ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «ΕΛΑ»
Καταθέσεις μαρτύρων του Χρ. Τσιγαρίδα

Με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης του Χρ. Τσιγαρίδα συνεχίστηκε χτες η δίκη του «ΕΛΑ», ενώ αρνητική εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η πρόεδρος του δικαστηρίου Ελ. Μπρίλη αρνήθηκε να διακόψει τη συνεδρίαση περίπου μιάμιση ώρα πριν την κανονική λήξη, αν και της ζητήθηκε, για το λόγο ότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος εμφάνισε αυξημένη πίεση κι ένιωσε έντονη δυσφορία. Η πρόεδρος προσπάθησε, φυσικά να διασκεδάσει τις εντυπώσεις δίνοντας άδεια στον Χρ. Τσιγαρίδα να αποχωρήσει από την αίθουσα, κάτι που εκείνος δε δέχτηκε.

Από τους μάρτυρες υπεράσπισης του Χρ. Τσιγαρίδα ολοκλήρωσε την κατάθεσή του ο Ν. Γιαννόπουλος που είχε ξεκινήσει να καταθέτει από προχτές, ενώ στην πολύ σύντομη δική του κατάθεση, ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Δάνος, εξήρε το ήθος του κατηγορούμενου.

Ο καθηγητής των ΤΕΙ Βαγγέλης Πισίας κατέθεσε επί μακρόν για τον «ΕΛΑ», λέγοντας ότι είναι μια πολιτική οργάνωση που δημιουργήθηκε στις αρχές της μεταπολίτευσης και ότι τοποθετείται στο χώρο της Αριστεράς. Πρόσθεσε δε, ότι ο «ΕΛΑ» χρησιμοποιούσε χαμηλής έντασης βία ίσα - ίσα για να κρατιέται ένα επίπεδο αντίστασης απέναντι στην κρατική βία, ότι ήταν μια οργάνωση κατά της διεγερτικής τρομοκρατίας, κι ότι έκανε ένοπλες ενέργειες για να προωθεί τις ιδέες και τις θέσεις του κι όχι με κύριο στόχο να προκαλέσει σωματικές και υλικές φθορές ή να πλήξει τη ζωή ατόμων. Τον Χρ. Τσιγαρίδα ο μάρτυρας τον χαρακτήρισε έντιμο άνθρωπο και κοινωνικό αγωνιστή.

Ο δημοσιογράφος Π. Γιώτης στη δική του κατάθεση έκανε εκτενή αναφορά στον «ΕΛΑ» και στα στοιχεία που τον διαφοροποιούν από άλλες σχετικές οργανώσεις. Αντέκρουσε τον ισχυρισμό ότι οι οργανώσεις αυτές ήταν συγκοινωνούντα δοχεία και σημείωσε ότι από άποψη πρακτικής ο ΕΛΑ ήταν πολύ μακριά από την «1η Μάη» και την «17Ν», αλλά οι τελευταίες δύο αυτές οργανώσεις ήταν πολύ κοντά στον τρόπο που δρούσαν. Προχώρησε επίσης σε μια σύγκριση ντοκουμέντων του «ΕΛΑ» και της «1η Μάη» υπογραμμίζοντας τις ιδεολογικοπολιτικές διαφορές των δύο αυτών οργανώσεων αλλά και τις στιλιστικές διαφοροποιήσεις των κειμένων τους.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Νέο ΟΧΙ στην εγκατάσταση του Μεταγωγών

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολικό αποκλεισμό της οδού Αιτωλικού, απάντησαν προχτές το απόγευμα οι κάτοικοι του Ε` Διαμερίσματος Πειραιά στην πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης να εγκαταστήσει στην οδό Σαλαμίνας το Τμήμα Μεταγωγών.

Παράλληλα, κατήγγειλαν και τη στάση της δημοτικής αρχής, η οποία, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις των κατοίκων, διευκολύνει την υλοποίηση των σχεδίων της κυβέρνησης. Τελευταία μάλιστα, ο δήμαρχος, ως προϊσταμένη αρχή των υπηρεσιών του δήμου, έδωσε άδεια για να ξεκινήσουν οι εργασίες στο συγκεκριμένο χώρο, που, μάλιστα, με έγκριση του ΟΣΚ, προοριζόταν για σχολείο.

Αξίζει να σημειώσουμε πως και επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ επιχειρήθηκε η εγκατάσταση του Μεταγωγών στο συγκεκριμένο χώρο, αλλά οι κινητοποιήσεις των κατοίκων ανάγκασαν τον τότε υπουργό να υποχωρήσει. Στο πλευρό των κατοίκων, βρέθηκε και η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ, η οποία εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στο δίκαιο αγώνα τους και τους κάλεσε να συνεχίσουν τον αγώνα για να μην περάσουν αυτές οι αντιλαϊκές πολιτικές.

Τις μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής Πειραιά καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η ΚΟΒ Αγίας Σοφίας - Αγίου Δημητρίου του ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντάς τες ως πρωτοφανή κοροϊδία και περιφρόνηση των κατοίκων συνοδευόμενη από πρακτικές τραμπουκισμού της παράταξης της δημοτικής αρχής.

Την τακτική του δημάρχου Πειραιά καταγγέλλει και ο Κώστας Τζατζάνης, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Πειραιάς - Αναγέννηση». Με ανακοίνωσή του, τη χαρακτηρίζει ως «"μνημείο αναξιοπιστίας και περιφρόνησης του λαού", του υπουργού Δημόσιας Τάξης, του δημάρχου και των συμβούλων της παράταξής του». Παράλληλα, καλεί τους κατοίκους να δυναμώσουν τον αγώνα τους και να περιφρουρήσουν το χώρο και έμπρακτα να καταδικάσουν αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές.

ΔΗΜΟΣ ΠΙΝΔΕΩΝ
Χωρίς αγροτικό γιατρό

Την έντονη διαμαρτυρία τους για την ανεπαρκή ιατρική φροντίδα λόγω έλλειψης αγροτικού γιατρού στα χωριά τους εκφράζουν οι κάτοικοι των δημοτικών διαμερισμάτων Πολυνερίου, Βαλκάνου και Μοσχοφύτου Τρικάλων με επιστολή τους στο νομάρχη Ηλ. Βλαχογιάννη, το δήμαρχο Πινδέων και τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Νοσοκομείου. Στην επιστολή που υπογράφουν τα μέλη των Τοπικών Συμβουλίων και οι Σύλλογοι των Δημοτικών Διαμερισμάτων τονίζουν συγκεκριμένα πως τα χωριά τους «τυγχάνουν ανεπαρκούς ιατρικής φροντίδας καθότι ο αγροτικός γιατρός επισκέπτεται την περιοχή μια φορά τη βδομάδα». Και προσθέτουν ότι η επίσκεψη αυτή δε δύναται να αντιμετωπίσει σοβαρά έκτακτα προβλήματα υγείας, που σίγουρα προκύπτουν στους κατοίκους. «Η ανάγκη καθημερινής παρουσίας - συνεχίζουν - γίνεται ακόμα πιο επιτακτική κατά τους θερινούς μήνες, όταν οι κτηνοτρόφοι, οι υπερήλικες, τα παιδιά και πλήθος άλλων ξένων βρίσκονται στην περιοχή μας».

Τέλος, ζητάνε να εγκατασταθεί στο αγροτικό ιατρείο μόνιμος γιατρός, υπογραμμίζοντας ότι αυτό επιτάσσουν οι ανάγκες των ανθρώπων, η σύγχρονη επιστήμη, αλλά και η ανάπτυξη του τόπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλησιέστερο Κέντρο Υγείας, όπου μπορεί να επισκεφθεί κανείς για την άμεση αντιμετώπιση τυχόν προβλήματος, είναι αυτό της Πύλης, το οποίο απέχει από τη συγκεκριμένη περιοχή 60-65 χιλιόμετρα, δηλαδή 2 ώρες. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα κατοίκου του Δήμου Πινδέων, του οποίου η ζωή κινδύνεψε άμεσα από τσίμπημα σφήκας.

Το πρόβλημα, βεβαίως, της έλλειψης υπηρεσιών υγείας είναι γενικότερο στην ύπαιθρο, ως αποτέλεσμα της πολιτικής περικοπών στον τομέα της δημόσιας υγείας, που ακολουθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή της ΝΔ, θέτοντας ακόμα και σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Ανησύχησαν από τη λευκή σκόνη

Στο Ασκληπιείο Βούλας για προληπτικό ιατρικό έλεγχο μεταφέρθηκαν τρεις εργαζόμενοι του συνεργείου καθαρισμού του Δήμου Καλλιθέας, που ήρθαν σε επαφή με χημική σκόνη λευκού χρώματος, κατά τη διάρκεια αποκομιδής απορριμμάτων χτες το πρωί.

Σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναφέρει ότι κατά την αποκομιδή απορριμμάτων τα ξημερώματα της Παρασκευής σε δρόμο της Καλλιθέας, πλαστική σακούλα που περιείχε σκόνη λευκού χρώματος έσπασε μέσα στον κάδο του απορριμματοφόρου. Τρία άτομα του συνεργείου καθαριότητας ένιωσαν ερεθισμό του αναπνευστικού και βήχα και προσήλθαν στο νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας όπου εξετάστηκαν από τους γιατρούς του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Για τους δύο εξ αυτών δε χρειάστηκε να γίνει ακτινολογικός έλεγχος, καθώς τα συμπτώματα είχαν υποχωρήσει εντελώς, ενώ το τρίτο άτομο ελέγχθηκε ακτινολογικά, χωρίς να αντιμετωπιστεί κάποιο ύποπτο εύρημα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι για το συμβάν ενημερώθηκαν αμέσως ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης, το Συντονιστικό Οργανο Τομέα Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων.

ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2004
Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες

Με κεντρικό σύνθημα «Μέτωπο Ελλήνων και Μεταναστών ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Αλληλεγγύη στους λαούς που αγωνίζονται, στους αγωνιστές που διώκονται» και τη συμμετοχή 37 (μεταναστευτικών και ελληνικών) πολιτιστικών και συνδικαλιστικών φορέων, θα πραγματοποιηθεί το φετινό αντιιμπεριαλιστικό διήμερο, που διοργανώνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά, με πρωτοβουλία της Αχτίδας του 5ου - 6ου διαμερίσματος της ΚΟΑ. Το διήμερο, το οποίο έχει καθιερωθεί πλέον ως μία κορυφαία διοργάνωση μεταναστών και Ελλήνων εργαζομένων, αποτυπώνοντας τα κοινά προβλήματα και τους κοινούς αγώνες τους, θα γίνει - όπως κάθε χρονιά - στο πάρκο ΦΙΞ, στα Πατήσια, στις 25 και 26 Ιούνη.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται συζητήσεις, ανάμεσα στις οποίες μία για το νέο τρομονόμο, συναυλίες και μουσικοχορευτικές παραστάσεις από συγκροτήματα μεταναστευτικών κοινοτήτων. Μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει συμμετοχή μεταξύ άλλων: η Γενική Ενωση Παλαιστινίων Εργατών, η Ενωση Εργαζομένων από το Μπαγκλαντές, η Ενωση Αιγυπτίων Εργαζομένων, το Κέντρο Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης των λαών Ελλάδας - Τουρκίας, ο Σύλλογος Γυναικών από το Σουδάν, η ΕΕΔΥΕ, η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ, η Οργάνωση Οικοδόμων Κυψέλης, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών - Δέρματος Ελλάδας, η ΕΕΔΔΑ, τοπικές Επιτροπές Ειρήνης, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών στα Πατήσια, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος, πολλές μεταναστευτικές κοινότητες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ