ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούνη 2004
Σελ. /40
Κλαίνε οι κροκόδειλοι;

Του Κώστα Κουφογιώργου από το ΚΕΡΔΟΣ
Του Κώστα Κουφογιώργου από το ΚΕΡΔΟΣ
Την ώρα που αυτοί έχουν αγωνία για τον πρόεδρό τους. Πεθαίνουν παιδιά από υποσιτισμό!

Την ώρα που αυτοί μετράνε τρελά κέρδη. Πεθαίνουν παιδιά από υποσιτισμό!

Την ώρα που αυτοί αλληλοκαρφώνονται για το ποιος κρατάει πιο μεγάλη κουτάλα. Πεθαίνουν παιδιά απ' την πείνα, μαραζώνουν παιδιά απ' την ανεργία.

Οι συνένοχοι παριστάνουν τους ανήξερους.

Για την παρατεταμένη λιτότητα (θυμάται κανείς ότι το ΠΑΣΟΚ το '85 έβαλε πρόστιμο στο «Ριζοσπάστη» γιατί έδωσε αυξήσεις στους μισθούς;).

Οι συνένοχοι αγωνιούν για τις περιπέτειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Λαθροχειρούν ονομάζοντας την ένωση των μονοπωλίων «Ευρώπη». Αυτοί που έβαλαν φαρδιά-πλατιά την υπογραφή τους στο Μάαστριχτ. Και που επιμένουν ακόμα και σήμερα πως μπορεί ένας ιμπεριαλιστικός οργανισμός να είναι και δημοκρατικός. Αλλοθι ψάχνουν, για να συνεχίζουν να σταβλίζονται στα υπόγεια των Βρυξελλών, για τα οποία δήθεν δυσφορούν.

Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Γι' αυτό και είναι υποκριτικές οι απορίες για το στρατόπεδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Ποιος ξεχνά ότι στο Σίδνεϊ οι Αγώνες έγιναν με τα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ σε απόσταση βολής; Ποιος ξεχνά ότι η Ατλάντα ήταν επίσης ένα απέραντο στρατόπεδο; Εξαίρεση ήταν μόνο μία: Η Μόσχα...

Ωρα είναι να αρχίσουμε να κλαίμε και για τον ...Μίλερ. Ο οποίος, λέει, είναι και ριγμένος. Γιατί ενώ πρόσφερε τα μέγιστα στην εξάλειψη της «εσωτερικής τρομοκρατίας» στην Ελλάδα, τώρα τον στέλνουν να δουλέψει στον ιδιωτικό τομέα. Θα κακοπάθει το παιδί.

Πάει, χάλασε ο κόσμος. Πού είναι εκείνη η χρονιά που κάτι «αριστεροί» με κεράκια έξω από την πρεσβεία φώναζαν «είμαστε όλοι Αμερικάνοι». Τα ορφανά.


ΟΜΟΡΦΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, ΑΓΓΕΛΙΚΑ ΠΛΑΣΜΕΝΟΣ

ΠΙΚΡΟ ΠΟΤΗΡΙ: «Οσο οι διευρυνόμενες κοινωνικές ανισότητες περιθωριοποιούν τις πλειοψηφίες, ώστε αυτές να γίνονται πλέον στόχος, τόσο η διοίκηση της "απλής ζωής" του ζητιάνου ή του νεόφτωχου στο κέντρο της σύγχρονης πόλης εντείνεται μεταβάλλοντάς τον σε Homo sacer. Το περίεργο εστιάζεται στο ότι στη μεταμοντέρνα εποχή γίνεται λόγος για παρωχημένα μέτρα ήπιας, αρχικά και σκληρής αργότερα, καταστολής και "ιδρυματοποίησης". Ας ελπίσουμε ότι κάτι θα γίνει ώστε να μη μιλάμε πλέον για Ολυμπιακά "πτωχοκομεία" τύπου του 17ου αιώνα» (Ο Γ. Νούσκαλης στα «ΝΕΑ»).

ΠΟΙΟΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ: «Τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων απογειώθηκαν σημειώνοντας αύξηση κατά 36% (!!!) που είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 22 ετών» (Η Ζέζα Ζήκου στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ: «Η σίτιση σε όλα τα παιδιά παγκοσμίως με επαρκή διατροφή θα απέτρεπε περίπου 1 εκατομμύριο θανάτους ετησίως από πνευμονία, 800.000 από διάρροια, 500.000 από ελονοσία και 250.000 από ιλαρά. Το 52% όλων των θανάτων στα μικρά παιδιά αποδίδεται στον υποσιτισμό» (Από την έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΤΟ ΑΜΟΡΤΙΣΕΡ: «Η ανεργία και δη η μακροχρόνια είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας (...) έξι στους δέκα ανέργους παραμένουν στο περιθώριο για διάστημα περισσότερο του ενός έτους (...) η κατάσταση θα ήταν εκρηκτική αν δεν υπήρχε η ελληνική οικογένεια η οποία προφυλάσσει στους κόλπους της το νέο άνεργο» (Διαπιστώσεις της έρευνας «Κοινωνικές Τάσεις» στο «ΒΗΜΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟ

Η ΑΥΡΙΑΝΗ: ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΚΛΗΤΗΡΑΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ

Η ΑΥΓΗ: ΔΥΣΤΟΚΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ 700.000 ΓΙΑ «2004»

ΕΘΝΟΣ: ΕΠΕΛΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ ΜΑΖΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ

ΤΑ ΝΕΑ: ΟΜΟΛΟΓΟΥΝ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΔΑΝΕΙΟ

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΣΚΟΥΠΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Η ΝΙΚΗ: ΑΦΑΙΜΑΞΗ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΚΡΥΦΑ ΧΡΕΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «ΣΚΟΥΠΙΔΙ» ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: 1.868 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ

Η ΧΩΡΑ: ΕΒΑΛΑΝ ΜΕΣΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΙΣΘΟΙ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕ ΜΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΣΕΡΝΟΥΝ ΣΕ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ!

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Οι εταίροι

«Εκεί που πηγαίναμε για μετωπική σύγκρουση εργαζομένων - εργοδοτών στο χώρο των τραπεζών, ο υπουργός Εργασίας πέτυχε την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων και διετή εργασιακή ειρήνη» (το κύριο άρθρο στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

Συμβαίνουν τέτοια πράγματα;

«Υπάρχουν δημοσιογράφοι που έχουν ούτε μία, ούτε δύο, ούτε πέντε, αλλά επτά θέσεις, οι περισσότερες αργομισθίες! Υπάρχουν δημοσιογράφοι που εισπράττουν μισθούς συγχρόνως από το υπουργείο Τύπου, από την ΕΡΤ, από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και από κάποιο γραφείο Τύπου Υπουργείου!» (το άρθρο του Δ. Ρίζου στον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ).

Βρε αγωνία...

«Αν η κυβέρνηση θέλει τη στήριξη του λαού να πει όλη την αλήθεια, να στείλει τους καταχραστές στη φυλακή και να αγκαλιάσει τα στελέχη της ΝΔ τα οποία βρίσκουν κλειστές τις πόρτες της εξουσίας» (ο Γ. Ζερβός στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ).

Οπως το ...'85

«Είναι φανερό ότι τα μέτρα θα πλήξουν τους "συνήθεις υπόπτους", δηλαδή τους μισθωτούς, τα χαμηλά εισοδήματα, τους συνταξιούχους» (το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

Αργά για αυτοκριτική

«Μπαίνει σε μια περιπέτεια η Ευρώπη, εφόσον τελικά επέλθει η συμφωνία. Και πρέπει να προετοιμαστούμε για τις δυσκολίες και τις επιπτώσεις αυτής της περιπέτειας» (το κύριο άρθρο στην Αυγή).

Επίσης αργά για απορίες

«Αναρωτιέται κανείς αν η Ελλάδα ανέλαβε να οργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες, δηλαδή μια ειρηνική πανηγυρική εκδήλωση, ή μια τεράστια πολεμική, αστυνομική, κατασκοπευτική και ηλεκτρονική επιχείρηση τεραστίου κόστους το οποίο θα πληρώσουν οι επόμενες γενιές» (το ερώτημα στο άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).

Πρόσφερε ο άνθρωπος

«Διπλωματική πηγή δήλωσε στο "Εθνος" ότι ο κ. Μίλερ ανέμενε επιβράβευση και αναβάθμιση (...) για τις προσπάθειες που κατέβαλε για την καταπολέμηση της "εσωτερικής τρομοκρατίας" στην Ελλάδα» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ