίηση να πληρώσει τις εισφορές ύψους 4.575 ευρώ που χρωστάει. Το θέμα φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης με ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ειδικότερα στο κείμενο της Ερώτησης οι βουλευτές σημειώνουν ότι η ασφαλισμένη στον ΟΓΑ Σοφία Φλέσσα έχει γεννηθεί το 1927 και κατέθεσε στις 23 Μάη του 2003 αίτηση συνταξιοδότησης μέσω του ανταποκριτή του Οργανισμού του δήμου Ειρηνούπολης νομού Ημαθίας, με αριθμό πρωτοκόλλου 329. Δεν έχει καταβάλει όμως τις εισφορές στον κλάδο πρόσθετης ασφάλισης για τα έτη 1988 έως 1997 και στον κλάδο κύριας ασφάλισης αγροτών για τα έτη 1998 ως τη μέρα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Συγκεκριμένα, οι οφειλές της στην πρόσθετη ασφάλιση είναι 3.335 ευρώ και στην κύρια 1.220 ευρώ, δηλαδή συνολικά 4.575 ευρώ.

Η Σ. Φλέσσα, αλλά και χιλιάδες άλλοι αγρότες, συνεχίζουν οι βουλευτές, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι του Οργανισμού και να πληρώσει το παραπάνω υπέρογκο ποσό. Ετσι, στην αίτηση συνταξιοδότησής της, ύστερα από πρόταση του τμήματος ασφάλισης και παροχών γήρατος του περιφερειακού υποκαταστήματος κεντρικής Μακεδονίας, συμπεριέλαβε και αίτηση, με την οποία ζητούσε να παρακρατηθούν οι οφειλόμενες εισφορές της από τη βασική προνοιακή σύνταξη και στη συνέχεια να της αποδοθεί η κύρια σύνταξη. Αιφνιδιαστικά όμως μετά από 6 μήνες και ενώ ανέμενε να της αποδοθεί η σύνταξη, δέχτηκε ειδοποίηση από τον ΟΓΑ να καταβάλει τις οφειλόμενες εισφορές στον κλάδο πρόσθετης ασφάλισης σε διάστημα...25 ημερών.

Επειδή, επισημαίνουν τέλος οι βουλευτές, στην ίδια μοίρα βρίσκονται χιλιάδες αγρότες και αγρότισσες που αναμένουν με αγωνία τη συγκεκριμένη απόφαση ενώ όσοι ανήκουν στην κατηγορία αυτή δεν έχουν καν βιβλιάριο ασθένειας, αλλά και επειδή υπεύθυνος για την έκδοση ή μη της σύνταξης είναι το υπουργείο, ερωτούν τους υπουργούς: Εάν είναι στις προθέσεις τους να παρέμβουν, ώστε να εκδοθεί άμεσα η απόφαση που θα δώσει τη δυνατότητα στη Σ. Φλέσσα, αλλά και στους άλλους αγρότες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, να ρυθμίσει τις οφειλές της και να της δοθεί επιτέλους η σύνταξής της.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ «ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ»
Ενσωμάτωση αντί για αναβάθμιση

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή

Εκμεταλλευόμενη τις προσδοκίες των νοσηλευτών για αναβάθμιση του επαγγέλματός τους η κυβέρνηση κατέθεσε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της «Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδας» (ΕΝΕ)με τη μορφή ΝΠΔΔ - στα πρότυπα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Ενα τέτοιο ΝΠΔΔ θα αποτελέσει μοχλό ενσωμάτωσης του νοσηλευτικού προσωπικού στην ασκούμενη πολιτική και απηχεί και τη συναινετική προσέγγιση των συνδικαλιστικών ηγεσιών στο χώρο. Αλλωστε, το πνεύμα αυτό αποτυπώνεται πολύ παραστατικά στην αιτιολογική έκθεση, όπου αναφέρεται: «Η επιλογή του νόμου ως τύπου κανονιστικής διατύπωσης των κανόνων εκφράζει την ευρύτατη συναίνεση του κλάδου για τις θεσμικές επιλογές και το κανονιστικό πλαίσιο και κυρίως τη διάθεση αυτοπεριορισμού του κλάδου για το μέλλον».

Το νομοσχέδιο έχει 43 άρθρα και θα συζητηθεί στις αρχές της επόμενης βδομάδας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί στο Α΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής. Τα 34 πρώτα άρθρα αναφέρονται στην ΕΝΕ. Προβλέπεται υποχρεωτική εγγραφή στο υπό ίδρυση νομικό πρόσωπο όλων των νοσηλευτών που έχουν αποφοιτήσει από τα αντίστοιχα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ της ημεδαπής, καθώς και των αποφοίτων αναγνωρισμένων Σχολών ή Τμημάτων Νοσηλευτικής του εξωτερικού. Η ΕΝΕ αποτελείται από την κεντρική Διοίκηση και από Περιφερειακά Τμήματα, ένα σε κάθε υγειονομική περιφέρεια.

Με το άρθρο 38 θα υπαχθούν στα νοσοκομεία οι Προκατασκευασμένες Μονάδες Α΄ Βοηθειών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Μετά τους Ολυμπιακούς μπορεί να δοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Με το άρθρο 39 δίνεται μια ακόμα παράταση, μέχρι 31.12.2004, στις ιδιωτικές κλινικές να προσαρμοστούν στις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 235/2000.

Με το άρθρο 42 λήγει η θητεία των Διοικητών των ΠεΣΥΠ (ήταν πενταετής) καθώς και η θητεία αρκετών συλλογικών οργάνων φορέων και ΝΠΔΔ που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας. Η ρύθμιση αυτή έγινε για να αποπεμφθούν τρεις διοικητές των ΠεΣΥΠ που δεν υπέβαλαν παραίτηση όπως οι 14.

Με τα υπόλοιπα άρθρα ρυθμίζονται κυρίως θέματα των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Σε ετοιμότητα οι υπάλληλοι

«Λουκέτο» σε όσα σούπερ - μάρκετ επιδιώξουν να ανοίξουν αύριο, Κυριακή, θα βάλει ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, ο σύνδεσμος καλεί τα μέλη του αύριο, στις 8.30 το πρωί, σε συγκέντρωση στην πλατεία Σαρόκο, προκειμένου να εμποδίσουν οποιαδήποτε προσπάθεια κατάργησης της Κυριακάτικης Αργίας.

Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι της Κέρκυρας δίνουν τη μάχη ενάντια στην απόφαση του νομάρχη Κέρκυρας, η οποία καταργεί στην ουσία την κυριακάτικη αργία των εργαζομένων στα καταστήματα τροφίμων. «Το σωματείο μας κάθε Κυριακή - τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση - θα βρίσκεται έξω από τα σούπερ μάρκετ της πόλης, που θα θελήσουν να ανοίξουν, για να περιφρουρήσει την απεργία και να καταργήσει στην πράξη την απαράδεκτη απόφαση του νομάρχη. Καλούμε όλους τους συνάδελφους ιδιωτικούς υπάλληλους, αλλά και κάθε εργαζόμενο να δώσει αγωνιστικό παρόν».

Τα γλυκόλογα της συναίνεσης

«Ευχαριστούμε τον κ. υπουργό για τη φιλοξενία και την επίπονη διαδικασία στην οποία κι αυτός μετείχε. Χωρίς τη δική του βοήθεια και προσπάθεια, δε θα είχαμε καταλήξει σήμερα σ' αυτά που έχουμε καταλήξει».

Τα γλυκόλογα είναι για τον υπουργό Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλο και ειπώθηκαν αμέσως μετά την τριμερή συνάντηση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Τράπεζες (ΟΤΟΕ), των τραπεζιτών και του υπουργού, στην οποία υπογράφτηκε η νέα διετής Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους τραπεζοϋπάλληλους και οδηγεί στην παραπέρα συρρίκνωση των εισοδημάτων τους. Και αν νομίσει κανείς ότι τα λόγια αυτά ειπώθηκαν από κάποιο τραπεζίτη ή συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ κάνει λάθος. Τη δήλωση έκανε ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, Δ. Τσουκαλάς! Ετσι, για να γίνει καθαρό ότι η όποια αντιπολίτευση κάνει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, είναι στα λόγια.

Κατά τα άλλα, τα στελέχη του κόμματός του αναλαμβάνουν στα κρίσιμα ζητήματα να στηρίζουν πλήρως τις επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ
Πριμοδότηση και επέκταση της εμπορευματοποίησης

Σε έμμεση πριμοδότηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας οδηγεί η κοινή απόφαση του υπουργού Υγείας Ν. Κακλαμάνη και των υφυπουργών Εργασίας Ν. Αγγελόπουλου και Οικονομικών Π. Δούκα να μπορούν οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ να νοσηλεύονται στα συμβεβλημένα με τον Οργανισμό ιδιωτικά θεραπευτήρια, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν στην αρμόδια Διεύθυνση Υγείας βεβαιώσεις από κρατικά νοσοκομεία περί της αδυναμίας αντιμετώπισης του περιστατικού σε αυτά. Επίσης, δίνεται η «δυνατότητα στον ΟΓΑ να συνάπτει συμβάσεις με επιστημονικά ιδιωτικά εργαστήρια, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα - εργαστήρια, για τη διενέργεια των παρακλινικών εξετάσεων που προβλέπονται από τον οργανισμό του», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας.

Η δαπάνη ανά εξέταση δεν μπορεί να είναι ανώτερη από την οριζόμενη στο κρατικό τιμολόγιο, «έτσι ώστε να αποφεύγεται η οποιαδήποτε επιπλέον δαπάνη εις βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού ή του Προϋπολογισμού του ΟΓΑ» υπογραμμίζει το υπουργείο Οικονομίας, το οποίο κομπορρημονεί ότι με την «εν λόγω απόφαση αρχίζει να γίνεται πράξη η εφαρμογή του Προγράμματος της ΝΔ για ελεύθερη επιλογή ιατρού και θεραπευτηρίου, χωρίς ουδεμία επιβάρυνση του ασφαλισμένου και στη συγκεκριμένη περίπτωση του Ελληνα αγρότη».

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, δε θεωρούν επιβάρυνση του ασφαλισμένου τις πληρωμές των Ταμείων. Γι' αυτό και δικαιολογούν τα χρέη των νοσοκομείων με τα χρέη των Ταμείων προς τα νοσοκομεία...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ