ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Αντίσταση εδώ και τώρα
  • Σε συνέντευξη Τύπου αναλύθηκε γιατί και πώς κινδυνεύουμε όλοι από το νέο «έκτρωμα» που στηρίζουν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
  • Συγκεντρώνονται υπογραφές σε κείμενο που ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου και την κατάργηση του υπάρχοντος τρομονόμου

Η εσπευσμένη ψήφιση του νέου (ευρω)τρομονόμου και του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και παράδοσης δε συνιστά απλά άλλον ένα κρίκο στην αλυσίδα των αντιδημοκρατικών νομοθετημάτων και των κατασταλτικών μέτρων, που λαμβάνονται με συστηματικό τρόπο τα τελευταία χρόνια, συνήθως (αλλά όχι αποκλειστικά) με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Αποτελεί ένα ποιοτικά προωθημένο βήμα στην κατεύθυνση αυτή.

Τα παραπάνω τονίστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου - σύσκεψη που διοργάνωσε η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» σχετικά με το νέο τρομονομοθέτημα που κατατέθηκε στη Βουλή, αυτή τη φορά από κυβέρνηση ΝΔ. Νομοθέτημα που υπάρχει φυσικά κίνδυνος να υπερψηφιστεί, με τη συμβολή βέβαια και της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ.

Προσανατολισμένη να αποτρέψει αυτή τη δυσάρεστη προοπτική, η «Δημοκρατική Συσπείρωση» διοργανώνει συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, σήμερα στις 7.30 μ.μ. στην Ομόνοια, συλλαλητήριο όπου έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους πολλοί μαζικοί φορείς, όπως το ΠΑΜΕ, η ΕΕΔΥΕ κ.ά.

Αλλωστε συγκεντρώνει και υπογραφές σε κείμενο με το οποίο ζητά την απόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου, αλλά και την κατάργηση του ήδη ισχύοντος τρομονόμου, του ν. 2928/2001, που στήθηκε από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, αλλά υπερψηφίστηκε και από τη ΝΔ.

Σημείο προς σημείο

Χτες πάντως αναλύθηκε εκτενώς το νέο νομικό «έκτρωμα» που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τις λαϊκές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Συγκεκριμένα και με βάση την εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», την οποία παρουσίασε ο δρ. Νομικής Δ. Καλτσώνης:

Ο νέος τρομονόμος, που προετοιμάστηκε από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου 2001 της ΕΕ και που έχει τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βάλλει ευθέως εναντίον των λαϊκών αγώνων. Θέτει στο στόχαστρο την κοινωνική διαμαρτυρία. Αυτό προκύπτει από τα εξής:

Στο άρθρο 40 ορίζει ότι τρομοκρατικό είναι ένα αδίκημα όταν τελείται έτσι ώστε να βλάψει σοβαρά ή να καταστρέψει τις θεμελιώδεις συνταγματικές, πολιτικές, οικονομικές δομές μιας χώρας ή ενός διεθνούς οργανισμού. Ο κατάλογος των αδικημάτων μπορεί να περιλάβει μια σειρά δραστηριότητες που σχετίζονται με τους λαϊκούς αγώνες.

Π.χ. η αλλαγή της σήμανσης των οδών από τους αντιΝΑΤΟικούς διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη το 1999 συνιστά το αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών του 290 ΠΚ. Τα μπλόκα των αγροτών υπάγονται κι αυτά στην ίδια ποινική μεταχείριση. Ακόμη, μια απεργία στη ΔΕΗ ή σε άλλες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, η απεργία στους ΟΤΑ, μπορούν να υπαχθούν είτε στο 273 (κοινώς επικίνδυνη βλάβη) είτε σε άλλα αδικήματα που υπό τις αναφερθείσες προϋποθέσεις χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατικά. Το ίδιο και οι τυχόν φθορές, που θα προκληθούν είτε από λάθος είτε από προβοκάτσια κλπ. κατά τη διάρκεια μια διαδήλωσης, υπάγονται επίσης στον ίδιο κατάλογο. Αυτές οι ενέργειες, που έτσι κι αλλιώς τιμωρούνταν ποινικά, θα μπορούν τώρα να τιμωρηθούν ως τρομοκρατικές πράξεις. Εξάλλου την παραδοχή αυτή έκανε και ο υπουργός Δικαιοσύνης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Να σημειωθεί εδώ η παρέμβαση στη χτεσινή σύσκεψη του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου, που μεταφέροντας στους παραβρισκόμενους τα όσα διεμείφθησαν στην Επιτροπή, δημοσιοποίησε τα εξής σχετικά με την κυβερνητική θέση: Με βάση τα λεγόμενα του αρμόδιου υπουργού, τα δικαστήρια θα εξετάζουν τη «στάση» των διαδηλωτών (εργάτες, αγρότες κλπ.). Το αν π.χ. έχουν καταλάβει δρόμους. Τότε, αν κρίνουν ότι οι αγωνιζόμενοι «υπερέβησαν το μέτρο», αν έκλεισαν π.χ. δρόμους σε όλη τη χώρα ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι μπορεί να ανεχτεί η άρχουσα τάξη και οι μηχανισμοί της, θα αποφασίζουν τη δίωξή τους με βάση το νέο αντιτρομοκρατικό νόμο!

Αυτό - υπογραμμίζει η Συντονιστική Επιτροπή της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης - σημαίνει ότι οι πράξεις αυτές τιμωρούνται με εξοντωτικές ποινές. Οι κατηγορούμενοι δικάζονται με σοβαρά μειωμένες εγγυήσεις και δικαιώματα. Ιδιαίτερα, αν υπολογίσει κανείς το κλίμα που διαμορφώνεται και τις παραβιάσεις του νόμου και των δικονομικών εγγυήσεων στις οποίες το κλίμα αυτό οδηγεί.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» προσθέτει ότι με το νομοθέτημα τούτο τιμωρείται ακόμη και η απειλή άσκησης κάποιων από τις προαναφερόμενες πράξεις. Τιμωρείται επίσης η οικονομική και υλική ενίσχυση προς «τρομοκρατικές οργανώσεις». Δηλαδή η ενίσχυση (οικονομική, κουβέρτες, φάρμακα) προς τους Παλαιστίνιους μπορεί να αξιολογηθεί ως τρομοκρατική πράξη.

Καθιερώνεται στο άρθρο 41 η έννοια της συλλογικής ευθύνης, ενώ τα νομικά πρόσωπα (συνδικάτα, κόμματα, άλλοι φορείς) μπορούν να υποστούν κυρώσεις, αν κάποιο μέλος τους διαπράξει ένα από τα αδικήματα αυτά.

Παράλληλα, επεκτείνονται οι μηχανισμοί παρακολούθησης («αστυνομικής διείσδυσης») καταγραφής συνδιαλέξεων, στοιχείων DNA. Νομιμοποιούνται και επεκτείνονται οι κάθε λογής ύποπτοι, σκοτεινοί μηχανισμοί συναλλαγής μέσω του θεσμού του μετανοησάντων.

Μέχρι το Γκουαντανάμο

Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης συνιστά πλήγμα στην εθνική κυριαρχία και στα δημοκρατικά δικαιώματα. Ενδεικτικά:

Καταργεί την υπουργική απόφαση που απαιτείται μέχρι σήμερα ως τελική, πολιτική απόφαση για την έκδοση προσώπου. Επιτρέπει σε πολλές περιπτώσεις έκδοση Ελλήνων πολιτών κατά παράβαση του άρθρου 5 του Συντάγματος. Κάμπτεται το διττό αξιόποινο, δηλαδή εκδίδεται κάποιος ακόμη κι αν η πράξη του στη χώρα μας δεν τιμωρείται ποινικά. Κάμπτεται ο κανόνας της ειδικότητας, δηλαδή κάποιος εκδίδεται για ένα αδίκημα και θα είναι πλέον δυνατό να του αποδίδονται στη συνέχεια και άλλα. Μπορεί να γίνεται παράδοση προσώπου που είναι απλώς ύποπτος (άρθρο 13 παρ. 3 και άρθρο 15 παρ. 3). Πρακτικά μπορεί κάποιος να συλληφθεί στην Ελλάδα και μέσω άλλης χώρας να καταλήξει, βάσει της συμφωνίας ΗΠΑ - ΕΕ, στις φυλακές των ΗΠΑ στο Γκουαντανάμο.

Διακυβεύονται πολλά

«Θεωρούμε πως είναι ώρα ευθύνης» κατέληξε ο Δ. Καλτσώνης. «Κανείς δεν μπορεί να αδιαφορήσει. Κανείς δεν μπορεί να πει πως δεν είδε ή πως δεν κατάλαβε. Διακυβεύονται πολλά: ατομικές ελευθερίες, πολιτικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα και κατακτήσεις του λαού μας. Γι' αυτό θεωρούμε ότι απαιτείται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση κάθε δημοκρατικά ευαισθητοποιημένου ανθρώπου, μαζικών φορέων και κινήσεων, εργατικών σωματείων, επιστημονικών ενώσεων, ανθρώπων του πνεύματος και του πολιτισμού. Σε όλη την Ελλάδα, με επίκεντρο την αυριανή (σ.σ. σημερινή) συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 7.30 μ.μ. να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στο αντιδημοκρατικό αυτό τρομονομοθέτημα που βάζει στο στόχαστρο τις λαϊκές ελευθερίες. Να απονομιμοποιήσουμε και να καταργήσουμε στην πράξη τον ευρωτρομονόμο και το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης», κατέληξε.

Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις

Παίρνοντας το λόγο ο Γ. Πανούσης, καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, τόνισε ότι πρόκειται για διατάξεις που παραμερίζουν το λεγόμενο δυτικό νομικό πολιτισμό και μας φέρνουν πολλά χρόνια πίσω, στο όνομα ενός οιονεί πολέμου (κατά της «τρομοκρατίας») ή της τρομο-υστερίας. Οτι αντιτρομοκρατικοί νόμοι χρησιμοποιούνται ως δίαυλοι παρέμβασης στα κράτη δικαίου για επιβολή αντιδραστικών-αντιλαϊκών αποφάσεων. Οτι καθώς διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής του ποινικού δικαίου ακουμπά εν τέλει και το φρόνημα. Οτι ο «τρομονόμος» δεν αφορά μόνο τους τρομοκράτες, αλλά και αυτούς που τον έγραψαν και τον υπερψηφίζουν. Και όλους όσοι νιώθουν ασφαλείς, καθώς πλέον, με τέτοια κείμενα σε ισχύ, όλοι κινδυνεύουμε από όλους.

Ο Ηλίας Νικολόπουλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, απάντησε στη σκοπίμως καλλιεργούμενη φιλολογία ότι η κοινοτική νομοθεσία υπερισχύει του Συντάγματος, άρα και οι αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής (όπως αυτές που γέννησαν τους «τρομονόμους») εφαρμόζονται παρά τα αντιθέτως οριζόμενα από το ελληνικό Σύνταγμα. Τόνισε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις αποκρύπτουν το γεγονός πως οι διεθνείς συμβάσεις είναι πάνω από τους εθνικούς νόμους, αλλά κάτω από το Σύνταγμα. Ετσι ανοίγουν το δρόμο για έκδοση Ελλήνων πολιτών στο εξωτερικό, παρότι το ελληνικό Σύνταγμα το απαγορεύει. Αποκρύπτουν το γεγονός ότι, π.χ., Πορτογάλοι και Γερμανοί προστατεύονται από το ευρωένταλμα και την πιθανότητα έκδοσής τους σε ξένη χώρα, καθώς επικαλούνται και προστατεύονται από τα σχετικά άρθρα των δικών τους Συνταγμάτων.

Η Μαρία Φραγκιαδάκη, πρ. μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, προειδοποίησε ότι οι κρατούντες μάς ετοιμάζουν μαύρες μέρες, γι' αυτό και είναι επιτακτική η ανάγκη συσπείρωσης και συντονισμού του αγώνα όλων των προοδευτικών ανθρώπων και δημοκρατών, προκειμένου η αντίσταση να φέρει αποτέλεσμα.

Η Αλέκα Ζορμπαλά, δικηγόρος και στέλεχος της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης», επισήμανε ότι ο «τρομονόμος» αποτελεί τη θεσμική θωράκιση της «νέας τάξης πραγμάτων» απέναντι σε όποιον αντιστέκεται. Γι' αυτό και δε θα διστάσει να προχωρήσει παραπέρα, παίρνοντας ακόμα σκληρότερα μέτρα, και μάλιστα σε παγκόσμια κλίμακα.

Σημαντικές παρουσίες

Ανάμεσα στους παραβρισκόμενους ξεχωρίσαμε και τους: πρ. υπουργούς Γ. Α. Μαγκάκη, Μ. Δρεττάκη και Χ. Παπαμάργαρη, Γ. Νάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και Χρ. Καράτσαλο, Θ. Στοφορόπουλο, πρέσβη επί τιμή, Α. Ρεμπή, τέως εφέτη, Β. Δημόπουλο, επικεφαλής της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» του ΔΣΑ, Τ. Μαστρογιαννόπουλο, από την «Κομμουνιστική Ανανέωση», Δ. Σουλιώτη, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Α. Παπανεοφύτου, καθηγητή Ποινικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Α. Βρεττό, δικηγόρο, αντιπροσωπείες από την Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, την Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού-Δέρματος, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών Αθήνας, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, την Ενωση Λογιστών Αθήνας, το ΠΑΜΕ, το Σύλλογο Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων την περίοδο 1967-1974, το Κέντρο Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης.

Μεγαλώνει το κύμα αντιδράσεων

Ολο και περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς καταγγέλλουν το νέο τρομονομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ που εντείνει την επίθεσή του στις δημοκρατικές και λαϊκές ελευθερίες και τα δικαιώματα.

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως «με δεδομένο ότι στη χώρα μας όλες οι κινητοποιήσεις βγαίνουν παράνομες από τα δικαστήρια, ενώ σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εργατικά κινήματα και κόμματα είναι παράνομα... δείχνει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε νέα και πιο σκληρά κατασταλτικά μέτρα σε βάρος του λαϊκού κινήματος... προκειμένου να εξασφαλιστεί η κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών» και καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι εάν το νέο τρομονομοσχέδιο ψηφιστεί στη Βουλή, «το ταξικό εργατικό κίνημα και οι εργαζόμενοι θα το καταργήσουν στην πράξη».

Η νέα αυτή αντιδημοκρατική επιλογή, καταγγέλλει το Συντονιστικό Σωματείων Ξενοδοχείων Αθήνας, Πειραιά και περιχώρων, «θέτει ακόμα περισσότερο σε κίνδυνο τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού και θέτει εκτός νόμου τη συνδικαλιστική δράση».

Επίσης, σε κοινή ανακοίνωση τής Γραμματείας Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΠΑΜΕ και της Επιτροπής Ειρήνης, αναδεικνύει την ανάγκη ανάπτυξης του αγώνα «για να αποτραπεί και να παρεμποδιστεί η νέα επίθεση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες». Ανάλογη ανακοίνωση - καταγγελία εξέδωσε και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικής Ασφάλισης Πειραιώς και πέριξ δήμων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ