ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
Αντιλαϊκή επίθεση και με τη βούλα του Ευρωσυντάγματος
  • Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις οι «25» τα βρήκαν για το Ευρωσύνταγμα
  • Ομοφωνία στο κείμενο των συμπερασμάτων που περιλαμβάνει το «πακέτο» της επέλασης κατά των λαών

Από την «οικογενειακή» φωτογραφία

Eurokinissi

Από την «οικογενειακή» φωτογραφία
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του απεσταλμένου μας

Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).--

Η ορατή απειλή ενός δεύτερου ναυαγίου με απρόβλεπτες συνέπειες για την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ, ανάγκασε τους ηγέτες της να οδηγηθούν σε συμφωνία για το Ευρωσύνταγμα. Ωστόσο, μέχρι χτες τα μεσάνυχτα δεν είχαν συμφωνήσει στο νέο πρόεδρο της Κομισιόν.

Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις και παζάρια, που οδήγησαν στην παράταση των εργασιών μέχρι αργά χτες το βράδυ, οι ηγέτες των «25» «τα βρήκαν» στα ζητήματα του τρόπου λήψης των αποφάσεων και του μοιράσματος των ψήφων που ήταν και αυτά στα οποία διαφωνούσαν και αναμενόταν να ανακοινωθεί η συνολική συμφωνία στο Ευρωσύνταγμα. Συνολικά, όμως, το Ευρωσύνταγμα είναι ο καταστατικός «καθρέφτης» της επίθεσης κατά των κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των λαών και της παραπέρα αντιδραστικοποίησης της ΕΕ. Εξάλλου οι «25» ενέκριναν ομόφωνα το κείμενο των συμπερασμάτων, το οποίο περιλαμβάνει το «πακέτο» της νεοφιλελεύθερης επίθεσης (Λισαβόνα), τα τρομομέτρα και τις στρατιωτικές επεμβάσεις σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε δεν αλλάζει τη βασική κατεύθυνση για παραπέρα αποδυνάμωση της εθνικής κυριαρχίας των κρατών και την ενίσχυση του ρόλου των ισχυρών κρατών μέσω και της επέκτασης της αρχής της ειδικής πλειοψηφίας στη λήψη των αποφάσεων.

Σύμφωνα με το τελικό συμβιβαστικό κείμενο που είχε μοιράσει η ιρλανδική Προεδρία - χωρίς όμως επισήμως να έχει ανακοινωθεί η τελική συμφωνία με αυτό - η ειδική πλειοψηφία επιτυγχάνεται όταν συμφωνεί το 55% των κρατών - μελών, τα οποία όμως συγκεντρώνουν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της ΕΕ. Από την άλλη, αν το 40% των κρατών - μελών που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 30% του πληθυσμού της ΕΕ αντιταχθεί σε μια απόφαση που έχει ληφθεί με ειδική πλειοψηφία, τότε το Συμβούλιο «συζητά το θέμα».

Οσον αφορά στη σύνθεση της Κομισιόν, μέχρι το 2014, θα ισχύει η αρχή «ένα κράτος - ένας επίτροπος», αλλά στη συνέχεια θα υπάρχει κυκλική ανάκληση κατά τα 2/3, πράγμα που σημαίνει απλά ότι στα επόμενα 15 χρόνια η κάθε χώρα θα έχει επίτροπο τα 10 χρόνια.

Η συμφωνία των «25» για το Ευρωσύνταγμα - στο βαθμό που επισημοποιόταν αργά τη νύχτα - δε σημαίνει την αυτόματη εφαρμογή του, αφού πρέπει να εγκριθεί απ' όλα τα κράτη - μέλη. Ορισμένα, όμως, όπως η Αγγλία και η Δανία, προβλέπουν τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, όπου θεωρείται πολύ πιθανό ένα ηχηρό «ΟΧΙ».

Νωρίτερα είχε σημειωθεί εικόνα αδιεξόδου και κρίσης, καθώς όλα τα θέματα παρέμεναν ανοιχτά στο τραπέζι, με την προεδρία να πραγματοποιεί ατέλειωτες διμερείς επαφές, προκειμένου να διαμορφωθούν οι απαραίτητες πλειοψηφίες και συναινέσεις.

Η κατάσταση ήταν τόσο αποκαρδιωτική, ώστε πηγές της ελληνικής αντιπροσωπείας έκαναν λόγο για «εικόνα χάους».

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων είχε ανοίξει και το θέμα του «βέτο», που είχε «κατοχυρώσει» μέσω των προτάσεων της ιρλανδικής Προεδρίας, η Βρετανία, για θέματα φορολογίας, κοινωνικής πολιτικής και εσωτερικών υποθέσεων.

«Βοηθός σερίφη» στη «νέα τάξη»
  • Πυκνώνουν οι στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων της ΕΕ
  • Επαίσχυντη στήριξη της κατοχικής κυβέρνησης του Ιράκ από τους «25»

Ο Ρομάνο Πρόντι με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν είχαν κανένα πρόβλημα να συμφωνήσουν στο κείμενο των συμπερασμάτων. Αλλωστε, οι λαοί πληρώνουν...

Eurokinissi

Ο Ρομάνο Πρόντι με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν είχαν κανένα πρόβλημα να συμφωνήσουν στο κείμενο των συμπερασμάτων. Αλλωστε, οι λαοί πληρώνουν...
(Του απεσταλμένου μας).--

Ρόλο «βοηθού σερίφη» διεκδικεί η ΕΕ, παίρνοντας θέση στο πλευρό των ΗΠΑ στο πλαίσιο της καταδυνάστευσης των λαών από τη νέα τάξη.

Χαρακτηριστικά βήματα στην κατεύθυνση αυτή, όπως προκύπτουν σαφώς από το κείμενο συμπερασμάτων, είναι η επαίσχυντη προθυμία για συνεργασία με την κατοχική κυβέρνηση του Ιράκ, για αντικατάσταση του ΝΑΤΟ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, αλλά και την επέκταση της δράσης μέχρι την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία. Ειδικότερα:

- Για το Ιράκ «η ΕΕ ως σύνολο θα πρέπει να εργαστεί ως εταίρος της προσωρινής κυβέρνησης», για ένα «σταθερό και δημοκρατικό Ιράκ». Μάλιστα, θα καλέσει τον κουίσλιγκ και πρώην πράκτορα της CIA «πρωθυπουργό» του Ιράκ να μιλήσει «ενώπιον του Συμβουλίου».

Παράλληλα καταδικάζει την αντίσταση του ιρακινού λαού, κάνοντας λόγο για «κύμα τρομοκρατικής βίας». Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει ακόμα την ετοιμότητά ου να συμμετάσχει στην «ανασυγκρότηση» του Ιράκ και την «ενίσχυση της εκπροσώπησης της ΕΕ στο Ιράκ».

- Οσον αφορά στο Παλαιστινιακό, εξαγνίζει το Ισραήλ για τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, καλώντας μάλιστα την Παλαιστινιακή Αρχή «να αναλάβει δράση εναντίον όσων ενέχονται σε τρομοκρατικές ενέργειες». Απέναντι στο Ισραήλ περιορίζεται σε απλή υπόδειξη «να σταματήσει τις κατεδαφίσεις κτιρίων»!

Τα παραπάνω εντάσσονται στο πλαίσιο της «στρατηγικής σχέσης» με τη Μέση Ανατολή, η οποία δε διαφέρει από το αντίστοιχο σχέδιο των ΗΠΑ για «εκδημοκρατισμό» της ευρύτερης περιοχής.

- Πολλαπλασιάζονται οι στρατιωτικές αποστολές εκτός ΕΕ, στο πλαίσιο του «προληπτικού δόγματος». Στα συμπεράσματα αναφέρονται σαφώς η βούληση των ηγετών της ΕΕ να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη «σε περίπτωση που το ΝΑΤΟ αποφασίσει να δώσει τέλος στην SFOR κατά τη Σύνοδο Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη». Τονίζεται μάλιστα ότι αυτό είναι «ένα πρακτικό παράδειγμα της στρατηγικής σχέσης με το ΝΑΤΟ στη διαχείριση κρίσεων».

Οι ηγέτες της ΕΕ εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις «αποστολές» και στην ΠΓΔΜ, ενώ «επικροτούν την πρόοδο» για την τοποθέτηση της πρώτης αποστολής της ΕΕ «για το κράτος δικαίου» που θα ξεκινήσει εντός ολίγου στη Γεωργία!

Δεν παραλείπουν οι ηγέτες της ΕΕ να παρέμβουν και ενόψει των εκλογών στη Σερβία, παροτρύνοντας το σερβικό λαό να ψηφίσει κατά τρόπον που «να εξασφαλίζει ότι η Σερβία θα προχωρήσει αποφασιστικά από την απομόνωση του παρελθόντος προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Αναφορικά με τη συγκρότηση και λειτουργία της δική τους πολεμικής μηχανής (Ευρωστρατός), οι αρχηγοί των κυβερνήσεων της ΕΕ αποφάσισαν να προχωρήσει η συγκρότηση «πολιτικο-στρατιωτικής μονάδας» στα πλαίσια του στρατιωτικού επιτελείου της ΕΕ μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς και να είναι διαθέσιμο το Κέντρο Επιχειρήσεων Ταχείας Επέμβασης το αργότερο την 1 Γενάρη του 2006.

«Πράσινο φως» για Τουρκία

Εγκωμιαστικές αναφορές για τη «σημαντική πρόοδο» που έχει σημειώσει η Τουρκία περιλαμβάνει το κείμενο των συμπερασμάτων των «25», δημιουργώντας την εντύπωση ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα για την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με την ένταξή της στην ΕΕ.

Επαναλαμβάνεται επίσης η δέσμευση πως αν το Δεκέμβρη του 2004 αποφασιστεί ότι η Τουρκία «πληροί τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης» τότε θα ξεκινήσει δίχως καθυστέρηση διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην ΕΕ.

Παράλληλα, από τη μια βγάζει το Κυπριακό «από τη μέση» χαιρετίζοντας τη «θετική συμβολή της τουρκικής κυβέρνησης» στην προσπάθεια επιβολής του «σχεδίου Ανάν» και από την άλλη την «προσκαλεί» να προχωρήσει στην Τελωνειακή Ενωση με την Κυπριακή Δημοκρατία.

ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Η Τουρκία να ενωθεί τελωνειακά με την Κύπρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής για την Τουρκία στο θέμα της επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης και με την Κύπρο.

Σχολιάζοντας το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για το θέμα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι είναι ικανοποιητικό, όπως έχει διαμορφωθεί, και καλεί την Τουρκία να ολοκληρώσει την τελωνειακή της ένωση και με τις δέκα νέες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η σχετική παράγραφος που πρότεινε η Κύπρος στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενεργοποιήθηκε αφού οι εξηγήσεις που έδωσε η Αγκυρα σε σχέση με την επέκταση της τελωνειακής ένωσής της με όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, δεν ικανοποίησαν τις Βρυξέλλες.

Στο τελικό κείμενο προσκαλείται η Τουρκία να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν εκ μέρους της Κοινότητας και των 25 κρατών - μελών της. Το τελικό κείμενο, διαφοροποιείται σε δύο σημεία από το προσχέδιο. Χρησιμοποιώντας πιο ήπια αναφορά στο κείμενο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσκαλεί αντί να καλεί την Τουρκία να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις.

Την ίδια ώρα όμως αφαιρείται εντελώς η φράση, «η Τουρκία να επιδείξει σαφώς την ετοιμότητά της για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων» και καλείται ουσιαστικά να το πράξει.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Επίτροπο Διεύρυνσης Γκίντερ Φερχόιγκεν έγινε ανταλλαγή απόψεων για το Κυπριακό. Παπαδόπουλος και Φερχόιγκεν είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση μιας ώρας και στη συνέχεια παρακάθησαν σε δείπνο εργασίας με τους επιτελείς τους.

Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι συζήτησαν την πορεία των διάφορων σχεδίων που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση για ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων και πρόσθεσε ότι είναι πολύ ευχαριστημένος από τα όσα άκουσε.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι εξήγησε στον κ. Φερχόιγκεν τις θέσεις της Λευκωσίας όσον αφορά το απευθείας εμπόριο, και το άνοιγμα των κατεχόμενων αεροδρομίων και λιμανιών και πρόσθεσε ότι υπάρχει μια πολύ καλή κατανόηση. Σε ερώτηση τι θα γίνει περαιτέρω με το θέμα του εμπορίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι είναι αντικείμενο συζήτησης των εμπειρογνωμόνων, διευκρινίζοντας ότι στη συνάντησή του με τον Γκίντερ Φερχόιγκεν συζήτησαν θέματα γενικής πολιτικής.

Ανέφερε επίσης ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δύο πλευρές θα βρουν την καλύτερη διαδικασία και ανέφερε ότι είναι θέμα διαβουλεύσεων και όχι επιβολής.

Εξάλλου ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Γκίντερ Φερχόιγκεν συμφώνησαν ότι δεν αναμένονται τώρα εξελίξεις στο Κυπριακό.

Στην επιφάνεια οι αντιθέσεις

Στη διάρκεια των διήμερων εργασιών της συνόδου ήρθαν με ένταση στην επιφάνεια, οι ενδοκοινοτικές - ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και «αντίρροπες τάσεις». Αντιθέσεις που έχουν να κάνουν με το ρόλο της ΕΕ και του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού στο πλαίσιο της Νέας Τάξης, που περνάει βέβαια μέσα από τη σχέση της με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.

Στη βάση αυτή αναπτύχθηκε η σύγκρουση «ευρωπαϊστών» - «ατλαντιστών» που εκφράστηκε τόσο στο ευρωσύνταγμα όσο και στην ανάδειξη του νέου προέδρου της Κομισιόν.

Στο θέμα του ευρωσυντάγματος οι Βρετανοί πέτυχαν μέσω των προτάσεων της ιρλανδικής προεδρίας τη διατήρηση του βέτο σε θέματα φορολογίας, «άμυνας» και εξωτερικής πολιτικής, καθώς και αρμοδιοτήτων του ευρωδικαστηρίου. Πράγμα που προκάλεσε την οργή του Ζ. Σιράκ ο οποίος μάλιστα αναχωρώντας εξουσιοδότησε τον Γκ. Σρέντερ να ψηφίσει για λογαριασμό του.

Το αδιέξοδο και το μπάχαλο στις Βρυξέλλες επανέφερε την «απειλητική» προοπτική για τη θεσμοθέτηση μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, όπου κάποιοι «θα προχωρούν πιο γρήγορα» στη βάση της «διαρθρωμένης συνεργασίας» ή να προχωρούν σε ολοκλήρωση τύπου Σένγκεν ή ευρώ.

Οι αντιθέσεις εκφράστηκαν και στο θέμα του προέδρου της Κομισιόν με τον γαλλογερμανικό άξονα να στηρίζει την υποψηφιότητα του Βέλγου πρωθυπουργού Γκι Φερχόφστατ και τους Βρετανούς τον επίτροπο Εξωτερικών Σχέσεων Κρις Πάτεν, που υποστηρίχτηκε και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν «θολή» καθώς επιχειρούσε να ισορροπήσει ανάμεσα στα παραπάνω «στρατόπεδα», φθάνοντας στο σημείο να μην δηλώσει ούτε μια φορά ακριβώς ποια υποψηφιότητα υποστηρίζει!

Η στάση αυτή προκάλεσε κωμικοτραγικές καταστάσεις, με τους Ελληνες δημοσιογράφους να ζητούν να μάθουν ποια είναι η θέση της κυβέρνησης και τους «εκπροσώπους» της κυβέρνησης να απαντούν με χρησμούς και γρίφους.

Ο ιδανικός πρόεδρος

Μπορεί να μην εκλέχτηκε τελικά πρόεδρος της Κομισιόν, αλλά ήταν ο ιδανικός αυτόχειρας, για να εκφράσει με καθαρό τρόπο το πραγματικό της πρόσωπο.

Ο λόγος για τον πρόεδρο της πολυεθνικής Β.Ρ. Πίτερ Σάδερλαντ, που προτάθηκε με κάθε επισημότητα από τη Βρετανία για τη θέση του Ρ. Πρόντι.

Πρώην επίτροπος της Κομισιόν, πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, και ο κατάλληλος άνθρωπος για να καταδείξει ότι η ΕΕ είναι δημιούργημα των πολυεθνικών, υπηρετεί τα συμφέροντά τους και «διορίζει» στελέχη τους στα «διευθυντικά» πόστα. Την επόμενη φορά...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ