ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
73η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΟΕ
Σύγκρουση με τη γραμμή της συναίνεσης

Με την πανηγυρική συνεδρίαση συνεχίστηκαν χτες οι εργασίες της ΓΣ του κλάδου. Μέτωπο στην τακτική του κυβερνητικού συνδικαλισμού από την ΕΣΑΚ ΔΕΕ

Από κινητοποίηση εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, που εκθείαζαν και στη ΓΣ της ΔΟΕ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Από κινητοποίηση εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, που εκθείαζαν και στη ΓΣ της ΔΟΕ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Ολοκληρώνονται σήμερα, με τη συζήτηση για το πρόγραμμα δράσης, οι εργασίες της 73ης Γενικής Συνέλευσης της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας. Η χτεσινή πανηγυρική συνεδρίαση, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων, έδειξε για μια ακόμα φορά τη σύμπνοια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στα μεγάλα ζητήματα της Παιδείας.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Παιδείας Σπ. Ταλιαδούρος, ο οποίος αρκέστηκε σε ανέξοδες και αόριστες υποσχέσεις περί αύξησης των δαπανών για την Παιδεία, περί οικονομικής αναβάθμισης του εκπαιδευτικού κλπ. Δεν παρέλειψε επίσης να τονίσει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει μια σειρά από θεσμούς, όπως το «Ολοήμερο Σχολείο», επαναλαμβάνοντας τα περί διαλόγου και συναίνεσης. Με ισχυρές δόσεις ...«αυτοκριτικής» η γραμματέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, υπερασπίστηκε την πολιτική που οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα, ενώ υποκριτικά έκανε λόγο για λάθη του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά τους ωρομίσθιους και το διάλογο με τους εκπαιδευτικούς, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς στο ΠΑΣΟΚ πληρώσαμε κάποια στιγμή ότι ξεχάσαμε να ακούμε». Πάντως, η προσήλωση στην προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στο χώρο της εκπαίδευσης και η χρησιμοποίηση του διαλόγου και της «συναίνεσης» ως προκαλύμματος ήταν το χαρακτηριστικό κοινό σημείο των εκπροσώπων του δικομματισμού, στο πρόσωπο των οποίων αποδοκιμάστηκε η αντιεκπαιδευτική πολιτική. Χαιρετισμό εκ μέρους του Συνασπισμού απηύθυνε ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Υπό το σύνθημα «Οχτώ δεκαετίες αγώνας και θυσία, το Κ Κ Ε στην πρωτοπορία» ανέβηκε στο βήμα η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, η οποία, απευθυνόμενη στους αντιπροσώπους της Γενικής Συνέλευσης, τόνισε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τη ΝΔ, που και ως αντιπολίτευση δεν αμφισβήτησε την πολιτική που εφάρμοζε το ΠΑΣΟΚ. Είπε ότι με τα μέτρα που προωθούν θέλουν ένα δάσκαλο υποταγμένο και τρομοκρατημένο γιατί έτσι θέλουν το παιδί σήμερα και τον εργαζόμενο αύριο και σημείωσε ότι δεν μπορεί να περιμένουν οι εκπαιδευτικοί αύξηση των δαπανών για την Παιδεία όταν το κόστος διατήρησης στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό κοστίζει 1 δισ. τη μέρα. Η βουλευτής του ΚΚΕ προέβλεψε ότι τα χειρότερα έρχονται με τον «τρομονόμο» και τον Ευρωστρατό και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει εθνική πολιτική στο χώρο της Παιδείας για τα παιδιά των εργαζομένων, τη στιγμή που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πανηγυρίζουν για το «ευρωσύνταγμα». Κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να σταματήσουν να ενισχύουν με την ψήφο τους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ως βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία του σχολείου των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και για να αποκτήσει το συνδικαλιστικό κίνημα άλλα χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώνεται σήμερα

Κατά την πρώτη μέρα των εργασιών, οι παρατάξεις ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ ακολούθησαν τη γνωστή τακτική της κωλυσιεργίας, αφού αναλώθηκαν σε διαδικαστικά ζητήματα με στόχο να μη συζητηθούν τα ουσιαστικά προβλήματα του κλάδου και να μην αποκαλυφθεί η απόλυτη ταύτισή τους και η συναινετική τακτική που ακολούθησαν απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ έδωσε τη μάχη και αντιπαρατέθηκε με τη γραμμή της συναίνεσης και της υποταγής που ακολούθησαν οι παραπάνω παρατάξεις, αλλά και με τη γραμμή των «Παρεμβάσεων» και της «Αυτόνομης Παρέμβασης» που σε επίπεδο θέσεων επικέντρωσαν την προσοχή τους σε συντεχνιακά κυρίως αιτήματα. Ηταν πάντως χαρακτηριστική η προκλητική στάση του προεδρείου της Γενικής Συνέλευσης που αρνιόταν να δώσει το λόγο στον εκπρόσωπο της ΕΣΑΚ ΔΕΕ στην ελεγκτική επιτροπή, για να εκφράσει τη διαφωνία του στον οικονομικό απολογισμό.

Συνεχίζοντας και επεκτείνοντας την αντιεκπαιδευτική πολιτική

Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Ξεκινά σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση για το σχέδιο νόμου «Ρύθμιση Θεμάτων όλων των εκπαιδευτικών Βαθμίδων», μέσα από το οποίο γίνεται φανερή η πρόθεση της κυβέρνησης να διαιωνίσει, με ασήμαντου χαρακτήρα παραλλαγές, την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και υποβάθμιση της εκπαίδευσης.

Το νομοσχέδιο, εκτός από την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων στη Β` Λυκείου από την ερχόμενη σχολική χρονιά και τη μείωση στη Γ` Λυκείου, από 9 σε 6, των εξεταζόμενων μαθημάτων από τη μεθεπόμενη, περιλαμβάνει μέτρα που διατηρούν την ομηρία και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις στην εκπαίδευση.

Στο νομοσχέδιο εμπεριέχονται επίσης διατάξεις, που δείχνουν σαφώς την πρόθεση της ΝΔ να συνεχίσει και να προχωρήσει παραπέρα τις αντιεκπαιδευτικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης. Ετσι, θεσμοθετεί τα νέα τμήματα χωρίς τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις, στο πλαίσιο της «διεύρυνσης της ανώτατης εκπαίδευσης» και κάνει μια σειρά τυπικού χαρακτήρα παρεμβάσεις σε θέματα της ανώτατης εκπαίδευσης που έχουν ήδη αποφασιστεί.

Το ζήτημα του νομοσχεδίου απασχόλησε τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ και η συζήτηση ανέδειξε τη νέα διαχειριστική πλειοψηφία (ΠΑΣΚ - Συνεργασία - Παρέμβαση). Αφού διέγραψαν - μετά από απαίτηση της ΠΑΣΚ - την αντιεκπαιδευτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ την οποία συνεχίζει η ΝΔ, οι δυνάμεις αυτές εστίασαν την κριτική τους στην έλλειψη διαλόγου, στις ασάφειές του και προβάλλουν βελτιωτικά αιτήματα στη λογική του νομοσχεδίου. Ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ ΔΕΕ τόνισε ότι οι ρυθμίσεις διατηρούν τον πυρήνα των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525 και 2640 χωρίς να λύνονται τα προβλήματα που δημιούργησε αυτή η πολιτική. Απέναντι στις προτεινόμενες ρυθμίσεις, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ πρόβαλε την ανάγκη για μόνιμο αποκλειστικά εκπαιδευτικό προσωπικό, επιμόρφωση μέσα από πανεπιστημιακές παιδαγωγικές σχολές, κατάργηση των πανελλαδικών και στη Γ` Λυκείου, κατάργηση του διπλού σχολικού δικτύου λυκείου - ΤΕΕ και πρότεινε κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο.

Νέα δίκη αγωνιστών μαθητών

Ως πράξη ακραίου αυταρχισμού καταδικάζει η Α΄ ΕΛΜΕ Αθήνας τη συνεχιζόμενη επί πέντε συναπτά έτη ποινική δίωξη 5 μαθητών - μελών του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου του 51ου Λυκείου Αθηνών (Ακαδημία Πλάτωνος). Οι μαθητές, που έρχονται να προστεθούν στους πολλούς ακόμα που έχουν καθήσει στο σκαμνί του κατηγορουμένου επειδή τόλμησαν να αγωνιστούν, δικάζονται σήμερα στο Γ΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Η κατηγορία αναφέρεται σε «παράνομη κατάληψη των χώρων των σχολείων και παρεμπόδιση της ομαλής λειτουργίας τον Δεκέμβριο του 1999». Μοναδική μάλιστα πράξη φθοράς που τους καταλογίζεται είναι η καταστροφή του «αφαλού» της κλειδαριάς (!) της εισόδου του σχολείου.

«Τα αρνητικά εκπαιδευτικά αποτελέσματα από την περιβόητη "μεταρρύθμιση Αρσένη", υπογραμμίζουν οι εκπαιδευτικοί της Α΄ ΕΛΜΕ, έχουν δικαιώσει στη συνείδηση του κόσμου της εκπαίδευσης, των εργαζομένων και του λαού μας τους στόχους αυτών των μεγάλων μαθητικών κινητοποιήσεων. Παρ' όλα αυτά εκατοντάδες αγωνιστές μαθητές εκείνης της περιόδου σύρονται μετά από 3 ή και 5 χρόνια στα δικαστήρια. Το αυταρχικό μήνυμα και από αυτές τις δίκες είναι προφανές. Η συλλογική αγωνιστική δράση, που αμφισβητεί και διεκδικεί αποφασιστικά, διώκεται και τιμωρείται». Επίσης επισημαίνουν: «τέτοια κρούσματα αυταρχισμού επιβαρύνουν ακόμη πιο πολύ το κλίμα αμφισβήτησης και περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων που εντείνεται και στη χώρα μας και διεθνώς στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας με την ψήφιση αλλεπάλληλων "τρομονόμων", όπως και αυτός που πρόσφατα κατέθεσε η κυβέρνηση».

Πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών στις εκλογές για το ΔΣ της Εθνικής Φοιτητικής Ενωσης Κυπρίων Αθήνας (ΕΦΕΚ), που πραγματοποιήθηκαν στις 16 Μάη και προχτές συγκροτήθηκε σε σώμα το προεδρείο της Ενωσης. Συγκεκριμένα, η «Προοδευτική» έλαβε 893 ψήφους, ποσοστό 32,93% και τρεις έδρες στο ΔΣ καταλαμβάνοντας τις θέσεις του προέδρου (Γ. Κουκουμάς), του Ταμία (Μ. Αργυρίδου) και μια θέση μέλους (Χ. Χριστόφιας).

Οι παρατάξεις που ακολουθούν είναι: «Πρωτοπορία» με 880 ψήφους, ποσοστό 32,46% και τρεις έδρες, «Δράσις - ΚΕΣ» με 451 ψήφους 16,63% και μια έδρα, «Αναγέννηση» με 267 ψήφους 9,84% και μια έδρα και «Αγώνας» με 220 ψήφους 8,11% και μια έδρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ