ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σχέδια «επί χάρτου»

Ο Παλαιστίνιος δήμαρχος της Ντιρ Μπαλούτ μεταφέρεται τραυματίας από τις συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό ενάντια στο «τείχος»

Associated Press

Ο Παλαιστίνιος δήμαρχος της Ντιρ Μπαλούτ μεταφέρεται τραυματίας από τις συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό ενάντια στο «τείχος»
ΡΑΜΑΛΑ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Σήμερα αναμένεται να παραδοθεί επισήμως στον Παλαιστίνιο ηγέτη το μνημόνιο που εκπόνησε η οργάνωση «Ταξιαρχίες του Αλ Ακσα», όπου αναφέρει τους όρους υπό τους οποίους θα προχωρήσει σε εκεχειρία. Η κίνηση της οργάνωσης έρχεται λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση συνέντευξης του Παλαιστινίου πρωθυπουργού σχετικά με τα σχέδια αναδιοργάνωσης των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας ενόψει της ισραηλινής αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Αχμάντ Κορέι επιβεβαιώνει τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, σε συνεργασία με την Αίγυπτο, θα επιδιώξει να ενσωματώσει τα μέλη των παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων στις δυνάμεις ασφαλείας, σε αντάλλαγμα της κατάπαυσης του πυρός που τίθεται ως όρος από το Ισραήλ για να αποχωρήσει. Από την πλευρά τους, οι «Ταξιαρχίες του Αλ Ακσα» φέρονται να θέτουν ως όρους εκεχειρίας την αναδίπλωση του ισραηλινού στρατού στα όρια του 1967, την εκκένωση των εποικισμών, την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων και την άρση του αποκλεισμού του Γιάσερ Αραφάτ.

Με την «επόμενη μέρα» μιας ενδεχόμενης ισραηλινής αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας ασχολήθηκαν και οι ΥΠΕΞ Γαλλίας και Αιγύπτου, που συναντήθηκαν, χτες, στο Κάιρο. Ο Μισέλ Μπαρνιέ εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του «να συμβάλει σε μια διεθνή παρουσία στη Λωρίδα της Γάζας μετά την ισραηλινή αποχώρηση». Ο Αχμάντ Μάχερ, από την άλλη, τόνισε ότι η Αίγυπτος, που έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στην όλη υπόθεση, χρειάζεται τη γαλλική και ευρωπαϊκή παρουσία.

Συγκρούσεις και επιδρομές

Δύο επιδρομές πραγματοποίησαν, αργά το βράδυ της Κυριακής, ισραηλινά αεροσκάφη εναντίον θέσεων της «Χεζμπολάχ», στο Αλ Τίρεχ, της περιοχής Μπεντ Τζμπάιλ, στο Νότιο Λίβανο, όπου εκτόξευσαν 4 πυραύλους. Οπως έγινε γνωστό, δεν υπήρξαν θύματα. Την ίδια ώρα, αεροσκάφη πετούσαν πάνω από την Τύρο ενώ νωρίτερα έσπαγαν το φράγμα του ήχου ακόμη και πάνω από τη λιβανική πρωτεύουσα.

Το Σάββατο το βράδυ, ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν με ρουκέτα μεταλλουργείο στον καταυλισμό Μαγκάζι, της Λωρίδας της Γάζας, τραυματίζοντας έναν Παλαιστίνιο. Παρόμοια επίθεση σημειώθηκε και την Παρασκευή το βράδυ, με το πρόσχημα ότι επρόκειτο για «εργαστήρια κατασκευής αυτοσχέδιων ρουκετών».

Χτες, νέες συγκρούσεις ξέσπασαν στη Δυτική Οχθη, στην περιοχή Ντιρ Μπάλατ, ανάμεσα σε Παλαιστινίους διαδηλωτές και Ισραηλινούς στρατιώτες με αφορμή την έναρξη εργασιών του διαχωριστικού τείχους στο συγκεκριμένο σημείο. Τέλος, όλμος έπληξε τον εποικισμό Κφαρ Νταρόμ στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας έναν Ταϊλανδέζο εργάτη.

ΛΕΤΟΝΙΑ
Πρόστιμο για τις αντικομμουνιστικές διώξεις!

Υπέρ της καταδίκης της Λετονίας ψήφισαν οι δικαστές από την Ελλάδα, τη Δανία, το Βέλγιο, την Ιταλία και τη Ρωσία και κατά οι δικαστές από τη Μάλτα και τη Λετονία

Νέο χτύπημα δέχτηκε η αντικομμουνιστική κι αντισοβιετική νομοθεσία της Λετονίας, αυτή τη φορά από την Τατιάνα Ζντανόκ, ηγέτιδα του ρωσόφωνου κόμματος «Για τα δικαιώματα της Λετονίας» και, σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα, νέα ευρωβουλευτή του κόμματος.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με απόφασή του δικαιώνει την Τ. Ζντανόκ στην προσφυγή που κατέθεσε εναντίον των αρχών της Λετονίας, επειδή της απαγορεύουν να είναι υποψήφια στις τοπικές και εθνικές εκλογές. Η απαγόρευση στηρίζεται στο νόμο που απαγορεύει σε όσους έμειναν στις γραμμές του ΚΚ Λετονίας και των άλλων «φιλοσοβιετικών οργανώσεων», μετά τις 13/1/1991, να είναι υποψήφιοι και να εκλεγούν στο Κοινοβούλιο και στα Δημοτικά Συμβούλια. Να σημειωθεί ότι εξαίρεση έγινε μόνο για το Ευρωκοινοβούλιο, διατηρώντας όμως «φωτογραφική απαγόρευση» σε βάρος του Α. Ρούμπιξ, Προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας.

Η Λετονία στήριξε την υπεράσπισή της στο φιλοναζιστικό ισχυρισμό ότι η χώρα βρισκόταν υπό «σοβιετική κατοχή» την περίοδο 1940-1991 και το ΚΚΛ ήταν «δύναμη κατοχής» της χώρας, γι' αυτό και υπάρχουν αυτές οι απαγορεύσεις σε βάρος όσων προτίμησαν να μείνουν στις γραμμές του. Και αυτό γιατί σε διαφορετική περίπτωση υπάρχουν κίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της Λετονίας. Αυτή η γραμμή της υπεράσπισης φαίνεται από το αποτέλεσμα ότι δεν έπεισε την πλειοψηφία του δικαστηρίου.

Με τη σχετική απόφαση υποχρεώνεται η Λετονία να καταβάλει στην Τ. Ζντανόκ 20.000 ευρώ ως αποζημίωση, για την παραβίαση των άρθρων 3 και 11 της «Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου».

Οπως γράφει η λετονική εφημερίδα «Βέστι Σεβότνια», η απόφαση πάρθηκε με ψήφους 5-2. Υπέρ της καταδίκης της Λετονίας ψήφισαν οι δικαστές από την Ελλάδα, τη Δανία, το Βέλγιο, την Ιταλία και τη Ρωσία. Κατά μόνο οι δικαστές από τη Μάλτα και τη Λετονία.

Δηλώσεις της Τ. Ζντανόκ

Αν και το δικαστήριο δεν έχει το δικαίωμα να υποχρεώσει τη Λετονία σε κατάργηση της αντικομμουνιστικής νομοθεσίας της, η απόφασή του δημιουργεί ένα προηγούμενο στο οποίο μπορούν να στηριχτούν χιλιάδες άλλοι άνθρωποι που στερούνται τα στοιχειώδη δικαιώματά τους. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε υπέρογκα έξοδα την κυβέρνηση της χώρας, για την αποζημίωση όσων δικαιώνονται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η ίδια η Τ. Ζντανόκ δήλωσε στην παραπάνω εφημερίδα: «Το κύριο δεν είναι μόνο ότι κέρδισα αυτή τη δίκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά το ότι τώρα οι αρχές της Λετονίας θα υποχρεωθούν να καταργήσουν όλους τους νόμους που βάζουν περιορισμούς στις εκλογές και πιθανόν να καταργήσουν και τη νομοθεσία που βάζει ανάλογους περιορισμούς για την εργασία στο δημόσιο. Ετσι θα μπορέσουν να αποκατασταθούν τα δικαιώματα χιλιάδων κατοίκων της Λετονίας. Ελπίζω επίσης αυτή η απόφαση να οδηγήσει τις αρχές να σταματήσουν το "κυνήγι των μαγισσών". Φτάνουν οι περιορισμοί με πολιτικά κριτήρια. Σκεφθείτε μονάχα ότι οι αρχές με κατηγορούν για το ότι δεν πρόδωσα τους ψηφοφόρους μου ως βουλευτής του Ανωτάτου Σοβιέτ, που ήμουν το 1990. Κι όμως, εκείνο που πρέπει να εκτιμάται σε μια δημοκρατική κοινωνία είναι το να μην κοροϊδεύεις τους ψηφοφόρους σου και να μην αλλάζεις τις απόψεις σου με την ίδια ευκολία που αλλάζεις τα γάντια σου!».

Αντίδραση της κυβέρνησης

Την ίδια ώρα οι αρχές της χώρας με δυσκολία συγκρατούν την ψυχραιμία τους, από την ψυχρολουσία της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Προς το παρόν, όπως μεταδίδει το λετονικό πρακτορείο ειδήσεων «ΛΕΤΑ», ζήτησαν από τους δικηγόρους που εκπροσωπούσαν τη Λετονία να παρουσιάσουν έκθεση στην οποία να φαίνεται αν χρησιμοποίησαν σωστά όλα τα επιχειρήματα περί «σοβιετικής κατοχής».

Οπως λέγεται σ' αυτές τις περιπτώσεις: «Μας φτύνουν; Μπα, μάλλον ψιχαλίζει»!


Ε. Β.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εξαρση μαχών στην Ανατολία

ΑΓΚΥΡΑ.- Συγκρούσεις Κούρδων αυτονομιστών με Τούρκους στρατιώτες στην επαρχία Τούντζελι της Ανατολίας είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε αντάρτες κι ένας στρατιώτης το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα, μεταδίδουν τα Ανατολή και Γαλλικό Πρακτορείο.

  • Ενας ανεμοστρόβιλος - σπάνιο κι ακραίο, για την Τουρκία, καιρικό φαινόμενο - σε μικρή πόλη κοντά στην Αγκυρα κόστισε τη ζωή τριών ανθρώπων το Σαββατοκύριακο.
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέα «έκκληση» ΟΗΕ για ενίσχυση της κατοχής

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Τα Ηνωμένα Εθνη κάλεσαν χθες εκ νέου το ΝΑΤΟ να «ενισχύσει» τις δυνάμεις του στο Αφγανιστάν, ενόψει των εκλογών, μετά από νέα επίθεση εναντίον γραφείου εγγραφής ψηφοφόρων που διατηρεί νότια της Καμπούλ, νωρίς τη Δευτέρα.

Η επίθεση με ρουκέτες δεν κόστισε τραυματισμούς, παρ' όλ' αυτά, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν Ζαν Αρνό δήλωσε ότι η επίθεση υπογραμμίζει το γεγονός ότι «η κατάσταση γίνεται όλο και περισσότερο ανεξέλεγκτη» και κάλεσε το ΝΑΤΟ να παράσχει περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις έως τον Ιούλη.

Επίσης ο Αρνό κάλεσε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για την παροχή «βοήθειας» που έχουν υποσχεθεί οι διεθνείς δωρητές στο Αφγανιστάν. «Η ώρα είναι τώρα», είπε.

Στο μεταξύ, η αναταραχή στην επαρχία Γκορ συνεχίζεται, με την «κυβέρνηση» Καρζάι στην Καμπούλ να στέλνει 700 άνδρες στην περιοχή για να «ελέγξουν» την κατάσταση. Το Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν μάχες στο νότιο Αφγανιστάν, ανάμεσα σε «μαχητές Ταλιμπάν» και στρατιώτες του εκπαιδευμένου από ΗΠΑ και Γαλλία «εθνικού στρατού» με επτά νεκρούς, κατά το Ασοσιέιτεντ Πρες. Ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Χέραλντ της Νέας Ζηλανδίας, δύο άνδρες των ειδικών δυνάμεων της χώρας που επιχειρούσαν στο Αφγανιστάν τραυματίστηκαν και ο ένας «μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Γερμανίας για νοσηλεία».

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Πρώτες επαφές

ΠΕΚΙΝΟ-ΣΕΟΥΛ.- Η προπαρασκευαστική ομάδα εργασίας για τις εξαεθνείς συνομιλίες γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας, ολοκλήρωσε χτες την πρώτη συνεδρίασή της στο Πεκίνο δύο ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη των κυρίως συνομιλιών. Στόχος των προπαρασκευαστικών συνομιλιών που θα συνεχιστούν και σήμερα, είναι να καθορίσουν την ατζέντα των επίσημων επαφών.

Χτες το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας, Yonhap, μετέδωσε ότι η ΛΔ Κορέας είναι έτοιμη να παρουσιάσει έναν «οδικό χάρτη» για την οριστική παύση του πυρηνικού της προγράμματος στην περίπτωση που οι υπόλοιπες χώρες διευκρινίσουν τι ακριβώς προτίθενται να προσφέρουν σε αντάλλαγμα. Ωστόσο αυτή η πρόταση συναντά την αντίθεση της Ουάσιγκτον που υποστηρίζει ότι το σχέδιο της ΛΔ Κορέας θα πρέπει να είναι πιο λεπτομερές. Από την πλευρά της η Νότια Κορέα επανέλαβε ότι προτίθεται να βοηθήσει οικονομικά και ενεργειακά τη ΛΔ Κορέας στην περίπτωση που αυτή σταματήσει το πρόγραμμά της εμπλουτισμού ουρανίου. Η ΛΔ Κορέας ωστόσο αρνείται ότι διαθέτει πρόγραμμα ουρανίου και διαπραγματεύεται μόνο για το πυρηνικό πρόγραμμα πλουτωνίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ