ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑΣ
Από σήμερα 10% πιο ακριβά

Μονομερώς, με μία απλή επιστολή προς τον υπουργό Ναυτιλίας, οι εφοπλιστές επέβαλαν τις αυξήσεις

Eurokinissi

Ακριβότερα κατά 10% θα είναι από σήμερα τα εισιτήρια των ακτοπλοϊκών πλοίων, ύστερα από τη θρασύτατη απόφαση των εφοπλιστών, την οποία τροφοδότησε η εφοπλιστόδουλη πολιτική και της κυβέρνησης της ΝΔ, να επιβάλουν τις αυξήσεις μονομερώς! Οι εφοπλιστές, χωρίς να δώσουν κανένα λογαριασμό και λειτουργώντας ως «κράτος εν κράτει», γνωστοποίησαν χτες την εφαρμογή της απόφασής τους, στέλνοντας απλώς μία επιστολή στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος μέχρι αργά το βράδυ τηρούσε «σιγήν ιχθύος»...

Με τις νέες αυξήσεις - φωτιά στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, τα οποία τα δύο τελευταία χρόνια έχουν «ανέβει» κατά 60%, οι ακτοπλόοι εφοπλιστές έρχονται, ασύδοτοι πλέον, να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι τους στην τσέπη του εργαζόμενου λαού, να ξεζουμίσουν κι άλλο το πενιχρό εργατικό - λαϊκό εισόδημα.

Είναι φανερό ότι οι αυξήσεις αυτές επιπλέον θα ανεβάσουν και το ήδη υψηλό κόστος των εμπορευμάτων και των ειδών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης των νησιών. Και όχι μόνο αυτό. Εξίσου προκλητικό είναι ότι εφοπλιστές και κυβέρνηση της ΝΔ έχουν την αξίωση από τους νησιώτες, συνολικά το επιβατικό κοινό να χρυσοπληρώσει και από πάνω το ταξίδι του με πλοία τύπου «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ»!

Οι «ασκοί του Αιόλου» στις ακτοπλοϊκές άνοιξαν ουσιαστικά το 2001, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την υποστήριξη της ΝΔ αλλά και του ΣΥΝ, ψήφισε το νόμο 2932 περί απελευθέρωσης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, μετατρέποντας τον κανονισμό - εξάμβλωμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης 3577/92, ο οποίος προέβλεπε την άρση του καμποτάζ (κάθε είδους προστατευτισμού στις θαλάσσιες ενδομεταφορές), σε εθνικό δίκαιο!

Ετσι τώρα οι ακτοπλόοι εφοπλιστές, προκαλώντας τους πάντες, έχουν το θράσος να λένε - όπως αναφέρεται στην επιστολή τους - ότι: «Ηδη, με την πρόσφατη ξαφνική αύξηση της τιμής των καυσίμων - λιπαντικών κατά 25% τουλάχιστον, προκύπτει πρόσθετη επιβάρυνση του κόστους εκμετάλλευσης των Ε/Γ-Α/Κ πλοίων κατά 4,866% και συνακόλουθα η αναπροσαρμογή των ναύλων πρέπει να ανέλθει κατά μέσο όρο σε ποσοστό 14,866%», δηλαδή να τους πούμε και ευχαριστώ που αυξάνουν την τιμή των εισιτηρίων... μόνο κατά 10%.

«Η σημερινή τιμή - συνεχίζουν - των ναύλων είναι κατά 62% τουλάχιστον χαμηλότερη, έναντι εκείνης, στην οποία θα έπρεπε να έχει διαμορφωθεί, λόγω των αυθαιρέτων περικοπών που έγιναν στις δικαιούμενες αυξήσεις που ζητήθηκαν με απόλυτα τεκμηριωμένα στοιχεία, των αυξήσεων των συντελεστών σύνθεσης του κόστους εκμετάλλευσης των Ε/Γ-Α/Κ πλοίων (καύσιμα, μισθοί, ασφάλιστρα, συντήρηση, γενικά έξοδα) κατά τη δεκαετία 1993-2003»! Και: «Επίσης, η τιμή των ναύλων, με βάση τη μιλιομετρική απόσταση, είναι 4 φορές μικρότερη της αντίστοιχης τιμής ναύλων στην Ευρωπαϊκή Ενωση»!

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Εξορμήσεις παντού

Για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας στις 7 Ιούλη

Εξω από το ξενοδοχείο «Λίδρα Μάριοτ» στήθηκε χτες το μεσημέρι η «μονάδα» ενημέρωσης του Συντονιστικού Σωματείων Ξενοδοχείων Αττικής ενόψει της 24ωρης απεργίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Αθήνας την Τετάρτη 7 Ιούλη. Στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Συνδικαλιστές, στο πλαίσιο των εξορμήσεων στους χώρους δουλιάς, περιόδευσαν μέσα στο ξενοδοχείο «Λίδρα Μάριοτ», όπου και κουβέντιασαν με τους εργαζόμενους για την αναγκαιότητα μαζικής συμμετοχής στην απεργία. Ταυτόχρονα, ομάδα συνδικαλιστών έξω από το ξενοδοχείο ενημέρωνε τους πελάτες του ξενοδοχείου με ανακοίνωση στα ελληνικά και στα αγγλικά για τα αιτήματα της απεργίας του κλάδου.

Η προσπάθεια που κάνει το Συντονιστικό, για τη συσπείρωση και την αποφασιστική συμμετοχή των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην απεργία κάτω από το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλει, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική καθώς χτες ανακοινώθηκε η διαιτητική απόφαση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) που προβλέπει αυξήσεις στους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων της τάξεως του 4% από 1/1/2004 και 2% από 1/7/2004. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η αύξηση που θα πάρουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι για το 2004 δε θα ξεπερνά το 1 ευρώ τη μέρα!

Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του Συντονιστικού ενάντια στη συμβιβαστική τακτική της Ομοσπονδίας του κλάδου, που αντί να οργανώσει τον κλάδο και να διεκδικήσει για πραγματικές αυξήσεις, οδήγησε τη σύμβαση στον ΟΜΕΔ για να καταλήξει σε αυξήσεις ψίχουλα. Και αυτή η σύμβαση κινείται στην ίδια λογική της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και υπακούει στις εντολές του μεγάλου κεφαλαίου για αύξηση της κερδοφορίας του. Το Συντονιστικό καλεί τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της Αθήνας να απορρίψουν τα ψίχουλα, να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία και να διεκδικήσουν: υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, 1.100 ευρώ κατώτερο μισθό, σταθερή και πλήρη εργασία, κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης κλπ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΖΩΝΗΣ
Νέος γύρος κινητοποιήσεων

Συγκέντρωση σήμερα στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά

Νέο γύρο αγωνιστικών κινητοποιήσεων εγκαινιάζουν από σήμερα οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, για να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στο μεροκάματο, δίνοντας ταυτόχρονα την κατάλληλη απάντηση στον εμπαιγμό στον οποίο επιδόθηκε σε βάρος τους και η κυβέρνηση της ΝΔ με τις πρόσφατες... εξαγγελίες της για τη σύσταση... επιτροπής που «θα» ασχοληθεί, δήθεν, με την επίλυση των προβλημάτων επιχειρήσεων και εργαζομένων της Ζώνης.

Η αρχή των κινητοποιήσεων θα γίνει σήμερα στις 6 το απόγευμα με συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και παύση εργασιών στο διπλό μεροκάματο. Θα ακολουθήσει νέα συγκέντρωση την ερχόμενη Τρίτη 6 Ιούλη στις 7 το απόγευμα ξανά στο Εργατικό Κέντρο και πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και έπεται συνέχεια.

Οι κινητοποιήσεις γίνονται με κοινή απόφαση των αγωνιστικών Σωματείων της Ζώνης και με διεκδικητικό πλαίσιο το τρίπτυχο: Δουλιά για όλους, τακτική επιδότηση όλων των ανέργων με 100 ένσημα τη διετία και σύνταξη στα 55 χρόνια με 4.050 ένσημα. Τα Σωματεία με κοινή τους ανακοίνωση, που εξέδωσαν χτες, επισημαίνουν: «Πάνε κοντά 4 μήνες από την εκλογή αυτής της κυβέρνησης και από ό,τι φαίνεται και αυτή θα ακολουθήσει την ίδια τακτική συρρίκνωσης και διάλυσης του κλάδου, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ». «Δυστυχώς, καμιά απάντηση ουσίας στα αιτήματα, που θα ανακούφιζε άμεσα τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους και θα έβαζε τις βάσεις για την ανάπτυξη - ανασυγκρότηση της Ν/Ζώνης». Τονίζουν δε ότι αποδεικνύεται πως «όταν ο τωρινός πρωθυπουργός προεκλογικά έκανε εξαγγελίες και έδινε υποσχέσεις στους ανέργους στο Πέραμα, το έκανε μόνο για να αρπάξει την ψήφο των εργαζομένων που ζουν καθημερινά το δικό τους Γολγοθά στην ανεύρεση του μεροκάματου».

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ
Από σήμερα οι αιτήσεις

Οι όροι και οι προϋποθέσεις του προγράμματος επιδότησης ενοικίου για το 2004 για τους δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας ανακοινώθηκαν χτες με κοινή υπουργική απόφαση. Η κυβέρνηση της ΝΔ, στην ίδια λογική με την προηγούμενη κυβέρνηση, αξιοποιεί τον ΟΕΚ για να παρουσιάσει δήθεν «κοινωνικό» έργο, χωρίς να δίνει δεκάρα τσακιστή στον Οργανισμό, αφού τα έσοδά του προέρχονται από τις εισφορές και μόνο των εργαζομένων! Το δε μέτρο της επιδότησης του ενοικίου δεν απαντά σε καμία περίπτωση στο δικαίωμα των εργαζομένων στη δική τους κατοικία.

Οι δικαιούχοι μπορούν να παραλαμβάνουν τα έντυπα αιτήσεων και να τα καταθέτουν κατά το διάστημα από 1η Ιούλη μέχρι και 31 Δεκέμβρη 2004 στα κατά τόπους γραφεία του ΟΕΚ και στα Τμήματα Κοινωνικής Επιθεώρησης.

Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν: Τα μεμονωμένα άτομα ηλικίας τουλάχιστον 60 ετών ή ζευγάρια που ο ένας τουλάχιστον σύζυγος είναι 60 ετών και πάνω. Τα νέα ζευγάρια που τέλεσαν το γάμο τους τα τελευταία 2 ημερολογιακά έτη, μέχρι την υποβολή της αίτησης και κανείς από τους δυο δεν υπερβαίνει το 35ο έτος ηλικίας και που το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα έτους 2004 (χρήση 2003) δεν υπερβαίνει τα 9.900 ευρώ. Ολοι οι δικαιούχοι που το ετήσιο καθαρό οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ (το όριο εισοδήματος προσαυξάνεται κατά 1.600 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ