ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΜΕ
Συνδικαλιστική δράση και «τρομονόμος»

Την Πέμπτη, 1η Ιούλη, στην αίθουσα Λογιστών

Ημερίδα με θέμα «Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και... "τρομονόμος"!» οργανώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ την Πέμπτη 1 Ιούλη και ώρα 7 το απόγευμα στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής σε συνδικάτα, μαζικούς φορείς, συνδικαλιστές και εργαζόμενους.

Η ημερίδα γίνεται με αφορμή το νέο «τρομονόμο» της κυβέρνησης της ΝΔ, με τον οποίο επιδιώκει «να θωρακίσει παραπέρα την αντιλαϊκή της πολιτική με ακραία κατασταλτικά μέτρα σε βάρος της εργατικής τάξης και των αγώνων της», όπως καταγγέλλει στην ανακοίνωση - πρόσκληση για την ημερίδα η ΕΓ του ΠΑΜΕ, για να προσθέσει ότι «στόχος αυτών των αυταρχικών μέτρων αποτελεί η παρεμβολή εμποδίων στην άσκηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών». Καταλήγοντας, σημειώνει «έχοντας επίγνωση των αρνητικότατων συνεπειών από την εφαρμογή τέτοιων μέτρων, το ΠΑΜΕ πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις ενάντια στον "τρομονόμο" και στην εφαρμογή του».


ΚΥΠΡΟΣ
Κινήσεις για στήριξη του «Αττίλα»

Eurokinissi

Σε επίσημο διάβημα προς το Λονδίνο προέβη η Λευκωσία, με αφορμή την πρόσκληση της βρετανικής κυβέρνησης προς τον λεγόμενο πρωθυπουργό των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο.

Αυτό δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση προβαίνει σε όλα τα διπλωματικά μέτρα που έχει στη διάθεσή της. «Η αναφορά του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι οι Βρετανοί θα πρέπει να αντιληφθούν τα συμφέροντα που έχουν στην Κύπρο, ανταποκρίνεται στις πραγματικότητες», είπε ο εκπρόσωπος, κληθείς να ερμηνεύσει τη δήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για το θέμα.

Σημείωσε πως η Βρετανία διατηρεί βάσεις στο νησί, όπου διαμένουν πολλοί Βρετανοί υπήκοοι, ενώ υπάρχει στενή και φιλική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, σχέση την οποία το Λονδίνο δε θα επιθυμούσε να διαταράξει. Ακολούθως ο εκπρόσωπος δήλωσε πως η πρόσκληση προς τον Ταλάτ έγινε, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε το Λονδίνο, υπό την ιδιότητά του ως εκπροσώπου της τουρκοκυπριακής κοινότητας και αρχηγού πολιτικού κόμματος και όχι ως λεγόμενου πρωθυπουργού.

Ο Κ. Χρυσοστομίδης είπε πως η κυβέρνηση δεν ενοχλείται κατ' αρχήν από την πρόσκληση προς τον Ταλάτ ως εκπρόσωπο της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ωστόσο σημείωσε πως η κυβέρνηση πράττει προληπτική διπλωματία, ώστε να προληφθούν αρνητικές συνέπειες.

Στο μεταξύ παρασκηνιακές διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της Κομισιόν, για το εμπόριο μεταξύ Κατεχομένων και ΕΕ. Πηγές αναφέρουν ότι η Κομισιόν επιδιώκει απευθείας συναλλαγές και παράκαμψη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διπλωμάτης εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικά θα υπάρξει συμβιβασμός ώστε να αποφευχθεί η προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με στόχο να ακυρωθεί ο προωθούμενος κανονισμός που ετοιμάζει η Διεύθυνση Διεύρυνσης της ΕΕ και που θα ρυθμίζει τις εμπορικές σχέσεις των Τουρκοκυπρίων με την ΕΕ.

Η κυπριακή κυβέρνηση θα επικαλεστεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το προηγούμενο που δημιούργησε το 1994 η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να απαγορεύσει την εξαγωγή προϊόντων από το ψευδοκράτος. Ηδη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έχει στη διάθεσή του γνωμοδοτήσεις νομικών για το ζήτημα, οι οποίες θα αξιοποιηθούν αν η κατάσταση φθάσει στα άκρα.

Οπως δήλωσε για το θέμα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, η Κομισιόν δέχεται πιέσεις να παρουσιάσει αποφάσεις. Αυτές, δε, να χρησιμοποιηθούν ως επιχείρημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την έκδοση ψηφίσματος και από τις ΗΠΑ για τον καθορισμό της θέσης τους έναντι της λεγόμενης εξόδου των Τουρκοκυπρίων από την απομόνωση.


Τιμωρούν το λαό που είπε «ΟΧΙ»!

ΛΕΥΚΩΣΙΑ .--

(ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Γεράσιμος ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ, Γιάννης ΦΩΤΟΥΛΑΣ)

Για εκδικητικότητα των Αμερικάνων εναντίον του κυπριακού λαού λόγω του «ΟΧΙ» στο σχέδιο Ανάν έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δ. Χριστόφιας μιλώντας στους Ελληνες κοινοβουλευτικούς συντάκτες που βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο στο νησί με αφορμή την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής Α. Ψαρούδα - Μπενάκη.

Ο Δ. Χριστόφιας κατήγγειλε το ρόλο των Αμερικανών αλλά και των Αγγλων, λέγοντας ότι οι πιέσεις τους ήταν έντονες και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων πριν το δημοψήφισμα αλλά και μετά από αυτό.

«Ερχεται ένας λαός "μια χούφτα" και λέει όχι στην υπερδύναμη. Θα ήθελαν να μας τιμωρήσουν και αυτό κάνουν» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του προέδρου της Κυπριακής Βουλής». Οι Αμερικάνοι, είπε, δίνουν μεγάλη σημασία στην Τουρκία και της επιφυλάσσουν σοβαρό ρόλο ως κράτος κοσμικό το οποίο θα μεταφέρει στα ισλαμικά κράτη τον δυτικό τρόπο ζωής.

Αναφερόμενος στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν, είπε ότι υπάρχει ανάγκη ενημέρωσης για το «ΟΧΙ» του δημοψηφίσματος και τόνισε ότι πρέπει να αρχίσει ένας διάλογος στο εσωτερικό των πολιτικών κομμάτων ούτως ώστε το συντομότερο δυνατό η κυπριακή ηγεσία να καταλήξει σε συγκεκριμένες θέσεις. Στην κατεύθυνση αυτή ήδη το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο τις προτάσεις του.

Κατά τον Δ. Χριστόφια ιδιαίτερη σημασία έχει ο διάλογος που πρέπει να αρχίσει με τους Τουρκοκύπριους και σε συνάντηση ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων που έγινε την προηγούμενη βδομάδα στο «Λήδρα Πάλλας» το ΑΚΕΛ κατέθεσε πρόταση για συνέχιση των επαφών προκειμένου να κατανοήσει η μία πλευρά την άλλη.

Οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους όλων των κομμάτων της κυπριακής Βουλής καθώς και με τον Π)ρόεδρο της Δημοκρατίας Τ. Παπαδόπουλο.

Κοινός προβληματισμός των κομμάτων ήταν το τι γίνεται μετά το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα και είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έχει ήδη ξεκινήσει μια σειρά επισκέψεων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκειμένου να εξηγήσει στις ξένες κυβερνήσεις τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πηγές του Προεδρικού Μεγάρου διαμήνυαν ότι ο κυπριακός λαός δεν πρέπει να ακούει τα όσα διαδίδουν διάφοροι καλοθελητές ότι η Κύπρος βρίσκεται σε απομόνωση και τόνιζαν ότι όλα αυτά είναι ορισμοί χωρίς περιεχόμενο.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων γιατί σε μια τέτοια περίπτωση στο τραπέζι θα πέσει πάλι το σχέδιο Ανάν το οποίο οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν με συντριπτικά ποσοστά. Για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης έλεγαν χαρακτηριστικά ότι καμία κυβέρνηση σε κανένα μέρος του κόσμου δεν ανοίγει τα χαρτιά της στον αντίπαλο πριν να αρχίσουν οι όποιες συνομιλίες.

Με την ολοκλήρωση των συνομιλιών της στην Κύπρο η Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη δήλωσε ότι η Ελλάδα συμπαρίσταται και υποστηρίζει την κυπριακή κυβέρνηση στις ενέργειες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Από την πλευρά του, ο Δ. Χριστόφιας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη συμπαράσταση του πολιτικού κόσμου και του λαού της Ελλάδας στον αγώνα που δίνουν οι Κύπριοι για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ