ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
Νέα σημαντική αύξηση 6,8%!

Διευρύνονται οι αρνητικές συνέπειες από την πρόσδεση της χώρας στην ΕΕ

Με την ίδια ένταση συνεχίστηκε στο α' τετράμηνο του 2004 η ανισόμετρη ανταλλαγή εμπορευμάτων σε βάρος της χώρας, εξέλιξη που επιβεβαιώνει την παραγωγική υποβάθμιση της χώρας στο πλαίσιο της ΟΝΕ και του καταμερισμού εργασίας που επιβάλλεται στα πλαίσια της ΕΕ, από τον οποίο όμως επωφελήθηκε και το ντόπιο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης κατάστασης είναι η συνεχής διόγκωση των εμπορικών ελλειμμάτων, τα οποία (α' τετράμηνο του 2004) ξεπέρασαν τα 8 δισ. ευρώ (από 7,54 δισ. ευρώ στο α' τετράμηνο του 2004). Η ποσοστιαία αύξηση του εμπορικού ελλείμματος μέσα σε ένα χρόνο έφτασε το 6,8% και σε ετησιοποιημένη βάση πλησιάζει το 15% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) σταθερά ελλειμματικό σε βάρος της χώρας παραμένει και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (περιλαμβάνει τις κάθε είδους δοσολοψίες). Το συγκεκριμένο κονδύλι, σε αντίθεση με το εμπορικό έλλειμμα, κατέγραψε σημαντική μείωση σε ποσοστό 22,5%, η οποία όμως οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση των εισπράξεων από μεταφορικές υπηρεσίες και όπως μας πληροφορεί η Τράπεζα της Ελλάδας κυρίως από ναυτιλιακές μεταφορές. Είναι δηλαδή φανερό ότι το ντόπιο εφοπλιστικό κεφάλαιο κατάφερε να πάρει μεγάλες δουλιές και να αυξήσει τις δραστηριότητές του στις διεθνείς μεταφορές.

Με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ - τετράμηνο Γενάρης-Απρίλης 2004 - προκύπτουν τα παρακάτω:

  • Το εμπορικό έλλειμμα έφτασε στα 8,06 δισ. ευρώ (από 7,54 δισ. ευρώ στο α' τετράμηνο του 2003), αυξήθηκε δηλαδή κατά 514 εκατ. ευρώ ή 6,8%. Οι εισαγωγές από άλλες χώρες (εκτός καυσίμων) διογκώθηκαν στα 10,17 δισ. ευρώ με αύξηση 13,4%. Οι εξαγωγές (εκτός καυσίμων) διαμορφώθηκαν σε 3,5 δισ. ευρώ (αύξηση 12,6% ή σχεδόν μια μονάδα χαμηλότερα από την αύξηση της αξίας των εισαγωγών).
  • Οι κάθε είδους δοσολοψίες (ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών) παραμένουν αρνητικές για τη χώρα. Το έλλειμμα για το α' τετράμηνο του 2004 διαμορφώνεται στα 3,36 δισ. ευρώ (4,33 δισ. ευρώ στο α' τετράμηνο του 2003) μειώθηκε δηλαδή κατά 972 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 22,5%.
  • Η σχετική βελτίωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών οφείλεται στην αύξηση του πλεονάσματος από το ισοζύγιο υπηρεσιών. Το συγκεκριμένο κονδύλι εμφανίζει αύξηση του πλεονάσματος κατά 63,5% (2,63 δισ. ευρώ για φέτος από 1,6 δισ. πέρυσι). Ειδικότερα το πλεόνασμα στο ισοζύγιο των μεταφορών έφτασε στα 4,28 δισ. ευρώ (3,05 δισ. στο 4μηνο του 2003) με αύξηση κατά 1,23 δισ. ευρώ ή 40,5%. Σύμφωνα με την ΤτΕ η συγκεκριμένη εξέλιξη οφείλεται στην αύξηση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορικές (κυρίως ναυτιλιακές) υπηρεσίες κατά 959 εκατ. ευρώ ή 65,1%.
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΒΣΑ
Με αγωνιστικό προσανατολισμό

Την Κυριακή η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας, όπου θα διαμορφωθεί και το πρόγραμμα δράσης για τους επόμενους μήνες

Σε μια σημαντική, πολιτικά, χρονική περίοδο πραγματοποιείται η τακτική Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), την ερχόμενη Κυριακή 27 Ιούνη, στις 10 το πρωί στην αίθουσα του Συνεταιρισμού των Υδραυλικών. Με την κυβέρνηση να προωθεί και νομοθετικά την αντιλαϊκή πολιτική της, η οποία απειλεί χιλιάδες μικρούς ΕΒΕ, ενώ μια σειρά από προβλήματα οξύνονται, οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, κυρίως όσον αφορά στον προγραμματισμό της δράσης, καθώς είναι ένα από τα πλέον δραστήρια σωματεία του κλάδου.

Κυρίαρχη θέση της ΟΒΣΑ είναι η δημιουργία ενός αγωνιστικού μετώπου αντίστασης στην εφαρμοζόμενη πολιτική για την ανατροπή των μέτρων που οξύνουν τα προβλήματα του χώρου, με τη συνεργασία και με τους εργαζόμενους στα κοινά προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποίησε τον τελευταίο χρόνο πλήθος παρεμβάσεων, ενώ στήριξε και συμμετείχε ενεργητικά στη διοργάνωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων ενάντια στη δημιουργία του Μητρώου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Εργων από την προηγούμενη κυβέρνηση. Οι διατάξεις του σχετικού ΠΔ εξυπηρετούσαν την εισβολή των μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών στην οικοδομή και στα μικρά έργα, με την παράλληλη έξωση των μικρών εργολάβων, έναν κίνδυνο που παραμένει.

Σταθερό είναι το μέτωπο της ΟΒΣΑ ενάντια και στο δυσβάσταχτο φορολογικό καθεστώς για τους ΕΒΕ και επανειλημμένα έχει καταγγείλει τη φορολόγηση με αντικειμενικά κριτήρια, το καθεστώς των ανέλεγκτων χρήσεων και της συνάφειας, την υπερφορολόγηση των ΕΒΕ και την ταυτόχρονη ελάφρυνση των μεγάλων επιχειρήσεων.

Μια από τις βασικότερες προτάσεις της είναι η συνεταιριστικοποίηση, μέσα από την οποία θεωρεί ότι οι μικροί ΕΒΕ μπορούν να αμυνθούν στην εισβολή και εξάπλωση των πολυεθνικών, κάνοντας τη δική τους συγκέντρωση δυνάμεων απέναντι στη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση που διενεργεί το μεγάλο κεφάλαιο.

Παράλληλα, η ΟΒΣΑ έχει συγκαλέσει πολλές συσκέψεις και έχει παρέμβει με διάφορους τρόπους για το Ασφαλιστικό, την Υγεία και την Πρόνοια, τις τιμές και την ακρίβεια, το ωράριο. τα ειδικότερα προβλήματα της βιοτεχνίας, όπως η επαγγελματική στέγη και η χωροθέτηση, αλλά και για τα θέματα ειρήνης και της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

«ΕΒΕΤΑΜ»
Θέλουν να την ξεπουλήσουν

Το ξεπούλημα της «Εταιρίας Βιομηχανικής Ερευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλου», (ΕΒΕΤΑΜ) που εδρεύει στο Βόλο, προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που εφάρμοζε και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ. Το πρόσχημα που χρησιμοποιείται για το ξεπούλημα κι αυτής της δημόσιας επιχείρησης είναι η βιωσιμότητά της. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι της εταιρίας, πρόκειται για ένα ανυπόστατο επιχείρημα της κυβέρνησης για να δικαιολογήσει την εμμονή της να την ιδιωτικοποιήσει καθώς η επιχείρηση όχι μόνο μπορεί να «στηριχτεί στα πόδια της», αλλά είναι και κερδοφόρα. Καταγγέλλουν, επίσης, ότι το ενδεχόμενο ξεπούλημα της ΕΒΕΤΑΜ θ' αφήσει ξεκρέμαστους και τους 50 εργαζόμενους της εταιρίας, αλλά και αυτούς που εργάζονται στα παραρτήματά της στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη καθώς κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλιά.

Η επιχείρηση ξεπουλήματος της ΕΒΕΤΑΜ ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με την προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού ο οποίος και κηρύχτηκε άγονος και συνεχίζεται από τη σημερινή της ΝΔ η οποία προκήρυξε νέο διαγωνισμό. Την κυβερνητική εμμονή για ιδιωτικοποίηση της ΕΒΕΤΑΜ επιβεβαίωσε και ο Γενικός Γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης Γ. Τσουκαλάς, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε μαζί του το Σωματείο των Εργαζομένων.

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα το Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΒΕΤΑΜ έχει συναντήσεις με τους βουλευτές των πολιτικών κομμάτων και φορείς του νομού Μαγνησίας, ζητώντας να πάρουν ξεκάθαρη θέση για την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της εταιρίας. Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ. Μάλιστα, σε συνάντηση που είχε την περασμένη βδομάδα με το Σωματείο τους ο Ν. Γκατζής, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του Κόμματος στις ενέργειές τους για την αποτροπή του ξεπουλήματος της επιχείρησης.

ΚΑΥΣΙΜΑ
Μικρές μειώσεις

Μικρές μειώσεις κατέγραψαν οι μέσες τιμές των υγρών καυσίμων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί σε εβδομαδιαία βάση το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης. Τα στοιχεία της Παρασκευής 18 Ιούνη καταγράφουν μείωση κατά 1,1 λεπτό στη μέση τιμή της αμόλυβδης, η οποία διαμορφώνεται στα 79,5 λεπτά ανά λίτρο από 80,6 την περασμένη βδομάδα, στη σούπερ 1,3 λεπτά από 86,8 στα 85,5 ενώ η τιμή του πετρελαίου κίνησης διαμορφώνεται στα 71,9 λεπτά από τα 72,2 της προηγούμενης βδομάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ