ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΥΚΑΔΑ
Επικίνδυνο νερό απειλεί την υγεία των κατοίκων

Με την υγεία των κατοίκων της Λευκάδας παίζουν όπως φαίνεται οι πάσης φύσεως αρμόδιοι. Κι αυτό γιατί αν και υπάρχουν επίσημες καταγγελίες από κατοίκους, αλλά και επίσημες αρχές εδώ και πάρα πολύ καιρό για την ακαταλληλότητα του νερού πολλών περιοχών του νησιού, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει ληφθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία.

Αυτό που συνέβη πριν από μερικές μέρες με το Δήμο Απολλωνίων είναι χαρακτηριστικό της αναλγησίας των δημοτικών αρχών της περιοχής. Συγκεκριμένα, πριν από τρεις μήνες έγινε δειγματοληπτικός έλεγχος της Διεύθυνσης Υγείας - Πρόνοιας της Νομαρχίας, από τον οποίο προέκυψε ότι το νερό που είχε ληφθεί από βρύση σε συγκεκριμένο καφενείο του χωριού είναι «ακατάλληλο». Η Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας ανέφερε στο σχετικό έγγραφο προς το Δήμο Απολλωνίων με ημερομηνία 2.4.2004 τα εξής: «Σας προειδοποιούμε λοιπόν για τελευταία φορά για ΑΜΕΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΕΛΛΙΠΗ ΧΛΩΡΙΑΣΗ προς εξασφάλιση μονίμως κανονικής παροχής υγιεινού ύδατος. Σας υπενθυμίζουμε ότι η παράβαση των ρυθμίσεων για την προστασία πόσιμου νερού συνεπάγεται διοικητικό, πειθαρχικό και ποινικό έλεγχο για τους παραβάτες, σύμφωνα με την ισχύουσα νέα εθνική νομοθεσία, όπως σας έχουμε επανειλημμένως τονίσει με προηγούμενες εγκυκλίους μας».

Το έγγραφο αυτό που το υπογράφει ο διευθυντής Υγείας - Πρόνοιας της Νομαρχίας Θωμάς Γκουρνέλης, γιατρός, υγιεινολόγος, κοινοποιήθηκε τότε και στο Σύνδεσμο Υδρευσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Λευκάδας.

Από τότε πέρασαν πάνω από τρεις μήνες. Οπως φαίνεται, τίποτα δεν άλλαξε. Ετσι, πριν από μερικές μέρες και πάλι η νομαρχία με νέο έγγραφο προειδοποιεί αυτή τη φορά τους κατοίκους «να μην πίνουν νερό από το δίκτυο ύδρευσης»! Συγκεκριμένα, με το έγγραφο συστήνει στους κατοίκους του Δημοτικού Διαμερίσματος Αγίου Πέτρου να μην πίνουν νερό, αφού παρουσιάστηκαν κρούσματα που πιθανότατα είναι γαστρεντερίτιδα. Το έγγραφο αναφέρει: «Παρακαλούμε τους κατοίκους του ΔΔ Αγίου Πέτρου να μην πίνουν νερό από το δίκτυο ύδρευσης του χωριού μέχρις ότου γίνουν οι απαραίτητες χημικές εξετάσεις από την προαναφερόμενη υπηρεσία, προκειμένου να διευκρινιστεί η αιτία μεμονωμένων περιστατικών(πιθανόν γαστρεντερίτιδας) που παρουσιάστηκε από 12-6-2004 μέχρι 14-6-2004 σε κατοίκους του Αγίου Πέτρου».

60 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΕΑ
Εκδήλωση τιμής στις Κορυσχάδες

Το ιστορικό σχολείο των Κορυσχάδων, όπου συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο, το Μάη του 1944
Το ιστορικό σχολείο των Κορυσχάδων, όπου συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο, το Μάη του 1944
Τα 60 χρόνια από την επέτειο της ίδρυσης της ΠΕΕΑ και της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου της τιμώνται, αύριο Κυριακή 20 Ιούνη, στις Κορυσχάδες, σε εκδήλωση που διοργανώνουν το ΚΚΕ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) και οι αντιστασιακές οργανώσεις - μέλη της. Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Εκ μέρους της ΠΟΑΟ, θα χαιρετίσει ο Παναγιώτης Μακρής, επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Εκδηλώσεις με τη συμπλήρωση 60 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της πόλης στις 17 Ιούνη 1944, διοργανώνουν ο Δήμος Υπάτης Φθιώτιδας και οι τοπικοί σύλλογοι, το Σαββατοκύριακο (19 και 20 Ιούνη). Η Υπάτη, ως γνωστόν, για τους αγώνες και τις θυσίες της, έχει χαρακτηριστεί με ΠΔ Μαρτυρική Πόλη.

Τα παρακάτω παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν εκδηλώσεις την Κυριακή 20.6.2004:

-- Κορινθίας, Λουτρακίου, Κιάτου, Νεμέας και Ξυλοκάστρου, ώρα 10.30 π.μ., στο Μνημείο των πεσόντων στου Νέγρη, γιορτή Μνήμης για τους εκτελεσμένους στην περιοχή από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

-- Χαλκίδας, στις 11 π.μ., εκδήλωση μνήμης και τιμής στο χώρο του μνημείου στη Ριτσώνα, για τους 110 ανάπηρους ήρωες του αλβανικού μετώπου, που εκτέλεσαν οι Γερμανοφασίστες κατακτητές το Μάη του 1944.

-- Η ΠΕΑΕΑ και ο Δήμος Καισαριανής, ώρα 10.30 π.μ., μνημόσυνο για τους δέκα ΕΠΟΝ-ΕΛΑΣίτες που έπεσαν για τη λευτεριά της πατρίδας στις 16 προς 17 Ιούνη 1944. Πούλμαν θα ξεκινήσει από την κεντρική πλατεία Καισαριανής στις 9.30 π.μ..

-- Η ΠΕΑΕΑ και ο Δήμος Αιτωλικού, ώρα 10.30 π.μ., στο ΣΤΑΘΜΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ, εκδήλωση τιμής για τους πεσόντες αγωνιστές κατά την ανατίναξη του τρένου των Γερμανών κατακτητών στις 21.6.1944.

-- Η ΠΕΣΑΘΕΑ (Ανάπηροι Εθνικής Αντίστασης) διοργανώνει διήμερη εκδρομή - προσκύνημα σε Μονοδένδρι - Σπάρτη - Γύθειο - Ταΰγετο(διανυκτέρευση στο Γύθειο), στις 26-27 Ιούνη (πληροφορίες -συμμετοχή: 210.3249.037).


ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Συμπληρώνεται ένας χρόνος που έφυγε από τη ζωή ο αξιολάτρευτος και χαρισματικός

ΝΙΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

Οσοι τον γνωρίσαμε και τον αγαπήσαμε θα συναντηθούμε την Κυριακή 20 Ιούνη στις 10 το πρωί στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου Λουμπαδιάρη στην Ακρόπολη.

Η γυναίκα του: Εφη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ζητάνε και... ρέστα για την παρακράτηση επιδοτήσεων!

Στο Τριμελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης θα καθήσουν τη Δευτέρα παραγωγοί της επαρχίας Λαγκαδά, που είχαν διεκδικήσει τα ποσά υπέρ ΕΛΓΑ που παράνομα παρακρατούνταν με την απόδοση των επιδοτήσεων.

Οι παραγωγοί στη διεκδίκησή τους αυτή στηρίζονταν σε έγγραφο του υπουργείου Γεωργίας, σύμφωνα με το οποίο η παρακράτηση στις κοινοτικές επιδοτήσεις δεν είναι νόμιμη. «Οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις, αναφερόταν στο έγγραφο, ήταν υποχρεωμένες να συμμορφωθούν με τη διάταξη που όριζε τη μη παρακράτηση. Εφ' όσον δε συμμορφώνονται και προβαίνουν σε παρακρατήσεις, οι δικαιούχοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλα τα νόμιμα μέσα για τη διεκδίκηση των ποσών αυτών».

Παρόλο που είναι ξεκάθαρο το περιεχόμενο του εγγράφου, η Κοινοπραξία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Λαγκαδά-Αρναίας και η Ομάδα παραγωγών Ακατέργαστου Καπνού συνέχισε την παρακράτηση και μόνο μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των παραγωγών που τώρα κατηγορούνται, επιστράφησαν τα παρανόμως παρακρατηθέντα, αλλά μόνο για το 2002. Τώρα διεκδικούν την επιστροφή των χρημάτων τους από το 1997, καθώς σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου, οι συνεταιριστικές οργανώσεις ήταν υποχρεωμένες να μην παρακρατούν ποσά υπέρ ΕΛΓΑ από το '97. Σημειώνεται ακόμη ότι η επιστροφή των παρακρατηθέντων για το 2002 έγινε στους παραγωγούς μόνο των τεσσάρων χωριών που τα διεκδίκησαν και όχι σ' όλους τους παραγωγούς του νομού.

Ομως, τώρα, οι παραγωγοί που δικαιώθηκαν καλούνται να καθήσουν στα έδρανα του κατηγορουμένου μετά από μήνυση του προέδρου της Ομάδας Παραγωγών που είναι και πρόεδρος της «Καπνικής».

Φωτιά ξέσπασε, στις 3.30 χθες το μεσημέρι, σε αποθήκη πλαστικών και ηλεκτρικών ειδών, που βρίσκεται στο τέρμα της οδού Αψιθίας στο Μενίδι. Λόγω των εύφλεκτων υλικών, επιτόπου έσπευσαν 13 οχήματα με 35 πυροσβέστες. Τελικά, δύο ώρες αργότερα, η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο χωρίς να έχουν εκτιμηθεί ακόμα οι ζημιές που προκλήθηκαν.

Παρουσία του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, μελών της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκπροσώπων της κυβέρνησης, βουλευτών, τοπικών αρχών, εκπροσώπου του Πατριαρχείου και πλήθους κόσμου, έγινε, χτες, η ενθρόνιση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου. Σήμερα, ενθρονίζεται ο μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος και την Κυριακή ο μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος. Να σημειωθεί ότι η τελετή της ενθρονίσεως του μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου, θα γίνει το Σάββατο 26 Ιούνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ