ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Οχι αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια»

«Απειθαρχία» στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το διαλυτικό της κανονισμό 3577, που μετατρέπουν τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες σε ξέφραγο αμπέλι για να αλωνίζουν ασύδοτοι οι εφοπλιστές, με ό,τι αυτό σημαίνει για την απρόσκοπτη συγκοινωνιακή σύνθεση των ελληνικών νησιών με την ηπειρωτική χώρα, αλλά και την ίδια την αμυντική θωράκιση της χώρας! Το κάλεσμα αυτό απευθύνει η Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών του ΚΚΕ, με χτεσινή της ανακοίνωση προς τους ναυτεργάτες, τους νησιώτες, συνολικά τον εργαζόμενο λαό, αναδεικνύοντας την ανάγκη του συντονισμού και της κοινής τους πάλης για να τη δημιουργία του δημόσιου Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών με εργατικό - λαϊκό έλεγχο.

Αφορμή για την παρέμβαση της ΚΟΝ αποτέλεσαν οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις σε βάρος των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Στην Κάλυμνο οι φορείς βρίσκονται εδώ και ένα μήνα στο πόδι με πρωτοβουλία της συντονιστικής επιτροπής. Ανάλογες πρωτοβουλίες προετοιμάζονται και από το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, το οποίο, με χτεσινή του ανακοίνωση, επισημαίνει ότι οι αυξήσεις των εισιτηρίων επιβεβαιώνουν πως «η επέλαση στα λαϊκά εισοδήματα είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση κατά τις απαιτήσεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου» και καλεί «το λαό του νησιού μας, τους ναυτεργάτες σε κοινή δράση για να ανατραπούν αυτές οι αντιλαϊκές αποφάσεις».

Η ΚΟΝ, στην ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι η επίθεση εφοπλιστών - κυβέρνησης της ΝΔ κηρύχτηκε ακριβώς την επομένη των εκλογών, επιβεβαιώνοντας τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ «για νέα σκληρή επίθεση ενάντια στο εργατικό, λαϊκό εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων, μετά τις ευρωεκλογές». Τονίζει ότι στο «πλευρό» τους βρίσκονται επίσης, τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και ο ΣΥΝ, «που από κοινού στήριξαν το διαλυτικό κανονισμό 3577 και για την εφαρμογή του ψήφισαν το νόμο 2932/2001, απελευθερώνοντας την εφοπλιστική ασυδοσία».

«Πατώντας - συνεχίζει - σ' αυτό το γόνιμο για την κερδοφορία και ασυδοσία τους έδαφος, οι εφοπλιστές από το Μάη του 2002 μέχρι το Μάη του 2004 επέβαλαν δυσβάστακτες αυξήσεις στις τιμές εισιτηρίων, που ξεπερνούν το 60%». Επιπλέον, όπως συμπληρώνει, κατάργησαν τις εκπτώσεις στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, μείωσαν τον αριθμό των δρομολογίων, παραβιάζουν συστηματικά τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, επιβάλλοντας εξαντλητικά ωράρια εργασίας στους ναυτεργάτες με ό,τι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια της ζωής πληρωμάτων και επιβατών και πάει λέγοντας, ενώ τονίζει ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη.

Η ΚΟΝ υπογραμμίζει ότι οι ίδιες οι εξελίξεις επιβάλλουν την ανάγκη του συντονισμού και της έντασης της πάλης των εργαζομένων, για να αποκρούσουν τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική και την εφοπλιστική ασυδοσία.

ΤΟΠΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αντίσταση στην εργοδοτική επίθεση

Σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση καλεί, με ανακοίνωσή του, τους εργαζόμενους της Νάουσας το ΠΑΜΕ, οι δυνάμεις του οποίου «δηλώνουν αγωνιστικό "παρών" στις πρωτοβουλίες του ΕΚ Νάουσας, των σωματείων και των φορέων, προβάλλοντας το αγωνιστικό πλαίσιο που εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζόμενων και των οικογενειών τους».

Οι εργαζόμενοι της Νάουσας προσανατολίζονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας στην πόλη τους, απαντώντας έτσι στις εντεινόμενες τον τελευταίο καιρό μεθοδεύσεις του Λαναρά να απαξιώσει τα κλωστοϋφαντουργεία του ομίλου, με πρόσχημα τη δήθεν έλλειψη πρώτης ύλης (βαμβάκι) στην αγορά. Σε συνάντηση που πραγματοποίησαν την Πέμπτη οι διοικήσεις των σωματείων του ομίλου στη Νάουσα, αποφάσισαν να καλέσουν πλατιά σύσκεψη φορέων στην πόλη, την Τρίτη στις 8.30 μ.μ. στο ΕΚΝ και να προτείνουν τη διοργάνωση πανεργατικού, πανναουσαϊκού συλλαλητηρίου για το ερχόμενο Σάββατο.

«Τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι στο χώρο της κλωστοϋφαντουργίας και της ένδυσης στο Νομό Ημαθίας έχουν δεχτεί καθολική επίθεση στα δικαιώματά τους», σημειώνει η ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η Τοπική Γραμματεία Ημαθίας του ΠΑΜΕ. «Εκτός από το κλείσιμο επιχειρήσεων, τη μεταφορά τους στα Βαλκάνια με τις επιδοτήσεις που τους δίνει το ελληνικό κράτος, έχουμε και τις εργολαβίες, την προσπάθεια να μειώνονται οι αποδοχές, να δίνονται αυξήσεις ψίχουλα. Στην τελευταία συνάντηση εργοδοτών με την Ομοσπονδία, οι πρώτοι πρότειναν για δύο χρόνια αυξήσεις 2% + 1%!!!».

Απαντώντας, εξάλλου, στο πάγιο αίτημα της εργοδοσίας για νέες παροχές και «διευκολύνσεις» της επιχειρηματικής δραστηριότητας από την κυβέρνηση, το ΠΑΜΕ τονίζει ότι «προνόμια, διευκολύνσεις, ζώνες και παραζωνάρια εξυπηρετούν τα υπερκέρδη των επιχειρηματιών και μόνο. Είναι μάταιο εμείς οι εργαζόμενοι να ταυτιζόμαστε με τα δικά τους αιτήματα, να βάζουμε από μόνοι μας "το κεφάλι στον τορβά", διεκδικώντας νέα προνόμια για τους επιχειρηματίες».

ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Αρχή με «εθελούσια έξοδο»

Σταδιακά πρόκειται να εξελιχτεί η «αναδόμηση» της Γενικής Τράπεζας από τα νέα αφεντικά της, τη γαλλική τράπεζα Societe Generale. Οι Γάλλοι τραπεζίτες ανακοίνωσαν και την εφαρμογή των λεγόμενων προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου εργαζομένων, που θα τεθούν σε εφαρμογή από το φθινόπωρο του 2004.

Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι κανείς δεν πρόκειται να εξωθηθεί σε παραίτηση και πως ο αριθμός αυτών που θα αποχωρήσουν θα είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Σ' αυτήν τη φάση, τα νέα αφεντικά της τράπεζας επιχειρούν να κερδίσουν χρόνο. Τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους (ανακατατάξεις προσωπικού κ.ά.), με βάση το χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε, θα «διευθετηθούν» μετά την παρέλευση 18μηνου, δηλαδή προς το τέλος του 2005.

ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Αύξηση της απασχόλησης

Ανοδο σημείωσε η απασχόληση στο λιανικό εμπόριο το Α` τρίμηνο του 2004, σύμφωνα με το νέο δείκτη που εκδίδει η Στατιστική Υπηρεσία, για τις εξελίξεις της απασχόλησης στον κλάδο αυτό.

Ο γενικός δείκτης απασχολουμένων το α` τρίμηνο του 2004, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του α` τριμήνου του 2003, παρουσίασε άνοδο 2,9%, ενώ σε σχέση με το δ` τρίμηνο του 2003 καταγράφηκε άνοδος της απασχόλησης κατά 0,2%. Η κατά 2,9% άνοδος της απασχόλησης στο διάστημα α` τρίμηνο του 2004, προς το α` τρίμηνο του 2003, αποδίδεται στην ομάδα καταστήματα διατροφής κατά 4,8% και στην ομάδα καταστήματα εκτός διατροφής κατά 0,3%. Αντίστοιχα, η άνοδος της απασχόλησης κατά 0,2% το α` τρίμηνο του 2004, προς το δ` τρίμηνο του 2003, προήλθε από την αντίστοιχη άνοδο της απασχόλησης στα είδη διατροφής κατά 2% και από τη μείωση της απασχόλησης στα καταστήματα εκτός διατροφής κατά 2,4%.

Η ιστοσελίδα του ΠΑΜΕ

Γίνεται γνωστό ότι η ιστοσελίδα του ΠΑΜΕ άλλαξε. Η νέα ιστοσελίδα του είναι: www.pamehellas.gr

H ηλεκτρονική διεύθυνση παραμένει πάντα η ίδια (pame@hol.gr)

«ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ»
Το Ναυπηγείο στο Δημόσιο τώρα!

Την πρόταση να περάσει το «Ναυπηγείο στο Δημόσιο τώρα!» καταθέτει στους εργαζόμενους η «Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά», καλώντας τους να την επιβάλουν με τους αγώνες τους, καθώς αποτελεί τη μοναδική λύση για τη σωτηρία της μεγαλύτερης ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας. Το κάλεσμα αυτό απευθύνεται μετά και από την προχτεσινή γενική συνέλευση που έγινε στο ναυπηγείο, όπου ξεκαθαρίστηκε ότι τόσο οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, όσο και της ΔΑΚΕ, που πλειοψηφούν στη διοίκηση του σωματείου «ΤΡΙΑΙΝΑ», ενδιαφέρονται αποκλειστικά και μόνο για τα προσωπικά τους συμφέροντα και τις καρέκλες τους, αφήνοντας στο απυρόβλητο την ουσία, ότι δηλαδή η ιδιωτικοποίηση έχει οδηγήσει το ναυπηγείο σε αδιέξοδο.

Η γενική συνέλευση εξουσιοδότησε τη διοίκηση του σωματείου να κηρύξει αγωνιστικές κινητοποιήσεις, οι οποίες, όμως, ως διεκδικητικό πλαίσιο θα έχουν να αποσυρθούν οι αγωγές που κατέθεσε σε βάρος του Δημοσίου η αγοράστρια εταιρία HDV για δήθεν αθέτηση όρων της αγοραπωλησίας και την επαναπρόσληψη δύο διευθυντών που απολύθηκαν πρόσφατα.

Η «Εργοστασιακή Επιτροπή» καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν έξω από τους τοίχους του ναυπηγείου τον αγώνα τους. Να γίνουν συγκεντρώσεις στα αρμόδια υπουργεία, ώστε να πάρει θέση η κυβέρνηση απέναντι στην υπόθεση της σωτηρίας του ναυπηγείου. Οι κινητοποιήσεις να έχουν κυρίαρχα αιτήματα τη μόνιμη, σταθερή δουλιά με δικαιώματα και την επιστροφή του ναυπηγείου κάτω από τον έλεγχο του Δημοσίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ