ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Απάνθρωπα και εγκληματικά τα μέτρα των ΗΠΑ

Associated Press

ΑΒΑΝΑ.-

Ενα ακόμη επιθετικό βήμα εκ μέρους των ΗΠΑ, τα νέα απάνθρωπα και εγκληματικά μέτρα των ΗΠΑ - που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου για την ανατροπή της επαναστατικής κυβέρνησης - χαρακτήρισαν οι Κουβανοί αξιωματούχοι την ανακοίνωση του πακέτου των οικονομικών μέτρων κατά της Κούβας με κύριο στόχο τον ασφυκτικό οικονομικό αποκλεισμό της.

Τα νέα αυστηρά μέτρα που ανακοινώθηκαν επισήμως και συγκεκριμένα την Τετάρτη, θα τεθούν σε ισχύ στις 30 Ιούνη και προβλέπεται: ότι οι Κουβανοαμερικανοί μπορούν να επισκέπτονται στενούς συγγενείς τους στο νησί μόνον μία φορά κάθε τρία χρόνια, ενώ μέχρι σήμερα μπορούσαν να κάνουν τέτοιες επισκέψεις κάθε χρόνο. Επίσης οι επισκέψεις δεν μπορούν να διαρκούν περισσότερο από 14 μέρες και θα μπορούν να γίνουν μετά την παροχή ειδικής άδειας εκ μέρους των αμερικανικών αρχών. Ενώ περιορίζει σημαντικά και το χρηματικό ποσό το οποίο έχουν δικαίωμα να ξοδεύουν όσοι τελικά λαμβάνουν αυτή τη χρυσή άδεια για να επισκεφθούν την Κούβα. Από 167 δολάρια ημερεσίως σε 50! Επιπροσθέτως, τα οικογενειακά εμβάσματα δεν μπορούν πια να ξεπερνούν το ποσό των 100 δολαρίων, ενώ υπάρχει επιπλέον περιορισμός τους μόνο σε συγγενείς πρώτου βαθμού, όπως γονείς, παππούδες και παιδιά.

«Αυτές οι ρυθμίσεις αποτελούν πλήγμα για την κουβανική οικογένεια», δήλωσε ο Ραφαέλ Ντάουσα, διευθυντής της υπηρεσίας Βόρειας Αμερικής στο υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι δεν προβλέπονται εξαιρέσεις με την επίκληση ανθρωπιστικών αναγκών, ούτε αναγνωρίζεται το δικαίωμα των Κουβανοαμερικανών να επισκέπτονται συγγενικά τους πρόσωπα στο Νησί της Επανάστασης. «Τα μέτρα αυτά, είναι απάνθρωπα και εγκληματικά», δήλωσε ο Ραφαέλ Ντάουσα και επισήμανε ότι οι ειδικές ρυθμίσεις που επιβάλλει το Γραφείο Ελέγχου Οικονομικών Στοιχείων του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών παραβιάζουν κατάφωρα το Σύνταγμα των ΗΠΑ το οποίο θεωρητικά παρέχει πλήρη ελευθερία στους πολίτες να ταξιδεύουν σε οποιοδήποτε κράτος του κόσμου.

Τέλος, σύμφωνα με το Prensa Latina, η Ενωση Αμερικανών Νομικών με ανακοίνωσή της καταγγέλλει τα μέτρα της κυβέρνησης Μπους καθώς εκτιμά ότι πρόκειται για παραβίαση εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης του δικαιώματος της ελευθερίας μετακινήσεων και ως κύριο όργανο αποψίλωσης του δικαιώματος σε Αμερικανούς υπηκόους να μεταβαίνουν σε τρίτες χώρες.

ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Επικριτική «εξισορροπητικά» η απόφαση

ΒΙΕΝΝΗ.-

«Πολιτική και όχι τεχνική ως όφειλε» χαρακτήρισε την απόφαση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του, ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Καμάλ Χαραζί. Μετά από ημέρες διαβουλεύσεων, που ακολούθησαν την υποβολή της σχετικής έκθεσης των επιθεωρητών την 1η Ιουνίου, χτες, το 35μελές Συμβούλιο της ΔΕΑΕ κατέληξε σε ένα κείμενο απόφασης που εγκαλεί την Τεχεράνη για «μη ικανοποιητικό βαθμό συνεργασίας στις επιθεωρήσεις» και υποστηρίζει ότι «υπάρχουν ακόμη αρκετά σημεία προς διευκρίνιση».

Στην απόφαση, όμως, δε γίνεται καμία νύξη για υιοθέτηση χρονοδιαγράμματος «συμμόρφωσης» της Τεχεράνης, ούτε εμπεριέχεται κάποια απειλή ή αναφορά στο ενδεχόμενο παραπομπής του θέματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως πίεζαν έντονα οι ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του Ιράν στη ΔΕΑΕ, Σεγιέν Χοσεΐν Μουσαβιάν, δεν έκρυβε την ευχαρίστησή του, μιλώντας για «θετικότερη απόφαση από ό,τι αναμενόταν, αφού δεν περιέχει την παραμικρή ουσιαστικά απειλή ή καταδίκη».

Αντίθετα, εμφανώς απογοητευμένος ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Κένεθ Μπριλ, επέμενε ότι «το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αποτελεί απειλή για ολόκληρο τον κόσμο» και ότι «το Ιράν επίτηδες δε συμμορφώνεται και προκαλεί γι' αυτό και θα πρέπει το ζήτημα να φθάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να επιβληθούν σκληρές κυρώσεις». Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Τζον Μπόλτον, κατέστησε σαφές ότι η Ουάσιγκτον «θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις».

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Πολεμικό «πατριωτικό σχέδιο»

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

«Νίκη» για τον Αλβαρο Ουρίμπε, κατά τον Τύπο της Κολομβίας και την αναμετάδοσή της από τα διεθνή πρακτορεία, η υπερψήφιση εκ μέρους της Γερουσίας, και χτες από την Κάτω Βουλή των Αντιπροσώπων, της τροποποίησης του άρθρου του Συντάγματος για τη θητεία του Προέδρου, που θα επιτρέψει στον Ουρίμπε να διεκδικήσει εκ νέου την Προεδρία, για δεύτερη συνεχή θητεία σε περίπτωση που επανεκλεγεί, προκειμένου, όπως δηλώνει, να ολοκληρώσει το πρόγραμμά του... Το μόνο που απομένει είναι και η υπερψήφισή του από την Ολομέλεια του Κογκρέσου μετά την επανάληψη των εργασιών στις 20 του Ιούλη.

Ποιο είναι το πρόγραμμα που πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρώσει ο Ουρίμπε... Κατά την κολομβιανή εφημερίδα «Ελ Τιέμπο», το «Πατριωτικό Σχέδιο» (PLAN PATRIOTA), που το χαρακτηρίζει πολεμικό: Προετοιμάζεται να παραδοθεί ο πλούτος της χώρας στις πολυεθνικές, με τη στήριξη του πολέμου, εγχώριου και περιφερειακού - οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πολεμικές προετοιμασίες στο Εκουαδόρ και με την πρόσφατη επίσκεψη του επικεφαλής του Νότιοαμερικανικού Στρατηγείου, Τζέιμς Τ. Χιλ, για επιθεώρηση - προκειμένου να ανακτηθεί ο έλεγχος της Κολομβίας. Κι αυτό θα επιτευχθεί με τη διάλυση τουλάχιστον 120 μετώπων ανταρτών, διασκορπισμένων σ' όλη τη χώρα, με τη μεγάλη πλειοψηφία τους να ανήκει στις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), ενώ ακολουθούν ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN) και ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (EPL).

ΡΩΣΙΑ
Αστυνομική αυθαιρεσία

Βασανιστήρια στην αστυνομία του Πούτιν

Οπως γράφει η εφημερίδα «Νόβιε Ιζβέστια» ο εξουσιοδοτημένος από τον Β. Πούτιν, για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσική Ομοσπονδία, Β. Λουκίν, παρέδωσε στον Πρόεδρο της Ρωσίας την έκθεσή του για τους πρώτους 3 μήνες της θητείας του. Κατά τη διάρκεια αυτή δέχτηκε 20 χιλιάδες παράπονα και καταγγελίες από διάφορους πολίτες της Ρωσίας, που θεωρούν ότι καταπατήθηκαν τα δικαιώματά τους. Το 1/3 των καταγγελιών αφορούσε τη συμπεριφορά των οργάνων της αστυνομίας, το 28% ζητήματα καταπάτησης της νομοθεσίας που αφορά σε ζητήματα κατοικίας, το 19% ήταν παράπονα φυλακισμένων, το 6% καταγγελίες για την καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας από τους εργοδότες κ.ά.

Από τα στοιχεία που δόθηκαν διαφαίνεται η προβληματική κατάσταση που υπάρχει στη «νέα και δημοκρατική» αστυνομία, με την αυθαιρεσία που συμπεριφέρεται στους Ρώσους πολίτες. Αναφέρθηκαν σχετικά περιπτώσεις βασανιστηρίων στα κρατητήρια της αστυνομίας και κινήθηκαν 16 διώξεις σε βάρος αστυνομικών, ενώ συγκροτήθηκε επιτροπή «άμεσης δράσης» για τον έλεγχο της κατάστασης στα κρατητήρια της περιοχής της Μόσχας, όπου φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Οι καταγγελίες για βασανιστήρια στα κρατητήρια της αστυνομίας του Πούτιν αφορούν κυρίως χρήση ηλεκτρικού ρεύματος και ξυλοδαρμών σε βάρος των κρατουμένων, με στόχο την απόσπαση ομολογίας. Συχνά, επίσης, οι αστυνομικές αρχές αφήνουν ναρκωτικά και σφαίρες για να ενοχοποιήσουν όσους συλλαμβάνουν. Την ίδια ώρα, ο Β. Λουκίν προσπάθησε να εξηγήσει τις «μεθόδους» που χρησιμοποιούν οι αστυνομικές αρχές, λέγοντας πως αυτές οφείλονται στα απελπιστικά χαμηλά ποσοστά των περιπτώσεων που διαλευκαίνονται. Ετσι, την περασμένη χρονιά δε διαλευκάνθηκε το 43% των εγκλημάτων, όπως και το 20% των σχεδιασμένων δολοφονιών, (στη Μόσχα το 42% των δολοφονιών). Μόνο πέρσι παραγράφτηκαν 130 χιλιάδες εγκλήματα, αφού πέρασε το διάστημα που προβλέπει ο νόμος, χωρίς να βρεθούν οι υπαίτιοι.

ΡΩΣΙΑ
Διεργασίες πριν το 10ο Συνέδριο του ΚΚΡΟ

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ -ΤΑΣΣ, ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) εξέφρασε την πρόθεσή του να παραμείνει στην ηγεσία του ΚΚΡΟ και μετά το 10ο Συνέδριο του κόμματος, που θα διεξαχθεί στις 3 Ιούλη 2004. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με δημόσια γράμματα στελεχών του κόμματος που του ζητούν να παραιτηθεί, δήλωσε πως πρόκειται για «σχεδιασμένη και πληρωμένη ενέργεια». Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ δήλωσε πως τα αποτελέσματα των 18 χιλιάδων ΚΟΒ και των 2.500 συνδιασκέψεων του κόμματος δείχνουν πως η πλειοψηφία του κόμματος στηρίζει τη γραμμή της ηγεσίας του κόμματος.

Την ίδια ώρα από τις σελίδες της «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα» δύο μέλη της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΡΟ ασκούν σφοδρή κριτική στον Γκ. Ζιουγκάνοφ, ζητώντας του να παραιτηθεί, «επειδή ό,τι είχε να το δώσει στο κόμμα το έχει δώσει». Οι ίδιοι παρουσιάζουν εσωκομματική δημοσκόπηση στην οποία, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, φαίνεται ότι τα 2/3 των γραμματέων περιοχής του ΚΚΡΟ επιθυμούν την ανανέωση της ηγεσίας του κόμματος.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Αντιφατικές ειδήσεις για τον Αμερικανό όμηρο

ΡΙΑΝΤ.-

Αποκεφαλίστηκε από τους απαγωγείς του, που δηλώνουν μέλη της «αλ Κάιντα» στη Σαουδική Αραβία, ο Αμερικανός μηχανικός αεροσκαφών, Πολ Τζόνσον, που απήχθη την περασμένη βδομάδα. Αυτό μετέδωσε, αργά το βράδυ χθες, το δίκτυο «αλ Αραμπίγια» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, επικαλούμενο ανακοίνωση της οργάνωσης στην ιστοσελίδα «αλ Ισλάχ» και ορισμένες φωτογραφίες, που απεικονίζουν, όπως υποστηρίζεται, το πτώμα του.

Οι σαουδαραβικές αρχές δεν επιβεβαίωναν την είδηση, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε ότι περιμένει περισσότερες πληροφορίες. Νωρίτερα, ο ιμάμης του τεμένους της Μέκκας, Σεΐκ Σάλεχ μπιν Αμπντάλα μπιν Χουμάιντ, του ιερότερου τόπου των μουσουλμάνων, απηύθυνε έκκληση για τερματισμό των επιθέσεων κατά μη μουσουλμάνων και ζήτησε την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από ισλαμικές οργανώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ