ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Αγωνιστική απάντηση στα γεράκια του ΝΑΤΟ

Την ερχόμενη Τρίτη, 29 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στα Προπύλαια

Από παλιότερη αντιΝΑΤΟική διαδήλωση
Από παλιότερη αντιΝΑΤΟική διαδήλωση
Εντατικά προετοιμάζεται το αντιπολεμικό κίνημα στη χώρα μας για την αγωνιστική απάντηση που θα δώσει στα γεράκια του ΝΑΤΟ που μαζεύονται στην Κωνσταντινούπολη για να αποφασίσουν νέες επεμβάσεις και ιμπεριαλιστικά δεσμά για τους λαούς όλου του κόσμου. Στην Αθήνα, το αγωνιστικό ραντεβού ορίστηκε για την ερχόμενη Τρίτη, 29 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στα Προπύλαια. Στην ανακοίνωση - κάλεσμα της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), τονίζεται, μεταξύ των άλλων:

«Στις 28 και 29 Ιούνη θα συναντηθούν τα 19 γεράκια του NATO με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεών τους στην Κωνσταντινούπολη. Πιστό στο νέο και άκρως επιθετικό του δόγμα, το NATO απεργάζεται, ως παγκόσμιας εμβέλειας κατασταλτικός και πολεμικός οργανισμός, τα νέα του σχέδια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Και ενώ συνεχίζεται η σφαγή του παλαιστινιακού λαού και η αιματηρή κατοχή του Ιράκ με τα θηριώδη βασανιστήρια του λαού του από τους κατακτητές, οι ΗΠΑ προσπαθούν να οργανώσουν τη διαιώνιση της επικυριαρχίας τους στο Ιράκ και τα πετρέλαιά του, με παρουσία ΝΑΤΟικών στρατευμάτων κατοχής και τη συμμετοχή ακόμη και Ελλήνων στρατιωτών.

Οι λαοί των Βαλκανίων γεύτηκαν στο πετσί τους την πολιτική του NATO, που πρόθυμα όλες οι κυβερνήσεις στήριξαν τα τελευταία χρόνια. Ο ελληνικός λαός αντιτάχθηκε δυναμικά στα εγκλήματα των ΗΠΑ, του NATO και τη νομιμοποίησή τους από την ΕΕ, στην ευρύτερη περιοχή. Ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση, ούτε η σημερινή έχουν την παραμικρή εξουσιοδότηση να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, ουσιαστικά σε ένα νέο "Κατάρ" στα Βαλκάνια.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί τους εργαζόμενους και όλο τον ελληνικό λαό, να μπουν εμπόδιο στα σχέδια για εμπλοκή του NATO στο Ιράκ και σε οποιαδήποτε συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών. Η ΕΕΔΥΕ συμπαραστέκεται ενεργά στο τουρκικό λαϊκό και φιλειρηνικό κίνημα, το οποίο κινητοποιείται εδώ και μήνες ενάντια στη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής του NATO στη χώρα τους και το οποίο θα οργανώσει μεγάλη αντιιμπεριαλιστική αντι-ΝΑΤΟική κινητοποίηση, την Κυριακή 27 του μήνα, στην Κωνσταντινούπολη.

Η ΕΕΔΥΕ θα πρωτοστατήσει σε αντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει την Τρίτη 29 Ιούνη, στις 8.00 μ.μ. στα Προπύλαια».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Η Κωνσταντινούπολη ετοιμάζεται για τη μεγάλη διαδήλωση

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Οδοφράγματα. Απαγόρευση πτήσης όλων των αεροσκαφών σε απόσταση 45 χιλιομέτρων. Θέση μαχητικών «F-16» σε συναγερμό και συνεχείς περιπολίες αεροσκαφών - ραντάρ «AWACS». Τουλάχιστον 23.000 αστυνομικοί και στρατοχωροφύλακες στους δρόμους. Κλείσιμο μεγάλων τμημάτων του κέντρου της Πόλης. Αναστολή της κυκλοφορίας στο Βόσπορο. Ακόμη και για την Τουρκία, όπου η αστυνομοκρατία είναι από τη χούντα του '80 περίπου «συνήθης», τα μέτρα που λαμβάνονται χαρακτηρίζονται «δίχως προηγούμενο».

Ανάμεσα στα άλλοθι που αξιοποιούνται είναι το μακελειό του Νοέμβρη του 2003 που συνεχίζει να αποδίδεται από διεθνή ΜΜΕ στην «Αλ Κάιντα» - αν και παραμένουν πολλές και σοβαρές αμφιβολίες περί αυτού - η «δράση ισλαμικών, κουρδικών και αριστερών οργανώσεων» κ.ο.κ. Μάλιστα, σε χτεσινό του σχετικό τηλεγράφημα το «Ασοσιέιτεντ Πρες» περίπου επέχαιρε για τις «μαζικές συλλήψεις» μελών τέτοιων οργανώσεων τις τελευταίες βδομάδες!

Από κοντά και οι «αναλυτές» να δικαιολογούν το επιβαλλόμενο κλίμα τρόμου: «(η σύνοδος τού) ΝΑΤΟ είναι ένας στόχος μεγάλης σημασίας διότι το ΝΑΤΟ φέρνει μαζί συμμάχους στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι πιο μισητοί εχθροί της "αλ Κάιντα"», δηλώνει, έτσι, ο Τζόναθαν Στίβενσον του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου, ειδικευμένος (σε τι άλλο) στην «αντιτρομοκρατία».

Περίπου 10 μικρής ισχύος βόμβες έχουν εκραγεί από την περασμένη βδομάδα στην Κωνσταντινούπολη - χτες, ένας πυροτεχνουργός της αστυνομίας τραυματίστηκε επιχειρώντας να εξουδετερώσει μία, είδηση που «φυσικά» έπαιξε με υψηλούς τόνους στα διεθνή πρακτορεία. Μικρότερη σημασία δόθηκε βέβαια στην είδηση, που μεταδόθηκε καθυστερημένα, ότι σε διαμαρτυρία κατά του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα κοντά στη βάση Ιντζιρλίκ - η οποία στεγάζει 1.400 Αμερικανούς στρατιώτες και είναι η μεγαλύτερη αεροπορική βάση των ΗΠΑ στην περιφέρεια - προσήχθησαν τουλάχιστον 26 διαδηλωτές, που δεν έγινε γνωστό αν τέθηκαν υπό σύλληψη ή απελευθερώθηκαν.

Οι Μπους, Μπλερ, Σρέντερ, Σιράκ και οι υπόλοιποι ηγέτες των χωρών του Συμφώνου που θα μετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής καταβάλλεται προσπάθεια να μη συναντήσουν ποτέ τους διαδηλωτές. Ωστόσο, κάθε μέρα που περνάει η συμμετοχή στις εκδηλώσεις κατά του ΝΑΤΟ μεγεθύνεται: τα συνδικάτα, τα κόμματα της Αριστεράς, από το ΚΚ Τουρκίας και το EMEP ως το DEHAP και τα SDP, SHP και ODP, φοιτητές, καλλιτέχνες, συγγραφείς, επιτροπές και οργανώσεις κατά του πολέμου, αναμένεται να είναι όλοι εκεί για να δώσουν την απάντησή τους...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στρατιωτικές δυνάμεις σε Αφγανιστάν και Βοσνία

Ετοιμη η κυβέρνηση να απαντήσει «γιες» στα αμερικανικά αιτήματα, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη

Ετοιμη να ανταποκριθεί στα αιτήματα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ για συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Αφγανιστάν και Βοσνία εμφανίζεται η κυβέρνηση, προσδοκώντας ότι έτσι θα «καθυστερήσει» την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη, το υπουργείο Αμυνας θέλει να έχει έτοιμη την «απάντηση» που θα δώσει η κυβέρνηση στα υπερατλαντικά αφεντικά που ζητούν επίμονα από το ΝΑΤΟ να ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, αλλά και να επεκτείνει τη δράση του στο Ιράκ.

Στο πλαίσιο αυτό το Συμβούλιο Αμυνας συζήτησε στην προχτεσινή συνεδρίαση το συγκεκριμένο σχέδιο για τον αριθμό των στρατιωτών αλλά και «μέσα» που μπορούν να διαθέσουν ώστε να μην υστερήσουν στην «αντιτρομοκρατική εκστρατεία» των ΗΠΑ και των «πρόθυμων συμμάχων» τους. Οι σχετικές αποφάσεις της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων περιβάλλονται με απόλυτη μυστικότητα, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση δε θα μπορέσει να αποφύγει την αποστολή νέων στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Ταυτόχρονα εμφανίζεται πρόθυμη να πολλαπλασιάσει τις στρατιωτικές δυνάμεις στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, στην περίπτωση που το ΝΑΤΟ αποφασίσει να αποχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους και αντικατασταθεί από αντίστοιχες στρατιωτικές δυνάμεις της ΕΕ, σύμφωνα και με τις αποφάσεις της τελευταίας συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Με αυτή την επίδειξη προθυμίας η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να «καλοπιάσει» την Ουάσιγκτον, ώστε να μην επιμείνει στην αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ. Η «ευγενική άρνηση» της κυβέρνησης στο όνομα της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, έχει ημερομηνία λήξης και γι' αυτό ετοιμάζεται η επόμενη «δικαιολογία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που ρωτήθηκε σχετικά, στην αρχή μίλησε για απλή αντικατάσταση των δυνάμεων που υπάρχουν σήμερα στο Αφγανιστάν, αλλά στη συνέχεια το άφησε ανοιχτό λέγοντας ότι «δε γνωρίζει» και ότι έχει υπόψη του την «κατ' αρχήν» απόφαση της κυβέρνησης.

Ακολουθεί ο σχετικός διάλογος στη χτεσινή ενημέρωση του εκπροσώπου:

Ερώτηση: «Στη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Αμυνας αληθεύει ότι αποφασίστηκε η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν και στη Βοσνία;».

Θ. Ρουσόπουλος: «Εχω απαντήσει σε τέτοια ερωτήματα. Δε μιλάμε για ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας, μιλάμε πάντοτε για αντικατάσταση αξιωματικών, οι οποίοι - όπως ξέρετε - πηγαίνουν σε αυτές τις περιοχές για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα».

Ερώτηση: «Οχι μόνο για αντικατάσταση, αλλά για επιπλέον δυνάμεις. Αποφασίστηκε κάτι τέτοιο χτες;».

Θ. Ρουσόπουλος: «Δε γνωρίζω κάτι τέτοιο. Σας λέω ποια είναι η κατ' αρχήν απόφαση της κυβέρνησης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ