ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Νέα φάση» τρομοεπίθεσης

Σε νέα φάση του «τρομοκρατικού αγώνα» κατά των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των λαών, περνά η ΕΕ, απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την «τρομοκρατική σταυροφορία» των ΗΠΑ.

Οι ηγέτες των «25» κρατών - μελών κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν τη «δυναμική» της τρομο-θωράκισης της ΕΕ, ορίζοντας διαρκώς καινούριους «στόχους» και χρονοδιαγράμματα και ελέγχοντας ταυτόχρονα τα κράτη - μέλη, αν και πόσο ανταποκρίνονται.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής εκφράζεται η ικανοποίηση για τη «σημαντική πρόοδο» που υπήρξε από τη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Μάρτη, ενώ καλούνται τα κράτη - μέλη «να εκπληρώσουν όσες δεσμεύσεις εκκρεμούν εντός των καθορισμένων προθεσμιών».

Παράλληλα, προχωρούν σε συγκεκριμένα μέτρα σε καθαρά «επιχειρησιακό επίπεδο», συγκροτώντας νέους μηχανισμούς καταστολής. Ετσι δημιουργείται μια «υπηρεσία πληροφοριών», μια ευρω-ΕΥΠ σε επίπεδο Συμβουλίου, ενώ προχωρά και η δημιουργία «ειδικής ομάδας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» στο πλαίσιο της «Γιούροπολ».

Οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών «χρεώνονται» να συνεδριάζουν τακτικά για το θέμα της τρομοκρατίας, ενώ η ειδική ομάδα των αρχηγών της αστυνομίας πρέπει να είναι έτοιμη επιχειρησιακά μέχρι το τέλος του 2004.

Μέχρι τα τέλη του 2005 πρέπει να έχει υπάρξει συμφωνία για την απλούστευση της ανταλλαγής «μυστικών και μη πληροφοριών» μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου, ενώ τον Ιούνη του 2005, πρέπει να έχει καταληχθεί το νομοθετικό πλαίσιο για την υποκλοπή τηλεφωνημάτων, κ.ο.κ.

Επίσης μέχρι το τέλος του χρόνου θα ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την «καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», εννοείται όπως την ορίζουν στον τρομονόμο.

Η ΕΕ αναγορεύει την «τρομοκρατία» σε βασικό στοιχείο των σχέσεών της με τρίτες χώρες, ενώ διακηρύσσει την προσήλωσή της προς τις ΗΠΑ, υποσχόμενη ότι «θα διατηρήσει το στενότερο δυνατό συντονισμό με τις ΗΠΑ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ