ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα αποτελέσματα των Ελλήνων ψηφοφόρων του εξωτερικού

Στις ελληνικές πρεσβείες άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα οι Ελληνες του εξωτερικού που είχαν καταθέσει σχετική αίτηση. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας από τα 92 εκλογικά τμήματα έχουν ως εξής:

Εγγεγραμμένοι 34.113, ψήφισαν 25.546, η αποχή δηλαδή ήταν 25,11%. Εγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 25.066, λευκά 168 και άκυρα 312.

Ελαβαν: ΝΔ 9.789 ψήφους και ποσοστό 39,05%. ΠΑΣΟΚ 9.435 και 37,64%. ΚΚΕ 2.618 ψήφους και 10,45%. ΛΑΟΣ 1.364 και 5,44%. ΣΥΝ 905 και 3,61%. Δημοκρατική Περιφερειακή Ενωση 229 και 0,91%. Γυναίκες για μια άλλη Ευρώπη 209 και 0,83%. Οικολόγοι - Πράσινοι 177 και 0,71%. ΔΗΣΟΚ 99 και 0,39%. Ελληνες Οικολόγοι 90 και 0,36%. Ενωση Κέντρου 43 και 0,17%. ΜΕΡΑ 42 και 0,17%. Αντικαπιταλιστική Συμμαχία 24 και 0,10%. Ελληνικό Μέτωπο 22 και 0,09%. Οικολόγοι Εναλλακτικοί 7 ψήφους και 0,03%. Ουράνιο Τόξο 6 και 0,02%. Μ-Λ ΚΚΕ 3 και 0,01%. ΟΑΚΚΕ 3 και 0,01%.

Εκτιμήσεις στην ομάδα Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς για τις ευρωεκλογές

Σε συνάντηση των ευρωβουλευτών της ομάδας Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/Αριστερά των Πρασίνων των Βόρειων Χωρών έγιναν, χτες, οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών.

Από πολλούς ομιλητές εκτιμήθηκε ότι το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό της αποχής αντανακλά αμφισβήτηση και αντίθεση στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επισημάνθηκε, ακόμη, ότι στις εκλογές της περασμένης Κυριακής ενισχύθηκαν τα κόμματα που αντιτάχθηκαν στην ΕΕ.

Σχετικά με τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, σημείωσε την προσπάθεια για την υποβάθμισή τους, αλλά και το χαρακτήρα μιας γενικευμένης ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης όπου το ΚΚΕ αποκάλυψε τον πραγματικό χαρακτήρα της ΕΕ και σημείωσε ότι ένα από τα βασικά κριτήρια για την ενίσχυση του Κόμματος ήταν οι θέσεις του, αλλά και ο πρωταγωνιστικός του ρόλος στις κινητοποιήσεις κατά των ιμπεριαλιστικών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Τονίστηκε ακόμη ότι απαιτείται συντονισμός της δράσης για την αντιμετώπιση των νέων πολεμικών σχεδίων που εξυφαίνονται στο ΝΑΤΟ, ενόψει της Συνόδου της Κωνσταντινούπολης, αλλά και της προσπάθειας να αντικατασταθεί η σημερινή κατοχική δύναμη στο Ιράκ, από μια άλλη, πολυεθνική με συμμετοχή και δυνάμεων από χώρες - μέλη της ΕΕ.

Την ανάγκη ανάπτυξης των εργατικών κινητοποιήσεων στα κράτη - μέλη και το συντονισμό τους σε διεθνές επίπεδο επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας, υπογραμμίζοντας τις αποφάσεις (πρόσφατες και παλαιότερες) της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ζητήματα όπως η κοινωνική ασφάλιση, η μερική απασχόληση, η ιδιωτικοποίηση της υγείας κ.ά.

Η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, ευχαρίστησε τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα που συμμετείχαν στην προεκλογική μάχη του ΚΚΕ.

Ο Στρατής Κόρακας, μέλος της προηγούμενης ευρωβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος για την εκτίμηση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών.

Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει

Στις ευρωεκλογές οι ψηφοφόροι κοιμήθηκαν με το ΚΚΕ στο 8,5% και με 2 έδρες, ενώ το πρωί έμαθαν ότι το ποσοστό του Κόμματος είναι τελικά 9,5% και οι έδρες του 3. Πρόκειται για ένα κακόγουστο έργο που παίζεται σε βάρος του ΚΚΕ, των ψηφοφόρων του και, τελικά, ολόκληρου του λαού σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Ο μηχανισμός είναι απλός: Καθυστερούν τη μετάδοση των αποτελεσμάτων των πέντε εκλογικών περιφερειών του Λεκανοπεδίου και ειδικά της Β' Αθήνας. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές το ποσοστό του Κόμματος στο Λεκανοπέδιο ήταν 12,38% (ειδικά στη Β' Αθήνας 13,17%), ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα 8,29%. Να σημειωθεί ότι από το σύνολο του εκλογικού σώματος που ψήφισε το ΚΚΕ το 37,9% ψήφισε στο Λεκανοπέδιο (στη Β΄ Αθηνών το 20,8%).

Στις 2.30' με 3.00' το ξημέρωμα της Δευτέρας, 14 Ιούνη, από τα αποτελέσματα έλειπαν περίπου 5.000 εκλογικά τμήματα, από τα οποία τα 3.000 ήταν από το Λεκανοπέδιο και από αυτά τα 1.500 από τη Β' Αθήνας. Είναι φανερό ότι το ποσοστό του ΚΚΕ συμπιεζόταν τεχνητά προς τα κάτω. Η καθυστέρηση ευνοούσε και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που εμφάνιζαν υψηλότερα ποσοστά από αυτά που πραγματικά έχουν. Και τούτο επειδή το ποσοστό της μεν ΝΔ είναι 38,92% στο Λεκανοπέδιο και 44,71% στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ τα αντίστοιχα του ΠΑΣΟΚ είναι 31,88% και 34,88%.

Το ίδιο σκηνικό είχε επαναληφθεί και στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου, αλλά και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Το ζήτημα αυτό δεν είναι τεχνικό, αλλά σοβαρό πολιτικό πρόβλημα, για το οποίο η κυβέρνηση - και, ειδικά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης - πρέπει να τοποθετηθεί. Πώς είναι δυνατόν να συγκεντρώνονται αμέσως τα εκλογικά αποτελέσματα από τα ακρότατα σημεία της ελληνικής γης, από τις νησιωτικές και τις ορεινές περιοχές και να μη συγκεντρώνονται αποτελέσματα από τους Δήμους και τις Κοινότητες της Β' Αθήνας;

Ακόμα κι αν όντως υπάρχουν κάποια τεχνικά προβλήματα, ας τα λύσει η κυβέρνηση. Δικιά της είναι η ευθύνη. Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι αυτό μπορεί να γίνει, επειδή απλούστατα με το δικό του μηχανισμό είχε σχεδόν ολοκληρώσει τη συγκέντρωση των αποτελεσμάτων από το Λεκανοπέδιο, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα...

Το πρόβλημα αυτό συνιστά προσβολή προς τον ελληνικό λαό, παραβιάζει το πολιτικό πολιτισμό που υποτίθεται πως προωθεί η κυβέρνηση και ο κ. πρωθυπουργός προσωπικά. Επί του προκειμένου ο κ. Καραμανλής έχει να πει τίποτα ή σιωπά λόγω σεμνότητας και ταπεινότητας;


Βασίλης ΤΣΑΓΓΟΣ

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΟΔΙΚΕΙΟ
Απορριπτικές εισηγήσεις

Την απόρριψη όλων των ενστάσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προτείνουν την ερχόμενη Τετάρτη οι δικαστές στο Εκλογοδικείο. Ειδικότερα, ο αρεοπαγίτης Ι. Βερέτσος θα προτείνει να απορριφθούν οι ενστάσεις κατά της Ε. Ράπτη (ΝΔ Α΄ Θεσσαλονίκης). Ο αρεοπαγίτης Γ. Βούλγαρης θα προτείνει να απορριφθεί η ένσταση Μ. Τσίμα (ΝΔ Δράμας). Επίσης, ο αρεοπαγίτης Ν. Οικονομίδης θα προτείνει να απορριφθεί η ένσταση του υποψήφιου βουλευτή (ΝΔ) Γ. Πευκιανάκη που στρέφεται κατά του βουλευτή Γ. Πλακιωτάκη (ΝΔ Λασιθίου), ενώ ο σύμβουλος Επικρατείας Ν. Σκλίας θα προτείνει να απορριφθεί η ένσταση κατά του Ε. Στρατάκη (ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ